Pages

25 March, 2011

bersalin anak sulung--kerajaan @ swasta ?


sekadar pendapat peribadi
tak melibatkan sesiapa pun..lebih kpd pengalaman aku yg bersalin kedua-dua puteri kesayangan aku

pemilihan hospital bersalin terutamanya bg anak sulung
aku rasa kena wat seteliti yang mungkin

banyak perkara yang perlu ditimbang baik buruknya
antaranya :-

  • kos bersalin-kalo kat govt utk kakitangan kerajaan mmg lah teramat murah,utk kakitangan swasta kalo pg hospital baru kena bayar deposit jugak rm300-rm500( kalo x silap) itupun dibayar mengikut kelas..still dlm kos yang kita mampu nak bayar jugak..tp kalo bersalin kat HKL..mmg x mahal mana pun mengikut cerita kwn2..kalo di swasta harganya mungkin lebih tinggi..selalunya kebanyakan hospital ada offer pakej itu-ini..kita tinggal pilih aje..rm1k+ hingga ke rm 5k +..selalunya offer terhad untuk bersalin secara normal @ SVD ..
  • jarak dgn tempat kediaman
  • kemudahan lengkap di hospital (tabung darah,keperluan mencukupi,kepakaran )
  • kredibility hospital itu sendiri
itu yang paling asas rasanya

bagi aku utk pengalaman bersalin pertama-of course :-

  • kita zero bab pengalaman-kita mahukan pengalaman bersalin yg selesa ,x nightmare sgt kot!kalo boleh sumer nak yg ok..dr segi katil nak dok menahan sakit..petugas nurse yang melayan-makanan..environment sumer nak tip top kan!!
  • kita x tahu samada kita leh normal @ terpaksa kena c-zer at the end
  • pendek-kata banyak benda unexpected kita akan hadap utk first time labour nih..so kena kuatkan hati & hadap aje ..

bagi aku yang x berapa nak ada nih -first time bersalin kak ain-di hosp putrajaya..
macam ayat diatas--aku takut in case x leh deliver normal kena czer-- so mana nak cekau duit ribu-riban kan..

a good things kat situ :-

  • selesa--katil 4 bedded
  • wpun sakit bersalin hampir 17jam--doktor x serabut paksa aku utk c-zer sbb bukaan masih normal wpun 1cm amik masa 5 jam--aku lak kena induce that time..water beg leaking  dh 4 hari
cuma bab servis agak kureng lah--aku kena marah2 masa berguling2 sakit atas katil..kena paksa berjalan utk mempercepatkan bukaan smp aku terjatuh tepi ward..kena herdik bila tanya ttg painkiller..-seharusnya aku yg bersalin sulung mmg aku x tahu masa mana sepatutnya aku req painkiller..bila aku tanya -nurse jawab " time nih tak payah mintak painkiller dah..tggu awak beranak  shj "--wth**

bagi aku sepatutnya--ada briefing awal ttg bila sepatutnya kita req painkiller-proses bersalin-tempoh/jangka masa bersalin--tp aku nan ado!!yellek..

bayangkan aku bersalin kak ain 17jam induce --tanpa apa2 painkiller smplah masa utk labour itupun 30minit terakhir aku hanya dpt gas  antanox shj..so very traumatic episode utk aku..

dan bersalin di situ mmg x leh nak pilih mana2 doktor..serah ajelah diri ok..dan aku shameless claim- the doktor is guy wpun dia ala2 sutun--lembut gemalai..apapun still guy ok!!

apapun sumernya selamat & aku bersyukur wpun sakit sgt lama-aku leh jugak go for normal birth..

bersalin no 2-hospital swasta

  • aku leh pilih gynae sndr
  • aku leh pilih single bedded
  • boleh pilih mana painkiller yang aku nak guna--tp aku x amik pun epidural..aku amik yg light one shj..tp lalok lepas amik
  • tiada paksaan suh aku berjalan tgh contaction
  • sumernya berjalan secara semulajadi
  • berpadanan dgn apa yg aku bayar--mmg puas hati
  • wpun still induce labor-aku hanya sakit dlm 3 jam shj..then selamat melahirkan auni dgn jayanya..
  • post natal care--sgt memuaskan hati!!
apapun bagi aku--point disini aku membebel bagai nih
kalo 1 st time labour--kalo mampu pg ler private tp pilihlah hospital yang betul2 ada kredibility,bukan hospital dok fikir untung shj..atau dok pikir nak c-zer patient aje memanjang!!

govt dr segi push to limit utk patient bersalin normal mmg aku x nafikan--itu yg paling aku puji..selagi keadaan x mengancam wpun berbelas jam aku contraction--aku still dipaksa utk normal..itu mmg aku puji sgt2!!

aku rasa govt pun dah banyak yg ok skrg nih..cuma masa aku tuh cuma kes terpencil tp still menjadi titik hitam dlm sejarah hdp aku..aku smp serik nak beranak..sbb tuh ain lambat dpt adik..

jgn jadi macam kes kakak aku..x psl2 kena c-zer sehinggalah anak ke 4--doktor dah c-zer anak sulung--so smp ke 4 kena c-zer jugak sbb doktor x nak amik risiko..

pity her!!

apapun tepuk dada tanya selera ok!!

kalo boleh dr awal2 tahu mgdg g wat survey kaw-kaw..
buat simpanan & contigency plan awal2..

apapun yg penting doa banyak2 smg dipermudahkan semua segi..
Allah itu maha mendengar & sgt murah hati ok!!

utk kwn2 yg menanti hari--selamat bersalin ok :)

entry nih khas utk opis mate --wpun lain dept..sgt suka tgk dia tgh preggy 32w..cantik sgt2!!

17 comments:

secangkir madu merah said...

cerita menarik... akak experienced 4 kali kelahiran. 2 di hospital kerajaan dan 2 swasta. Dipendekkan cerita, swasta byk beza elok dari tak eloknya....hehehhehe..

gadisBunga said...

erk. ngeri. ngilu. mungkin patut letak rating 'untuk yg dah kawin sahaja' kat entri ni kot~

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kak leen, sy due 20 september takut plak rasa...ehehe

sy plak dulu pikir takutnye nak g swasta sbb jiran sy tu g bersalin kat kenek bersalin 24 kat shah alam ni..kira glemer gak la..then dia tumpah darah..tak cukup darah O +ve masa tu terus diusung ke spital klang..kes tu yg jd sy terbantut nak bersalin swasta..terus refer PPUM..even kene marah2 tu sy wat pekak je..hahah..

next bb ni pon PPUM insyaAllah sbb dari situla titik tolak sy menyusukan rafiq dengan jayanya..PPUM bagi pendedahan awal sedari ari pertama daftar utk cek up..then dapt skin to skin ngan bb masa dalam OT sbb emergency opertion due tu fetal distress..even c-zer nusrse kasi can kat sy peganng anak masa doktor duk jahit2 tempat toreh..berkelicap rafiq cari tek..ehehe subhanallah..sakit ilang..tapi bila bius dah ilang..ya allah..tuhan je tahu sakitnye..tapi nurse kasi gak tunjuk ajar camne nak susukan anak..huhuhuhuh....

ape2 pon..if ade bajet lebey..g la spital swasta yg cukup lengkap fasilitinya..if kat shah alam ni sy rekemen DEMC..mmg perfect!..tapi if emergency c-zer..8k ok! ahahah sedia duit jela..dah leh beli seketui motor tu..agagaga

eh, rasa cam wat karangan lak kat sini..sori kak.terpanjang..tapi tula masing2 ngan pengalaman masing2 kan kak..bahagian masing..pengalaman berharga tuuuu..ehehhe

lily azliyana @ mama zara said...

hee..samelah kite..mase 1st baby kire baru kawen kan..then tk dpt jangka ape yg jadik, so mmg pilih kjaan. malangnya mase tuh kena induce plak..so pengalaman kena 'seluk' ngan ramai org dokter mmg agak meninggalkan kesan..nurse plak, yg muda2 mmg ok. tp yg agak tua sndiri mau ingatlah..ayat agak pedas kengkadang..

so wktu preknen 2nd bby mmg dh request awal2 nk bersalin kat private..alhamdulillah, wlupon kena induce gak, pengalaman mmg sangat2 berbeza..kebetulan dpt gynae yg best n gentle..at least tkdelah jadik fobia mcm bersalinkan kakak zara dulu..=p

PynGees said...

errkk...citer psl nk deliver baby nie mmg satu pengalaman yg x kn dpt kt mana2..x kn sama ngan org lain... x kn ada org rasa mcm mana susah pyh kita... sama sakit tp b'beza keadaannya... 1st experience kekadang blh jadikn kita sdkt fobia... hati nie mau menambah tp terasa ngilu dek kena c-zer dulu masih terasa2...hu..hu... kena sbr sket kot...

antara gov hosp @ private, dua2 ada pro & cons... tp klu ada RM +++.. sape x nak b'salin kt private kn????...apapun b'doa utk dipermudahkan sms proses kelahiran..

littlehumblelynn said...

kak scm;

yea ler kak..banyak bezanya swasta/gomen nih..tp kalo x berapa nak ada..gomen still ok jugak..janji sumer selamat!!

gb;

bagus baca..zaman akak dulu..buta2 mgdg..buta2 beranak..mmg x byk pendedahan sgt..

rose;

20/9 due?kak lynn besday 17/9..dkt dah tuh..xperlah rose.mana2 pun ok..as long as selamat sumernya..akak doakan kali nih leh normal pulak..i/allah!!

lily;

wah kita punya pengalaman sama jer kan!!bezanya lily dah ada boboy..kak lynn x dpt lagik..tuh ler nurse masa assist akak dulu mulut macam hampeh!!

gee

tuh ler ..byk beza..kalo ada duit x salah bayar as long as service ok!!

zailamohamad said...

isy macam sangat2 kena dengan zaila..pengalaman zaila pula;-

anak pertama bersalin kat hospital HUSM Kubang Kerian Kelantan, separa swasta, layanan dr doktor sangat baik & dr pon islamik, cuma layanan dr nurse sangat hampeh especially nurse yang dah berumur, kalau yg baru2 lagi baik juga..sakit bersalin xsah cakap ah memang lama tp Alhamdulillah mudah bersalin & bila Haziq kn kuning pun masuk sana juga & room in dengan baby, pun dapat layanan & info yg banyak tentang bf (hospital ni support fully bf) so ok lah kan

pengalaman kedua pula bersalin di hospital gomen nama S, Alhamdulillah proses bersalin sangat mudah, sakit pon tak lama, masuk hospital jam 7, 7.20 lagi dah bersalin tapi sangat2lah kecewa dengan layanan & servis yg diberikan..nurse yang jaga LR kat situ tersangat2lah sinis, kira ni pengalaman bersalin yg plg xbest untuk dikenang..

pengalaman anak ketiga pula bersalin d swasta..kali ni memang puas hati sangat2 dr segi layanan yg diberikan sampai rasa terhutang budi pula dekat dr yg sambut baby ni. lepas ni pon kalau nak bersalin, insya allah dengan dr yg sama

Biaserlah, dulu2 masa mula2 kawen kan mana nak ada duit sangat so takutlah jadi apa2 kan, tapi kalau yg kerja tu & kompeni cover, pergi aje swasta..memang lain sangat2 layanan jika nak dibandingkan dengan gomen punya

ibuafiqahhuzaifah said...

lyn,

irni2 2 beradik kat swasta..alhamdulillah la suma ok..bersalin pun normal..Doc pun xpush kalau kena czer bersalin kat situ..still leh consider hospital gomen kalau kena c-zer..

nama jer duk putrajaya tp bersalin still kat kampung..haha

al-lavendari said...

terima kasih kerana sudi follow saya ..!

ttg entri ini saya sudah terlepas fasa memikirkan benda2 itu .. hehe

mzhany said...

kaklynn, tengkiu utk info nih, umm kutip bahan bacaan byk2 sblm sendiri alami...ameen

kaklynn doa jugak eh...supaya murah rezeki sy dan suami...

littlehumblelynn said...

zaila;

padanlah zaila sunyi rupanya dah bersalin...tahniah!!seronok dgr kwn2 selamat bersalin..mcm2 pengalaman bersalin kan..

irnie

wah..nasib baiklah..rezeki anak2 irnie lah..mmg sakit beranak tp bila org layan baik2.kurang sikit sakit kita!!

uncle lavendari;

tq drop by cn..teringat sedara yg tggl taman lavendar-senawang jugak!!

hany;

insyaallah..hany jgn lupa byk berdoa..banyak bersedekah...insyaallah murah rezeki hany..itu pesan seorg ustaz pd seorg teman yg berkahwin lama tp masih x dpt anak..alhamdulillah..setelah 7 tahun..kini dh 3 anak dia..apapun,hany tawakal ok!!

DrSinga said...

Uihhh!!!
Tak ada bius?!
Kejam!!

littlehumblelynn said...

drsinga;

mmg kejam...nyaris x terjun bgnan gara2 dah x tahan sakit menanggung fully 10cm smp 17jam...serik oooiiit!!!

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

saya pon ada bad experience dengan hosp putrajaya..pon bersalin anak first kat situ..

tapi second baby lahir kat hosp temerloh..tp better service...

saya rasa mungkin ikut nasib kot kat hosp kerajaan ni..kalo kat swasta, kalo dia layan buruk memang nak kena tiau lah kan..

eda_ej said...

sonok bace pengalaman orang besalin.. hehehh..

Imaan09 said...

entry lama y sy tumpang korek balik.. sbb masih bkira2 mana mau bsalin anak ke2 ni.. anak ptama dulu dah abes selesa.. so, anak kedua ni?? dilema..dilema..

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Perkara Yang Perlu Di Jangka Ketika Masuk Bilik Bersalin. Penting untuk ibu yang mengandung anak sulung, supaya nanti taklah gelabah sangat. :)