Pages

27 December, 2013

Untung!!

Tak payah hire maid ribu-riban
Guna tenaga buruh kanak2
Untuk mengasuh si baby
Boleh harap dah
Sempatlah mama mandi
Sempatlah mama masak
Sempatlah mama solat jap


Untung kan?

Tapi nanti mama g keja
Mama hantar baby ke taska jugak

Rate taska naik 40%
Hopefully seiring dgn servis jugak
Kenaikan tak dapat di kawal katanya

Erkkkkkk!!




26 December, 2013

Post confinement

Dah habis pantang
Misi makan sampai lebam
Berjalan2 macam dah lama tak tengok dunia
Anak2 pun suker semacam bila tau mama dah hbs pantang nih

Berat turun 13kg shj :(
Tapi suker sbb turun daripada berat sblm mgdg lagik
Perut masih tak slim lagik
Takper kasi masa lah
Dah membesar bagai johan 40 mggu
Takkan nak turun dalam tempoh 40 hari kot?

Sedang neves 
Tak lama dah nak masuk opis balik
Sedihnya!!

Nak tinggal baby 
Uwaaaaaasss!!


-ini gambar semalam,bwk anak2 g mandi kolam free kat Kompleks Komuniti Presint 9 Putrajaya-kolam rakyat marhaen katanya !

21 December, 2013

Baru 40hari


Melihatkan streaming photo album dlm iphone nih
Beratus gambar si kecik nih
Kalo boleh tetiap hari nak tangkap sekeping buat kenangan mama
Buat pelepas rindu 
Bila mama dah mula keja nanti

Day 1


Baru kuar sgt2 nih
Nurse letak baby atas dada

Baru htr ke wad masa nih
Kecik sgt2!!

Day 2

Muka pun sembab air lagik
Besar semacam pipi

Day 7


Dicukur dek papa
Still x smooth lagik
1st time cukur rambut anak
Wpun dah anak no 3

Day 14


Mula membina tubuh

Day 21


Lena betul tido atas bantal merah nih

Day 30th


And so on


Membesar bagai johan
Menangis pun boleh tahan skrg
Susu no wahid


Dan semalam
Kemuncak mengamok
Terpaksa pusing satu taman naik keta
Baru tido lena 

Alahai anak
Macam2 ragam

Tetiba sedih 
Tak lama dah nak masuk opis balik
Uwaaaaaa :((


19 December, 2013

Baby sling utk Adeeb

1st time beli sling baby
Dulu masa kak ain dulu
Aku beli carrier yg jenis biasa tuh
Tp mmg bjasa jugak sbb lama jugak kendong kak ain guna carrier tuh

Sling baby nih aku beli sbb kes si Adeeb suka berdukung
Tak laratlah dukung dia 24jam
Jadi kawan si Ayu advc beli sling
Pg beli kat Manjaku BBB rega rm79.90

Seriously
Mmg magic menatang nih

Si Adeeb punya suker
Masuk jer kat poket kangaroo tuh
Mesti tido
Agaknya dia rasa mcm dlm perut kot

Dan skrg aku sdg giler usha baby wrap pulak
Mau beli boba wrap kalo en papa bagi green light
Macam cantik jer
Macam comel jer
Hahahahahahah

Apapun pilihan ibu2
Yg penting baby selesakan?
Duit kita leh carik
Ada jer rezeki anak2!!

So far baby Adeeb x suker stroller lagik
Duduk jer nangis macam kena pukul
Haiiippp!!
Biasa sgt dia tuh!!

Makanya sementara larat nih
Duduklah dlm sling tuh
Dah dompok nanti
Mama ttp campakkan kamu dlm stroller jugak
X larat mama nak dukung dah!!



Psst: baru 37hari mama dah angkut bawak g sogo,itupun tak smp 2jam dah kelam-kabut balik..rasa bersalah sgt2 !!hahahahaha!!

15 December, 2013

Bersangka baiklah ~__*

2 hari lepas
Opismate whatsapp
List nama mereka2 yang layak ke bumi Winter Sonata 16/1-20/1
Sumer free tanggung beres
Makan,minum,tix,hotel,

Seriously masa awal tahun hr tuh mmg xde letak high hopes lgsg
Lagipun sedia maklum aku tgh mengandung
Dan tentunya tak sanggup nak tggl baby kecik yg menyusu & manja hampeh tuh

Bagai dijangka
Mmg nama aku not on list pun
Tp ramai kawan2 lain yg dapat pg
Good for them
Tumpang happy rezeki kwn2!!

Tapi member yg w/app nih meroyan semacam
Jenuh pulak aku nak memujuk
Ayat aku simple aje
Bukan rezeki kita lagik
Dan bersangka baiklah dgn ujian sedikit ini
Allah nak tgk kita redha @ sabar tak dgn ujian ini..

Jika aku dpt sekalipun
Rasanya aku akan reject jugak
Alasan utama Adeeb baru 2 bulan
Ank2 yang lain lagik
Tak sanggup nak tinggal kontang-kanting pada papa
Mana nak menjaga baby,makan-minum lagik

Alasan kedua w/pun semuanya ditanggung pengurusan
Kurang2 nak jugak ada duit poket buat beli souvenir utk adik beradik @ kwn2 rapat
Juga nak beli baju tebal yang mahal2 reganya utk menghadapi musim sejuk disana
Sedangkan keperluan utama skrg adalah persiapan persekolahan anak2 & bayaran pendaftaran taska anak2 awal tahun yg agak mahal
Makanya mmg takde bajet utk cuti2 buang duit gitu

Alasan ketiga
Dengan cuaca musim sejuk disana,rasanya ibu baru abis pantang 60hari macam x sesuai nak pg
Aku mmg berpantang sejuk2 100hari kwn2!!

Ikut hati mati
Mmg rasa terkilan
Ehhh nape nama aku takde?
Sedangkan KPI 1/2 year aku superb!
Itu bisikan syaitan yg direjam!!
Nak tgk kita kecik hati,berduka-lara,busuk hati,cemburu dsbgnya
Astaghfirullah!!

Pujuk diri sendiri balik
Dan berlapang dadalah 

Tggu lagi rezeki lain kali
Allah nak bagi yang lebih baik ke.

Subhanallah...
Allahhuakhbar

Indahnya ujian yang sedikit
Terselit 1001 pengajaran & hikmah disebaliknya

Utk kwn2 yg layak
Have fun & jgn lupa ole2 utk aku yek!!
Tak dapat g Nami island takpelah
Korang tangkap gambar2 byk2
Aku tumpang happy!!


Takperlah 
Lagipun tak sanggup tinggal budak kecik Adeeb nih lama2
Sehari pun rasa macam apa lagik!!

Hahahahaha!!

Sumer NAIK!!!


Tak tau apa yang tak kena
Sumer benda pakat naik tahun depan
Tarif elektrik
Tol
Tambang LRT
Minyak dah sedia naik
Implementation GST pulak
Tambang bas sekolah pun naik 40% ok

Percayalah hidup makin survival skrg nih
Inflation rate makin tinggi tahun depan
Gaji RM3k pun pasti tak cukup utk keluarga sederhana skrg

Bahan mentah & perkhidmatan akan naik jugak seiring dgn sumer kos yang meningkat

Otak kena makin ligat sekarang nih
Kena fikir hala mana lagik perlu berjimat
Survival kit katanya

Kurangkan penggunaan aircond
Kurangkan makan di luar
Masak apa sahaja yang mama masak
Kurangkan berkunjung ke pasaraya besar
Sbb selalu sgt burst budget kalo pg TESCO bagai..

Aktiviti melancong @ makan angin kena review 6month earlier
Tgk bajet dulu
Jangan2 suker intai web Airasia
Jangan cari penyakit!!

Atau sila mencuba berniaga
Tak perlu yg besar2
Pelan2 cari dulu
Asalkan boleh cover belanja dapor 

Serius!!!
Aku rasa makin takut nk melalui masa depan
Rasa makin sesak nafas dgn asakan demi asakan kenaikan itu & ini

Mujur dah beli rumah sendiri wpun still berhutang dgn bank
At least tak serabut tgk rega rumah yang tentunya makin melonjak naik skrg
Utk mereka yg belum beli rumah
Beli cepat2 skrg
Biar kecik sekalipun
Janji rumah tuh rumah kita
Tak rugi beli hartanah awal2!

Apapun rencana kita
Yakinlah & berdoa
Smg Allah berkati rezeki kita
Cukupkan keperluan kita
Terutamanya utk anak2


-saya naik buai aje,mama!!

13 December, 2013

Sawan!!



Sila bertabah mama!!

Dugaan ibu tgh pantang

Akan tetapi mama dah buat wishlist panjang nak beli baju kerja 3-4pasang
Kasut 2 pasang
Tote handbeg 1
Parfume baru

Feeling badan mengecut kekdahnya

Mari kita retail theraphy
Sbb x dpt g Korea tgk winter sonata kan..

Uwaaaaaaasss!!

12 December, 2013

Tido,berdukung & Adeeb!

Utk baby
Waktu tido mmg lama
Menjangkau 20jam @ lebih lagik
Lena dgn tak aje

Adeeb mmg kuat tido awal2 tuh
Masuk mggu ke 3
Dah start ssh tido
Nak beriba,nak berdukung bagai
Aiyokhhh stress mama!

Akhirnya carik buaian
Pun ssh nak tido jugak
Dia xmo duduk dlm buai jugak
Nak berdukung jugak
Alololoh manja sgt boboiboy mama nih

Semalam 3jam lebih beriba
Baru boleh tido
Susu ntah berapa round

Susah hati nak tggl g keja nanti nih
Hopefully tak berlarutan mcm ni hdknya
Adeeb akan duduk taska mcm kakak2 dia dulu
Aku tawakal ajelah
Susah nk cari nanny area rumah nih
Lagipun aku ssh nak htr pd org yg aku x kenal nih
Skrg mcm2 kes
Baik beringat sblm kena!!


Si Adeeb Ridzqin
Putih ikut kulit papa dia
Lgsg xde rupa aku
Abis ikut papanya!

Hopefully Adeeb jadi anak yg mudah & flexible
Risau sgt nak tggl dia 
Kalo buat perangai macam nih

Aduhai!!

06 December, 2013

Postnatal blues!

Berpantang hari ke 25
Rasa penat sgt2!!

Kalo berpantang sendiri
Tanpa bantuan
Sumer pakat buat sendiri
Berkejar2 dgn rutin menyusu baby baru
Alahai..kelam kabut jadinya

Memasak,mengemas tak leh skip lgsg
Takkan tetiap hari nak berbeli
Untunglah pada mereka yang ada suami rajin memasak @ pdi memasak
At least time tgh2 pantang nih boleh jgk harap kan

Semalam mmg peak rasanya
Rasa nak marah
Rasa nak menangis
Rasa macam2
Rasa nak baling barang pun ada

Puncanya salur paip leaking 2hr berturut2
Hari pertama aku dah bising suh hubby btlkan apa yang patut
Sbbnya tak larat nak mencuci dapor
Still tak fix jugak
Semalam leaking balik

Kemuncaknya mmg aku mengamuk
Tak pasal2 nak cuci dapor lagik
Tgh pantang dok kecah main air tak hbs2
Sambil mengemop
Meleleh2 airmata
Sakit hati
Sbb benda yg boleh fix dari awal tapi tak buat ,mmg menyusahkan
Terasa mcm ssh sgt keja membasuh dapur smlm
Sebabnya -sebab terasa penat sgt 
Dlm hari lagik

Ibu berpantang
Emosi tak serupa org lain
Dia sbnrnya sgt penat
Tp dia rasa dia kuat
Tp hakikatnya dia x kuat lagik

Postnatal blues
Tak sama setiap org
Tp ironinya sama
Serba tak kena

Aku guna pendekatan 
Meluah rasa
Biar keluar semua benda
Biar lega,biar hbs tak terbuku di dada
Takmo pjg2 fikir
Takut merana bdn sndr
Ada 3 anak perlu dijaga skrg

Ada 19hari lagik
Semoga dpt bertabah melalui 1001 dugaan lagik





Footnote: untung jugak membebel smlm,bgn pg2 salur paip yg leaking dah dibaiki,dapur berkilat,rumah licin bersapu.

Kaloler semudah itu

#edisipantang

05 December, 2013

Musibah & sedikit terkesan!

Musibah banjir kali nih
Yang melibatkan family in law
Yang tinggal di Kuantan
Sgt mengesankan buat aku
Kebetulan baru minggu lepas ke Kuantan melawat in law tuh

Subhanallah!!

Hari air naik
Diminta berpindah ke pusat pemindahan
Ramai,sesak dgn umat manusia
SIL amik keputusan cari hotel bajet
Sebab lgsg xde tpt nak berlunjur kaki di pusat tuh
Dia dgn anak kecik tiga orang
Menitik air mata aku sbg ibu

Kuantan bergelap 
Even hotel pun xde lampu
Mujur ada generator
Itupun penggunaannya terhad
Berpanas,bernyamuk
Anak2 mengadu lapar
Anak2 menangis ketidakselesaan
Allahhuakhbar!

Banjir terburuk mungkin di Kuantan
Lumpuh sama sekali
Ada yang tersangkut di tgh jalan
Gara2 laluan yang ditutup
Anggota keselamatan keja 24jam
Talian op banjir hotline
Polis,TUDM,PGA & orang perseorangan serta NGO
ke hulu-hilir menghulur bantuan

Aku hanya menadah tangan 
Semoga musibah ini tidak berlarutan
Bantuan cepat2 dihulurkan

Semoga mangsa2 terlibat bersabar
Diberi pembelaan sewajarnya

Mari kita hulurkan bantuan mana yang terdaya
Penuh Fb feeds dgn akses bantuan bencana
Pilih mana satu yang kita suka
Smg bantuan yang sedikit bisa meringankan beban mereka
Atau kita tadahkan doa buat mereka
Allah dgr doa kita.


Gambar2 rumah SIL,ihsan whatsapp family.

Utk Usu,smg tabah dgn ujian ini
Semoga Allah gantikan lebih baik slps ini
Amin...


01 December, 2013

Ain,tonsil & ENT

Esok harinya
Hari yang dinanti2kan utk appointment dgn ENT surgeon kak Ain di CAHP
Ain sgt tak sabar2
Mama yang berdebar

Ain & tonsilitisnya
Mmg tak leh nak tolerate dah
Tahun 2013 shj 
Agaknya hampir 15x Ain diserang sakit yang sama
Tiap kali sakit mesti Ain tpaksa ponteng sekolah
Sbbnya dia akan mula demam & batuk dgn teruk bila tonsil menyerang

Aku & papanya sepakat utk buat keputusan utk buang terus
Tak tau bila surgeon nak set date utk op
Hopefully dlm masa tdekat nih
Sementara papa bercuti lagi 

Serious mama adalah seram
Tp disebabkan tak sanggup dgn sakit Ain yang x berkesudahan
Pantang silap makan sikit
Mulalah bengkak tonsilnya

Dan utk kanak2 seusia dia
Apa yang dia faham ttg pantang makan
Lagipun kesian kat dia
Byk benda yang dia x boleh makan

Hoping for smooth sailing for Ain medication
Dan yg paling penting fast recovery

-anak dara mama Ain Darwisyah

Rabbi Yaasir Wala Tuassir








26 November, 2013

Hari ke 15

sila muntah darah
tuan tanah dok membebel pasal edisi pantang aje kan
sukahatilerkan!!

masih bertapa di kampung en papa
esok i/allah akan balik ke KL
sudah rindu sama rumah sendiri
biarlah buruk,sempit rumah ku itu
ituler syurga kan!!

baby alhamdulillah
siang mengantok-malam berjaga sokmo
bukan jenis yang meragam & menangis
tapi suka kena dukung,riba & kalo boleh jangan letak2 dia
hahahhaa!!

dok kira2 hari berpantang
phuhhh lama lagik nih
tapi bila pikir2 balik
biarler lama2 lagik
supaya lama lagi masa dihabiskan dgn baby
dan yang paling penting dapat gaji free
rezeki bukan selalu dapat
cuti panjang tapi gaji jalan!!
tak payah stress closing hujung2 tahun nih
sila gelak evil utk kwn2 kat opis tuh

bercuti pantang kali ni
kebetulan en papa & anak2 pun tgh bercuti
makanya mmg dihabiskan bersama keluarga shj
cover balik masa yang banyak dihabiskan di tempat keja sblm nih
cuma anak2 si AIN & AUNI bosan sikitlah
tak boleh nak kemana
pergerakkan mama terbatas
nak pegi baby centre beli nappy pun kelam-kabut nak balik
teringatkan baby,takut mengaruk nak susu

ada baby kecik nih mmg makin kuranglah masa nak bersosial di luar
nak kena tgk masa tido baby jugak
nak makan luar macam dulu pun mungkin terpaksa hold dulu
tggu baby besar dulu baru selesa nak bergerak
sabar je lah anak2 ku!!

apapon seronok ada baby kecik dlm keluarga
suara dia nangis pun comel sgt2
ada baby nih anak2 lebih behave
tak memekak, bergadoh sgt..takut adik baby nangis
lebih hygiene concern, even kak ain nak usik baby pun kena paksa cuci tangan dulu
dan sejak ada baby boy kat rumah nih
yang paling obvious happy en papalah
mostly segala berkenaan baby, dari mandi,bagi tido,salin nappy keja dia ler
menyusu aje pass pada mama

subhanallah!!

betapa kurniaan Allah swt ini besar maknanya buat kami sekeluarga

alhamdulillah :)

ada orang tanya
takmo tambah baby lagik?

ikut hati & umur
cukuplah setakat 3 nih aje
tp kalo Allah nak bagi jugak
siapalah kita untuk menolaknya

seriously rindu saat baby dok dlm perut
wpun sakit sana-sini
kenangan bawak baby dlm perut
paling tak boleh dilupakan

Alahai...


-si botak kesayangan kami-Adeeb Ridzqin-




23 November, 2013

Babymoon!

Masa bonding ibu & anak kecik
Berdukunglah puas2
Meragamlah semahunya
Merengeklah seenaknya
Menyusu/mengempeng 24jam
Mama redha nak

Mama penat m/mana pon
Mama tak larat nak bukak mata pon
Tetap gagahkan diri
Semoga kamu selesa
Semoga kamu bole tido lena
Semoga kamu kenyang hendaknya

Ibu yang bekerja
Masa pantang masa terbaik nak spend masa berkualiti dgn anak2
Belum tiba masa tender resignation
Banyak komitmen lagi nak settle dulu


Semoga Allah permudahkan jalannya
Allah takkan membebani umatnya selagimana dibawah kemampuannya

Subhanallah!!


-hobi tido atas riba mama-

22 November, 2013

Outstation & ritual pantang

Semalam smp Dungun 6.20pm
Musim hujan dah bermula disini
Sampai kemaman hujan mencurah2
Perjalanan smooth
Baby & anak2 x meragam
Cuma kak ain & kak auni mula berebut tempat utk berbaring di seat en vios di belakang
Almaklumlah keta kecik
Rakyat bertambah

Balik Dungun
Sebab anak sedara en papa berkahwin hari nih
Majlis besarnya esok
Lepas jumaat nih akan diadakan majlis akad nikahnya

Ikut rencana seminggu aje nak bertapa kat sini
Malas dok sini lama2
Tak seronok dok rumah orang kan
Hujan batu rumah sendiri lagi seronok!

Anak2 yang suka sgt balik kg
Sepupu ramai yang melayan
Tapi aku tak berapa nak suka berlama2
Lebih2 lagi musim hujan nih
Risau dgn diri sendiri yg tgh berpantang lagik
Memikirkan baby lagik
Aduhai!!

Saat nih duduk berdua dgn baby
En papa sibuk dgn urusan kenduri-kendara
Pandai2lah aku bawak diri 
Masak apa yang patut

So far aku masih berpantang makan yang kuah2 kurang smp hari ke 15
Makan ikan panggang semata dgn nasik
Lada hitam + halia muda
Tungku 2x sehari
Dan pakai barut perut jugak
Tinggi rahim masih 10cm
Sedang berusaha utk turunkan kurang2 5cm smp cukup 44hari nih
Minum macam biasa
Cuma takdelah ais batu macam selalu
Boleh pun sebenarnya hidup tak minum ais
Aku mmg tak leh tolerate pantang kena sekat2 minum air lg2 dgn rutin menyusu

Aku jugak minum air kunyit awal2 tuh
Dan sambung minum air mas cotek produk Leesa Formula
Utk elakkan sembelit makan ubat gynae bagi namanya Lactulose
Dan aku jugak telan physillium husk campur dgn air oren suam

Ubat2 lain makan multivitamin yg gynae bagi
Makan ubat dlm set pantang tuh aje
Itu aje yang aku amik
Selain makan byk buah oren & epal utk digestion & improve fast healing proses

Nak kata strict pantang
Tak jugak
Cuma bab makan jaga betul 
Sbb takmo suffer kemudian hari 

Pagi2 masih minum milo+ biskut @ roti butter
Tghr makan nasik 
Ptg minum milo balik
Malam makan nasik balik
Pagi2 bgn tido kalo baby tak bangun 
Aku akan bertungku awal pagi
Mandi & pakai barut terus
Baru makan pagi

Berpantang nih selain masa utk ibu berehat
Sebenarnya masa ibu utk memulihkan kesihatan diri
Makan kena tgk jugak
Jangan pakat tolak belaka
Kena ikut logik akal jugak
Ada yang aku ikut,ada jugak yang aku bangkang kaw2 terutamanya bab minum air bersukat tuh
Aiyokhhh!!

Apapon masing2 ada pendapat ttg ritual pantang
Aku masih dgn tradisi kuno,mak kita dulu2
Biarlah tak slim down mana pun 
Asalkan rasa badan sihat kan!!

Aku berpantang 44hari
Dan berpantang utk bersama 100hari
Dari bersalin Ain lagi aku dah amalkan macam nih
Suami kena faham bukan selalu edisi bersalin nih
Trauma melahirkan bukan mudah nak lupa weeiii!!

Bak kata mak aku
Ibu kena sihat utk jaga semua orang 
Biar anak nangis
Jangan ibu yang nangis!!

Misi pantang kali nih
Berpantang selagi boleh!!

Chaiyok mama!!!

-psyllium husk nih mmg recommended utk colon cleanse-










19 November, 2013

9 hari yang indah =))

Adeeb Ridzqin
Tido 20 jam sehari @ lebih kot
Bangun masa nak susu
Mandi,buang air 
Selebihnya tido
Tak banyak ragam
Takde jaundice
Menyusu no wahid!!

Hari ke 7 
Papa & mama cukur rambutnya
W/pun anak dah 3 orang
Ini pertama kali kami cukur botak rambut baby
Dulu kak ain & auni kami potong sikit jerk
Sayang sbb ank pompuan kan
Mcm pelik tgk botak
Hahahaha!!

Sedang berkira2 nak buat aqiqah utk baby Adeeb
Masih dlm perbincangan dgn papa
Mencari masa yg sesuai jugak nih
Lusa nak balik kg
Anak sedara sulung papa berkahwin hujung minggu nih
Mahu @ tidak kena balik jugak
Tak sedap jgk kalo x balik
Hopefully tak lama bertapa kat kg
Tak best dok lama2 rumah org nih

Wish me luck
1st time nak berkuntau balik jauh2
Dgn anak 3 orang nih

Apa perasaan ibu beranak tiga ni?
Rasa complete dah
Ada anak perempuan & lelaki
Semoga amanah Allah ini berjaya kami pikul sebaik mungkin


-si botak mama tgh tido dlm kelambunya-



16 November, 2013

15-11-2013

Banyak perkara bersejarah berlaku pada tarikh ini
Semalam tarikh lahir suami terchinta yang ke 34 tahun
Semalam jugak papa pegi daftar nama untuk si baby tuh

Disebabkan tgh berpantang
Makanya sambut kecil-kecilan kat rumah shj
Order kek depan rumah
Jadiler drpd takde apa2 kan

Tarikh lahir setiap ahli keluarga 
Bagi aku harus disambut sebagai acara keluarga
Anak2 dah diterap dgn budaya ini
Sebagai salah satu medium berkasih sayang

Nama baby telah termaktub
Sebagai Adeeb Ridzqin
Adeeb maksudnya berpengetahuan & beradab
Ridzqin pulak maksudnya rezeki/kurniaan Allah
Semoga baby jadi anak yang cerdik akalnya,baik pekerti,jadi anak yang soleh & murah rezekinya
Insyaallah


Untuk papa
Selamat hari lahir yang ke 34tahun
Kami sayang papa dunia & akhirat
Semoga panjang umur & murah rezeki hdknya
Amin



14 November, 2013

Kelahiran yang sangat ditunggu-tunggu!

-entry ini sgt panjang-

Maaf banyak2
Amik masa untuk mencoret sesuatu ttg kelahiran anakanda ketiga ini
Sedang up & down dgn rutin baru berpantang & mengurus orang baru nih

Aku selamat melahirkan anakku tepat 40 minggu & tepat pada EDD yang diberi oleh doktor 11-11-2013 pukul 2.21am
Subhanallah!!

Sehari sebelum kelahirannya
Aku macam biasa
Petangnya anak2 mengaruk nak ke taman permainan
Aku pun ikutkan aje
Berjalan2 di taman tasik cyberjaya
Pijak batu refleksologi
Berjalan keliling taman sambil berlawak-kot2 leh paksa adik baby kuar

Keesokkannya pagi2 masak nasi lemak
Siap caption nasi lemak terakhir sblm tiba musim pantang 
Lepas makan pagi Ahad tuh siap jemur baju,kemas dapor siap2!!
Ntah kenapa mengantok,tido dulu sampai kul 2pm

Bangun2 teringatkan Kenny Rogers
Terus ajak papa g Cyberjaya
Makan kat sana
Lepas makan terus g umah bonda kat Sg Besi
Lama x jupe mak kan!!

Smp umah mak lepak2
Masuk asar nak amik wudhu'
Dlm bilik air terjerit sorang2
Tgk ada bloody show!!
Yahooo!!!

Orang lain takut nak bersalin
Aku punya excited
Smp x lalu nak makan
Terus Asar & bawak balik anak2 ke rumah
Masa tuh perut merenyut2 tetiba
Ok..mild contraction has started
Mari kita mula mengira!

Balik umah tgh2 azan maghrib 
Mandi & papa mula mengemas baju anak2 pulak utk dibawa ke rumah adik aku di Putrajaya
Mak aku akan menunggu dirumah adikku

Masa nih contraction sudah berkala selang 10minit
Rasa macam sakit period pain
Tak sakit sangat
Boleh tahan,berjalan macam biasa

Aku hanya bertolak ke putrajaya pukul 8.40pm
Terus ke rumah adik di P9
Makan malam rumah dia
Tel gynae bgtau progress masa tuh
Dia kata dia akan standby
Sakit masih boleh tahan

Back to my birth plan
Mmg plan asal hanya akan bertolak ke hospital apabila contraction sela 5minit
Lepas makan aku try tido
Papa pun cuba tido jugak

Bila contraction menunjukkan sela setiap 4minit waktu dah menunjukkan 12.40t/mlm
Salin baju & kejut papa
Masa nih sudah agak sakit
Mengalir jugak air mata
Jalan pun berdikit2
Anak2 dah tido depan hall
Cium kak ain,auni
Makin deras airmata mama
Yea lah mana tau ajal mama smp awal
Wallahuallam bswb!

Masuk kereta
Sakit makin merenyut2
Papa ajar doa nabi yunus & tak putus2 suruh beristighfar banyak2
Perjalanan hanya 5-10minit sahaja
Sampai di LR
mendaftar & jupe gynae terus
Amik urine,bp reading & terus VE
punyalah berdoa harap dah dilate byk
Rupanya baru 4cm
Adoikhhhh!!!!

Terus ditolak masuk LR
Membuang apa yang patut
Put on CTG pulak
Masa nih contraction sela 3minit
Sangat sakit
Airmata laju macam lepas kena pukul
Sakit nauzubillah
Papa sempat mengaji surah Maryam
Aku tak putus berdoa & istighfar byk2!

Gynae kuar masuk sama dgn nurse
Baca CTG 
Katanya CTG tak cantik 
Contraction kuat sgt
Gynae buat VE lagik
Katanya serviks tebal keliling
Mula tunjuk muka & dia mcm bagi hint yang high possible utk czer
Aku yg tgh sakit tak putus2 berdoa dlm hati jangan smp czer
Permudahkanlah Ya Allah
Kasihani aku

Gynae buat VE lagik
Okey dilate 8cm dlm tempoh 1/2jam
Nurse bagi aku minum air selusuh
Kebetulan selusuh tuh en papa yang buatkan &  mmg aku bawa masuk dlm LR selain tuala kecik utk aku kesat air mata
Sgtlah drama kan?

Minum seteguk
Baca selawat atas nabi
Sambil doa banyak2 dlm hati
Rabbi Yaasir Wala Tuassir

Demi Allah yang menjadikan langit & bumi
Tak sampai 5minit
Gesa meneran sangat2
Aku terjerit sama papa
Bagitau nak meneran sgt
Masa nih gynae & nurse yang diluar buru2 masuk 
Katanya baby dah crowning
Gynae ajar aku position badan aku
Aku yang sedang mengigil menahan sakit
Diajar memegang buku lali kaki
Tapi sebab tgh sakit pegang tuh pun aku failed

Alhamdulillah 2x push
Baby selamat dilahirkan
Sangat mudah 
Takde episotomi kali nih
Takde pethidine,pitocin jugak
Subhanallah!!
Betapa indahnya nature birthing
Kalo aku tau betapa seronoknya natural birthing aku takkan opt utk induce masa bersalinkan Auni dulu


Normal tear-1st degree tear
Berjahit jugak tapi sgt minimum
Alhamdulillah!!

Utk kawan2 yang wishes thru Fb,Ig,whatsapp,sms,blog
Terima kasih banyak2
Tak sempat nak balas satu persatu


Nama: belum official lagik
Berat: 3.24kg
Jantina:Lelaki

Syukur alhamdulillah
Aku kini bergelar ibu beranak tiga
Dikurniakan 2 anak perempuan
Dan seorang anak lelaki
Cukuplah rasanya
Umur pun makin banyak
Terima kasih Ya Allah
Atas kurniaan rezeki ini
Semoga aku & papa
Akan jadi ibubapa yang amanah atas tanggungjawab yang berat ini

Amin







10 November, 2013

Corelle 16 pcs

Utk siapa2 yang berminat
Boleh place order
Shipping December

Rega murah
RM220
deposit RM20 shj
Baki dibayar selepas 27/11 nanti

Place order: mamawicah@gmail.com



40 minggu & post due?

Esok 11-11-2013
Takde sign lagik nak bersalin
Badan membesar bagai johan
Makan tak hingat!!

Rasa2 boleh trn berapa kg pas bersalin nih?



Sila takut!!!

#postdue

07 November, 2013

4hari lagik!!

Kuat lagik
Masih bekerja
Masih sibuk dgn kerja2 rumah
Masih ribut pagi2 dgn anak2

Masih membaca macam2 ttg 
Persediaan bersalin
Makin lama baca makin rasa tak cukup
Begitulah ilmu
Makin dituai makin tak cukup
Luasnya ilmu Allah bagi
Subhanallah

Berkongsi debar dgn ibu2 yang menanti hari
Berkongsi citer ttg pengalaman menunggu
Simptom2 yang sedang dihadapi skrg
Sebenarnya melegakan
Sekurang2 bukan kita seorang yang rasa macam tuh!!


Menunggu masa itu tiba
Lagi lama lagi excited

Tak sabar nak melihat zuriat sendiri
Yang dikandung hampir 40 minggu

Berdoa banyak2 
Smg tak post due

Amin....




04 November, 2013

Give me a good reason !!

Aku bukan pakar ttg perubatan
Tapi aku banyak belajar
Banyak membaca
Banyak bertanya
Pendek kata suka cari ilmu
Yang berkaitan dgn keadaan aku yg berbadan dua sekarang

39minggu membawa perut
Bukan mudah
Bukan senang
Pahit,manisnya aku yang tanggung
Aku rela sbb mmg aku teringin mengandung lagi
Nak punya ank lelaki sblm umur makin banyak

Kali nih aku berharap utk bersalin secara semulajadi
Takmo paksa aka induce lagik
Teringin nak merasa sakit bersalin pastu drama berkejar2 ke hospital gitu

Pagi nih
Check up dgn gynae di HPJ
Memang drama sungguh!!
Memang menyakitkan hati
Sampai terasa nak tukar gynae kejap tuh jugak

Simply bagitau aku
Kita set tarikh inducelah minggu depan
Dah awak takde tanda2 nak bersalin
Servik pun tebal
Dilate pun takde
Baby pun dah full term

Aku tanya 
Utk reason apa?

Saya takde masalah
Waterbeg liquid adequate kata doktor tadi
Baby engaged on canal birth
Berat baby ok,x oversize
Baby movement ok!!
Tak boleh ke kita tunggu sampai masanya tiba?

Mungkin baby belum tiba masanya nak kuar lagik
Allah tak bagi hint lagi pada baby utk kuar lagik

Katanya standard prosedure
Ikut WHO

Bukankah kandungan bayi dikira full term dari 37-42 minggu
Unless 42 minggu still tak bersalin itu mmg wajiblah dipaksa kuar kan?

Kalo baby besar
Aku ada high BP
@ mmg confirm GDM
Air ketuban kurang
Air ketuban terlampau banyak
Placenta terlampau matang
Fetal distress

Then..tak payah cakap
Aku sendiri serah diri utk induce
Aku pon sayang anak aku
Aku nak tgk dia sihat2 kuar 

Ini sumer ok
Even better than before!!

Aku dah merasa 2x induce
Azab nauzubillah
Jadi sedikit sebanyak ada jgk rasa serik tuh!!

Aku terasa betul2 down dgn gynae td
Langsung takde empathy

Mmg entry tgh EMO
Aku betul2 dilema
Nak jupe dia lagi @ tak mggu depan
Dlm masa yg sama
Berdoa banyak2 moga baby kuar dgn sendirinya sblm appointment minggu depan

Moga2!!












03 November, 2013

Determination!!!

Bila sampai bab mengidam
Ceruk mana pon
Akan carik smp dapat
Kena beratur 2-3 jam pun sanggup

Kena bab nak makan air tangan sendiri
Sanggup belek resepi ntah berapa jenis
Yg tak pernah masak seumur hidup pun sanggup..
Demi tekak!!

Setakat nih
Paling jauh melayan tekak kat IPC shj Mutiara Damansara
Makan kat Absolute Thai

Menu yg tak pernah masak sepanjang umur 34 tahun
Berjaya aku masak hanya sebab teringin
Nasi beriani ,siap ayam merah,kuah dal & jelatah timun
Pencapaian terbaiklah kononnya!!

Kuih-muih yg versi 5 tahun sekali buat
Dasar teringin punya pasal
Kuih onde2 & kuih cara manis
Berjaya dibuat ...

Perasan sejak mgdg suker makan bolognese kat Pizza Hut
Rasanya 4-5x jgk g mkn sejak mgdg


Itu baru bab makan
Belum bab shopping
Mujurlah kali nih
Aku lebih berhemah dlm berbelanja
Memikirkan banyak lg $$$ yg akan digunakan utk kos bersalin & slps bersalin

Bab bersalin jgn dikira
Sakit m/mana pon
Lama mana pon
Walaupon proses bersalin sgt trauma sebenarnya
Bab diseluk2
Bab digunting
Bab berjahitnya lagi
Suffering dgn ritual pantang 44hr tuh
Ibu2 nih sanggup bertarung
Demi nak melahirkan buah hati yg penat dikandung 9bln lamanya!!

Allahuakhbar!!

Determination & perseverance 
Only mom's know well!!

39 minggu
Berdering2 hp bertanya kot aku dah bersalin
Belum lgk yea!!

Lgsg xde sign
Cuma suddenly hubby demam hari ini
Ada kaitan tak?

Apapon berdoa jgk kot baby nak kuar awal Muharram nih
Atau nak post date sama besday dgn papa 15/11?

Wallahuallam bswb!!

01 November, 2013

10 hari lagik?

Ikut EDD lagi 10 hari
Perasaan?

Tak reti nak bersabar dah
Nak menamatkan journey 3rdpregnancy nih
Nak cepat2 cuti
Dah tak larat nak travel pg opis lagik

Tapi suka @ tak
Kena menunggu
Kali nih tak macam bersalin Auni dulu
Kalut mintak induce 38mggu
Sebab bapa mertua masa tuh tenat di GH
jadi mmg berkejar dgn masa
Takut sakit bersalin
En papa takde sbb menunggu ayahnya

1st time kali nih
Rasa berdebar menunggu masa
Lebih debar dari bersalinkan anak sulung rasanya...

Jarak ke hospital 15km rasanya
Drive pon 15 minit 

Kali nih bertekad
Tggu intense surge berkala baru pg hospital
Turun show
Bertahan!!

Tapi kalo waterbeg pecah awal
No choice -sila bergegas ke hospital
Takut komplikasi lain pulak
Jangkitan dsbgnya

Misi kali nih
Utk berkata TIDAK pada EPISOTOMI
dan 24hours bonding dgn baby
No more nursery for baby!!

Esok rasanya akan bertawaf sekitar MV
motip??

Utk berjalan sebanyak yang mungkin
Biar penat
Biar lelah
Janji berbaloi!!

Kanak2 sdh dipesan awal2
Kena beri kerjasama 
Kalo nak tgk adik baby cepat2 kuar

Apapon selamat berhujung minggu
Doakan aku cepat bersalin yek!!

Amin



Sebutlah selalu ALHAMDULILLAH!!


29 October, 2013

Waiting games!

Siapa sgtlah yang suka menunggu
Menunggu @ menanti
Itu suatu penyeksaan ok

Memang sedang menunggu 
Masanya tiba
38mggu +
Ini kandungan paling lama aku bawak 
Berbanding kak Ain & Auni

Paling mencabar
Paling mengujakan

Seriously sgt penat
Dgn cuti yang tiada berbaki
Jadi mmg aku tak amik cuti awal lgsg
Hadap ajelah pg keja selagi tak bersalin nih

Semalam check up 38 mggu
Baby memang sudah engaged pada canal delivery kata gynae
Padanlah rasa macam ada benda tersangkut shj belah bawah tuh
Anytime kata gynae
Gynae suh bjalan banyak2
Try squatting
Take stairs instead of elevator
Yg penting mengaktifkan diri sebanyak mungkin

Ini membantu menipiskan dinding rahim servik
Dan memudahkan proses kelahiran

Kalo orang tanya aku
Sakit tak bersalin?

Aku takkan pikir 2x utk jawab sgt sakit
Tapi harap2 sakit bersalin kali nih tak selama sakit masa bersalinkan Ain dulu
I/allah baby kali nih akan dilahirkan di Putrajaya -FPPS (full paying patient scheme)

Aku redha ajelah
Ini yang terdekat 
Kemudahan serba lengkap
Yang penting aku mampu yang itu aje

Beg hospital dah siap aku letak dalam boot keta
Rasanya sumer benda dah cukup
Perkara paling penting selepas bersalin bagi aku adalah pam susu
Utk org yang ada masalah inverted mcm aku,pam adalah penyelamat
Misi menyusu wajib kurang2 6 bln & disambung 2 tahun jika mampu
I/allah!!

Kawan2 tumpang doakan yea
Moga hujung minggu nih dah boleh bersalin jupe baby kecik nih
Sbb nak bersalin hujung mggu
Kesian kat Ain minggu depan
Takde babysitter -tak tergamak nak hantar tpt lain
Kalo dah bersalin kurang2 aku ada tgkkan dia

Doakan aku mudah bersalin kali nih
Kalo panjang umur kita jupe lagik

Maaf atas salah & silap
Halal makan minum & pemberian jika ada








26 October, 2013

Auni-1st time

1st time dlm tempoh 4 tahun
Mama nak lepaskan anak manja dia ikut rombongan sekolah
Seriously mimpi ngeri

Hanya mama yang tau kerenah anak dia m/mana kan?
Tapi sebab Auni bersungguh2 nak pegi
Dan sebab papanya bagi keizinan
Makanya mahu @ tak
Mama terpaksa izinkan jugak

W/pun tak jauh mana
Pg muzium coklat kat kota damansara jerk
Masa pun tak lama
Akan tetapi mama ttp cuak!!

Siap mimpi ngeri malam tadi
Alahai mama kan!!

Aku mmg protective mom type
Kalo boleh biar 24 jam berkepit dgn aku
Kalo hilang dari mata kejap pun nanar aku mencari
Sayang anak weiiii!!

Tapi bila melihatkan Auni yang sgt excited
Tak menangis
Senang hati aku


Suatu masa nanti
Auni dah besar 
Mama akan ditinggalkan jugak kan!!

Inilah putaran hidup
Mama kena belajar pelan2

Tetiba rasa
Mata banyak pasir

Sayangnya pada kamu anak
Allah aje yang tau!!

Subhanallah!!!

25 October, 2013

Senyum -hari ini Jumaat

Menyepi
Bukan takde citer
Tapi penat lebih mendahului carta

Masa bjalan terlalu pantas
Ahad cukup 38 minggu
Melangkah umpama pingu
Tak secantik langkah dahulu
Termengah2 jangan dikira

Alahai
Memang sgt menguji
Memang sgt mengujakan

Salam pagi jumaat
Banyak benda sunnah hari jumaat ini
Selain mandi sunat
Jumaat jugak hari yang dianjurkan kita banyak bersedekah
Biar tak banyak mana
Kita tak tau barakahnya nilai duit yang kita bagi itu terletak pada note RM1 @ RM 10?
Banyak istighfar
Orang yang banyak beristighfar
Allah lembutkan hatinya
Subhanallah!!

Hari ini
Hari mengejar MYEG
baru perasan r/tax en vios tamat hari nih
Kelam-kabut nak settle semalam
Haaiiihhhh
Mmg makin tua makin pelupa

Apapun selamat berhujung minggu
Minggu nih minggu berehat2
Sapa tau minggu depan dah dok LR
teran nak bersalin kan?

Hahahahahha

Ini satu lagi
Kuasa Allah
Kalo belum masanya
Bersuka rialah baby selama mana yang kamu suka!!

Mama redha,nak!!

21 October, 2013

Kak Auni to be!

Si manja kememeh nih
Paling manja setakat nih
Paling buat perangai sejak akhir2 ini
Paling menguji kesabaran
Mama & papanya

Alahai auni
Auni dah makin besar
Tahun depan nak g tadika dah

Susu belum lepas lagik
Masih kelek bantal busuk
Pampers pun pakai lagik mlm2 tuh
W/pun pagi still kering
Sebenarnya mamanya yang paranoid nak lepas pampers auni
Hahahhah!!

Dah panjang akal
Suka betul menyanyi
Suka cakap bahasa inggeris 
Compare drpd kak ain
Wpun pronounciation berterabur lagi
Mama still impressed jugak
Sbb aku & papanya masih guna bahasa melayu dgn anak2
Kami mmg tipikal parent ok!
Tp dia nih lain
Mungkin gara2 oh my english!!

Kesihatan Auni
Lebih baik drpd tahun2 sblm ini
1001 kesyukuran aku panjatkan pada Allah atas kurniaan kesihatan yang baik buat Auni
Lelah on-off
Masih under controlled

Tak tau apa akan terjadi 
Bila baby lahir nanti
4 tahun dok bawah ketiak mama lagik
Semoga Auni sayang baby nanti
Tak buat peel pelik2 sgt
Jadi kakak yang baik
Tak gadoh2 sama kak ain lagik


Mama dah promise nak bawak dia mandi pool
Semoga ada masa lepas pantang nanti!!

Sayang kamu ketat2 duhai anak!

18 October, 2013

Rentikan!!

Semakin sarat
Semakin tenat
Semakin penat

Itulah aku
Jln terkengkang2
Azab benar rasanya bgerak skrg nih

Pelvic pain
Backpain
Heartburn

Alahai
Kandungan menjangkau 37 minggu

Bdk2 opis
Adik beradik 
Bg mcm2 idea spy boleh induce baby naturally

Paling tak boleh blah!!!
Panjat tangga batu caves
Kayuh beskal keliling bukit cerakah
Jalan2 masuk hutan
Melompat2!!


Takperlah....
Terima kasih ajelah!!

Ikut kamuler baby
Dok ler selama yg kamu mahu
Cukup masa, Allah kata kamu patut keluar
Sila keluar dgn baik
Jgn bagi mama sakit lama2
Semoga mudah kamu keluar nanti

1/2 hati mahu baby kuar cepat2
1/2 hati lagi rasa biarlah kamu berlama2 di dlm perut
Bg mama tido puas2 dulu
Sblm musim berjaga mlm tiba
Hahahaha!!


Perut membesar bagai johan!!
Sudah serupa dugong...

16 October, 2013

Malam Raya Aidiladha

Sedang sarat mengandung
36 minggu +
Tak banyak yang larat aku buat
Jamu kariah taman bertakbir pun aku order

Antara budaya memeriahkan malam raya dgn takbir dari rumah-ke rumah
Masih relevan di perumahan aku
Aktiviti mengeratkan silaturrahim
Serta budaya bersedekah jugak

Seronok jugak terutamanya pada anak2 aku
Excited sgt2 bila tgk ramai orang dtg rumah


Menu yang aku order
Roti jala + kari ayam kentang
Aku bancuh air teh o sebalang
Dan papa beli pisang beberapa sikat
Jadiler!!

Alhamdulillah licin
Puas hati!!


Mereka2 yang memeriahkan majlis bertakbir ini


Dan ini sicomel kesayanganku
Baru belajar bertudung
Alololololo comel sgt bdk2 pakai tudung kan!!

Hopefully tahun depan
Panjang umur berkesempatan menjamu orang lagik



12 October, 2013

Misi 1kg!

Last check up
Berat x naik
Nurse/gynae adalah membebel
Makanya diberi tempoh seminggu utk naikkan berat sebyk 1kg

Makaaaaa...
Misi mkn secara berlebihan dimulakan

Susu,coklat 
Benda wajib dlm peti ais
Nasi x pnh missed

Antara makanan yg aku hadap sehari-dua nih


Isnin nih
Mengadap doktor
Smg naik at least 1kg

Total berat naik sejak mgdg hanya 3kg
Rasa mcm dah kuat makan dah

Pelik!!

Esok terasa nak makan nasi beriani bangi
Sedapnyaaaa!!!


10 October, 2013

Cinta hati mama!

Lama tak merebel pasal Ain
Ain big girl dah
Dah makin tinggi
Tapi still kurus 
Dah kuat makan
Makannya senang sgt
Suka telur dadar+kicap
Kuat merajuk
Kuat menangis

Minggu nih tgh struggle dgn ujian linus
Tetiap hari aku membebel tgk buku
Tetiap hari jugaklah dia sentap dgn aku

Ain nih boleh dikatakan anak manja papa dia
Kalo aku marah si Ain
Papa dia yg sentap lebih!!

Umur 7 tahun
Ain sebenarnya masih minum susu botol
Kelek bantal busuk
Tapi lately dalam seminggu
Baru tau dia buang dah bantal busuk dia
Itupun sbb bantal busuk dia dah koyak
Tak mintak susu botol dah
Alhamdulillah!!

Dia hari2 tanya
Bila baby nak keluar mama?
Tak sabar sgt nak jupe adik baru

Ain sgt protective
Wpun love-hate r/ship sama si Auni
Dia sebenarnya sgt sygkan Auni
Baru2 nih Auni sibuk nak ikut lawatan taska g muzium cokelat
Ain yg paling propa
Kata itu-ini
Sebenarnya dia sgt takut nak lpskan adik dia g ikut lawatan tuh
Aduhai kak ain!!

Mama doakan kak ain dapat jawab ujian dgn baik
Semoga berjaya dunia & akhirat
Hopefully hujung tahun nih cepat2 naik mengaji Quran pulak
Sekarang Ain tgh suker menghafal ayat lazim
Tetiap malam ikut jemaah maghrib sama papanya
Moga jadi contoh teladan yg baik2 buat adik2 hdknya

Sayang kak ain
My backbones





Insomnia vs Amnesia

Diakhir usia kandungan matang
Ada ibu2 yg tak bernasib baik macam aku
Akan mengalami salah- satu simptom diatas
Atau lebih buruk lagi kedua-duanya

Aku perasan aku susah nak tido malam
Terkebil2 kira cicak atas siling bilik
Jenuh pusing kiri-kanan
Menelentang,menelungkup
Minum susu,minum milo
Adjust aircond temperature
Sumer x jadik!!
Macam pg nih,dekat 4.30am baru boleh tido
6.30am dah bangun
Jadi ini mmg melesukan aku :(

Kehilangan ingatan/lupa sementara
Kunci rumah/keta
Antara benda yg selalu tak ingat letak
Rasa mcm dlm handbeg
Rasa mcm atas kabinet/meja makan
Jam tangan aku dah 3 minggu x jupe letak

Alahai
Risiko mengandung umur banyak nih
Sbb tuh jangan cuba2 nak famili planning awal2 kawin tuh
Beranak cepat2
Sementara masih larat!!

Alahai
Macam-macam cerita
Kandungan kali nih
Paling tragis rasanya!!


Tak sabarnya nak tgk baby
=_____=

09 October, 2013

Tadika utk Auni-5 tahun

Semalam baru terhegeh2 nak isi borang tabika perpaduan utk Auni
Ini yg terdekat
Ain dulu pun sekolah situ jugak masa umurnya 6 tahun

Fasiliti ok
Cikgu2 baik2
Bangunan bersih
Aktiviti bagus
Makanan sedap-siap mama sentap dgn Ain asik puji cikgu masak sedap!
Chaittt!!

Pencapaian Ain ok
Boleh menulis,membaca & buat art mengikut tahap umurnya masa tuh

Aku tak teruja nak htr anak kindy mahal2
Sikitpun tak terdetik nak hantar SR bagai
Sayang duit ok
Nak htr kindy beribu2
Bukan orang kaya pun mama-papa nih
Pegawai kerajaan cabuk jerk!

Aku pun produk tabika perpaduan
Bangga jadi anak asuhan 
Subsidi kerajaan
Yuran murah
Pakaian seragam percuma
Buku2 pulak-kos yang dikenakan pada kadar minimum
Untungnya kan!!


Tp utk 5 tahun masih ada tapisan
Let say tak dapat
Mungkin nak hantar Auni tadika biasa shj 
Yang takde nama gah
Janji Auni mula belajar umur 5 tahun nanti

Org lain ada masa nak homeschool anak2
Aku mmg tak boleh rasanya
Sbb tak sesabar org lain

Hubuhuhuhu!!

Smg berjaya utk kali nih
Amin