Pages

23 December, 2011

this is not attitude-this is normal for them :-))

semalam aku & office mate aku
berdiskusi isu ttg orang gaji jer sebenarnya
x pasal2 terkeluar isu resmi orang cina yang kadang2 patut jugak kita ikut
wpun mereka x seagama dgn kita

aku banyak jugak liase dgn bangsa satu ni

1)DUIT :-
  diorang sgt berkira
  kalo kena denda, penalti
  even rm5.00 mmg diorang sanggup merayu2 utk dapatkan potongan
  sanggup telefon berkali2 tanya pasal isu ni

 -orang kita..setakat RM5/RM10 mmg tutup mata..langsung x berkira kan..alah apalah sgt duit banyak tuh

2) mereka obses diskaun voucher,obses reward point,obses segala benda yang murah-sanggup tggu seawal pagi kedai bukak semata2 nak dapatkan the best deal.kalo korang tgk nyonya2 belanja di Tesco korang sure nampak senario nih berlaku..

-orang kita mungkin ada tapi few kot...atau kadang2 lupa nak gunting voucher-ada yang dpt smp dah expired pun x guna jugak..(aku ler tuh)

dan kenapa orang CINA kaya--agaknya mengamalkan salah satu cara diatas

3) MAKAN- orang cina dinner awal..minum chinese tea utk penghadaman, cara masakan yang sihat-mostly stim-stir fried aje..santan2 mmg kurang sgt..dan kalo korang perasan orang cina yang berbelanja dipasar--diorang x makan sgt ikan macam kita makan..diorang style beli ikan mahal2..ikan merah,ikan tenggiri, ikan jenahak..mmg jarang sgt yang nampak beli ikan sardin , kembung,selar gaya kita..dipercayai ikan2 yang mereka pilih kandungan omega3 sgt tggi dan elok utk kesihatan.Diorang jenis x berkira ttg makan..mmg rela berhabis utk makan..bagi Chinese food is heaven !!


sedap weiiii!!

4) KESIHATAN - chinese masih percaya makan ubat2 herba,masih mengamalkan senaman kuno -taichi cthnya.Dan masa pantang--chinese mmg kuat sikit pantang-larangnya.Jarang sangat tgk chinese lepas bersalin badan mengelembir..mesti cantik balik mcm anak dara..slim giler kan..katanya diorang mengamalkan makan halia berkilo2 masa berpantang..wallahuallam bissawab ..

5) KERJA - diorang mmg bangsa kuat kerja-lebih suka berniaga.dan percaya hanya berniaga yang boleh dtgkan ONG..bagi diorang takde perniagaan macam takdelah kekayaan.tp kalo ikutkan mmg rezeki dtg dr perniagaan.kalo boleh 24jam sehari nak keja..cari untung..aku pernah bercakap dgn seorang kawan berbangsa cina--diorang ni kumpul duit banyak2 sebab nak senang masa mati nanti..giler!!

6)KUKU BESI - mereka terkenal sbg bangsa yang kuku besi  -kalo amik maid mmg xkan bagi muka.jangankan nak dapat cuti..nak keluar rumah pun diorang x bagi.so maid mmg x cari pasal kalo bekerja dgn bangsa yg satu ni..(sbb itu banyak kes melibatkan bangsa ini) kalo bekerja dgn bangsa ni..tentu tau m/mana rasanya kan..tp proven mmg diorang sukses bab2 gini..ada pro & cons jugak sikap diorang ni..

pada aku yang elok bolehlah kita tiru

tapi bab yang tak elok kita mintak jauh2..

ada sesiapa lagi nak tambah ?

ini aje yang aku leh recall..mungkin ada lagik yg terlepas pandang..

-apapun aku memang penggemar masakan cina -lebih2 lagik wantan..kecur air liur bila teringat !!

5 comments:

ayu said...

mmmm..ada benarnya juga pendapat lynn tu...

Imaan09 said...

sy suka bukak blog/free forum pasal pengurusan kewangan.. mmg y komen, y empunya blog tu chinese..
mmg bagus cara derang kan..tp beza agama dan budaya, kita ada bab ikhlas, dan tawakkal.. derang?? buat mmg utk dunia semata..n Feng Shui dan Ongg bagai, kta xleh pulak percaya.. aritu, ms ngurut bersalin Imaan, mkcik y dtg ngurut tu br lepas ngurut cina bersalin gak..huuu..
teringin nk makan halia byk2 time pantang..tp org kt nnt anak kuning..

DaZzlingLilLy said...

betul tu diorang kalo bab kerja mmg tiptop..sebab tu kaya..makanan diorang pun best..stim semuanya..

Aku said...

aku recall tang perut menggelembir... hahaha...

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

benda ni jd depan mata sy yg point depa ni sgt berkira bab duit ialah..masa bersalinkan aishah, roomate sy chinese. dia kata ade bisnes, baru balik dari aussie sbb dah benti keje sana & mampu hire org jaga bb cecah RM3k tp depa sanggup beranak kat PPUM spital semi gomen je sbb nak save duit kat situ eheheh padahal org cam org tu sy rasa leh aje beranak kat private kan kakkkk