Pages

23 December, 2009

lets put our hand together pray for the best


jam menunjukkan pukul 3.15am
aku br shj bergelut dgn auni
yg demam semula
setelah pukul 8pm td suhu bdnnya hanya 36.8
ttp masa pukul 1.30am td
masa nurse dtg check utk temp
tiba2 tempnya naik mendadak ke 38.3

sayu & sedih
itu yg aku rasa
nampak sgt auni tak dpt dicover dgn antibiotik
yg paed bg..
dan aku takkan putus berharap
kalo hosp secanggih ini pun
masih x dpt mencari cure buat auni
aku akan fikirkan cara lain

aku & papa
sama2 berjaga melihatkan progress auni
aku & papa
akan selalu disamping auni
dan aku & papa
takkan putus berdoa kpdNYA
smg ALLAH menyembuhkan penyakit auni
dan melorongkan jalan terbaik utk auni sembuh semula

dan aku yakin
ini dugaanNYA buat aku & papa

akhir sekali
aku tawakal kehadratNYA
dan doa merupakan senjata org muslim
dan aku takkan putus berdoa & berdoa
sembuhlah buah hatiku..
biar ada 1000 lg auni didunia ini
hanya kau lah buah ht mama & papa

22 December, 2009

sembuhlah cepat auni...mama risau sgt!!


hanya ALLAH YG MAHA MENGETAHUI
perjalanan & ketentuanNYA
aku kini berada di Hospital Tawakal Jalan Pahang
sejak malam td

cerita bermula tghr semlm
aku bergegas balik ke ampang
bila dpt tau auni fit of high fever
dan aku punyalah susah ht
aku tekad bwk auni jupe paednya DR NIK
tanpa appt pun

smp ke hospital
dlm kul 3.20pm
dpt jupe Paed nya dlm 3.40pm
paed auni suspect "meningitis"
dan auni pun menjalani test nasal swab
utk H1N1 test smlm
lega sikit bila keputusannya -VE
tp paed tpaksa refer utk warded
aku terbayang nak ke TAWAKAL shj
sbbnya kata Dr Nik
ward kanak2 penuh semalam

so dgn surat refer DR NIK semalam
aku bergegas ke Tawakal Hospital
dan bermulalah episod auni di tawakkal
tiap 3 jam nurse akan buat nebulizer
makan ubt demam setiap 4jam
drip glukos dkt tgn kiri
amik darah dkt tgn kanan..
auni menangis smp tak dgr suara
Ya Allah sayunya hati aku..

auni demam panas
dr malam td smp ke pg temp nya 38.6-plg rndh 38.2 pukul 2pm td

dan td DR KISHORE
paed tawakal
kata2nya buat aku sedih sgt...

"telling u the truth"
from towards blood test specimen we found
high graded of viral infection
and towards the x-ray
i can say it was ACUTE BRONCHITIS
I can say that the virus is there more than 6 days ago before she started to had her flu & cough..
and sorry to say
im just try an option to cover her on antibiotic of viral infection
12hours once..
we try & see how the progress
and im need your consent to sign this form
in order for us to take nasal swab
for 2nd test of H1N1
this swab will send drctly to the SG BULOH HOSPITAL
and it will take 2 days to get the result
just pray for the best
and do prepare for the worst...

Ya allah..
hanya kau yg maha mengetahui
betapa hancur-luluhnya ht seorg ibu
yg mengandung ,melahirkan & membesarkan auni...
jgnlah kau duga aku
dgn dugaan seberat ini ya allah


anakkulah segala2nya bgku...
tak guna apa yg aku ada skrg nih
kalo tiada anakku ini...

18 December, 2009

Salam Awal Muharram1431H


selalunya org dok wishes happy new year..
new year yahudi...
so skrg aku nak tukar trend
nak wishes semua umat islam
salam tahun baru islam 1431h
aku jugak telah menetapkan 2-3 azam baru sempena awal muharram kali nih
selain nak beristiqomah dlm menunaikan solat
x mo solat hujung waktu lg
aku jugak nak wat check list
ttg banyak lg ilmu yg perlu aku gali
jangan dok asyik dgn dunia
bab ilmu akhirat kena amik tau jugak

hari nih jugak auni tak sihat
dia batuk & flu
dan aku cukup risau bila baby batuk & flu nih
sbbnya auni suka hisap pacifier tgh tido
dgn hidung yg clog..tekak yg byk phlegm
dan dgn auni yg msh terlalu kecil
utk kusumbat ubat @ antibiotic
tp aku bagi jugak
ubat salbutamol auni
itu ubat lelah yg disyorkan oleh paediatrician auni
mulanya nak bwk dia jupe paed ptg td
bila call hosp
diorg bgtau yg klinik pakar kanak2 cuti pulak
so kena wat appt lain

skrg auni tgh tido
tp dia mengamuk gak
bila kucabut pacifier dr mulutnya
terpaksa..
aku taknak dia tido x lena sbb hdgnya clog tuh..

teringat zaman ain kecik dulu
ain pernah terkena infeksi paru2
dan aku mmg suffer sgt
smp kena pg hospital wat x-ray bagai
nebulizer
amik ubat pelbagai jenis..antibiotic
kesian sgt ain
pantang batuk..mulaler dia akan muntah wpun tgh tido
aku lebih2 lg ler suffer
dah ler tak cukup tido
kena pulak bgn cuci muntah dia
allah ...susah nak jd mama nih..
tp alhamdulillah by umur dia hampir 4 thn nih
dia jarang batuk..cuma demam selang 2 bulan

aku akan mula kembali
rutin menjaga baby sakit..
apapun aku tak putus berdoa
smg malam nih tekak auni mula lega sikit
flu dia mula kering malam nih!!
kesian auni..

so far tido malam aku masih x lena lg
aku x leh nak cakap berapa jam jer yg aku dpt lena
mungkin paling lama 2 jam
auni suka bangun menyusu tgh malam
dan automatik pukul 4.30am keatas dia x mo tido dah
dia suruh berdukung ler
dia ajak main ler..
tp mama dia nih ngantok jgn cakapler
tp auni akan menangis kalo tak dilayannya
mulutnya aku bising mengomel
wpun bingit jugak telinga aku
aku still tido2 ayam
tak laratler mama..auni oooii...

aku harap auni akan mula belajar adjust time tido dia
pelan2..
so harapnya 3 bulan akan dtg auni dah mula tau malam waktu tido yg sbnr
siang waktu berjaga
dan skrg auni makin kuat menangis
sgt kuat sbnrnya
jenuh aku & papa memujuknya
dia jugak kuat merajuk..
pantang lambat di beri susu
dia leh wat mogok lapar smbl nangis ala2 dondang sayang tuh...
auni..auni...
apapun kerenah auni
dia lah penyeri r/tangga ku
dia lah teman si kakak ain
dia lah kemanjaan aku & papa

papa panggil auni si gemok..
aku panggil auni si debokk..
kakak ain panggil auni..gemokk..
sian auni...

asalkan auni sihat
aku tak kisah
gemok pun gemoklah..
mmg sejak sebulan yg lalu
auni mula membina badan
ruas tebu kata mak sunya
aku pulak suka pggl bdn auni macam ketam
sbbnya beruas2 otot kaki & tangannya
geram sgt...
kdg2 aku ggt jugak..
itu berkat menyusu tanpa ada had limit
auni lgsg tak reti menyusu ikut time..
auni..auni..
cepatlah besar anak mama




hehehhe...

disaster of the last 2 weeks


aku baru jer pindah new dept..
& confirm tpaksa adapt byk benda baru,
wpun bekeja di tpt yg sama..
aku tpaksa ngadap bos baru.
so to adapt to the new things mmg amik masa
aku mula rasa stressnya..
aku mula rasa tensennya
aku rasa takleh nak adapt to new things that just began
dan yg plg aku x tahan
bekerja dgn org yg paham tp buat2 tak paham
dan yg lebih sadis
yg x paham bahasa msia

so aku mula memikirkan beberapa option
samada berserah
stay & adaptive
mengundur diri @
buat tak tau..macam xde apa yg berlaku
tp yg skt hanya aku yg tau!!

anyhow aku x putus berdoa pd ALLAH
smg aku lebih tabah & sabar
menghadapi hari2 mndtg
dan mohon keja2ku dipermudahkan
as long as aku perform
aku malas nak amik kira apapun org nak kata
sendiri mau ingatlah kan...
bak kata papa
"just do your job"
let others to be spare a part to others people
aku bukan superwomen..
betul gak kan...

life too short
kalo asyik nak jaga ht org jer
jaga ht sendiri dulu...

aku pun rasa kalo dibiarkan rasa tensen nih berlarutan
keja aku pun x leh perform
(wpun so far aku still leh wat keja aku)
cuma aku mula rasa x happy nak keja macam dulu
aku pun mula x senang nak dok opis lama2 macam dulu

conclusionnya aku dah x happy dok kat opis..
kesian aku....

11 December, 2009

cuti panjang...bestnya!!


merujuk kepada title diatas
semua leh bayangkan betapa bestnya aku bercuti lama
aku amik cuti lama
sempena cuti raya haji
dan jugak to spend masa yg sdkt utk kembali ke kg papa
yg sejauh hampir 400km dr umah kami
sedikit cuti yg ada
mmg aku spend tiap thn utk balik kg papa
kesian jugak dgn papa
wpun dia bercuti panjang
dia terpaksa jugak dok di KL
sbbnya aku bekerja
jd aku amik keputusan bercuti seminggu di kg papa
menemankan mertuaku yg sunyi di kg
kebetulan mak mertua ku jugak
mengadakan majlis tahlil 40hr utk arwah bapa mertuaku
dan aku & papa jugak buat aqiqah si auni raya baru nih

balik kg..dlm musim tengkujuh
bayangkan betapa dinginnya Dungun
sepanjang 4hr terakhir di kg
hujan turun tak berhenti2
sejuk smp ke tulang sumsum rasanya tido tetiap malam
auni pun dok kg memanjang meragam
sejuk agaknya

bila dah bercuti lama
aku terpikir jugak
betapa seronoknya kalo aku tak keja
boleh jaga makan-pakai anak2 & suami
dgn lebih terurus
boleh tgk anak2 membesar dpn mata
tp semua yg aku bayangkan hanya dlm hati jer
pg keja pun mmg memanjang tension jer
keja aku mmg tension
wpun imbalannya boleh tahan
tp workload yg banyak,stress memanjang
ALLAH aje yg tau
dgn jarak yg perlu aku tempuhi setiap hari
aku amik masa hampir 2jam pergi & 2 jam balik..
bayangkan hampir 12jam aku diluar umah
balik dh penat sgt
tp keja tak pernah hbs

mungkin aku akan memikirkan idea utk menjadi suri r/tangga sepenuh masa
bila papa yg mula request kot
takkan nak bantah cakap suami kan..
tp dlm dunia skrg
husband & wife mmg kena keja
kena stabilkan apa yg patut
kena mula menyimpan utk masa depan anak2
kurangkan kos selagi boleh..

bilalah agaknya yek....
kan best dok umah jer!!!

17 November, 2009

mengantuk tahap gaban!!

saat ku taip entry nih
aku sgtlah mengantok
wpun tadi dah belasah kopi-o kat mamak
dgn roti kosong & telur 1/2 masak sebijik
aku still ngantok lagi

kisahnya
as usual
si auni akan bangun mintak susu sejam sekali
dan mula penyakit berdukung dr kul 4.30am td
dan bermulalah saatnya aku tak leh tido
auni colic lg pg td
malam td mmg sejuk sgt
no wonder kalo auni kena colic lg
tp dia tak meragam sgt
siap dia ajak aku borak lg
auni skrg dah pdi mengagah
aku sapukan minyak yu yee
dan bg minum gripe water
dlm kul 6am baru ler auni ngantok balik...

aduiiiiiiiiii...
aku terlena di bwh buaiannya si auni
kul 6.30am papa dh kejut utk mandi
mmg sejak 3 bulan yg lalu
aku tak lena tido
dibuat dek auni...
tgk papa..
tido best jerrrrrrrrr...
siap bergulung dlm gebar

oppppppppps hr nih cukup auni berusia 3 bulan
esok nak bwk auni g cucuk lg
sure demam lg..
alahai!!

16 November, 2009

happy besday papa...

semalam hari jadi papa
yg ke 30thn
tp papa tk sihat
sejak balik dr PD
papa demam & batuk & flunya
smp berjangkit pd auni

aku tak smpt beli apa2 pun
sejak seminggu yg lalu
aku terkejar2 dgn masa
nak menguruskan auni & aIN
sinced papa berkursus

semalam aku & family
lari kejab ke Lenggeng,Ng 9
attend wedding kawan
sgtlah jauh..

so semlm the whole day auni tido dlm keta
sementelah dia ada flu
kesian plak aku dgn dia
balik sggh umah iman kat putrajaya
smp umah di ampang dlm kul 7.30pm

auni dah mmg tido dr dlm keta lg
tp by 3am onwards
auni tak mo tido
jenuh aku
berdukungnya..berbuai..ku peluk..kudodoi
sumernya tak jalan..
dia meragam sgt
smp ke 6am
the klimaksnya
dia menangis bagai nak rak

ku check perut
mungkin "colic"
sbb cuaca sejuk mmg jd penyumbang utama
kalo auni "colic"
tung..tung..tung..bunyi perut auni
sah "mmg colic"

aku sapu minyak yu yee
kat belakang betis dia
tapak kaki..perut dia
belakang badan..
ku tuam kaki & perutnya
"still x jalan jugak"

aku bagi dia "gripe water"
baruler lega sikit..
dia buang angin tak berhenti
tp auni still menangis
"lgsg x mo susu"
susahnya ht aku

tp aku tpaksa jugak pg keja hr nih
aku dah takde cuti lgsg
bayangkan betapa sedihnya aku
meninggalkan dia di nursery
di saat dia masih menangis kuat
masuk aje keta lepas letak auni
"aku plak yg menangis"

luluh hati seorg ibu
dan spjg perjalanan ku td
tak putus aku berdoa
smg auni dh berhenti menangis & dh boleh tido

ku tel ana
"pengusaha nursery anak2ku"

"kak..auni baru lepas mandi"
ok.auni dah tak nangis
skrg nak menyusu

legaaaaaaaaaaaaaaaaa..aku...

allahhuakhbar
sayangnya pd anak aku..

lindungilah anak2ku ya ALLAH
permudahkanlah aku menjaga & mengasuh anak2ku
dlm kesibukkanku sbg ibu..sbg wanita bekerjaya..sbg anak

utk suamiku
"selamat hari lahir yg ke 30"
smg panjang umur & murah rezeki hdknya
mama & anak2 will always loves u..

11 November, 2009

kesian ain


sewaktu aku betul2 baru smp dpn umah
belum pun smpt ku cabut tudung
terdengar si ain menangis
ku tanya kenapa?

"ain sakit gigi,mama"
alahai..
kesian anakku

mmg inilah satu2nya trauma bg aku
aku membayangkan betapa susahnya anak sekecil ain
utk kuheret bertemu dentist

ain tunjukkan gigi geraham sblh kanannya
"berlubang"
mmg ku akui
gigi ain mmg banyak masalah
selain habit menyusu smbl tido
dan minum & makan benda2 yg manis
serta kemalasan & ketidak mahuannya dia
utkku berus ggnya..
makin memburukkan lagi keadaan

so aku tak amik masa yg lama utk buat keputusan
aku bancuh sedikit garam & air suam
aku paksa ain berkumur
aku mandikan dia
siapkan dia
dan sekaligus aku jugak mandi
dan bersiap utk bwk ain bertemu dentist malam nih jugak
memandangkan papa takde selama 2 hari mulai esok
mencari dentist di kosas
rupanya gah pd signboard jer
haram takder..
konon nak pg pandan indah
at last masa papa lalu di belakang waterfront
nampak signboard "KLINIK PERGIGIAN INDRA MAWAR"
nampak cerah means mungkin masih BUKAK lg

jenuh aku memujuk ain
ain cakap

"mama,ain tak mau cabut"
"nak mintak doktor tampal jer"

jupe doktor..
doktor tanya apa masalahnya
mintak ain duduk di kerusi
alhamdulillah
wpun ain nampak takut tp dia sgt obedient
aku tak beranjak sedikit pun dpd dia

doktor amik segala perkakasnya
"mmmm mmg berlubang giginya"
"kena tampal & buat rawatan akar sbb nampak lubangnya agak dalam"

once dia mula nak menampal
ain nampak cuak
doktor tuh sehabis lembut cuba utk bg treatmentnya
for the first 5minute ain still ok
tp lepas tuh dia mula "menangis"
sian ain..
jenuh pulak memujuk..

so doktor amik keputusan buat tampalan sementara pd gigi geraham hdpn
dan buat treatment matikan akar pd gigi geraham ain sblh belakang
agak sukar tp ain nampaknya mula rasa ok kot
sbbnya dia tak meragam sgt...

dkt 15minutes barulah rawatannya tamat
doktor bagi antibiotik & jugak ubat tahan sakit utk ain
kosnya hanya RM88

tak kisahlah
asalkan ain sihat & tak mengadu sakit lagi..
aku cukup risau kalo dia sakit lagi
susah hati..
opis dah ler jauh dr umah
dgn papa yg takde esok-lusa nih
buat aku makin susah-ht kalo dia sakit..

aku hanya berharap ain cpt sembuh
dan aku berazam nak bwk ain
utk next treatment
kalo boleh nak tampal sebelah kiri gerahamnya pulak..
smg mudah nak memujuk ain nanti

lindungilah anak2ku ya allah

aiyokkkk.....

alahai esok papa nak g course kat PD
so aku akan makin kelam-kabut
nak menguruskan anak2 ku pg2 tuh
nak kelam-kabut balik pulak
nak amik budak2 tuh
selalunya anak2ku by 2pm dah ada umah
sbb papanya balik awal
kesian pulak anak2ku tpaksa dok lama
kat nursery tuh..
nak wat m/mana..
mama takde cuti dah sayang ooiii..


aku kena belajar independent

papa makin hari makin sibuk
aku malas nak susahkan mak
disaat mak tgh susah hati
biarlah aku uruskan anak2ku sendiri

smg dipermudahkan sgl urusanku

10 November, 2009

tired mama..

betapa sibuknya aku sejak mula bekerja
betapa penatnya aku
awal pg seawal pukul 7am
aku dah berangkat ke opis di PJ
selewat kul 8pm baru aku tiba di umahku
kelam-kabut nak memasak
nak mengemas,nak membasuh
siapkan beg baju auni & ain
penat sungguh..
tgh malam pulak
ntah berapa jam jer aku dpt lena
kena bangun susukan auni
yg akan bangun 4-5 kali satu malam
belum lg bab dia meragam
nak tido berdukung..

tp penat2 pun
inilah kebahagian
bergelar seorg ibu kepada 2 permata hati ku
weekend sedaya-upaya
aku akan luangkan masa
bwk2 anak2ku berjalan
terutamanya ain
yg pandai request skrg nih
"ain nak pg jalan2"

kesian jugak pd ain
kdg2 sedih jugak tgk dia menunggu aku balik
ikutkan hati aku mmg tak mo keja dah
sejak ada auni
aku rasa HATI aku ada kat umah jer
aku kesian pd auni yg masih kecik
tp desakan hidup & komitmen yg pelbagai
aku kena lupakan hasrat ku bersara awal nih..
aku kena kuatkan hati utk terus bekerja
sekurang2nya 10 tahun lg
insyaallah

aku hanya tawakkal je
smg anakku2 selamat dlm jagaan nursery
smg anak2ku sihat sentiasa
smg aku kuat hati & cekal hati
melalui hr2 mendatang..

29 October, 2009

Kesian anakku..

semalam balik aje keja
aku bergegas pulang ke rumah
sbb kena bwk ain ke klinik
ain demam malam kelmarin
dan berlarutan smp ptg semalam
aku risau sgt
takut apa2 pulak
sjk dia bertukar nursery baru nih

so g klinik
doktor bgtau demam panas biasa aje
cuma ada throat infection macam selalu
dlm masa yg sama
aku terangkan keadaan si auni

kata doktor

"it might be asthma"
"ada sesiapa yg ada asthma"

kata doktor lagi

"asthma ubatnya hanya ventolin"
"dan dia hanya buat nebulizer kalo keadaan dah akut sgt"
"hanya kena control alahannya aje kepada keadaan yg sejuk,berhabuk,berasap,dan bulu2 binatang"

kesian auni!!

banyak pendapat & petua yg kudengar ttg penyakit nih
melalui website kesayangan ku www.susuibu.com
dan banyak jugak yg kubaca melalui website

aku paste mana yg aku rasa kan hampir keadaannya dgn auni:

"Babies are susceptible to respiratory infections and may commonly be seen coughing or wheezing. However, mostly these symptoms are related to colds, or infections of the upper respiratory tract. However, coughing or wheezing may also indicate asthma.

What is asthma?

Asthma is a respiratory condition in which the tubes that transfer air in and out of the lungs become sensitive and inflamed. Upon contact with a trigger, the muscles around the walls of these tubes tighten further, making it difficult for the person to breathe. Since these airways are small in babies, even a small degree of inflammation or contraction is sufficient to give rise to symptoms of asthma.

You should consult the pediatrician if your baby:


Wheezes on more than one occasion.
Has continuous bouts of coughing that get aggravated at night.
Displays an unusual form of breathing.
Suffers breathing problems in response to a cold, or allergens such as dust or smoke.

Here are some facts related to asthma in babies:


An isolated episode of wheezing is no reason to suspect asthma. If wheezing is recurrent, the pediatrician may prescribe tests to check for asthma.
Most kids who wheeze as infants outgrow it and do not have asthma when they get older. Less than a third of babies who regularly wheeze during the first three years of their lives, continue to do so as they grow older.
Asthma if uncontrolled can, over time, seriously damage babies' lungs. To avoid this, the pediatrician may prescribe asthma medications to babies who have symptoms of asthma, even if the diagnosis is not confirmed.

Paul Banas is a founder of GreatDad.com. He writes articles on parenting skills, parenting, pregnancy and dads, parenting tips, baby names, adopted child and many more topics related to dads.


aku cuma berharap & berdoa penyakit asthma si auni takkan berlarutan smp dia besar

smg anakku sihat selalu hdknya

dan aku sdg berusaha utk mencari theraphy terbaik utk menyembuhkan penyakit auni & takkan putus berharap smg auni membesar dgn baik spt bayi2 lain..aminn..

26 October, 2009

akhirnya!!!



setelah suffering menidokan auni
yg kerap terjaga
yg tak mudah lena
yg sentiasa suka berbuai
dan mama & papa yg tak larat membuai
berjam2
akhirnya
aku & papa amik keputusan
utk beli
"cradle machine @ electric cradle"
wah..wah...
mmg high maintenance anakku yg sorang nih

jadiler
as long as dia lena
dan mmg mujarab kata papa
sbbnya bila aku balik keja td
umah ku agak kemas drpd biasa
rupanya papa ada masa nak mengemas
sinced auni lena dlm buainya..
auni..auni..

cuma skrg nih aku & papa
hanya akan letak auni
bila dia meragam jer
macam skrg nih auni tgh lena
atas divan mamanya dlm bilik

bahaya buai ni sbnrnya
sbb tuh aku alas tpt landing dia
dgn bantal org dewasa
aku taknak kepalanya bergegar sgt
dlm buaian
so rhythm buainya
sgt seminimum mungkin

smg Allah memelihara anak2ku sentiasa

25 October, 2009

Trial & Error



semalam Agel yg kuorder tiba di rumah dlm kul 11am
sejauh dr teluk intan dtgnya
aku order Agel supplement utk infant
just nak cuba
bila ku baca testimoni
drpd penggunanya
semuanya menunjukkan effect +ve
jd aku tutup sebelah mata
just nak cuba pd si auni
utk reduce effect cold allergynya

tp malam td tak smpt nak bg si auni "umi"
sbbnya setelah sepanjang hr dia meragam
so dia tertido awal dlm kul 7lebih malam td

semalam lepas maghrib
aku & family kecilku
ke AEON AU2
sajer berjalan
smbl aku nak mencari hadiah utk anak saudara ku
yg akan menyambut besdaynya esok
dan jugak membeli baju utk dinner ku
tp haram tak bertemu yg aku suka
jadi aku beli baju si ain,si auni,bj tido ku & sehelai baju blouse warna hitam
agak lama aku tak update wardrobeku
sejak mgdg rasanya
dah beranak 2 nih
masih senang nak cari blouse
cuma kena cari yg sesuai dimata & dihati & dipoket jer..

disamping men"train" papa
dgn keta baru kami
hehehe...
keta yg menjadi idaman si ain sbnrnya
dan jugak menjadi pilihan aku & papa
setelah 5 minggu application dgn bank
setelah seminggu aku sign agreement
baruler keta tu kitorg amik jumaat lepas
jadiler...
memandangkan ahli keluarga dh makin bertambah
keta ni just nice to accomodate the whole family
dan selesa
dimata,dipoket & diguna....
dan harapnya aku tak tergoda lg
utk tukar keta lg
ooooppppss....nanti!!

kalo org lain giler MPV
aku & papa
gilakan sedan car jer
asalkan ada boot & big rooming
dah ok jer kot
melainkan ada org bg aku free MPV lainler citer
hehehhe...

apapun misi aku skrg
mencari sebanyak mungkin
maklumat & petua berguna
utk aku treat "cold allergy " si auni
semoga auni cepat sihat
dan membesar macam bayi2 lain
macam kakaknya si ain

23 October, 2009

Cold Allergy si Auni

akhirnya setelah puas ku searching dlm internet nih
baru ku tau
si auni mengalami allergi kepada kesejukkan
kesian auni

dan misi aku yg seterusnya utk membeli AIR HUMIDIFIER HOT & COLD
utk kegunaan auni
utk diletak dlm bilik tido ku
smg dpt mengurangkan alerginya

aku terbaca dlm 1 blog
www.mommyfreak.com

aku paste dicn:

Last week, hubby bought the latest Sharp air purifier cum humidifier. Alycia has been having colds and throat infections too often and hopefully, with this air purifier placed in the gals’ bedroom, it will help to reduce her nose allergy and colds.
This air purifier has a clean Plasmacluster ion shower mode with humidification, where it acts to remove airborne dust, pollen, mold and allergens from the air. There is even a water tank built inside the air purifier. I don’t know how effective this air purifier is but I really hope it will help to reduce Alycia’s allergy and frequent colds. It better be good coz it cost over RM1,600.
Do you use an air purifier too? Do you see any improvement in your kids’ health after using it?

jd aku bertanya pd ramai expert thru internet
ini antara cara yg di galakkan
selain penggunaan nasal spray
utk nose congested
warm environment
say no to aircond..

smg auni cepat sembuh
kasihan anakku
sayang auni..

22 October, 2009

Auni oh Auni

mmg agak lama aku tak update blog ku ini
selain aku telah mula bekerja
aku jd sgt kelam-kabut
menguruskan kedua2 anakku
luckily papa byk membantuku
sejak dihantar ke nursery
Auni mula meragam setiap malam
Auni kena colic
kesian sgt
kesian pd auni
kesian jugak pd aku & papanya
aku tak tau dimana silapnya
tp sejak 2 menjak nih
mmg aku tido tak macam org
adaler sejam-dua dpt lelap
selebihnya melayan kesakitan colic si auni
kata makku
colic akan ok bila bb dah mula meniarap
means ada sebulan-dua lg
puhhhh merana jugak tuh!!

macam2 ubat aku beli utk si auni
botol anti colic AVENT
beli minyak angin
pakaikan baju panjang
kurangkan level kipas
selimutkan dia
mandikan dgn air suam shj smp ke hr nih
alih2 auni still colic
"akhirnya aku redha je lah"
mungkin macam nih susahler mak2 kita jg kita dulu kan
bukan senang nak membesarkan seorg anak..

smg aku lebih sabar melayan kerenah auni
auni makin tembam
makin comel anakku ini
makin pandai
sudah mula boleh diagah
sudah pdi ketawa
"indahnya melihat pembesaran seorg bayi nih"


shj aku paste keratan ttg colic
"sharing is caring"

Kembung Perut (COLIC)
Apa itu kembung perut (Colic)?
Kembung perut biasanya dikaitkan dengan bayi yang menangis disebabkan oleh sakit perut.
Diagnosa ditentukan berdasarkan ciri-ciri berikut:
• Bayi menangis berterusan atau kerap menangis buat masa yang lama tanpa sebab-sebab yang jelas.
• Masalah ini berlarutan selama 2-4 jam sehari untuk sekurang-kurangnya 5 hari seminggu dan selalunya bermula pada umur bayi 2-3 minggu dan beransur kurang/pulih apabila bayi mencapai umur 3-4 bulan.


Mengapakah sesetengah bayi mengalami kembung perut?
Sebab tidak diketahui. Beberapa teori termasuk :
1. Usus :
o Alah kepada protein susu lembu.
o Alah kepada laktosa.
o Usus belum matang. Pencernaan karbohidrat yang tidak sempurna akan menyebabkan kembung dengan "angin" yang berlebihan.
o Ketidakselesaan disebabkan "angin".

2. Biologi :
o Cara menyusu : kurang atau lebih menyusu dan kurang sendawakan bayi.
o Terdedah kepada asap rokok. Ibu yang merokok sewaktu mengandung atau di dalam pantang akan menyebabkan bayi berisiko tinggi untuk kembung perut.

3. Psikososial
o Ibu bapa yang tertekan.

4. Lain-lain
o Sistem saraf bayi yang belum matang menyebabkan ia lebih sensitif kepada faktor persekitaran.


Adakah ramai bayi yang mengalami masalah ini?
Dianggarkan 1 hingga 5 dalam 10 bayi mengalami kembung perut.


Apakah tanda-tanda bayi anda mengalami kembung perut?
Bayi akan selalunya :
• Menangis sekuat hati dalam jangka masa yang lama.
• Di ikuti menarik kedua belah kaki ditarik ke perut dan tangan dikepal.
• Tidak selalunya berkait dengan perut buncit, muntah, demam atau tanda- tanda penyakit yang lain


Adakah kembung perut akan menyebabkan masalah serius yang lain?
• Kebiasaannya bayi akan sihat dan boleh membesar dengan baik.
• Bagaimanapun, masalah ini mungkin boleh menyebabkan tekanan perasaan dan kebimbangan di kalangan ahli keluarga.
• Ibu bapa merasa kecewa dan risau melihat keadaan bayinya.


Bagaimanakah untuk mengelakkan masalah ini?
• Tiada rawatan yang khusus. Keadaan ini akan pulih dengan sendiri apabila bayi berumur 3-4 bulan.
• Jika anak anda kembung perut :
1. Elakkan terlalu kerap mengangkat bayi ketika ia merengek.
2. Selimutkan bayi sehingga selesa dan dodoikan dengan lemah lembut
3. Kurangkan bunyi bising
4. Bawa bayi anda bersiar-siar
5. JANGAN SEKALI-KALI MENGGONCANG BAYI ANDA
6. Jika ibu bapa merasa tertekan atau penat, cuba dapatkan bantuan orang lain untuk menjaga bayi dan ambil rehat yang secukupnya.

Dapatkan nasihat doktor jika :
• Tangisan bayi anda seperti di dalam kesakitan.
• Ada masalah lain seperti muntah, perut buncit, cirit-birit atau sembelit.
• Bayi anda demam
• Ibu bapa terlalu bimbang atau penat dan tidak boleh menangani masalah ini sendiri.


Apakah ubat yang boleh membantu?
• Tiada ubat yang berkesan untuk meredakan kembung perut.
• Anda boleh mencuba ubat untuk "angin" atau "colic" dan sejenis ubat bernama "dimethicone" untuk mengurangkan rasa kembung.


Bagaimanakah untuk mengelakkan masalah ini?
Jika bayi anda menghisap susu botol:
• Amalkan teknik penyusuan yang betul, pastikan saiz puting yang sesuai dan sendawakan bayi anda di antara penyusuan.
• Cuba tukar susu contohnya susu soya selepas merujuk kepada doktor anda.

Jika bayi menyusu badan :
• Teruskan penyusuan susu ibu, tetapi ibu perlu mengelakkan makanan tertentu seperti kobis, broccoli, bunga kobis, kafein dan makanan yang dibuat dari susu lembu.


Peringatan
• Kembung perut (colic) adalah masalah yang mencabar tetapi ia tidak menimbulkan kesan bahaya kepada bayi pada masa akan datang. Diagnosa yang tepat adalah penting.
• Dapatkan nasihat doktor jika:
o Diagnosa tidak dapat dipastikan
o Adanya tanda-tanda penyakit serius yang lain.
Semakan akhir : 10 April 2007
Dilawati : 576

Cetak




penafian | dasar privasi | kemudahan

13 October, 2009

Innalillahiwainnailaihirojiuun


Persinggahan Terakhir

Saat aku mencoretkan entry ku kali ini
Aku & family mertua ku
Dlm keadaan “berkabung”
Semalam bapa mertua yg kukasihi & kuhormati
Telah kembali dgn tenangnya ke Rahmatullah
Tepat pukul 7.30am
Dan telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Masjid Tok Kah,Dungun
Sebelum azan Zohor

Bapa mertuaku yg menderita
“kanser pundit kencing”
Yg hanya diketahui bulan 2 tahun ini
Dan telah berada di GH hamper 2 bulan lebih lamanya
Utk radioterapi session
Malangnya raya baru nih
Bapa mertua ku terkena jangkitan kuman
Melarat sehingga menjejaskan kesihatannya

Baru minggu lepas
Bapa mertuaku demam
“kesan dpd jangkitan kuman”
Demam panas yg tak surut2
Dan dia lgsg tak makan @ minum
Bila doctor on antibiotic selama 3 hari
Body refused to accept
Dan menyebabkan mak mertua ku
Ambil keputusan utk bawak bapa mertua ku pulang ke Dungun
(atas budi-bicara & persetujuan anak-beranak jugak)
Pada 9-10-2009
Dengan menyewa ambulan Bahamas

Dan pd hari yg sama
Aku ,papa & kedua2 anakku
Bergegas mengemas baju2
Kami bertolak balik kg dr KL
Hamper pukul 10pm
Dan tiba di kg kul 3am
Penatnya jgn kira ler..
Dgn auni yg meragam sepanjang perjalanan..

Smp di kg
Ramai org
Yg baca yaasin
“hanya ALLAH yg tau”
Betapa sedihnya aku
Aku x pnh melalui keadaan spt ini

Keesokkan harinya 10-10-09
Org tak putus dtg menziarah
Sejauh dr Kota Bharu pun ada
Mmg penuh umah tuh
Smp mak mertua ku buat majlis bacaan yaasin pd sblh malamnya
Pada ketika itu bapa mertuaku mmg dah tak sedar
Dia tak respon apapun
Malah tak sedar samada dia buang air @ tidak
“dan aku sndr rasa tak sdp hati melihat progresnya”

Keesokkan harinya 11-10-09
Selepas subuh papa mengaji di tepi bapa mertuaku
Dan buat pertama kalinya dia membuka matanya
“melihat keliling”
Bapa mertua ku bernafas sgt kuat sejak dia tiba di Dungun
Dan tetiba dia lgsg senyap
Dan hanya disedari oleh Pak Long
Kesemua anak-beranak kecuali k.ngah ada ketika itu
Bapa mertuaku mghembuskn nfs terakhirnya
Dlm lingkungan pukul 7.30am

Stlh hmpr 20thn
Aku melalui lg saat memeritkan ini
meskipun hanya mertua ku
tp aku merasakan dia tak ubah umpama ayah kdgku sendiri
sementelah terlalu lama aku kehilangan ayah kandungku
seawal usiaku 10thn

dan kehilangan bapa mertuaku ini
kulihat suamiku
antara yg betul2 sayu & sedih
wpun kulihat dia cuba menahan airmatanya
namun hati seorg isteri
yg mengenali hati budi suaminya

suamiku sesuai dgn pangkatnya sbg "USTAZ"
menjalankan t/jawab sbg anak
dia memandikan jenazah ayahnya
dia yg mengafankan ayahnya
dan dia juga yang mengimamkan solat jenazah ayahnya
sekaligus membaca talkin utk ayahnya
dan terdetik dihati aku
"betapa pentingnya ada seorang anak lelakri"
semoga ALLAH SWT memberikan rezeki seorang zuriat lelaki utkku nanti
smg suati waktu nanti
disaat aku & papanya
smp waktu menemuiNYA
dia mampu melakukan semua itu utk kami berdua

Ya ALLAH
rahmatilah jenazah bapa mertuaku
tempatkanlah dia bersama org2 beriman
permudahkan segalanya buatnya

"ain-dia mungkin tak tau apa..tp setiap perkataan drnya ttg tok-ayahnya buat aku & papanya sayu sgt"


"auni irdina-kasihan anakku...bak kata mak toknya "anakku auni umpama penganti tok ayahnya...subhanallah!!

semoga papa,aku & ahli keluarga yg lain boleh melalui detik sukar ini perlahan2..insyaallah!!

01 October, 2009

GAMBAR RAYA 2009















malas pulak aku nak elaborate utk each photo..
yg pasti sumer gambar tuh diambil di ward RADIOTERAPI & ONKOLOGI
the whole family beraya di hospital pg2 raya tuh..
sgt sadis..
semoga FIL ku cepat kuar hospital & cepat sembuh..

28 September, 2009

CORETAN AIDILFITRI 2009

akhirnya setelah seminggu lamanya kt beraya
baru hr nih aku smpt nak update blog ku ini
aku sibuk melayan tetamu
sibuk memasak
sibuk mengemas lepas tetamu balik
(umah dah tak rupa umah..)
penatnya aku...
sibuk melayan auni
sibuk dgn segala macam kerja
sibuk smp nak bernafas
dan semalam aku kena flu
berjangkit dgn papa..
si auni pun terkena jugak
kesian auni...

coretan raya ku lgsg tak best
pertamanya beraya di umah sndr
keduanya bila jd tuan umah
semuanya kena disediakan
dr A-Z
penatnya jgn cakapler..
ketiganya pg2 raya dah kena beraya di WARD 3C-3D
WARD RADIOTERAPI & ONKOLOGI GH
sgtlah tragis
tp still rasa sayu jugak
bila smp bab bersalam-salaman tuh...

keempatnya sbb aku masih berpantang
makan pun kena tgk2 jugak
tak berani nak main aci redah gt
so aku main cicip2 jer..
wpun bab bertungku/berbarut tuh
aku wat ikut rajin
tp bab makan mmg aku jaga jugak..

nantiler aku update gambar raya yek..
tak smpt nak cari mana letaknya kabel hp ku ini
kebetulan kamera aku
tak dpt digunakan raya baru nih
sbb kad memori tak leh reading pulak...
sabar yek...

19 September, 2009

Menjelang 1 Syawal



pg nih merupakan sahur terakhir
esok kemungkinan besar umat Islam seluruh dunia
akan menyambut 1 Syawal
sementara si Auni tido lena dlm buainya
aku boleh dgn senang hatinya menaip entry kali nih
malam td si ain pulak demam
so pg karang aku kena bwk ain pg klinik panelku
klinik idzham
kesian kat dia..satu malam tak tido
semata2 excited nak jupe cousinnya
dah jenuh aku bgtau
yg cousinnya akan smp ptg nih bukannya mlm td
apalah yg budak2 ni tau kan..

dikesempatan ini
aku ingin menyusun jari memohon ampun & maaf
atas segala salah-silap
kesilapan fakta
yg pernah ter"selit" dlm blog ku ini
dan sekadar menyebut beberapa nama yg akrab dlm hidupku
kepada sahabat2 ku yg dikasihi
merata ceruk di Malaysia nih
"Emine,Husna,Jaja,Irwaz,Arqam,Lee,Amal,Nofa,K.Ayu,office mate ku yg giler2,Wan,Dayu,Dida,Wira,Dinor,Sal dan ramai lg yg tak tersebut.."
salam aidilfitri
maaf zahir & batin
semoga silaturrahim yg terjalin akan terus terjalin erat
dari aku & keluarga

LAILATUL AZLIN
ROSMADI
AIN DARWISYAH
AUNI IRDINA
Ampang Indah,Selangor

18 September, 2009

SELAMAT ULANGTAHUN YG KE 30


Semalam merupakan hari lahirku yg ke 30thn
Dah tua pulak rasanya bila dah mencecah ke angka 30 nih
But its still a number
Yg penting aku rasa aku makin matang
Makin pandai berfikir panjang
Tak serupa dgn kisah 10 thn yg dulu
Ramai yg wishes
Dlm ramai2 aku terpaku dgn 1 sms
Tak tau dr siapa tp aku boleh agak siapa
Dan tekaan aku benar belaka
Alhamdulillah..masih ada yg ingat


Papa & ain awal pg dah wishes aku
Papa tak bg apapun
lgpun last month papa baru jer belikan bangle baru kat Pak HABIB JEWELS..
(xkan nak demand lg kot..hehehe)
Tp papa janji nak belanja makan di COZY CORNER,Ampang Park hr nih
Kebetulan aku dah berpuasa semula

By 2pm aku & famili kecilku ke PJ
Aku kena pg opis utk htr & signed beberapa dokumen
Berkaitan kerja aku
Kena htr surat pengesahan bersalin lg
Jupe kwn2..
Bestnya..dah sebulan x jupe kan
Kwn2 kata..aiikkhh kak lin dah kurus ler..
Kwang3x..bestnya..
Mmg berat aku dah susut 12kg ..means dah 58kg
Aku kena worked-out lg utk trn atleast smp 55kg
Masa nak bersalin auni baru nih berat aku mencecah 70kg
Sgt berat kan!!

Balik dr opis terus g umah mak
Aku nak beraya dgn mak
Nak htr duit raya ke mak & imran
Memandangkan thn nih mengikut giliran utk beraya dgn famili papa pulak
Sbb last year dh beraya ke Perak
Syahdu pulak slm mak
“ampunkan salah-silap Lin yea mak..halalkan makan-minum Lin selama nih”
Dan yg paling best mak bg hadiah tudung bawal
Sgt cantik..tq mak..
(kalo adik aku tgk sure jealous..)

Dr umah mak dlm kul 4pm g GH pulak
Kononnya nak g amik FIL ku yg dpt discharged utk bercuti raya
Haram…
Doctor tak bg released wlu utk sehari pun
Sbbnya FIL ku punya blood ada jangkitan kuman pulak
Sedihnya MIL ku
Punyalah dia sibuk berkemas
Dan confirm thn nih kitorg beraya di umah sndr
Adik-beradik papa dr tganu
Yang akn turun KL pulak
Dah terbalik kot..
(org kg beraya kat Bandar pulak..)

By 6pm kitorg dah bertolak ke ampang park
Cari parking
Terus g COZY…ramainya org
Smp takde meja
So papa decided utk bukak posa minum air dulu
& cari surau utk solat
So begituler yg kitorg buat
Minum air tin & terus solat maghrib kat surau bhgn atas
Lepas solat terus g cozy
Beratur lg
Nasib baik ada meja
Si ain smp dah tertido atas bahu aku
(tpaksa berdukung sbbnya dia dah ngantok terlajak gt)
Makan nasik,kerapu sweet & sour,tomyam,mixed vege with assorted meat & order mushroom soup utk si ain..
Sedapnya hingga aku makan sgt laju…hehehehe
(lebih2 lg org belanja kan…hehehe)

So memandangkan kisahnya begitu
Pg td by 10am
Aku & famili kecikku ini
g TESCO ampang
aku cadang nak masak rendang ayam & nasi himpit pd pg raya 1
dan buat soto ayam pada raya ke 2
so aku memborong barang2 nak wat masakler
maaakk aaaiii
inilah first time aku tpaksa masak utk pg raya
tesco bapak ramai punya org
aku naik cuak
smp papa,auni & ain
hanya tggu jer dlm keta
mmg ramai..
kalo pg esok lg ler ramai rasanya
nasib baik..itupun ada 2-3 benda lg yg tak cukup
sumernya dah licin-licau kat tesco tuh

dkt kul 2pm baru smp umah
itupun sbb tggu papa g solat jumaat dulu
aku membasuh ayam yg 3 ekor tuh
smp lenguh pinggang menunduk
(smp tak teringat aku nih masih berpantang lg)
Kuat betul aku nih
Masak ala kadar utk berbuka
Lgpun papa berbuka di GH dgn MILku

Alahai tak bermakna raya tahun nih..
Dan sgt terasa sbb beraya kat umah sndr pulak..
rasa lain pulak..
apapun raya ttp raya
yg ptg penghayatan syawal tuh
dan menjalin silaturrahim tu yg lebih penting

13 September, 2009

shopping lg...


utk menyempurnakan misi bershopping ku
aku & family kecilku
pg2 buta dah bersiap
kali nih destinasinya ke ONE UTAMA

alhamdullillah
x sesak macam sogo
masih boleh bernafas lg
cari parking pun senang

mula2 aku naik tgkt 1 new wing OU
cari butik Treehouse
butik nih mmg specially designed kasut utk baby,toddler & kids
sejak beli thn lepas
aku jatuh ht dgn designnya
wpun harganya agak mahal
tp berbaloi ler sbb design & kualitinya
so ain pilih kasut pun jd rambang mata
atlast dia berkenan kasut ala2 ballet shoes warna putih silver
harganya rm69.90
tp memandangkan aku ahli baiboo.com
so dpt discount 10%

selamat 1 perkara
merayap g JUSCO yg ada dlm OU tuh
aku beli flask auni
beli warmer,beli baju auni 2 psg,beli stokin dia,beli wet tissue dia
beli bedak aku,lipstik aku
beli kasut aku di Primavera
beli kemeja utk FIL ku
ajak papa beli jeans..
alahai cerewetnya papa
dia kata mahaller..
ajak g giordano
pun dia tak mo pilih jugak
so papa still x de jeans lg
tgk tpt lain pulak kot...

so ada lg 2-3 benda lg tak terbeli
keronsang aku..(sbb yg ada nih tak tau pg mana..)
nak beli kuih raya
(konon nak bwk blk kg sikit..htr umah mak sikit..umah aku lg)
sbbnya umah aku jd favorite anak murid papa berkunjung musim raya nanti
sgt ramai mcm thn lepas
so nak tak nak kena ada jugak kuih kat umah nih
so ingat nak beli kat bazaar di Carrefour Ampang
mungkin beli jumaat dpn

fuhhhhh penatnya
tp boleh menarik nafas lega
masih dibawah bajet yg ada
cuma nak pg tukar duit raya
dan mencari sampul duit raya lg
nak beli kordial yg giant kat TESCO
nak cari butang baju melayu papa

12 September, 2009

penat hampeh...

awal pg aku dh bangun
semata2 krn misi utk bershopping hr nih
aku siapkan si ain,auni
makan lebih kurang
dlm kul 10am dah kuar umah
g singgah ampang point
kuar duit kat HSBC sat
terus htr auni g umah mak

tidokan auni kejab
terus ke sogo...
parked keta dkt LRT BANDARAYA
sbbnya kalo nak cr parking kat SOGO
confirm takde punya

maaakkkk aiiiiikkk
masuk jer sogo
org bukan main ramai
smp aku naik cuak bawak si ain merayap nih
mmg ramai giler
so dkt LG tuh aku sambar 2 pasang kasut utk mak & mak mertua aku
beratur lak bayar kat kaunter
bapak ramai org

naik 1st floor terus g area baju kurung
aku sambar 2 psg baju
Noor Arfa Batik tgh sale
so aku g fitting
agak2 ok..beratur lg kat kaunter
penatnya..rasa macam nak patah kaki

naik pulak 2nd floor bahagian gents
cari kemeja utk papa
t-shirt utk adik aku
konon papa nak beli jeans
x smpt jugak
dah tak larat nak bersesak

naik pulak 4th floor bahagian kids
cari kasut utk ain
kebanyakan mmg takde saiz 25-26
so mmg tak beli lg
so esok kena kuar lg bwk ain & auni
tp cdgnya esok nak g OU jer..
penatnya...

aku punya kasut,keronsang pun x jupe lg
papa nak beli seluar jugak katanya
pening jugak nak raya tahun nih!!

11 September, 2009

shopping list


memandangkan aku & papa merancang nak balik tganu next week
dan banyak benda yg belum kami beli lg
rancangnya esok br nak g beli
here the list
seringkas & seadanya..

MAMA
-baju kurung 2 psg
-tudung 2 helai
-kasut
(sumer kasut yg ada skrg nih stok maternity-lgsg x glamer)
-keronsang
-bedak & lipstik (mntg2 tgh pntg hbs lgsg)

PAPA

-jeans/slack
-t-shirt
-butang bj melayu
-sandal

AIN
-jeans & blouse
-kasut

AUNI
-wet tissue
-baju 2 psg
-mitten & booties-2 psg

utk mak& mertua lg...
byk benda lg yg tggl
belum lg bab kuih-raya
aduhhhh poning aku!!!

bab tkr duit raya 1 hal lg
aikkkh byk benda lg yg kena wat

esok aku pos si auni g umah mak dulu
lepas tuh br decide nk g mana
samada jln TAR/SOGO @ g one utama jer...
ikut ht seronok pg sogo
tp bila fkr betapa jammednya sana
aku kena pikir 2x daaaa....

08 September, 2009

CUAKNYA AKU...


pg tadi setelah memandikan auni & tidokan dia di cotnya
aku mandikan si ain
dan siapkan dia..
bila tanya dia nak makan apa?
dia bgtau nak makan nasi
sejak bulan posa nih
seems aku pun tak posa jugak
dah terikut2 gaya papa bersahur
aku & ain akan breakfast nasi jugak
aku reheatkan lauk semalam
aku masak gulai kari ikan bawal
panaskan nasik

seem ain suka makan sndr
aku ceduk nasi letak ikan sikit campur kicap
mmg ain suka kicap mcm aku
tetiba ain menangis
suara dia macam tersekat
ya allah
anak aku tercekik
dan aku mmg lgsg tak perasan ada tulang

mmg aku cuak sgt2...
rasa macam nak menangis tgk ain 1/2 nafas gt
aku jolok2 tekak dia guna jari
baruler dia muntah bg nak rak
kesian anakku
dan syukur sgt2
lepas tuh tulang tuh dpt jugak dikeluarkan
wpun kecik tp sgt bahaya buat toddler macam ain
smp aku rasa muka aku pucat lesi sgt

aku peluk ain
aku dukung ain
aku sayang2 pipi dia
tak sggp aku bayangkan apa2 terjadi pd anakku
yg berada di bwh pengawasanku
kalo jauh dr mata aku
mungkin aku x ralat sgt
ini dpn mata...

lindungilah anak2ku ya allah

from now on
aku takkan biarkan ain makan sndr lg...
never...
cukuplah pengajaran hr ini...
biar aku susah sikit
jgn susah banyak kemudian hr...
anak2ku lah harta yg aku ada
dan merekalah nyawa aku

aku dh janji dgn ain
nak pg shopping hr sabtu nihh
wpun pantang tak abis lg
terpaksa..
next week mmg takleh kuar punya
auni nak pg cucuk by 16/9
sure demam punya
dan rasanya next week
umah aku penuh dgn guest dr tganu
tak tau lg samada nak ku angkut si auni @ x sabtu nih
kalo mak free mungkin pos auni kat sana kejab
x berani nak bwk si kecik ni berjalan lg
tungguler dia keras sikit
ni auni still lembik macam jelly..
takutler....

05 September, 2009

paranoid!

hr nih papa bercuti
so aku amik kesempatan utk paksa dia jaga auni kejab
dr kul 5am-10am
aku ngantok giler babas punya'
auni meragam as usual spt malam2 sblmnya
tak tau naper..
dia bukan menangis cuma merengek mintak didukung
bila letak je mulaler dia merengek semula
bila tgk muka aku nih
mata sembap
muka sembap
nampak sgt aku tak cukup tido
nak tido siang pun
tak tercuri waktu
bila siang keja aku lagi banyak
nak membasuh bj,mengemas dapur lepas papa sahur,nak masak
belum lg nak melayan si ain..tidokan auni
wahhhh penatnya aku!!

aku ingat nak cari maid sorang
tp jauh disudut ht aku cuak jugak
nak tgglkan anak2 aku dgn maid shj kat umah
buatnya dia larikan anak aku ke..
naya!!
susahnya jd ibu bekerjaya nih
aku mula rasa macam beranak sulung pulak
mula rasa paranoid nak cari babysitter utk anak aku lak..
kalo cakap sama papa
dia wat endah tak endah je
(maklumlah ni baby blues si mamanya)

agaknya sumer ibu macam aku kot
aku cuma berharap dpt cari baby sitter
sblm mula bekerja semula by 16-10-2009 nih
aku tak mo menyusahkan mak
nak jg baby pulak
wpun dia ada offer diri
cuma aku pulak rasa susah
kena htr auni awal2 pg lak ke umah mak..
jauh lak tuh!!

tp kalo tak htr awal2 kat babysitter
jd plak perangai pelik macam si ain dulu
si ain jd sgt penakut dgn strangers dulu
jenuh aku nak train dia
almaklumler opah dia menjaga dia smp umur dia 8 bulan
bila opah dia g mekah
mulalah aku jd susah sgt
dia tak mo org lain
lalu dia melalak berjam2 tak mo makan tak mo susu
semata2 takutkan strangers..
susah jugak!!!

ntahler..
aku kena start research area umah nih
asap...
kena training si auni cepat2 sikit..
aku risau pulak...

02 September, 2009

sleepless nite..restless..tired!stress..



malam td mmg aku tak lena tido
nak menidokan si auni
amik masa dkt sejam setengah
auni asyik mintak disusukan smplah dia lena
bayangkan betapa lamanya auni menyusu
smp dia terlena malam td
penatnya aku tuhan aje yg tau
smp aku mrh2kan dia
(macamler dia paham)
auni lgsg tak mo pakai pacifier
susah betul aku dibuat dia
kalo si ain
dpt aje pacifier dlm mulut
terus jer dia mamai nak tido
mungkin sbb pacifier yg papa beli baru nih
agak besar utk mulut new born

so malam td sepanjang malam
tiap sejam aku kena bgn
susukan auni & dukung dia
purata aku tido dgn lena mungkin adaler 3 jam
bangun pulak dah terlewat utk siapkan sahur papa
actually bukan aku masak pun
sekadar panaskan lauk dlm microwave
dan bancuh nescafe papa
ini sumer pasal si kecik auni ni ler
siapkan sahur papa
aku smbg tido
tak smp 1/2 jam terlayan
si auni merengek lg nak susu
alih2 smp dkt kul 9am dia meragam
subhanallah...penatnya aku...

so ptg td aku ajak papa
pg MANJAKU baby centre
dkt ampang nih..
aku beli pacifier pigeon utk newborn RM9.00 satu
aku beli botol feeding avent RM 47.90
aku beli jugak pampers MAMY POKO dia
spy dgn harapan malam ni
aku dpt lena sikit
dan auni pun boleh cuba segala benda yg aku beli utk dia mlm nih
biarlah berhabis asalkan aku dpt lena malam nih
penat sgt aku rasa
berpantang kali nih
dulu bersalin ain
bgn malam jugk
tp ain jenis x meragam mcm auni
mmgler tak patut aku compared ain & auni
tp itu mgkt pengalaman terdahulu


aduhai smg semua nih cepat berakhir
smg auni tak meragam lg
kata papa mungkin sbb auni panas kena bedung
tp bukanke baby tuh lumrahnya sejuk
tak paham aku...
so malam ni aku try tak mo bedung dia sgt
tgk dia meragam ke tak?


smg dpermudahkan oleh ALLAH
utk aku menjaga anak2ku ini
smg kau berikan aku kekuatan
sbgmana ibuku menjagaku dahulu...

atlast congrats tu ny dear buddy
wan adni yg selamat melahirkan zuriat ke2nya pd 28-8-2009
MUKHRIZ MUKMIN..
smg kita sama2 berpantang
dgn jayanya..
say no to ice & welcome to the club..
hehehehe...

01 September, 2009

BILA MAMA NAK SIHAT NIH?


inilah ayat yg si ain dok ulang pd aku & papanya
aku berulang kali bgtau dia
yg aku tak sihat
dia pun agaknya pelik
tgk aku memanjang bertungku pg2.
makan ubat..tak mo minum ais macam dulu
dia jugak agaknya pelik bila aku bgtau aku tak leh dukung dia lg..
mana nak larat dukung ain yg dah 13kg tuh..
lgpun tgh pantang mana leh angkat benda berat
so kalo dia buat muka pelik
papa dia explain yg mama tgh sakit
lambat lg nak baik

actually aku tau
ain boring jln sama papa dia
selalunya aku ada
skrg dia nak berjalan kemana hanya papa dia aje yg temankan
aku keep told her
that another 3 weeks time
baruler aku boleh merayap sama dia
aku dah janji nak g TREEHOUSE boutique kat One Utama
nak beli kasut raya dia
dan dia pun tak putus2 ingatkan aku

kesian kat ain
lately aku takde masa nak "cara" dia sgt
aku bz dgn auni jer
so malam td masa papa dia angkat dia masuk bilik
sbb tertido dlm keta
aku jd sayu sgt
aku peluk dia masa dia tgh lena tuuh

ain...
mama ttp sayang ain
ain ttp anak mama
wpun ada adik berapa ramai pun..

28 August, 2009

bosannya aku..


hari nih aku bgn lwt sikit
dlm kul 10am
dlm kul 8am aku bgn htr auni pd papa
sbbnya aku ngantok sgt
bangun malam tak berenti
auni meragam tak tau nape
asyik menyusu & mintak kena dkg jer..
aku pun tak lena tido ler...

kul 10am bgn
baru siapkan air mandi auni
mandikan dia
susukan dia
then bg dia tido semula
baruler aku makan pg & ain
makan nasi & gulai kari ikan
yg aku masak semlm
dgn lada hitam tumbuk

dah makan baru aku mandi
berbarut bagai
& siapkan list barang dapur
sinced ptg nih SIL ku akan smp dr kuantan
tgk gas pun dah hbs
kerahkan papa pg kedai cepat
takut x sempat nak masak pulak

by 1pm baru papa balik
htr brg dapur
luckily auni tido
aku bz menyiang ikan & ayam kat dapur
masak kurma ayam,grg ikan & masak kangkung grg tauchu
+- dkt kul 4pm baru siap masak

baruler aku leh melepak kat dpn tv
penatnya aku
tuhan aje yg tau!!
mana ada istilah rehat utk aku sejak pantang nih..
aku sibuk & bertambah sibuk sbb bulan posa nih..

mandikan auni kul 5pm td
saje mandikan dia awal
spy dia rasa selesa..
then auni tido semula

ain & papa g GH kul 6pm
mmg itulah rutin papa
berbuka d GH
sama MIL & PIL ku
tetiba aku rasa
lamanya lg kesibukan papa di GH ni akan berakhir
tetiba aku rindu privasi kami sekeluarga
aku nak papa selalu ada kat umah macam dulu
+- papa akan tgglkan aku sorang2 kat umah
dlm 5 jam sehari sempena dia tgh bercuti nih
next week dia dah keja semula
lglah selalu kena tggl..
(nape aku rasa macam ni yek>>)
mungkin sbb aku tgh berpantang
org kata org yg tgh pantang ni
jiwa dia lemah sgt
maklumlah badan tgh kotor
tgh dlm hadas
macam2 yg aku fikir
aku selalu terasa nak menangis tak psl2..
auni tak mo tido pun pun
buat aku rasa nak nangis
tak pdi latching pun
aku nangis bg nak rak
belum lg bab ain buat perangai
(sejak ain dpt adik..dia mmg tantrum sikit)

hari nih baru hr ke 11
aku ada 33 hr lg nak lalui sumer ni
aku cuba utk positif
x mo pikir bukan2
sibukkan diri dgn apa yg aku suka
dan cuba adapt dgn keadaan aku
yg baru bersalin nih
adapt dgn kehadiran auni dlm hidup aku
anak 2 mmg penat
kdg2 aku terfikir
macammana mak aku boleh beranak smp 8 org...
aku yg 2 nih pun dah surrender
utk menambah ahli keluarga
aku rasa mungkin lambat lg
(ke tak payah kot...?)

ntahler
kuasa ALLAH & rezekiNYA jua
kita hanya merancang...

hr nih jgk dpt tau adik iparku
kena tahan di wad
suspect appendic
katanya akan diioperate hr nih
tp sehingga artikel ni ditaip
adik ku kata masih dlm ward lg
belum operate lg

kau permudahkanlah ya ALLAH
smg selamat semuanya..
amin...

27 August, 2009

Pantang & Puasa.... x best ponnn!!


org kata best ler pantang tgh bulan posa
tp aku rasa macam sengsara jer..
disaat bulan posa nih
aku pun tak ubah macam org yg posa wpun sbnrnya x posa pun
sbbnya segala menda tak leh makan...tak leh rasa
nak minum ais jauh sekali
time2 pantang ni ler
aku nak minum soya cincau sejuk2 tuh...
sedapnya...
kalah org posa aku nih...

dah ler sengsara menahan nak makan
sengsara keduanya
nak menganti posa nanti
jenuh!!

aku dijangka akan tamat tph berpantang
pada 30-9-2009
lambat lagi tuh
aci tak kalo pantang ala cina je
baru 30 hari
org melayu nih smp 44 hari pulak..
apa relevannya
aku pun musykil

ptg td g bwk auni
amik darah lg
tgk kuning dia banyak mana lagi
alhamdulillah
reading dlm 10.6
tp auni menangis bagai nak rak..
kesian auni..

kena repeat next week monday
tp rasanya aku tak mo pg lg
kesian kat auni
aku harap dia makin pulih by this weekend..

26 August, 2009

PANTANG OHHH PANTANG!!


hari nih suppose hari ke 9 tempoh confinementku
aku hanya sempat berpantang 3 malam di umah bondaku
atas sebab2 yg tak dpt dielakkan
aku kembali ke umah ku pada hari ke5
rutin berpantang sendiri
agak kelam kabut jugak pd mulanya

awal pagi
paling susah aku nak bukak mata
wpun mak kata aku kena bgn pg
mandi sblm baby bangun
bertungku & berbarut
tp aku hanya boleh bukak mata seawal kul 8am
sbbnya sepanjang malam aku mmg tak lena tido
si auni akan bgn setiap 1 jam utk menyusu
dan 1/2 jam kemudian akan bgn lagi
utk didukung
dia hanya akan lena dlm dukungan shj
so bayangkan betapa sleepless nite yg aku alami skrg

bgn2 pg kul 8am
selalunya aku kalut dgn auni lg
usually dia suka meragam time nih
aku siapkan air mandi dia
kalo dia sedar bg dia mandi dulu
susukan dia
then tidokan dia semula
lepas auni tido baruler aku ke dapur
siapkan breakfast utk aku & ain
mak kata perut org tgh berpantang tak boleh lapar
nanti masuk angin
w/pun aku tak lalu makan sgt sejak bersalin
tp tiap2 pg aku akan paksa diri aku utk makan nasi jugak
utk 15hr awal nih
menu aku
still ikan panggang & lada hitam..sayur yg berair2 tuh mak kata hold dulu..
mak kata jgn minum air banyak
tp bab nih mmg aku langgar betul
sbbnya kalo kurang air dlm badan
confirm aku akan sembelit punya
so aku make sure banyak minum air suam
yg bagusnya aku nih
aku rajin makan ubat & vitamin yg doktor bagi
dah siap makan baruler aku mandi
aku dah selesai mandi air serum selama 4 hari
air serum tuh ala2 mandi air herba lah
so next 5day onwards sepatutnya aku mandi air suam shj
tp ada jugak yg tergelincir
aku belasah je air sejuk
(kalo mak tau mau membebel 3hr 3 mlm)
dah siap mandi
basuh luka & berbarut...kalo papa sempat baru dia bakarkan tungku
(tp masuk hr nih dah 3 hr aku tak bertungku)
sbb papa sibuk sgt ke hulu-hilir
smp tak smpt nak bakar tungku utk aku
aku pulak tak berani nak bakar sndr
bab barut mmg aku rajin
sbbnya aku taknak perut mengeleber lepas pantang nanti

by 11am selalunya aku dah relax sikit
lepas jemur kain-baju
kemas umah sikit
dah boleh lepak tgk tv
melayan si ain yg becok tuh..
boleh tgk internet
boleh baca majalah /paper
boleh update citer dlm susuibu.com
on day time usually auni akan tido jer dlm cot dia
dia hanya akan bangun kalo lapar susu @ dia poo poo..
mak kata kalo ank tido ibu pun kena curi masa utk tido gak
tp tak menjadi pd aku
sbbnya si ain takkan bg aku tido punya
dia mrh kalo aku tido
melainkan kalo dia tido
baruler aku boleh lena kejab

during lunch selalunya aku tak makan heavy
aku amik roti cicah milo @ biskut jer
kalo yg makan pun hanya ain
menu ain senang jer
nasi putih + kicap+telur dadar @ikan grg@ ayam grg
kenyanglah dia

ptg tgk keadaan
kalo perut aku tak meragam
aku sedap bdn aku akan masak
utk papa tapau bawak ke GH
sbbnya tiap2 hr papa bukak posa kat GH sama MIL ku
aku akan masak simple2 jer
sesuailah dgn keadaan aku yg serba tak sihat lg nih
tp masuk hr nih dah 2 hr aku tak masak
coz aku tak berapa nak sdp bdn
so papa tapau je dr mana2 pasar ramadhan utk dia & MIL ku..

mlm pun aku tak makan sgt
aku mmg tak lalu nak makan
tp aku still amik roti / biskut cicah kopi @ milo

usually malam aku cuba tido awal
spy boleh bersengkang mata tgh malamnya
dah hilang segala tv-addict sejak bersalin nih
aku mmg takde mood nak layan tv mlm2..

begitulah rutin aku
boring kan...
aku pun boring...
rindunya nak makan ais..
belasah coca-cola...cepatlah tamat pantang nih...

24 August, 2009

ALHAMDULILLAH


(GAMBAR PERTAMA AUNI )


Alhamdulillah.
Segala puji bagi ALLAH SWT
Di saat ini aku telah pun selamat melahirkan zuriat keduaku
AUNI IRDINA BT ROSMADI
Bermaksud “kegembiraanku & kehormatanku/keberkatanku”
Auni Irdina telah selamat dilahirkan
Pada 17-8-2009 pukul 11.39am
Dgn berat 2.73kg secara SVD-induce labour
Disalah sebuah private hospital di selangor nih

Aku mula warded pd 16-8-2009
Gynae advice masuk ubat prostin(induce)
Melalui serviks pukul 11.30am
By 6pm jalan baru bukak cm
Dan alhamdulillah aku masih tak rasa sakit pun
Tak spt bersalinkan si ain dulu
By 1cm aku dah berguling2 bagai nak rak
Gynae dtg by 7pm tgk jalan
Still by 3cm tp gynae buat stretching dkt laluan serviks
Utk mendatangkan rasa “sakit”
Pukul 9pm aku ditolak masuk ke LR
Papa still ada menemankan aku
“this time quite scary”
Aku mula rasa seram-sejuk masuk LR
Teringatkan pengalaman bersalinkan si ain dulu
By 11pm laluan still 3cm & aku still tak rasa sakit
So gynae advice masuk ward semula
Try utk induce guna pitocin drip by 7am next day
That time aku dah mengantok giler babas…
Masuk ward semula tido nyenyak macam dlm hotel pulak..
Papa pun tido sekali dlm ward dgn aku
“terharu aku dgn papa”
Dia tido mengerekot..
Sayu hati aku
Inilah kasih sayang seorg suami utk isterinya..

Tiap 3jam nurse bertgs dtg buat CTG
Amik Bp reading & check bukaan
by 4am bukaan dah 4cm
still tak rasa apa lg
Cuma rasa macam merenyut2 kat perut bhgn bawah shj
Tp aku still boleh tahan lagi

Bangun kul 7am
Mandi & solat subuh
“semoga ALLAH permudahkan urusanku utk bersalin kali nih”
Dgn ditemani papa yg tak putus2 beri kata semangat
Mengaji tak berhenti dlm LR tuh..
Drip pitocin by 7.30am
Aku mula sakit by 9.30am
Sakit giler babas..
Approximately contraction 5minit sekalii
Sehingga berlanjutan 2minit sekali
Sangat sakit…
Mmg smp aku menangis
Tp takdelah smp menjerit melolong gitu
Sekadar menangis…(mmg aku tak tahan sakit orgnya)
Aku amik pethidine utk reduce painfull
Tp langsung tak jalan
“aku still sakit jugak”

By 11am gynae bagitau bukaan dah fully 10chm
Jenuh jugak nak pushed
Sbb macam dh lama tak beranak
Aku jd lupa m/mana nak push pulak…
Akhirnya dgn doa yg tak putus drpd papa
Dan aku yg tak berhenti berzikir & berdoa dlm hati
Dgn izin ALLAH jua
Auni Irdina ku selamat dilahirkan tpt 11.39am
Saat paling buat aku terharu
Bila gynae ku meletakkan Auni yg masih merah di ats perutku
“subhanallah”
Aku & papa macam menyambut anak sulung
Sgt menakjubkan
Mendengar suara nyaring dia menangis
Rambut hitamnya..mata sepetnya
Persis tak ubah spt kakaknya AIN
Maka hilanglah segala kesakitan yg kutanggung
Hamper 3jam itu..
Gynae ku jahit luka pun
Aku lgsg tak rasa apa…
Hanya rasa mengantok & ingin cepat tido
Mintak air minum dr papa
Sejurus minum aku muntah bagai nak rak
Kata gynae ku itu mungkin tindakbalas ubat dlm sistem badanku

Dan mmg badan aku lesu-selesunya
Spjg ptg itu…
Aku hanya lalu makan roti baker yg dibeli papa
Nasik lgsg tak leh nak telan…
w/apapun
aku bersyukur kehadrat ILLAHI
kerana mempermudahkan segalanya
utk aku & anak ku

Utk papa
Tq for being there for us
Tq for being such of wonderful hubby
Mama loves you so much….

13 August, 2009

Sadness story from RT3C/3D Jab Perubatan Nuklear GHKL

pg2 semalam papa kuar umah dlm kul 5am
amik adik iparku di Hentian Putra
terus papa htr ke GH menemankan MIL ku
smp di GH doctor on call dtg
ke katil FIL ku
doktor check FIL ku
doktor bgtau papa & yg ada disitu
yg FIL ku sbnrnya sdg KOMA
"astaghfirullahaalazzim"
mengucap pjg papa
sbb ingatkan FIL ku itu sdg lena tido

Doktor bgtau keadaan FIL ku
sgt lemah
even semua body cell lemah
terutamanya kidney dia
mmg tak leh produce waste lg
sedih sgt aku
sbb macam br malam kelmarin aku & papa
tgk FIL ku makan wpun tgh sakit
doktor pakaikan FIL ku
oksigen memandangkan oksigen supply dlm sistem badan dia
sgt kurang
reading dlm 85 shj
sdgkan manusia normal sepatutnya reading dlm 100 at least
sbb itu FIL ku dlm keadaan tercungap2 semalam.

so by 7am
papa balik..mandi & infm pd aku
aku dah sedih sgt..
meleleh airmata aku
bg aku FIL ku tak ubah macam ayah kdgku sndr
memandangkan aku dah lama takde ayah

aku pun bersiap
mandikan si ain
terus rushed htr ain ke umah mak
sbb ward radiotherapy tuh
sgt sensitif dgn kehadiran toddler during morning time
so nak tak nak aku tpaksa htr ain jugak
sinced ain tak mo pg taska dia
smp umah mak 8am something
jalan jammed giler babas..
dpt pulak SMS dr adik iparku
mengatakan FIL ku tgh kritikal
papa dah macam apa lg..
kelam-kabut bwk keta
nyaris tak berlanggar jer..
masuk ikut SMART tunnel
jammed jugak!!!
mengamuk papa..
dlm aku tgk betapa serabutnya papa
terlihat "papa tgh menangis"
dan aku yakin
siapapun berada di tpt papa semalam
akan menangis jugak macam tuh
dan aku sbg isteri turut rasa sedih melihatkan papa bgt

smp di GH
papa parking keta & aku trs naik ke ward
tgk MIL,adik ipar ku & abgku WAN pun ada
melihatkan FIL ku
mmg aku boleh katakan" TENAT"
nurse berkumpul utk buat salinan tube pd kedua2 buah pinggangnya & pundi kencingnya
dan satu lg tube utk water irregation
utk mencuci darah dr buah pinggang FIL ku
"Subhanallah"
hanya ALLAH yg maha mengetahui..
betapa sayu sgt hati aku
melihatkan MIL ku & adik iparku tgh menangis
aku pun turut sama bersedih
"tiada sempadan antara menantu & FIL nya"
aku ttp rasa macam ayah kandungku sndr
yg sdg melalui tahap sukar dlm hidupnya
aku & yg lain2 mula membaca YAASIN
smg berkat ayat ALLAH SWT ini
dpt meredakan kesakitan yg sdg FIL ku tanggung
by 11am macam tuh aku baru terasa sgt lapar
dgn keadaan aku yg sarat mengandung
mmg aku mudah lapar
bila lagi kalo baby dlm womb nih tak reti dok diam
kalo aku lapar
"agaknya dia pun lapar jugak"

aku gagahkan jugak ke KAFE
melihatkan MIL ku.adik iparku & papa
masih tak makan lg
sejak pg
kesian pulak aku tgk MIL ku
dgn kesihatannya yg makin merosot
dgn kurang rehatnya
aku yakin MIL ku pun mesti lapar
berjalanlah aku ke KAFE yg agak jauh dr ward FIL ku
beli berbagai..
terkedek-kedek balik semula ke ward
barulah MIL ku makan wpun sedikit
saat itu FIL ku dah mula sedar
dan mahu nak makan
papa suapkan air teh guna syringe
dan suapkan nasi ayam yg aku beli..
dptlah 2-3 suap
"alhamdullillah"

by 1.30pm aku mintak papa htr aku ke umah mak
aku rasa badan aku lesu sgt
aku mmg tak larat
bak kata org tgh menunggu hari

dan pjg lg cerita aku nih
nantilah aku smbg semula
lelah sgt aku rasa...

"walauapapun smg aku slmt melahirkan zuriatku"
"smg zuriatku ini akan jd sekuat mamanya"
"yg lgsg tak duduk diam"

11 August, 2009

hanya ALLAH yg tahu!!

hari nih mmg aku terpaksa bercuti
sbbnya malam td ain demam panas
dan batuk x berhenti
aku betul2 risau
dgn keadaan H1N1 yg betul2 menakutkan aku
sinced sjk akhir2 nih mmg aku tpaksa heret ain ke GH
dkt GH tuh mmg ramai org sakit
macam2 virus tersebar..
cuma mata kasar kita je yg tak nampak

aku pun disebabkan dah takde cuti
terpaksa pg bwk ain g klinik
amik ubat dia & MC aku
kebetulan dr malam td aku kena diarrhea
mungkin sbb makan nasi lemak semalam
doktor check BP aku
little bit high kat doktor
terus doktor bg MC 2 hari smp esok
alhamdulillah....

by 4.30pm
sekali lg
aku heret si ain tgk tok ayah dia d GH
rupanya FIL aku ada minor operation hr nih
haram aku & papa tau
doktor buat tebukan di kedua2 buah-pinggang FIL ku
utk mengurangkan bengkak di kedua2 kidneynya
mmg FIL ku selain ada prostat cancer
dia jugak mengidap failure kidney problem
kesian aku tgk FIL ku
hanya ALLAH yg tau
betapa sayunya hati aku
melihat keadaan FIL ku selepas minor operation td
FIL ku smp demam panas
MIL ku sekali terkena tempiasnya
terus naik BP dia
aku & papa pujuk dia balik
tp dia tak mo..
(hati seorg isteri..aku mengerti betapa sshnya ht MIL ku itu)

Aku hanya mampu berdoa
smg ALLAH meringankan beban yg FIL ku tanggung kala ini
smg FIL ku akan beransur sembuh
aku tak harap secepat 24jam
asalkan dia cepat sembuh...
asalkan dia tak menanggung sakit yg amat sgt
macam apa yg aku lihat hr nih
smg FIL ku boleh cepat discaj ward
hanya ALLAH yg tau
percaturan & perancanganNYA
kau permdhkanlah segalanya

10 August, 2009

My final week.

last 8/8 aku ada appt dgn gynae ku
as usual check-up dimulakan
dgn sessi soal-jwp gynae
kemudian gynae ku mula detail scan macam biasa
spt biasa jugak baby dlm wombku ini
sgtlah pemalu
dia tetap meletakkan tangan dia yg cute tuh pd mukanya
so aku & hubby still x nampak
muka anakku itu
hehhehee...

sinced dah 37w
aku mmg req utk induce by 38w
so gynae pun takde masalah
sinced the baby itself its fine
berat terbaru baby 2.75kg
ain dulu kuar dlm 2.77kg
aku terpaksa req utk induce sbbnya:
1) aku dah tak larat nak berulang dr ampang-pj-ampang
2)aku mmg mengah sgt due to less of breath
3)kaki ku yg bengkak skrg nih due to water retention
4)kesibukan papa yg berulang ke GH all the time-aku takut sakit nak bersalin tgh malam papa pulak x ada..
5)aku tau wpun skt induce lain macam tp aku takde pilihan lain

dgn harapan kali nih
ALLAH mempermudahkan segalanya
buat aku..
smg tak sakit lama
smg tak kena c-zer..

so 16/8 pukul 9am
aku akan mula menyerah diri utk
"induce labour"
so 14/8 aku akan mula amik cuti
nak mengemas umah & mencari 2-3 barang lg..
ada jugak yg takde lg..
so nak tak nak kena g cari jugak...

07 August, 2009

H1N1-pandemic disease @ bala dr ALLAH SWT

sekadar berkongsi doa yg aku jupe dlm forumku SI..

mungkin kita kena beringat & belajar mengamalkannya:

Alternatif lain kita amalkan doa yang biasa didengar & dari sumber yg boleh diyakini. Sy dpt doa ni dr internet juga.

Doa Pilihan Pelindung Keluarga
Ajarilah anak-anak kita, diri dan keluarga kita dengan doa yang sohih dari nabi ini iaitu :-
من نَزَلَ مَنْزِلًا ثُمَّ قال أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّاتِ من شَرِّ ما خَلَقَ لم يَضُرَّهُ شَيْءٌ حتى يَرْتَحِلَ من مَنْزِلِهِ ذلك
Ertinya : sesiapa yang keluar dari rumah dan membaca doa " Aku berlindung dengan kalimah Allah yang sempurna dari segala kejahatan makhluk" maka dia tidak dimudaratkan oleh sesuatu apa pun sehinggalah dia kembali ke rumahnya semula." ( Riwayat Muslim, 4/2080)

Disebut dalam satu riwayat lain, nabi bersabda :-

فقال رسول الله من أي شيء قال لدغتني عقرب قال رسول الله أما إنك لو قلت حين أمسيت أعوذ بكلمات الله التامات من شر ما خلق لم يضرك إن شاء الله
Ertinya : nabi bertanya : kena apakah kamu ?
Lelaki berkata : aku disengat kala
Nabi berkata : sekiranya engkau membaca pada setiap petang " Aku berlindung dengan kalimah Allah yang sempurna dari segala kejahatan makhluk", nescaya dengan izin Allah kamu tidak akan ditimpa mudarat" ( Riwayat Ibn Hibban, 3/298 )

Juga sebuah lagi doa yang mudah dari hadis sohih:-
رَسُولَ اللَّهِ يقول من قال بِسْمِ اللَّهِ الذي لَا يَضُرُّ مع اسْمِهِ شَيْءٌ في الأرض ولا في السَّمَاءِ وهو السَّمِيعُ الْعَلِيمُ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ لم تُصِبْهُ فَجْأَةُ بَلَاءٍ حتى يُصْبِحَ وَمَنْ قَالَهَا حين يُصْبِحُ ثَلَاثُ مَرَّاتٍ لم تُصِبْهُ فَجْأَةُ بَلَاءٍ حتى يُمْسِيَ
Ertinya : Rasulullah s.a.w didengari berkata sesiapa yang berdoa : "Dengan nama Allah yang tiada dimudaratkan sesuatu apapun dengan namaNya samada di bumi dan di langit, dan Dialah maha mendengar dan maha mengetahui" sebanyak 3 kali, maka dia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membacanya ketika subuh 3 kali, dia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya" ( Riwayat Abu Daud, 4/323 ; At-Tirmidizi, 5/465 dan Ahmad ; Tirmizi : Hasan -

damn tired....

seriously betapa penatnya aku
betapa lelahnya aku
semalam balik keja jer
terus dah terpacak di GH
tgk PIL yg still warded
rushed pulak g umah mak
sinced mak dah mskkan pulut utk aku
actually aku yg mintak
dia masakkan..
dah lama aku mintak

habis maghrib..makan sumer
rushed pulak balik ampang
umah aku
singgah kedai
cari lauk..sayur..umah aku punya stok
kering-kontang
cari gula serata taman kosas
mmg takde
sapaler punya keja
dok sorok stok gula nih!!
hampeh betul!!

smp umah dkt kul 10pm
papa mandikan si ain
aku membasuh baju..membasuh pinggan
kemas hall
sbbnya kak ipar aku & family
akan tiba dr dungun
kelam-kelibut jdnya
seganler sekali-sekala
org nk dtg umah
aku tak tersambut pulak

siapkan tikar2..toto2..tilam bantal
papa kuar pulak g jemput kat tol gombak
sbb inilah 1st time
kakak ipar ku akan smp ke umah kami
sejak 4 tahun lepas..

dah siap membasuh baju
jemur baju bagai
tidokan si ain..
kesian ain..aku tgk dia pun ikut penat jugak
the whole week dia tpaksa diusung papanya
melepak di GH jugak..
dekat kul 11.30pm baru kakak ipar & familynya smp
aku tido dkt 12 lebih...

so disebabkan betapa penatnya aku mlm td
kaki aku cramp dlm kul 4.40am
punyalah sakit
terjerit2 kejutkan papa
utk urut kaki aku..
aku terlajak tido smp kul 6am
supposed nak bgn masak kul 5.30am
ingat nak grg bihun
so kelam-kabut bwk kuar bahan nak dimasak
dgn tak mandinya
luckily kakak iparku yg aku pggl "KAK LONG"
offer diri utk masak
alhamdulillah...
lega dah 1 perkara

pg mandi..gosok baju papa..baju aku
baruler solat subuh..bersiap alakadar
kejutkan ain
ty samada dia nak pg sekolah ke tak..
dia kata tak mau..
baruler aku berangkat ke opis...
dan baru skrg aku terasa betapa penatnya aku
rasa macam nak tertido kat cubicle nih..
aci ke??

06 August, 2009

ain sayangku ain

malam tadi mmg aku agak lambat balik
menyiapkan keja apa yg patut..
mmg tgh byk keja
smp umah dlm 9.21pm
si ain dah membebel
"nape mama balik lambat"
"lama ain tggu kat umah"

alahai sweetnya..
kdg2 aku terasa mmg aku sibuk sgt
tp bila cuti weekend
mmg aku fully spend utk melayan kerenah dia..

aku pun melayanlah dia
nak pujuk hati dia
dukung dia..cium2 pipi gebu dia..
suruh dia nyanyi utk aku
ain ada 1 lagu'
yg dia agak well versedlah

"bangun pagi,gosok gigi"
"cuci muka,pakai baju"
"minum kopi,makan roti"
"saya suka hati"

dan dia takkan pernah menolak kalo aku suruh dia nyanyikan lagu tuh utk aku
pg nih papa dia kejutkan dia
tanya dia samada dia nak g sekolah @ dok umah sama MIL ku
dia kata tak mo pg sekolah
tp mintak aku mandikan dia dulu
aku kata "nape nak mandi awal sgt"
"ain tidolah dulu"

apa jawabnya
"nanti mak tok basah rambut ain"
hehehehe..

si ain mmg sensitif kalo time mandi kita basahkan rambut dia
hanya aku sorang yg dpt handle
dia punya "water anxiety problem"
mama dialah katakan...
so aku bgtau MIL aku siap2
si ain tak mo mandi basah rambut
baruler dia x mengaruk mintak kena mandi pg td

hr nih aku akan cuba balik seawal yg boleh
macam terhutang sesuatu
pd ain & papa
bila aku balik lewat smlm

apapun my family will always my priority
aku hanya nak usaha siapkan tugas
sblm maternity leave
yg akan tiba bila2 masa jer...

05 August, 2009

shopping2 di klcc

the best therapy
"shopping"
sinced this lately mmg aku bit down
sinced papa ptg smlm kelam-kabut sikit
dgn ramai guest yg mjgk PIL ku
so aku amik keputusan merayap ke KLCC
dgn dayu & wira

dlm perut yg terboyot2 nih
merayap dr isetan-parkson
misinya nak beli parfume baru
stlh lama aku tak beli parfume
dr DKNY yg spttnya aku beli
dan dah lama aku idam-idamkan
alih2 aku beralih membeli
"Emporio Armani Diamonds-featuring Beyonce"
the package itself mmg just simple
dan aku suka baunya..
simple & sweet notes
RM295 including 100ml EDP,lotion,shower gel 30ml x 2pcs
aku rasakan sgt berbaloi ler..

by 8pm papa amik dkt dpn KLCC
tgk MIL & makcik papa pun ada sekali
papa tanya beli apa..
aku diam jer...

smp umah dlm bilik
papa yg bukak
wahhhh...
heheheh...
aku buatler ayat sedih
aku cakap.."dah lama papa tak beli minyak wangi utk mama"
apa kata kalo mama beli dulu
mama claim dgn papa
hehehe..
at last papa bg duit cover harga minyak wangi tuh
horrey....
kwang3x...tetiap hr macam nih kan best!!

sayang papa...

04 August, 2009

this morning...

memandangkan pg nih aku kena g GH htr MIL ku
pg2 aku dah bgn masak nasi lemak
sinced MIL aku nak menunggu PIL ku
diward pg nih...

kesian jugak
kalo nak harapkan MIL aku
nak ke kafe mencari makanan
dia pun bukan familiar GH tuh
naik turun lif pun aku risau..
kesian MIL ku..

begituler rasanya rutin pgku
masak & htr MIL ku ke GH
ptg hubby ku yg amik pulak..

aku & hubby susah nak cuti
so aku & hubby buat mana yg tdaya ajelah
malam td dgr citer PIL aku sakit
risau aku melihat keadaannya
tak tau bila blood irregation dia nak stop pulak
kesian kat PIL ku

apapun aku happy sikit
sbb PIL aku dah ada kwn dlm ward dia tuh
atleast x lah sunyi sgt dia kalo takde org teman
ward tu mmg especially utk radioterapi patient

semoga ALLAH mengembalikan kesihatan yg baik
buat PIL ku..

03 August, 2009

Devoted son-my dearest hubby

last nite stlh papa htr aku ,MIL & ain
balik ke umah
dia siap2 mandi,mengemas apa yg patut
and then dia g GH semula
malam td papa kena jaga PIL ku

sbbnya MIL aku punya Bp dah naik mendadak smp 240
so papa kena amik alih tugas menjaga ayahnya
esok aku tak tau macammana

kesian aku tgk papa
actually dia berat hati nak tgglkan aku
yg tgh sarat menanti hari
dia risaukan aku..
takpelah..aku paham keadaan skrg nih
aku x kisah sgt
as long as masa aku nak deliver nanti
papa ada dgn aku
hati seorg isteri
tiada sapa yg lebih dia perlukan
saat bertarung nyawa
dlm labor room nanti
selain suaminya..buah hatinya!!

aku doakan smg papa get used to this new routine
malam tido kat GH
pg bergegas pulang pulak..
ptg pg GH semula
bwk MIL & htr MIL ku semula ke ampang
macam aku nih..
mmg tak leh wat mendalah
keadaan aku betul2 sarat skrg
nak jalan pun tak rupa org dah...
tp aku gagahkan jugak
memasak,mengemas..skdr utk menjaga kebajikan MIL ku yg dok sorang kat umah
aku still x htr ain ke taskanya
sinced kalo aku htr dia jugak
makin kelam-kabutlah papa
sbb kena rushed amik dia pulak by 2pm..
tp tak tau lah esok m/mana...
kalo MIL aku nak g GH early morning
aku boleh dropkan skjb
tpaksa htr ain g taska
by 2pm papa dia amik.
kul 4pm baru boleh g GH tgk PIL ku..
tggu smp aku balik..amik pulak balik ke Ampang..
begitulah perancangannya..
w/apapun sbg manusia kita hanya merancang
Allah jua yg menentukan..

Vulnerable routine..currently!

Last saturday 1/8
aku bawak PIL& MIL ku ke umah mak
mak masak utk lunch
suddenly PIL aku x berapa nak sihat
papa bwk g klinik dulu
terus doktor bg referenced letter ke GH
urine retention
dlm kelam-kabut dgn jalan jammed
due to perhimpunan haram ISA
aku & papa rushed pulak ke umah kami
amik doktor report sblm bergegas semula ke GH
di GH direct ke emrgency

this quite massive jugaklah
kelam-kelibut
dgn ER yg penuh dgn org
dgn kerusi yg takde
nyaris PIL aku nak tumbang
yg ada hanya aku , MIL & si ain
sinced papa sibuk mencari parking keta
yg bapak susah dkt GH tuh...

dr ER terus ke bilik Rawatan A
PIL aku terus dipsgkan dgn urine tiub
Ya ALLAH
seksa aku melihatnya
PIL aku mengigil seluruh badan menahan sakit
MIL aku pun dah meleleh airmata
kalo aku pun di tpt MIL aku
lg teruk kot...

pg pulak X-ray & masuk pulak ward observation
nearly pukul 8pm baru PIL aku dpt 1st class ward
Jabatan Perubatan Nuklear/ward oncology
tgkt3 ward 3d bilik 5
syukur alhamdulilah..
doktor still drip water utk buat urine irregation

sayu je aku melihatkan PIL ku..
aku.papa & ain
pg beli segala benda yg patut..
beli makanan utk PIL & MIL ku
malam tuh MIL aku berkeras utk tggu di ward
ikutkan mmg kami x bg sinced she not felt so well actually
dia ada high BP
dia dok mengenangkan aku yg akan bersalin anytime
takut aku sakit bersalin tgh2 malam katanya..

+- dkt kul 11.30pm baru aku ,papa & ain
selamat smp ke umah
penat jgn cakaplah..
mandi..siapkan susu ain
dia pun terlena sama papanya...
kesian anakku..

mmg tahun nih tahun aku sekeluarga
berulang-alik ke hospital
mungkin sbg hint bhw sudah tiba masanya
aku & papa sbg anak
mengambil-alih tugas utk menjaga kedua2 org tua kami..
kau permudahkanlah Ya ALLAH
kau kembalikanlah kesihatan kedua2 mereka
begitu jugaa utk ibu ku Ainee Mat
Kasihanilah mereka sebagaimana mereka mengasihi kami sewaktu kami masih kecil dulu..

31 July, 2009

mengantoknya..

malam tadi actually dah masuk tido awal
sbbnya tgk papa dah berdengkur kul 10pm
ajak ain tido
padamkan lampu
siapkan susu dia..
popok2 dia atas katil
terus dgn aku terlena..
kwang3x...

pukul 12.30pg aku terbangun
kena bangun minum susu
kalo tak kaki aku cramp tak hingat punya
sgt sakit kalo cramp tu dtg
mau sehari-suntuk kaki aku rasa tegang semacam

ntah kul berapa terbangun lagi
si ain mengaruk nak sirap pulak
bgn pulak buat sirap
tgk gril umah tak berkunci
tak tau g mana kunci umah aku
jenuh aku & papa mencari
dah ramai2 kat umah mmg tak tau dok mana ler..

kak su & kak ngah (SIL ) aku
dgr citer nak merayap try-test LRT
malam td nak pg tak smpt
hopefully tercapailah impian mereka yek!!

aku teringin benar nak makan pulut
hiiiiiiiiiiiii...
kang dah pantang tak leh nak makan dah...
sedapnya....

lunch nih nak merayap mencari OLD TOWN..
tak tau nak carik kat mana lg
tapi nak memusing gak merayap...