Pages

30 December, 2011

2012 - azam @ angan2 ??


saat ini malas nak pikir ttg KPI
ttg keja
ttg shuffle department
ttg itu @ ini

skrg fikir cepatlah masa berputar smp pukul 4pm
mau balik & berjimba2 sama kanak2
mau ke Alamanda rasanya ptg ini

ahad nanti akan ke PD
insyallah akan spend semalam disana

ada rezeki terpijak
rezeki minallah!!
aku akan bawak anak2 ke Grand Lexis,PD

insyaallah !!!!

esok akan menghadiri majlis kenduri kesyukuran/tahlil di rumah abang
so mmg x de aktiviti lain
pagi2 mungkin nak melepak shj di rumah sambil sental icebox
menghabiskan sisa2 lauk mentah utk dimasak
gulai ikan tenggiri mungkin??


hahaahhahaha...

azam tahun baru ?

nak recover azam tahun lepas yang tak tercapai
cuma tahun depan takde apa perancangan besar macam tahun lepas dimana kitorang membeli rumah

tahun ni cuma nak belajar spend wisely--kurangkan penyakit suker JJCM tuh..(kalo boleh ler kan..)

kumpul saham akhirat banyak2

dan tahun ni insyallah nak menambah ahli keluarga baru kalo Allah beri rezeki lagi sementelah umur tahun depan 33 ok...kena kejar cepat2 sblm expired..smg ada rezeki anak lelaki..amin..
so far sumer x menjadik

misi melancong -- mau ke Singapore (antara azam tahun lepas yg x terlaksana )

apapun yang paling penting to become better person that yesterday

misi kebendaan-->> mau bina taman depan rumah ( smg tercapai tahun depan ) yang penting adalah reflexology stone itu...suker sgt benda alah tuh!!

azam kawan2??

mesti lagi best kan..

apapun smg kita berazam ikut kemampuan kita & stick to the target ..

sebelum terlupa

Happy New Year peeps :-))

29 December, 2011

2011- tahun penuh suka & duka

aku tetap nak buat entry ini
khas utk diri sendiri sbnrnya
diingatkan entry ini sgt panjang ok..




JANUARI


baru kembali bekerja setelah menjalani operation pada Dec 2010
bulan ini aku tgh sibuk merepair KPI yang hancur lebur sepanjang 2010
so mmg keja x berenti
bulan nih jugak Ain mula kindy 5 tahun
disahkan terkena penyakit jangkitan telinga tengah ( Otitis Media 
boleh refer entry ini
so mmg tgh on ENT specialist di Hospital Ampang
Auni telah ku bawak ke Homeopathi di Bangi-demi mencari alternatif lain


bulan ini jugak aku mula house hunting
kami merancang untuk membeli rumah
dok survey pelbagai jenis iklan hartanah utk dijual


sgt seronok bila teringat!!


FEBRUARI


Rasanya takde apa yang menarik selain weekend getaway kami ke Hotel Impian, Morib
mmg terbaiklah!!


rasa macam nak repeat semula
tggu tahun depanlah nampaknya!!


masa nih --pssst :: lohkong baru start giler kamera..heret EOS 7D..
mmg sawan betul time nih..
hahahah!!


kesayanganku :))

MAC


Ini bulan paling stress rasanya
keja yang melibatkan KPI up & down
mmg cukup stress


bulan ini jugak aku pergi review rumah yang aku tggl sekarang
proceed with loan
alhamdulillah--done 1 part




bulan ini kitorang merayap nun sampai ke Sitiawan
dan makan  di restoran yang sedap itu
sampai sekarang asyik terkenang2..
sedap sgt2!!


APRIL


bulan ini adalah bulan ulangtahun perkahwinan aku & lohkong
frust sbb at the end - cancel trip ke Kuching
gara2 kena ke SIK-adik ipar bertunang


bulan nih first time bawak anak2 ke KL TOWER
suke sgt bdk2


percubaan pertama pakai tudung 2 layer
bulan ni jugak aku kelam kelibut bekejar dgn masa
utk sign SNP
mmg buat lelah jerk..


mujur ada penyelamat tahap kritikal begitu
phuhh!!




MEI


ini bulan paling bermakna dlm hidup aku & suami
kitorang dapat kunci rumah


sila refer sini


dan bulan ini jugak bulan duit habis paling banyak
kitorang berhabis duit utk small renovation utk masuk rumah itu
sila tgk sini yea
rumah kami :-))
alhamdulillah kitorang move in masuk awal June 2011


biarpun rumah 2nd- ini jelah reta yang kitorang ada utk hidup sampai mati nanti
insyallah!!


JUN


ini bulan pertama setelah kami pindah rumah
masih x dapat taska/ tadika lagik
so ain & auni remain di taska/ tadika lama
kitorang berulang-alik dr TPP- Ampang
seawal 620am dlm keta daa...


buah hati aku


dan si mata boolat nih jatuh sakit due to Pneumonia
boleh baca sini kalo sudi
ini kali pertama warded selama 5 hari di tahun 2011


dan dilanjutkan kuarantin seminggu dr taska
habis cuti aku disini shj


bulan ini ada kejadian paling menyayat hati aku sbg ibu
berkisar ttg kak ain & auni


bulan nih sahaja --aku dah tau sure KPI  sampai hujung tahun confirm hancur lebur
macam dah boleh agak...


JULAI


bulan ni aku & family ke Penang
mmg vacation paling best utk tahun ini agaknya


boleh godek sini dan jugak sini


mmg PENANG terbaiklah..


dan bulan ni kami buat kenduri kesyukuran sikit sempena masuk rumah,kenduri menyambut Ramadhan & jugak majlis kesyukuran ulangtahun ke2 Auni Irdina


she's 2 !!
OGOS


Ini bulan ramadhan pertama di rumah baru
hidup serba tunggang langgang- sebabnya opis & rumah jauh
aku kelam kabut memasak utk berbuka
tido & rehat x cukup--mmg mencabar keimanan sungguh


bulan ni jugak aku berulang-alik ke Dungun sebanyak 2x


rasanya x banyak yang menarik


kecuali aku sempat merasa makan di RED WOK BANGI
mmg marvellous
dan recommended


buka posa sempena govt bagi bonus 1/2 bulan gaji
SEPTEMBER

Bulan ni memang bulan yang bittersweet jugak
Tahun ni giliran beraya bersama family aku-

mmg terbaiklah kan....siap balik kampung bagai



tapi sehari sebelum masuk kerja
dapat berita mak mertua patah tulang peha
berlari balik Kemaman

dan bermula episod travel back to back
setiap hujung minggu

agaknya sebab lama sgt berkampung di hospital
si ain jatuh sakit
masuk hospital pulak di Colombia Asia Hospital
sampai 4 hari due to pneumonia

elok x sampai seminggu ain kuar hospital lohkong pulak jatuh sakit
masuk ward seminggu di Ampang Puteri due to pneumonia jugak

recall sini

aku pun jatuh sakit..demam sampai 10 harik
mujur x masuk ward jugak

subhanallah!!

kemujurannya--auni x jatuh sakit kali ni..

OKTOBER


Bulan ni lebih relax sikit berbanding bulan2 lain kot
aku banyak bawak anak berjalan
kami berjalan ke Glory Beach Resort


berjalan jugak ke Genting Highland

entry recall disini

suker sgt gambar ni!!

NOVEMBER

Ini bulan paling sedih rasanya
dimana aku kehilangan ibu mertua yang terlantar koma selama seminggu
due to heart problem-kidney failure-multiple stroke attack

mungkin boleh baca sini kalo sudi

dan kehilangannya sangat dirasai kerana beliau telah pergi 1 hari selepas hari lahirnya yang ke 68 tahun

Al fatihah utk arwah mak
semoga roh arwah ditempatkan bersama roh orang2 yang beriman..amin

DISEMBER

bulan ni bulan bekerja bagai nak rak
mujur bulan ni bulan banyak  cuti

xde apa yang menarik bulan ni
selain sibuk mencari kindy & taska anak2

bulan ni jugak tension keja x habis
sumer orang ikut stress di department aku

x habis2 countdown cuti kitorang ni..
apapun result shuffle department akan diketahui esok @ 3/1--

aku pasrah jelah..kena campak hala mana pun
selagi terdaya buat sehabis baik

sblm penutup sila layan gambar kami di Pullman Putrajaya Lakeside

us

sila tgk sini

aku boleh simpulkan tahun 2011 mungkin lebih baik dari tahun 2010 dari segi kesihatan kami sekeluarga
lebih baik dari segi kewangan- kami jugak dah x menyewa rumah orang dah
so teratur sikit bab pengurusan kewangan

tahun ni jugak banyak bawak anak2 jalan tgk tempat orang-semata2 menyempurnakan misi masa berkualiti utk keluarga.alhamdulillah!!

Kedudukan kerjaya--aku rasa x berubah mana..aku rasa performance masih up & down di pejabat -sometimes rasa dah give up pun iyer jugak.aku pasrah je lah dgn result KPI hujung tahun ni..

Spiritual - rasanya banyak kekosongan yang perlu diisi-banyak ruang yang perlu diperbaiki..dan semoga banyak masa utk itu selepas ini.bukan utk aku seorang tapi  utk seluruh isi keluarga hendaknya

Sosial- tahun ni rasanya paling banyak kawan baru-samada yang jupe online / offline..seronok ada kawan2 baru & seronok jugak bila sekepala..

* apapun tetap bersyukur walaupun dugaan silih berganti-we made it to go through the hard time together -always remind each others between me & hubby - we are complete each others .may the bonding till the end :-))

28 December, 2011

its really heartbreaking :(

my lil ain darwisyah :-))


you can call me whatever you like
you can judge me whatever you wishes
when you read through this entry
but in bottom of my heart
Allah knows well !!

semalam aku bagitau kak ain

"ain,mama tak dapat teman ain 1st day kat kindy nanti--tp aunty ezan ada"

alah...tahun lepas pun mama x tunggu
sumer mama orang lain datang tunggu anak2 dia tau

"tahun lepas mama dah amik cuti tapi sekolah ain yang mula lewat dpd waktu sekolah lain..tahun ni mama sayang cuti--mama kalo boleh nak simpan cuti utk emergency-x mau jadi macam tahun ni..sampai habis cuti mama pasal hal2 kecemasan..ain sakit, adik sakit,papa sakit, mak tok sakit..cuti mama bukan banyak sangat tau...kita simpan cuti utk hal yang penting sahaja ok "

alah...seharik jer..nape mama nak sangat  keja situ ?

"alah..dah itu rezeki mama-mama dulu pun xde sapa teman..pandai2 lah bawak diri...

terus menarik muncung sedepa anakku itu

i dont know how to tell her this
sometimes its really hard to make her understand
its real life that she must go through
with her working mom that try her level best
to accomodate between family & her career
to ensure both side is equally serve as best as i can

please dont judge me
unless you were on my shoes
i want to be a good mom to her
at the same time i want her to be independent
step on her own foot
get tougher enough to stand the real world later on

sooner or later
may one day she understand

it's not easy to be ME
it's not easy to get whatever we wanted to

deep inside
hopefully she will know

i loves her more than everything
and the feeling will never change : '(

27 December, 2011

Auni & her new 2nd home ..

sayang sgt papa dia!!


budak notti nih
1st day ke taska baru hari nih


mama yang bijaksana lagi paranoid ni
punyaler risau kot dia menangis melalak kat taska baru
melobi gula2
melobi coklat
melobi mainan

first impression--mmg macam xde apa2
bila mama cium..peluk2

terus nangis
uwaaaaaaaaaaaa...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

tapi kali nih mujur mama x banjir sama
sptmana kali pertama hantar dia ke taska slps pantang 2 tahun lepas

auni kan dah gedek!!




hobi tgh boring dok lama2 dlm keta-on-off lampu keta papa

hari ni urusan pembayaran taska auni
pendaftaran tadika ain telah selesai

so..x mo intai2 wallet dah
mmg kena bajet makan roti sampai raya cina
uwaaa..
hahahhaa...

yang mahal adalah taska anak
si auni--kalo full day rm250/half day rm220
compared taska di ampang hanya rm180 shj..
registration bagai nearly rm500 shj
gulp**

x kisahler..as long as anak aku ok
makan ok..kebersihan terjaga
jangan sampai luka jatuh..jangan sampai patah riuk sudah..
kalo dia buat salah tegur dgn baik
dont expect more for kids that only 2y/o+

begitulah kita ibu yang bekerjaya
tak boleh nak cerewet sgt
ttg pemilihan taska anak

yang penting cari yang bersih
ada enough staff utk handle kids
yang boleh tolerate dgn parents
yang x hadap kanak2 memanjang makan telur shj
susah jugak kalo jupe taska yg giler bajet macam tuh kan

selebihnya tawakal & berdoa smg anak2 selamat di bawah jagaan mereka

bagi aku kalo kita cerewet sgt even kita bayar mereka
kalo nak cerewet sgt-serba x kena
mmg kena buat keputusan dok rumah jaga anak shj ok
so redha ajelah..
at least dioranglah pembantu menjaga anak kita saat kita keluar bekerja

aku masih teringat pengasuh auni di taska lamanya
si auni sampai demam2 rindukan kak shanya
mmg bagus dia jaga anak2 aku
tapi nak buat m/mana jodoh x panjang
smg Sha sukses hdknya.

kalo chinese first thing yang diorang selalu tgk masa pemilihan taska
adalah diorang akan telek menu per week
bagi diorang makan paling penting tau!!

sbb itulah kalo tanya chinese rata2
rate taska utk seorang anak mencecah rm500
giler!!!
sbb itu jarang tgk chinese beranak ramai
kalo ramai pun sure diorang bagi mak jaga
atau pun hire maid terus..lagi berbaloi ..

apapun tepuk dada tanya selera
bagi aku its good to have a win-win condition

jangan cerewet !!
ingat--duit yang kita bayar x sebesar mana dibandingkan dgn jasa mereka!!

peace :-))

26 December, 2011

Pagi di Dungun

Sejuk mencengkam sampai ke tulang

x perlu kipas

x payah aircond

yg perlu mungkin hanya selimut tebal,stokin hatta baju panas

dan mungkin jika x keterlaluan perlu di pasang heater utk mandi pagi


ini yg xkan aku rasa bila blk ke KL

suasana pg hening mcm ni selalunya menyentuh sayu dlm hati


diawal pg begini selalunya

bising mulut arwah panggil anak cucu bgn solat

berkicau pggl anak menantu utk prepare breakfast


arwah mak sgt particular ttg waktu ,preparation makan utk keluarga

jelas -arwah mendidik anak2 & menantu

jgn diabaikan soal menjaga perut semua ahli keluarga

masak sendiri sdh tentu kebersihan terjaga

cukup rasa masin,manisnya

dan makan bersama plg penting

hatta yg tido dikejutkan

demi mendapat berkat-demi meraih sepakat adik beradik


buktinya mereka hr ini

meski adik beradik suami ada yg lain ayah.lain ibu

kesepakatan mereka

subhanallah!!!


Ianya lebih baik dr adik beradik seibu seayah


sungguh berada disini hampir 3hari

menerbit sayu bukan sepicing

menumpahkan airmata tanpa sedar


iyer.kematian itu pasti

namun berasa kehilangan itu

cukup sukar mencari penawarnya


benarlah kata pujangga

yg patah takkan tumbuh

yg hilang takkan berganti


-ibu mertua.ayah mertua sama nasab spt ibu & ayah kandung,hormati mereka s/mana kita mhormati ibu&ayah kandung kita.


smg Allah merahmati kedua-dua mereka.


Published with Blogger-droid v2.0.1

25 December, 2011

unbearable feeling :'(

I was at dungun rite now

spend the xmas holiday here


the journey is running smoothly

but the rain accompanied us since from gombak


taken 7-8 hours

almost 4-5 x we stop a while


been here after 40 day my late MIL left us

its still like she is around

even im think i can smell her

like overheard she is calling us for breakfast


this is really unbearable feeling

im admit


i miss her

even only my mom in law

but her loves,touch & motherhood


nothing seem can compared


al fatihah buat kedua-dua arwah mertuaku


Published with Blogger-droid v2.0.1

23 December, 2011

this is not attitude-this is normal for them :-))

semalam aku & office mate aku
berdiskusi isu ttg orang gaji jer sebenarnya
x pasal2 terkeluar isu resmi orang cina yang kadang2 patut jugak kita ikut
wpun mereka x seagama dgn kita

aku banyak jugak liase dgn bangsa satu ni

1)DUIT :-
  diorang sgt berkira
  kalo kena denda, penalti
  even rm5.00 mmg diorang sanggup merayu2 utk dapatkan potongan
  sanggup telefon berkali2 tanya pasal isu ni

 -orang kita..setakat RM5/RM10 mmg tutup mata..langsung x berkira kan..alah apalah sgt duit banyak tuh

2) mereka obses diskaun voucher,obses reward point,obses segala benda yang murah-sanggup tggu seawal pagi kedai bukak semata2 nak dapatkan the best deal.kalo korang tgk nyonya2 belanja di Tesco korang sure nampak senario nih berlaku..

-orang kita mungkin ada tapi few kot...atau kadang2 lupa nak gunting voucher-ada yang dpt smp dah expired pun x guna jugak..(aku ler tuh)

dan kenapa orang CINA kaya--agaknya mengamalkan salah satu cara diatas

3) MAKAN- orang cina dinner awal..minum chinese tea utk penghadaman, cara masakan yang sihat-mostly stim-stir fried aje..santan2 mmg kurang sgt..dan kalo korang perasan orang cina yang berbelanja dipasar--diorang x makan sgt ikan macam kita makan..diorang style beli ikan mahal2..ikan merah,ikan tenggiri, ikan jenahak..mmg jarang sgt yang nampak beli ikan sardin , kembung,selar gaya kita..dipercayai ikan2 yang mereka pilih kandungan omega3 sgt tggi dan elok utk kesihatan.Diorang jenis x berkira ttg makan..mmg rela berhabis utk makan..bagi Chinese food is heaven !!


sedap weiiii!!

4) KESIHATAN - chinese masih percaya makan ubat2 herba,masih mengamalkan senaman kuno -taichi cthnya.Dan masa pantang--chinese mmg kuat sikit pantang-larangnya.Jarang sangat tgk chinese lepas bersalin badan mengelembir..mesti cantik balik mcm anak dara..slim giler kan..katanya diorang mengamalkan makan halia berkilo2 masa berpantang..wallahuallam bissawab ..

5) KERJA - diorang mmg bangsa kuat kerja-lebih suka berniaga.dan percaya hanya berniaga yang boleh dtgkan ONG..bagi diorang takde perniagaan macam takdelah kekayaan.tp kalo ikutkan mmg rezeki dtg dr perniagaan.kalo boleh 24jam sehari nak keja..cari untung..aku pernah bercakap dgn seorang kawan berbangsa cina--diorang ni kumpul duit banyak2 sebab nak senang masa mati nanti..giler!!

6)KUKU BESI - mereka terkenal sbg bangsa yang kuku besi  -kalo amik maid mmg xkan bagi muka.jangankan nak dapat cuti..nak keluar rumah pun diorang x bagi.so maid mmg x cari pasal kalo bekerja dgn bangsa yg satu ni..(sbb itu banyak kes melibatkan bangsa ini) kalo bekerja dgn bangsa ni..tentu tau m/mana rasanya kan..tp proven mmg diorang sukses bab2 gini..ada pro & cons jugak sikap diorang ni..

pada aku yang elok bolehlah kita tiru

tapi bab yang tak elok kita mintak jauh2..

ada sesiapa lagi nak tambah ?

ini aje yang aku leh recall..mungkin ada lagik yg terlepas pandang..

-apapun aku memang penggemar masakan cina -lebih2 lagik wantan..kecur air liur bila teringat !!

22 December, 2011

Cara terbaik stress free -shopping!!

inilah yang terjadi
bila aku stress kan!!


kelebek online shopping
ini fav online store
dan iniler jadinya bila pertimbangan akal kurang dr pertimbangan poket
klik sana klik sini


then termenung !!
muahhahaha...


cantik x ?

















sila terjah cuci mata disini

tapi tak jamin

kang ada yang makan roti smp bulan depan
jangan salahkan aku!!

hahahahha!!

psst: delivery free tau!!

-aku posa sebulan bulan depan...

edisi KIRAI kalendar...!!

kucing pun pandai tgk kalendar tau!!

kalo nak diikutkan dah x larat nak belek kalendar
hari ni baru 22/12
ada 9 harik lagi nak NEW YEAR

bekerja di hujung tahun
macam berkejar dgn masa
berlawan dgn tabie alam
bertentangan dgn motto keja aku

yang sokmo

SLOW & STEADY

sekarang nak kelebek muka kat cermin
pun rasa bersalah sgt
nak belek blog pun rasa macam penyamun
senyap-halus-licik-pantas

nak hadap email punyaler banyak
nak list out things to do pun x terkira banyaknya
keja yang pending
keja yg harus didahulukan
keja yg harus di follow- up
wahhhh..aku rasa berangan jadi PM skjp

pendek kata keja macam apa lagik hujung2 tahun ni
tp nak bebel pun x guna
dah ituler yang akan aku hadap seumur hdp
selagi aku bekerja disini
ini namanya PEAK SEASON
sumer nak kena tip-top -sumer nak kena excellent
prestasi hujung tahun nak dijadikan benchmark the whole year performance
mau x tercekik -mau x tersedak

contohnya--keta lama tersadai selama 11 bulan
dan kena repair dlm tempoh 1 bulan
xke senak perut nak hadap sekali harung

adoikkh!!

balik rumah mmg terbongkang dpn tv
mujurlah ada bonda di rumah
dia ler yang tolong memasak
yang tolong melayan kanak2 tatkala mama diorg kefengsanan
sejak seminggu yang lepas aku suffering back aches
gara2 keja x bergerak sgt
mengadap PC 8 -9 jam
mmg menyakitkan seluruh anggota badan-mintak nyawa kata org

bentang tilam tgh rumah
paksa kak ain.auni panjat belakang
pijak2..baruler lega sikit

uwaaa..rasa nak menangis ada 9 hari lagik
rasa macam jalan x pijak tanah dah ni

kebas kaki
kebas tangan
kebas seluruh sendi

jangan sampai parkinson sudah!!

ada yang nak tumpang meroyan?
atau nak tumpang countdown..

jom...!!

21 December, 2011

i hate this feeling

as mom im believe we have another extra sense instead of 5 senses given by Allah

"the mommy instinct "

when it comes related-regards to the child

im always believe in my "mommy instinct "
the uneasy feeling -really hard to define in words

my little auni has continuosly  attacked with bad coughing
i think almost a week
brought her to see GP once time
so far no wheezing at all

but when after taken @ still taken the medication
still resume the same
every nite she doesnt have a good sleep
same goes to her pity mom (aku ler kan)

sometimes really pity and
sometimes im myself - getting angry easily
since not getting a good sleep , handling her cranky mode - nite by nite
at the end she will cried very loud - getting trigger when its getting longer
betul2 mencabar kesabaran
im totally helpless!!

luckily mom is around to taken care of her while im working
while we are still looking forward to choose taska for both of them
definitely will send them both after xmas

i think its time to bring her to her  paed
but myself-deep in my heart said NO
because i can feel it will be ending a couple of  nite stay in hospital
which is i dont want to...

haiyaaa!!!

i dont know how to  tell you this
its hard to explain unless you were on my shoes

as mom we know that something goes wrong  with her
but sometimes i want to throw that bad feeling as far as i can

truly, its still beyond my power

Allah knows very well
he know best for us


may this little angle of mine get well soon-mama loves you so much.and its eternity !!


mode -- :-'(

20 December, 2011

Soto - projek sentap lagik!!

Gara2 pergi breakfast ahad lepas di area LEP
beria order soto nasik
bila di kuis2 nasi himpitnya ada 3 potong jek
yang banyak hanyalah sampah sarap jek
mmg sentap aku


cekik darah betul!!


so disebabkan sentap
x pasal2 mengigih masak soto
yang selalunya aku akan masak skala 2 tahun sekali
ahaks...


so jadikler aku masak  soto sentapsedap ikut tekak aku nih







siap gentel pegedil bagai !!
sedap pada tekak aku ler !!



bagi aku soto yang sedap harusler kerana kuahnya
dan mesti lengkap pegedil.sambal kicapnya
baruler kick!!

aku x pandai masak
setakat masak campak2 ikut tekak aku bolehler
nak bagi anak beranak makan beraniler
nak panggil org makan...itu x berani lagik

ikutkan senang je memasaknya
aku siapkan x smp 40minit
yang mungkin lama sikit adalah nak wat pegedil
renyah sikit...

mungkin resepi yang sama macam soto yang lain
tp aku mmg x guna rempah soto
sbb bagi aku kalo guna rempah soto-soto rasa mcm pedas sikit
so x kena dgn tekak budak2
aku belasah guna rempah sup je
guna stok ayam yang banyak
blend bawang merah, putih,halia,lengkuas-tumis smp naik bau
serai yang dititik pun tumis sekali
then baru masuk stok ayam
ayam ( aku suka part yang bertulang-potong kecik2 ), dan perasakan..

taraaa...dah siap !!

yang lain2 samaler..

apapun kata lohkong -harus sentap selalu
so rajinler masuk dapor masak ikut tekak sendiri

muahahahha!!

17 December, 2011

Impulsive buying :-D

mode- dating sama lohkong


niat di hati nk beli wall bracket je

tp amik ko

terbeli aneka barangan utk work space utk lohkong

muahaha!!!!


beli swivel chair

beli table

quilt set utk si ain

wall bracket smp 4 set

kitchen scissors


total loss - rm224+


still puas hati

next time kita dtg carik chest drawer plak

huhuhu! !!!


hr nih dgn aman

dpt mkn meatball,chicken wings,kek daim

sbb ank2 dok sama opahnya


skrg mau beli jajan utk ank2

kesian plak kena tggl 3 jam dgn mama papa


kasi can mama dating yek


Published with Blogger-droid v2.0.1

16 December, 2011

stress down :-))

hurray!!!


after beberapa hari mr boss kurang bercakap
setelah melancarkan perang dingin dgn staf bawahan
dan begitu jugak staf yg begitu tensen sejak 3 hari lepas
hari ni mr boss mungkin telah sedikit sedar


"bahawa ketegangan antara orang atasan & bawahan "
"tidak membawa kebaikan pun pada sesiapa pun"


aku sbg staf pun rasa x seronok keja
mutu kerja pun merosot
buat keja ikut suka hati mak-ayah aku
dia sbg boss pun aku pasti dia rasa org lain buat kerja sambil lewa
xde respect pada dia lagik


tgk staff meroyan dlm FB
sure dia leh nampak
sentap ke ?
dah tentu dlm friend list kan!!


so bila hari nih dia bercakap baik2
bagi respon baik pd staff
semua orang pun rasa happy
sumer orang pun willing to co-operate
malah rasa sedikit bersemangat dpd 3 hari lepas


sbg manusia kan..
kita x mintak selalu kena puji
kena bodek 24 jam


tapi sbg manusia
kita perlukan sedikit "penghargaan"
perlukan sedikit "semangat"
dan yang paling penting adalah " mutual understanding"
serta "guide" kalo kita tersasar jauh


a little changes
can effect a huge impact to others


utk mr boss


thank you for your little  consideration
at this peak time
almost many people cant stand the pressure, the stress, the heating


but they can always adapt a new changes
as long as benefiting for both side


"peace no war "


happy weekend peeps

:))

15 December, 2011

kata MASTERCHEF kan?

kena ganti baru ler nampaknya...


semalam aku balik-rumah mmg blackout
seluruh taman blackout
sabar je lah

mujur x lama
dlm 1/2 jam pas aku smp
dah terang semula

kata lohkong dia masak nasik goreng
waaa...ini sudah bagus
makan nasi goreng-sedaplah jugak
lohkong jenis jarang sgt2 masuk dapor memasak
bila dtg angin dia memasak-boleh lah tahan
boleh makan ler
wpun nasi goreng dia pi letak sayur kucai  buat jadi sayur
still sedap jugak!!

aku masuk dapor
ternampak papan pemotong aku
dah pecah jadi macam tuh sekali

terbahak2 aku gelak!!!

teringat ayat lohkong


"kata masterchef kan"

-kalo macam ni gaya masterchef papa..habisler reta mama..hahahahha..

apapun credit utk lohkong
sbb sudi masak dinner utk kami
tq yek..

Published with Blogger-droid v2.0.1

14 December, 2011

bapak borek anak rintik?


jangan salahkan anak2 buah

- kalo x produktif

- kalo x komited

sedangkan sejak sejam setengah yang lalu

dia tiada di tempatnya

"beginilah kata orang2 tua"

"bapak borek anak rintik"


jangan suka menuding dari pada orang lain-kerana 4 lagi jari yang lain menunjuk semula- menuding pada diri sendiri-

picca: google!


mode : lepas geram pada blog sahaja 2 harik nih..

peace  ^.^

Wordless Wednesday #2 (konon2)


While attending Wan & falsya wedding at Institut Integriti Malaysia
Jalan Duta last weekend

met my truly old buddy--last met maybe past 8 years
Nurul-jangan lupa invite wedding nanti ok

teringat zaman meroyan/merewang di Rhb Bangi dulu2
rindu betul!!

*gambar tangkap banyak tp x sempat mau transfer lagik..nofa tunggu yek!!

*hari nih masing2 takde mood nak keja..balik rumah  dkt kul 11pm..aku kepenatan :-(

13 December, 2011

at 8.25pm in office

sebagaimana aku merepek sblm nih
paksa sgt stayback smp kul 9pm
aku x wat keja pun
aku BW sana-sinun
aku hadap FB
aku merenyeh meja kawan
gossip bagai...

so dimana letaknya produktiviti?
komitednya aku?
kalo paksa stayback bagai !!


nan ado ok!!

hati aku dah smp rumah
teringatkan anak2 makan apa malam ni
teringatkan betapa kelam-kabutnya papa nak prepare dinner
dan teringat masa mana aku nak smp rumah

dan tertanya2 samada anak2 dah tido ke belum masa aku smp nanti
this is really hurt if the kids already fall asleep

kadang2 sakit meninggalkan anak
wpun aku sempat masak utk lunch anak2 td
tp mengingatkan anak2 tertunggu2 kepulangan kita
this is really make me sad!!

sometimes the kids taknak apa2
selain mama peluk2-cium2
layan mereka bercerita..
popok2 sblm tido

uwaa..mmg aku emo bila kena paksa stayback smp pukul 9pm

sometimes its good to tender my resignation
menunggu green light dr papa

while im typing  this entry
the tear dropping too fast

i miss my kids
and im not belong to this office within this hours

this is really sucks!!