Pages

28 February, 2012

mencari rezeki itu MUDAH , mencari BERKAT itu yang SUSAH :(

refer sini utk kupasan lebih baik

mulakan dgn questionnaire utk diri sendiri dahulu :-

pernah tak kita terlewat datang keja?
balik on time
+ pernah & selalu

pernah tak kita pergi keja tapi melangut ?
tak tau apa yang kita buat 8-9 jam tuh
+pernah

pernah tak kita mintak kawan2 tlg punchkan card kita?
sementelah kita masuk lewat
+ ini tak pernah sbb punch card guna id card masing2

pernah tak melama2kan lunch break, tea time & solat time?
dari sejam jadi 2 jam
+ aku pernah buat

pernah amik MC sbb cuti takde/tak mau gaji ditolak kerana NPL
+aku pernah buat

jadi mana nak datang berkat gajinya itu :(

memang bunyi macam remeh temeh
tapi itulah punca gaji tak berkat

bukan membuka pekung didada
tapi inilah realitinya

sebab itu selalu rasa baik berenti keja
cari rezeki halal dari rumah
x berhutang masa
x payah mengelat macam tuh sekali
x payah nak kira berapa hari cuti tinggal



rezeki yang berkat
selain dicari dari sumber yang Halal
perlaksanaannya harus betul, dilakukan dgn amanah
maka berkatlah ia

ini entry muhasabah diri
kena counter back dgn diri sendiri
betulkan apa yang tak betul

perbaiki niat pergi keja utk mencari rezeki yang halal
biar menyampah macammana pun dgn boss2
kena keja jugak betul2

kerana itulah sumber yang akan dibeli makan
bagi anak2 makan kat rumah
dan itulah yang akan menjadi darah daging membentuk akhlak anak2
masyaallah..

ya allah
permudahkanlah segalanya.
amin...

semoga berjaya mentarbiah diri sendiri sebelum mentarbiah anak2 ..doakan yea :)

7 comments:

Imaan09 said...

yess..betul2.. gaji saya diberhentikan 3 bulan tetiba.. nk jugak mengamuk, tp rasanya lebih berbaloi fikir bahawa mungkin TUHAN nk tunjuk saya suka buat menda2 y akak list atas tu.. BANYAK MENGELAT..maka, biarlaa dibersihkan di dunia n, dari dihisab lelama di akhirat esok..redha..mudah2an berkat datang kemudian!

zailamohamad said...

itulah yang aku rasakan skrg Lynn..betapa kuatnya perasaan nak berhenti keje, nak jaga anak, nak jaga rumahtangga tapi aku sedih bila aku suarakan niat aku pd mak aku, dia tak bagi..orang tua selalu fikir bukan2..entah apalah yang dia takutkan..en suami memang dah lama suruh cuma aku ni yang masih belum ada kekuatan & kesabaran nak jaga anak-anak..tp aku harap, tahun ni tahun terakhir aku bekerja..insya Allah

gadisBunga said...

hmm...betul jugak.

sebab gaji tak berkat tu yg selalu rasa tak cukup walau sebanyak mana gaji kita.

isk, saya pun kene muhasabah diri jugak ni...

littlehumblelynn said...

Lea,

alhamdulillah.moga2 kita dlm golongan org2 yg amanah hdknya.

littlehumblelynn said...

Zaila,

kdg2 org tua nih diorg memikir pjg ke depan,mgkn bg dia lbh baik ada secured income.mana tahu apa2 jd masa dpn.nk berenti mmg kena ada pelan jgka pjg,smg Allah permudahkn utk mu & utk aku jgk.

Aku pun mak bsg kalo citer nk berenti keja tp dia encourage aku bljr jht,bukak taska.aku teringin gak bab bukak taska tuh.tgh fikir pjg lg nih

littlehumblelynn said...

Gb,

mmg ciri2 gaji x berkat kita rasa x ckp pas sdh.k.lin x kata sapa2'tp merujuk pd dr sndr.

Sbb itu Rasullullah saw bg tips utk bersihkan rezeki yg kita terima dgn bersedekah.

Itu yg plg mudah ikut perlaksanaan tp ssh kalo ikut perasaan mahu @ tidak.

:-D

ayu said...

datang awal , maka boleh la balik on time..time lunch, selalunya jarang2 la keluar lebih masa sbb guna thumb print..masuk kerja pun thumb print gak..cuma bab melangut time kerja tu memang tak nafikan la..sbb kadang2 tu memang tak ada kerja sangat..apa2pun, bagus entri ni...memang salah satu sebab nak resign ni pun sebab pasal benda2 mcm ni la