Pages

14 February, 2012

Proses pembelian rumah 2nd hand -sekadar perkongsian pengalaman :-)

ramai yang bertanya thru email
ttg prosedur pembelian rumah terpakai secondhand
sebagaimana rumah yang berjaya aku beli tahun lepas

so aku rasa baik aku kongsikan shj dkt blog ni
so boleh baca puas2
nak baca -reply on the dot
mmg x sempat lalink !

aku & hubby rasanya amik masa dlm 6 bulan utk house hunting
mula2 kami tentukan bajet utk beli rumah
macam kitorang--kitorang fixed bawah 250k
setelah mengira2 kedudukan liability lain
cari landed house-dah jenuh dok rumah tinggi2 nih
x kira single/double
dan mmg mencari rumah 2nd hand jerk

then baru tentukan kawasan mana kami nak survey
dah tentukan tempat baru start proses survey
masa survey tuh
segala jenis website kitorang hadap
daripada property agent sampailah ke mudah.my
cari jugak thru paper/yang tampal dkt traffic light pun bantai amik jugak
dan kitorang jugak terus survey sendiri di kawasan perumahan
amik no telepon yang diorang tampal dpn rumah
call sendiri owner/ agent

rumah yang aku berjaya beli nih
aku dpt ikut rezeki sebenarnya
aku pegi survey secara rawak
amik no tel & call next day

kebetulan rumah aku skrg ni
mmg owner nak let go
hari ke 2 hubby pg tgk
dan puas hati..nego dgn agent
dr RM195K masa mula letak harga
kitorang berjaya nego jadi RM190K
alhamdulillah

bayar deposit permulaan 2% drpdnya harga rumah
dalam rm3800
dan ditetapkan dalam tempoh sebulan kena sign S&P

after bayar dgn menggunakan S&P lama owner tuh
kitorang start window shopping survey dgn banyak jenis bank
dr BIMB, MAYBANK,HSBC,CIMB,HLB
sumer kitorang terjah
diingatkan setiap bank ada macam2 jenis produk pinjaman perumahan
samada Konvensional/ Islamik
berbeza dari kadar faedah,rangkuman perlindungan,pembayaran macam2 jenis
ada yang offer Legal Cost yang ditanggung sepenuhnya oleh pihak bank
tapi mungkin x offer insuran MRTA- dimana kita sbg pembeli yang kena cover kos itu
jadi diingatkan kena rajin study offer dari bank2 ni

kalo  diikutkan konvensional offer agak bagus
sbb banyak kos terlindung yang bank cover
berbanding islamik yang ada few cost owner mmg kena bayar
tp disebabkan aku prefer islamic loan
dan kadar tetap faedah yang ditawarkan adalah tetap sepanjang tempoh pinjaman
ianya tak fluctuate due to economic condition
aku & hubby memilih BIMB

dalam tempoh 7  hari loan dah lulus
tunggu masa 7hari lagik sign loan agreement dgn bank
dan kelam-kabut pg cari panel peguam utk draf S&P kami
kesilapan terbesar kami  adalah tidak mencari peguam lebih awal
kerana dok risau takut loan tak lepas

sebaiknya jika anda yakin & percaya
loan boleh lulus
anda sepatutnya mencari panel peguam lebih awal utk draf S&P
supaya masa tak terbuang begitu shj

alhamdulillah
we manage to signed S&P prior one day before expiry date
dan bayar baki sebanyak 8% menggunakan banker cq yang berjumlah RM15200.00
yea..mmg banyak utk orang x berduit macam aku
ituler kos permulaan yang telah aku keluarkan RM3800+RM15200=RM19000 utk tuan rumah

itu baru kos membayar initial 10% dr harga rumah
kos guaman juga ditanggung oleh pembeli
aku x ingat berapa..tapi kalo x silap keseluruhan kos tak sampai RM5K termasuk dgn cukai kepada LHDN yang dapat 50% diskaun utk pembelian rumah pertama
jadi kos duit yang lebur begitu shj adalah lebih kurang RM24K
gulp!!!

selepas proses ini semua..
skrg ni mmg keja lawyer shj utk jalankan tugas dia
banyak proses jugak
dan ini adalah crucial step dimana kita kena pastikan lawyer buat keja
kena selalu follow up,kena selalu tanya progress dimana

ini utk memastikan loan disbursement bank kepada owner
x boleh lebih daripada 4 bulan dr tarikh selepas sign S&P
kalo lebih drpd 4 bulan..pembeli yakni aku
diwajibkan membayar penalty sebanyak 8% p.annum kepada tuan rumah

pendek kata mmg sgt mencabar membeli rumah 2nd ni kawan2
terutamanya utk orang x berduit macam aku
sbbnya every minutes count $$$
kalo terlewat duit lebur
mmg disadvantage disitu..tapi nak wat m/mana kena usaha jugak smp boleh

proses disbursement mmg amik masa
mmg sedih kalo nak cerita
sepatutnya hari terakhir utk disbursed loan adalah seminggu lepas raya tahun lepas
boleh pulak BIMB tersilap taip akaun number pada cq utk dibayar pada bank owner(means utk bayar baki pinjaman rumah owner dgn Maybank)
nak tggu bank issue 1 lagi cq baru amik masa 2 minggu
sbb pegawai bertugas cuti raya pulak

mmg rasa nak menangis menunggu
dan kesalahan total pada bank & lawyer upahan banklah for their careless
loan kami lewat disbursed selama 1 bulan
masa ni redha ajelah..at least selamat dah loan disbursed
kalo x serabut dgn owner yang kejap2 tel  tanya duit dia
sgt annoying!!

pesanan masyarakat
utk mereka2 yang mahu membeli rumah 2nd hand ni
pertama kena ada duit tunai dalam tangan
kedua kena cekal hati, tabah & sabar melayan kerenah birokrasi yang menyakitkan hati
ketiga kena jadi kuku besi/takde lemah-lembut  utk push lawyer to the max
keempat kena tawakal pada ALLAH atas segala usaha yang telah dilakukan
kelima percaya pada konsep rezeki jugak

apapun good luck utk kawan2 yang sedang mencari
semoga ketemu yang berkenan di hati
berkenan di poket

rumah 2nd kalo nasib baik pasti jupe yang tip top
kalo yang kurang bernasib baik mungkin banyak yang perlu direpair sana-sini
takper buat yang penting2
as long as selesa & selamat utk diduduki

apapun ini pengalaman paling mahal dlm hidup aku
smg dapat berkongsi serba sedikit dgn kawan2 yang bertanya

sila refer entry ini


taken before painting process

rumah bertuah kami :))

jangan takut baca entry ni
utk mereka yang berhajat membeli rumah 2nd
percayalah..smg ada rezeki utk anda ok!

happy hunting lalink!!

67 comments:

Suliana said...

Mmg mcabar kak lyn. Su je mls nk berat kpla fkr. Sume hasben yg fikirkan then refer su balik, ok tak klu mcm ni mcm tu.huhu.alhmdlh ada jg aset sndiri kan :-)

Momma Qiestina said...

kak lin,

ai feel u..mmg banyak songeh beli umah kat owner, umah yat pun blum setel2 lagi.kalau beli direct pemaju2-3 mggu setel seme dah.

tantekkk ar umah kak lin.housewarming nanti ajak tau.

Ibu n Abah said...

Lynn...
Info yg baik jika kami teringin nak beli rumah secondhand...
beli rumah baru launching ni macam berjudi jugak.. Ada projek terbengkalai... tapi kalau rumah secondhand gerenti dah ada rumahnya...

zailamohamad said...

aku setuju ngan ko Lynn

aku pon beli rumah 2nd hand je, harga lebih kurang ngan rumah ko juga tp aku punya rumah RM193k, aku ambil loan ngan Public islamic juga, memanglah sakit jiwa dengan karenah lawyer, both lawyer memang lawyer buruk..nak je lempang muka masing2 tp apakan daya masa tu redha je..

kira kes aku lambat juga dapat duit, almost sebulan & aku lebur dalam RM4k bayar penalty pada owner rumah lama tapi aku bersyukur juga sebab tu memang kami ada simpanan, husben pon banyak outstation ke luar negara so adalah duit claim lebih ntok masuk rumah..pastu rumah aku beli tupon kira below market value sebab owner tinggalkan kitchen cabinet, kipas lampu, air cond segala so disebalik kesusahan ada kesenangannya;)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

thanx kak for sharing..rasa seram pon ade sbb takde duit byk dlam tangan..haihhh kene usaha simpan duit lagini baru leh beli umah 2ndhand..

gadisBunga said...

beli rumah sama macam peribaha 'susahs dahulu, senang2 kemudian'.

kalau tak susah macam mana nak senang nanti kan.

tapi saya pasti mesti penat rasa terbayar bila tgk rumah tu terbentang depan mata. and it's our! :D

gadisBunga said...

*peribahasa - typo. hehehe

Daddy Ziyyad said...

Bagus entri ni. Saya nak like, takde button like. :)

Satu lagi, kalau pandai dan bertuah, mmg boleh buat untung beli rumah lelong.

ummu said...

salam Lynn
wah terima kasih aats perkongsian pengalaman Lynn ni
saya pula sdg tercari2 cara nak jual rumah loan govmnt.rumah tu tak pernah diduki sbb kami tinggal jauh.

-LaDy rAzOr- said...

ok...sangat menakutkan pengalaman itu!!!
rasanyer cam tanak beli umah leh x???
dok jek kat umah pusaka omak den tu...ok x??
huhuhuuuu.....
kerenah birokrasi dan pelbagai prosedur yang melecehkan adalah sangat menguji kesabaran...maka itu harus dielakkan!!! ;-)))

~aYu~ said...

sy pun beli umah 2nd tahun 2008. time tu mmg dipermudahkan sgl urusan. dapat agen dan lawyer yg baik. yg untungnya kalau beli 2nd ni leh tawar harga la.

littlehumblelynn said...

Sue,

mmg challenging.kita bkejar dgn masa.phuh!!!

littlehumblelynn said...

Yatt,

aduikkhh mmg pening beli rumah atas org nih.sila bertabah dik.
Housewarming?lama dh buat,bln7thn lps.buat kck2 jerk.huhuhu

littlehumblelynn said...

Ibu n abah,

sharing is caring kak :-D

littlehumblelynn said...

Zaila,

4k lebur,nangis weiiih!!!!

Apapun ini pglmn plg tragis rasanya kan.

littlehumblelynn said...

Rose,

kalo x mendesak,beli aje rumah baru .lg mudah dik

littlehumblelynn said...

Gb,

mmg pon,tp kesusahan ini berpunca atas sekatan birokrasi yg melampau.apapun syukur dh selesai pob.

littlehumblelynn said...

Drdaddy,

kalo ada $$$$$$ elok join bis hartanah nih.boleh wat duit

littlehumblelynn said...

Ummu,

kalo jd owner,x seteruk rigidnya prosedur pembeli.smg berjaya kak.

littlehumblelynn said...

Nofa,

kalo x mendesak baik beli rumah baru jerk.x skt kepala,skt jiwa.hehehe

littlehumblelynn said...

~ayu~

untunglah awak that time.apapon seronok ada rumah sndr kan.

ayu said...

lynn..pengalaman yg hampir sama, cuma yang bezanya rumah lynn 2 tingkat, rumah ayu town house je..huhuuuuuuuu...

nak gak rumah atas tanah!!

littlehumblelynn said...

Ayu,

jual rumah tuh ler beli rumah lain.mai dok puchong.hehehe

~misztajuna's life~ said...

kak Lin,
saya beli rumah 2nd gak...mencabar dari segi :
1) Agen jual rumah:sbb owner lama sudah lantik agen ni utk urusan dgn bank dan pembeli baru
2) Bank : Pemilihan bank mmg senang dan mudah, tetapi ada bank yang tak mo berurusan dengan agen yang kita ada..dema nak berurus dengan agen yang bank lantik sahaja..sgt menyusahkan tp atas budi bicara, agen ni bekerjasama gak ngan pihak bank saya
3) Indah water : perlu pergi HQ dan juga pusat kumpulan yang incharge umah kita...sbb perlu tukar nama(owner lama kene tukar dulu, then baru kita g IWK tu then kene bayar duit penukaran)
4) TNB : perlu pergi TNB yang ada pencawang kita (contohnya Sungai Buloh-Pencawang Utama Rawang)-owner kene g tukar nama dulu ke nama kita then baru kita BAYAR lagi utk tukar nama dan tunggu TNB dtg umah utk tukar meter baru
5) Syabas : proses yang sama ngan TNB...kene bayar la lagi!
6) Lawyer : dah g sain S&P perlu tunggu lagi utk dema hantar doc ke pejabat tanah ke atas nama kita
7) pejabat tanah : dema ni kalau tak de orang 'dalam' tolong akak, mmg susah kak...sbb akak kene bekejar-kejaran ke pejabat tanah pulak ye~

ermm..ni yang saya tau la...tp insyallah, Allah bersama orang yang bersabar..hadapinya dengan tenang.

Tempoh menunggu selesai semua sekali :

Bank : 3-4 bulan
lawyer : 6-8 bulan
Pejabat tanah : 9-12 bulan

Hak milik anda insyallah dalam tempoh 1 tahun-2 tahun nanti..tp terpulang la pada KECEPATAN prosesnya....

Chaiyok!!!!

el said...

slm..sy sbnrnya konfius ttg deposit tu...kan tn rumah nak 10%,maknanya masa sain s&p tu,mmg kena ad cash 10% tu la ek?

littlehumblelynn said...

el,

ttg duit deposit, kalo loan masih belum lulus..atau dlm proses utk buat loan..selalunya kena bayar 2-3 % utk booking & ianya ada tempoh masa..dalam 45 hari kalo x silap..make sure loan lulus dlm tempoh itu & kena proceed utk sign SNP melalui pihak guaman..slps loan lulus..anda dikehendaki bayar bakinya pada pihak owner .itu adalah basic pembayaran utk rumah 2nd hand.

lydiarahayumahmod said...

Allahuakbar....nasib awak same macam saya... rasa nak pecah dada melayan kerenah lawyer@loyar yang merperkotak-katikkan kite..dah la first time beli rumah 2nd hand... JAHAT tau lawyer ni,,,

HudaMJ said...

tercari2 info ini dan kbetulan terjuoa di blog akak. tq for sharing sis ^_^

http://hudamj.blogspot.com

prepaidboy said...

Tengah proses rumah kedua di taman yg sama. Sy beli second hand 2 tingkat. Rumah pertama jadikan homestay atau sewa. X tahu proses rumah second hand. Tq atas info

kalel said...

Cantuk umah.. 190k jerk??? Murah.. area maner nih kak??

prepaidboy said...

Masalah dah sign snp dan deposit 10%. Bank MBSB pemilik belum keluarkan full settlement letter dari 11 dis 2012. Memang MBSB lambat atau sengaja tangguh. Rumah yang nak beli x ada masalah sebab dah ada geran individu. Sebulan dah berlalu.

littlehumblelynn said...

Prepaid boy

Jgn risau
Masa utk disbursement belum bernula selagi document dr pihak owner:/bank owner x terima.
Slmt hdknya segala urusan

littlehumblelynn said...

Lydia

Mmg kena bersabar sgt2!!!

littlehumblelynn said...

Hudamj,

:))

littlehumblelynn said...

Kalel

Area puchong :))

ZAILINI said...

salam tq for sharing... masalah sy plak deposit 3% dh byr... owner bg 15hr tuk buat s&p. lepas sign s&p balance 7% kena byr then bru apply loan... kalo loan xlulus... dia pulangkan 80% je deppsit kite... btl ke procedure ni... sy dh byr 3% tu.... cadangan pls...

littlehumblelynn said...

Zailini

Safe side,sign LO utk housing loan dulu.br sign s&p.kalo ikut law,s&p sign dlm tempoh 21-30 hr.owner mcm nih wat kes naya jerk.nk suh lawyer draf snp pun amik masa plg cpt seminggu.ini antara cth2 owner nk duit cpt,xmo tggu.xmo ikut undang2!!awak perlu dptkan maklumat perundangan jgk,jgn smp awak teraniaya nanti.sy doakan smg Allah permudahkan utk awak.

prepaidboy said...

Kak Lyn rumah Subsale guna loan kerajaan (penjawat awam) lebih mencabar berbanding guna loan bank salah satunya penilai kerajaan letak harga lebih rendah dari penilai swasta. Harga beli RM280k penilai swasta value sehingga 285k tapi penilai kerajaan value RM240k-250k sahaja.. Sebagai owner nak ambil harga paling tinggi ke atau rendah dan lokasi menarik.

littlehumblelynn said...

Prepaidboy

Sbb itu sy x amik govt loan sbb proses lebih rigid.kalo ada extra cash kat tgn,lain cerita.kalo xde,mana nak cekau kan?

prepaidboy said...

Deposit rumah tu ambik brakyat masa tu 4.08% skrg dah 4.48% kalu loan gomen x dpt full. Baik ambik lebih sikit masa tu.

littlehumblelynn said...

Prepaidboy,

Boleh amik masa dgn exceptional yg disbursement boleh lebih dr 4bln tanpa penalty:(
Sbb nak disburse mesti plg lewat 4 bln after sign snp if x mmg kena penalty !!
Govt lmbt sikt bila smp bab nk disburse tuh .kena check btl2 tarikh akhir utk disbursement tuh

prepaidboy said...

Sekarang baru settle tapi pending kat Pejabat Tanah bg urusan tukar milik.. tunggu dia nak sort ke lawyer take time.. feed up betul

littlehumblelynn said...

Prepaid boy

Pej tanah nih,satu jer mahu -suap lebih!!

Itu keja lawyer,jgn pening kepala.sila push lawyer to the max.smg bjaya.aminn

Afriza Nordin said...

Alhamdulillah...br selamat sign s&p semlm...tp klu ikut kate pihak lawyer tu...kene tunggu individual title lak..sbb geran yg ade ni master title...diorg promise by next week die akn dptkn geran tu...

Alhamdulillah jgk sbb dpt lawyer yg tau wat kje...xbyk songgeh...=)

littlehumblelynn said...

Afriza

Tahniah!!

Rumah saya pun master title,setau saya ssh nak dpt individual title.tp kalo loan bank ,xde masalah w/pun master title .apapon kena rujuk developer rumah tuh.

Apapun slmt bjaya.

cplud miera said...

Assalam. akk,umah akk ni area mane? sy baru je beli umah. esok sign snp n bg deposit kt owner. terketar jugaks ni. 10% tu. hurrm

littlehumblelynn said...

Cplud miera,

Tahniah!!
Sy beli rumah area Puchong.
Takper 10% itu pelaburan jangka pjg
Smg segalanya berjln dgn baik slps ini :))

cplud miera said...

Assalam. akk, sy dah sign snp. rumh second gk cm akk. area nilai. kwsan nilai ni hrga rumh mendadak naek. tu yg kne beli jugak. moga segalanya dipermudahkn. amin. tak sbr dh nk duk umh sendiri :)

Pondok Limau said...

sy pn beli rmh 2nd hand tp flat je la. punya la lama prosesnya. lps sign LO, lbh krg smgu lps tu, sign S&P n byar baki 7% deposit. lps proses ni ambik masa coz nk dptkan consent letter dr pjbt tanah sgt memakan masa. mulanya lawyer call ckp pending 2 thn coz pjbt tanah ckp ada mslh. masa tu frust giler, then col owner. dia sdri pi setel kat pjbt tnh. lps 2 bln br dpt srt tkr milik. dh tkr milik, nk kena mohon pajakn geran ke bank pulak dr pjbt tnh. skg ni sy tgu proses ni je la yg lum selesai. katanya tgu dlm 2 mgu.

littlehumblelynn said...

Pondok limau,

Biarlah rumah jenis apa pon asalkan ianya rumah kita kan?janji x myewa & boleh buat harta utk ank2 berteduh.
Apapon tahniah!
Smg segalanya bjln dgn baik.

dIE said...

Kak..
Umah kat puchong area mana?
Sya duk puchong utama.
Skrg umah kt sini dh melambung tinggi harganya.....
Teringin nak ada umah kat bawah...

dIE said...
This comment has been removed by the author.
littlehumblelynn said...

diE,

Kat putra perdana,x jauh dr puchong utama.pglah pusing la cottage,putra perdana-rumahnya agak berpatutan jgk harganya.

Safar mohd yunus said...

salam...saya nak tanya...saya baru je deal ngn agent yg dilantik oleh owner untuk membuat bayaran sebanyak 3%..mcm mn kita nak tau agent tu betol xlarikan duit 3% yg kita nk bayar kat owner tuh...pekah prosider yg perlu diambil sebelom menyerahkan 3% deposite rmh tuh....need help...

littlehumblelynn said...

En safar,

Agen harus keluarkan resit atas nama agensi hartanah tersebut..sblm itu anda perlu membuat pengesahan ROC utk nama syarikat hartanah dia bekerja serta dgn sykt hartanah itu sndr..

Fieda said...

...saya beli rumah di Penang, booking saja dah bayar 1% dekat owner.Tandatgn S&P saja bayar lg 9% dkt owner through lawyer, lepas tu siap agent lg kena bayar. Tp agent tak buat follow up apa pun. Kita kena buat sendiri. Bayar lawyer saja dah 8k sebab banyak proses. Haishhh... Sakit hati sebenarnya beli rumah 2nd ni... kira nasib juga la.

MyLadyBuzz said...

190k dapat umah camni ...osemnyer .. Rejeki ...rejeki ...

rusdisembak said...

tumpang tanya.. area la cottage tu selamat ke? saya selalu gak pergi putra perdana cuma nak tau crime rate kat sana camne ok tak? soalan last prosses bank yg perlukan sign ni biasa brp lama? 2 bln 3 bln?

hafiz shukri said...

Salam,

tumpang tanya, bagaimanakah cara untuk buat pembayaran 3%. saya beli rumah subsale/ 2nd direct owner.

littlehumblelynn said...

Hafiz,

Duit deposit 3% itu saya bayar pada ejen masa tuh.Sekiranya anda berurusan dgn owner,makanya perlu dibayar pada owner terus.
Sebelum itu tanya awal2 pada owner,sekiranya loan anda tidak lulus /lulus 1/2 adakah beliau akan memulangkan deposit?Perincikan syarat2nya.make sure win-win situation.Selamat berjaya

hafiz shukri said...

ok tq akak,

ambik loan syarikat, dah tanya bank panel syarikat tu lepas 100%. Cuma bab 3% tu nak bagi owner/vendor cara mcm mana. Lawyer ckp just draft surat sket masing2 sign mgatakan dah buat urusan 3% tu. SNP baru lagi 1@2 week lagi siap kat lawyer untuk lagi 7%. Org yg nak jual ni pun ambik lawyer yg saya buat urusan tu jgak untuk dia jual kan rumah tu.

littlehumblelynn said...

Hafiz,

Begini,sebab berurusan dgn owner.Maka biarlah ada resit @ orang tgh yang menjadi saksi pemberian duit 3% tu.Awak boleh suh lawyer draf satu surat -acknowledge receipt-dgn sign awak & owner masa penyerahan duit tersebut.Makanya ada black & white.

Harap membantu.

cplud miera said...

Assalam akk, Alhamdulillah blog akk sgt2 membantu. Alhamdulillah skrg kami dh berpindah pon ke rumah baru.

littlehumblelynn said...

Cplud miera

Subhanallah.Alhamdulillah.semoga catatan yg sedikit ini membantu ramai lagi..jgn lupa jemput housewarming!!
Hahhahah!!

Adikchiek said...

Pengalaman memang mengajar kita, mcm akak 2 tahun lepas pergi bid rumah lelong. Ada rezeki menang rumah tu harga dlm 38k pergi submit loan dulu luasnya,tulat nya terus contac lawyer yg expert Handle rumah lelong ni (dpt dri pembacaan blog org lain) time nak tunggu keputusan loan tu lah yg paling menakutkan. Sebab duit deposit dah siap2 bayar kat bank pe lelong tu. Public bank dlm 2minggu dah approve tapi dia bagi 90% dari harga reserve price = rm21k mcm tu je...ngam2 sebulan baru cimb approve loan. Nasib baik lawyer tu sempat disbush loan dlm jangkamasa yg ditetapkan. Lawyer yg i pakai ni i tak push dia langsung, just biar je dia buat kerja.. I pun rasanya just call dia sekali je kot, lepas tu selalu hantar emeil je pada dia. Ada lah sekali dua staf dia call Mintak dokument.. Alhamdulillah Settle jugak. :-)

Adikchiek said...

Lawyer fee pun i just bayar lepas lawyer siapkan. Proses kerja disbush loan tu...sebelum tu lawyer tu tak ada Mintak apa2 bayaran pendahuluan. Terima kasih puan.nurul and the staff.. :-)

tokmoh said...

Salam. Nk tanye. Skg sy nye tunggu disbursement je. Tp sy dah tukar kerja. Sbb lame sgt proses tu. Ade masalah ke x agak2? Tkt gak. Tanye agent banker dia ckp xde masalah.