Pages

25 December, 2008

gambar terbaru si ain



(gambar ain tgh syok berendam)




(gambar ain berendam kat pool KLCC)



(ain dan kesukaannya KEK COKLAT di Kopitiam KL SENTRAL)



(ain & papanya)

ain sgt suka berposing..
apa nak jd si kecik nih..

21 December, 2008

anakku si ain


semalam seharian dr awal pg aku dan hubby & ain merayap
awal pg by 9.30am dag merayap makan kat nasi lemak antarabangsa kg bharu
and then merayap smp ke sogo
beli kain kat nagoya
konon nak buat baju kurung ain & baju melayu papa
warna pink sedondon..
alahai sweetnya..

balik dr sogo..
adaler dlm kul 1pm
papa ajak pg low yat
beli printer punya ink
konon nak cari yg boleh refill punya
sbb yg kitorg punya printer jenis catridge pakai-buang
leceh sikitler!
cari punya cari ada tp mahal sikit..
mahal dlm extra rm60 dpd sebelum nih

merayap pulak ke JUSCO MALURI
favorite mall aku..
segala benda yg aku nak
aku boleh dpt kat situ
tgh2 sale nih..
seronokler merayap
beli toys utk ain smp 70% off
murah giler babas..
merayap memusing
ingat nak cari baju pg keja yg baru
tak berkenan pulak
alih2 pusing merayau saje
si ain pulak dok kat amusement centre dgn papa dia
smp tak mau keluar
seronok sgt..
main bola..main belon
smp papa dia seret bawak keluar
kesian ain..

akibatnya..
by 3am pg tadi
aku terbangun
terdengar ain merengek2..
apalagi..
demamler!!
kesian anak aku..
kejut ain bg makan ubat
so all the nite malam td bagi dia minum oren kesukaannya
spy badan dia tak makin panas kalo minum susu
kalo dia demam mmg aku banyak bg dia minum air
spy lebih terhidratler
badan ain payah nak kebah
kadang2 boleh melarat demam smp 3 hari
kena bg makan ubat
kena cucuk ubat sub-pcn tu ikut pgg
baruler dia kebah sikit
tp bila malam bdn dia panas semula

aku masakkan bubur nasi cmpr ayam & carrot
saje nak memancing selera dia
adaler sikit dia makan
lebihnya aku yg belasah
td aku tanya nak makan apa
tau apa ain jwb
nak makan sate..
hehehhe
dulu masa aku kecik bila demam
abah selalu tanya nak makan apa
dan aku pasti menjawab nak makan burger
itulah aku masa kecik2..
dah menurun ke ain pulak
tp yg bestnya ain tak pernah lupa makanan kegemaran dia
sate ayam..

semoga ain cpt sihat yek
mama risau kalo ain demam lama2
nanti mama janji
beli barbie yg ain mahu tuh..
cepat sihat yea sayang
mama & papa sgt sayang ain..

Apa nak dikata?


House break-in chronology

9pm : Aku & family baru smp ke umah kami di taman ampang indah.dr kg.memandangkan hubbyku nak park keta bawah porch..akuler org yg bertanggungjawab bukak pintu pagar.Oooppss..aku tgk tingkap bilik master bedroom terbukak sedikit..aku jenguk..aduhai..grill tingkap terkopak smp jatuh ke lantai bilik..(cuak tahap gaban)mmg ada org pecah masuk nih!!

9.30pm: Mula masuk ke umah dgn penuh thrillnya ..takut jugak kalo still ada stranger dlm umah..Umah aku berselerak sgt..habis semua tpt kena geledah..setiap laci, almari,meja mekap..katil,segala rak yg ada berterabur..ada tak ada aku perasan laptop hubby & loceng tangan emas si ain yg tercabut yg aku smpn dalam laci mekap hilang dlm simpanan..nasib baik printer yg kami baru aje beli tak diambilnya.Desktop pc pun diorg tak usik.serta mesin jahit elektrik kami pun dia tak amik..tak perasanke @ tak dan nak capai..wallahuallam bissawab..

9.45pm:Jiran mula dtg ke rumah.semuanya mmg tak perasan,mungkin disebabkan hujan lebat maka tak siapa pun yg sedar..tp nak buat m/mana dah jadi pun…mungkin disebabkan musim hujan..org sumer dok kat umah..mana nak perasan..dgn kedudukam umah aku yg menghadap end-road mmg mudah sgt org nak masuk..

10pm : aku & hubby & ain bergegas ke nearest balai polis di taman bukit indah buat report..rupanya ada 2-3 umah yg kena macam aku jugak..mmg tgh menganas perompak,penyamun..pencuri nih..seram aku!!

10.30pm : baru balik dr balai..siapkan nasi utk si ain yg mengaruk nak mintak makan nasi.nasib baik mak tok & kak su ada siapkan bekal nasi yg tak sempat dimakan tgh jalan.so masukkan dalam microwave utk reheat..makanler seadanya..mmg lapar!!sian si ain.

12t/mlm: Investigate Officer di IPD Ampang Jaya dtg amik statement..tangkap gambar..itu jer prosedurnya..takde lebih takde kurang.aku ingatkan ala2 CSI tuh..amik finger-print ke ..haram takder!smp ke sudahler takkan jupe siapa yg buat keja gituuu..

1am: aku & hubby still dlm trauma jugak..apapun aku & hubby redha & semoga ALLAH SWT mengantikan yg lebih baik dpd apa yg telah hilang.semoga kami berdua lebih tabah utk melalui pengalaman ini.So esok kena find welder utk welding semula grill yg jatuh ni..mungkin nak kena buat extra padlock @ tambah extra grill thru pintu dapur pulak..semoga keselamatan kami sekeluarga akan lebih terjamin hdknya!biar berhabis sikit asalkan selamat.

Moral of the story, jangan tinggal umah lama2 sgt!!

So aku & hubby macam kena re-consider utk tggl di kondo yg ada security pulak..kat area umah aku nih berlambak condo..pilih aje mana suka..tp itu kena pikir2 semula!

15 December, 2008

just back on track..


setelah lama sgt aku bercuti di kg suamiku
banyak cerita ingin aku kongsi
tp bukan hari nih
aku masih sdg berduka-lara
sdg rasa tak sedap-ht
sedang nak menyesuaikan diri dgn apa yg tlh terjadi
yg pasti setiap yg berlaku ada rahmat disebaliknya

umahku yg ku tinggalkan hampir 10 hari
dipecah-masuk ..
nantilah aku ambil masa untuk menceritakannya..
semoga ALLAH mengantikan yg lebih baik dpd yg tlh hilang
semoga ALLAH mempermudahkan aku segala urusan
yg ptg keselamatan kami sekeluarga
semoga aku lebih tabah slps ini

29 November, 2008

Susahnya hati aku!


Masuk hari nih dah masuk seminggu mak aku tak berapa nak sihat
Sejak di langkawi tempohari dia tak sihat sgt..
Demamlah..tak lalu nak makan..
Dia pg klinik kat putrajaya
Amik ubat segala macam..
Masuk hari ke-3 tak kebah jugak
Aku bawak pulak pg emergency Hosp Ampang
Yg dkt dgn umah aku nih
Still tak jalan jugak..
Amik darah kat sana..
Takde apa2 yg pelik kata doctor
Darah tinggi takder..normal
Yg diabetis dia..takat 15
Semalam abg aku Madi bawak pg klinik pakar pulak
Kena smp RM160..
Kurang sikit
Tp pg nih pulak mak aku jatuh..
Kaki dia bengkak semacam
Berurut pulak
Kesian tgk mak terhincut2 berjalan..
Alahai mak…
Sian aku tgk mak..
Mak tak rajin sakit
Mak tak rajin masuk hospital
So tak salah kalo aku & adik-beradik yg lain susah-hati
Apa aje mak nak makan mmg kitorg cari
Hari tuh dia nak makan keladi masak asam
Jenuh kak long aku mencari
Semalam nak makan nasi kerabu
Nun jauh di putrajaya adik aku mencari
Pg tadi nak makan tosei
Adik aku jugak yg beli wpun dia makan sesuap-dua
Ptg ni dia nak makan dadih pulak
Adik aku ler jugak pg mencarinya
Memandangkan hanya dia aje yg tggl dgn mak aku
So dia ler yg melayan mak aku
Apapun aku tak luput berdoa semoga mak cepat sembuh
Aku betul2 susah hati
Tak pernah sesusah hati begini ..
Mungkin inilah fasanya aku & adik-beradik yg lain kena concern
Dan sedar
Bahawa mak makin tua
Makin tak berdaya
Makin perlukan perhatian & kasih-sayang anak2nya
Mak tak pernah mintak apa2 dpd anak2nya
Cuma aku tau
Mak nak perhatian
Aku akan cuba pg tido & spend lebih byk masa dgn mak
Sejak aku dah kawin
Aku kurang sgt spend masa dgn dia
Mmglah tiap2 minggu aku akan kesana
Tp tak sama masa macam anak dara dulu
Aku dah jarang shopping dgn dia
Jarang berjalan dgn dia
Jarang makan dgn dia
Kadang2 aku rasa berdosa
Kerana secara tak langsung
Aku terlalu sibuk dgn keluarga kecilku ini

Ya allah
Panjangkanlah umur mak
Kurniakan kesihatan yg baik buat makku
Murahkanlah rezeki mak
Permudahkan segala urusan mak
Berikan segala kebahgiaan & ketenangan buat mak
Andainya aku ada segalanya
Dial ah keutamaanku

Aku takde siapa selain mak
Hanya mak yg aku ada..
Apapun masalah aku
Mak lebih mengerti dpd siapa pun

mak..
cepatlah sihat yek..
lin sayang mak..

25 November, 2008

langkawi best -part 3










gambar2 yg sempat aku rakamkan ketika melawat langkawi..
hopefully ada rezeki aku akan ke sana lagi..
kali ni mungkin dgn baby baru pulak..
hehehhee..
doakanlah semoga murah rezeki
kesian ain main sorang2 takde kawan..

langkawi best-part 2

2nd day

pg2 dah bangun utk next journey..malangnya cuaca pg tuh tak berapa elok sgt..hujanler..
aku & hubby & ain siap2 mandi dan kuar mencari breakfast..
g makan kat mamak somewhere dpn CASA DEL MAR resort kat pantai cenang tuh..

memandangkan kakak aku & kerabatnya nak g underwater world
aku & family rasa macam malas nak pg
mahal hampeh..
adult RM28 kalo tunjuk MYCARD..kalo tak katanya RM38..kanak2 RM15
sgt mahal bg aku kalo setakat nak tgk ikan berenang
kat AQUARIA KLCC pun bole tgk sumer tuh..


(kat tpt shopping souvenir)

aku & family join mak aku merayap ke MAHSURI MOUSOLEUM(MAKAM MAHSURI)
still hujan..so mmg tak seronokler nak berjalan..
kat situ biasalah
ada tinggalan sejarah mahsuri yg still ada
makam dia..
umah dia..
kat area tu jugak ada org berjualan barang souvenir
aku beli lah baju t-shirt 2 helai..
itu jer yg aku beli
nak beli minyak gamat
tak minat pulak..
mak aku & adik aku yg juara shopping

dlm kul 12 makan kat area situ jugak..
and then papa htr ke resort penginapan mak aku di langkasuka beach resort
sbbnya papa nak pg solat jumaat
so aku & anakku si ain dok lepak situ smp kul 2.30pm

dlm 2.40pm start meronda langkawi semula
pg pekan kuah
shopping lagi!!
biasalah kat situ macam2 ada
duty free zone lg kan..
pinggan-mangkuk branded murah2
minyak wangi takde lah yg murah sgt
kalo nak kira dgn harga pasaran kurang 30-50 rggt jer..
yg betul2 murah coklatlah..
kalo cadbury imported dkt KL aku tgk harganya rm21 kat situ boleh dpt dlm rm8.50
so yg paling byk aku beli ialah coklat..
Ferrero Rocher 30PCS BARU RM24.50
si ain bukan main suka nampak coklat
dia mmg hantu makan coklat..
mak aku & adik aku lgler shopping berbagai..
ntah apa2 yg diorg beli
lantaklah..duit diorg kan..
aku tumpang tgk jer..
tp ikutkan aku ni jenis bukan shopping sgt..
shopping mata jer lah..

abis meronda pekan kuah dkt kul 5pm
merayap pulak ke dataran lang
konon nak pg bergambar
yg paling bestnya
bayar parking keta
rm0.30 sejam
heheheheh..
macam tak percaya jer


(kat dataran lang lah ni)


dok sana smp sunset
jenuh jugakler hubby aku nak tangkap gambar sunset
maklumlah bukan SLR camera
so tak cantik ler..

disebabkan dah penat sgt by 7pm aku dah ajak hubby balik ke hotel
mak aku & adik aku
merayap lagi ke IDAMANSURI
tpt shopping yg paling terkenal kat sana
ada 2-3 benda lagi yg adik aku tak jupe cari lagi..
aku malas nak ikut
pening kepala meronda nih
dgn si ain yg tak berapa nak sihat
bertambah pening aku dibuatnya.

smp hotel mandi2..
bestnya dpt mandi
bdn berlengas semacam
si ain seronok sgt dpt bergolek2 atas katil..
ituler hobi dia menurun aku
bergolek2 atas katil

lepas maghrib papa ajak meronda kat area pantai cenang
makan kat satu restoran seafood
kat situ
makan mee sup kegemaran ain jer..

abis meronda
balik tido
pendek-kata mmg penat hampeh!!
tido sgt nyenyak smp ain mengaruk mintak susu pun mamanya tido mati..
penatlah..

23 November, 2008

langkawi best-part 1


(intenarary-airasia KL-LANGKAWI)

here aku akan start berlipur-lara ttg trip adventure aku ke langkawi ...

hari kelam-kabut aku bermula 20hb tu ler..hubby aku still pg keja pg tuh wpun in da morning tuh aku rush berkemas apa yg patut utk ke KLIA-LCCT...dgn duit tak draw lagi..aku & hubby rushed ke putrajaya sbb nak drop keta kat umah adik aku..half way pulak tertinggal surat beranak si ain..patah semula..tkt tak leh check-in pulak..

smp pjy dkt 10.30am..amik iman adik aku..suruh dia htr smp ke ERL stesen..smp ERL kul 10.46am..beli tiket adult (6.20X 2= 12.40)

smp kat KLIA..dlm kul 11.05am.
beli taxi coupon ke LCCT RM38..mahal siottt...

smp dkt LCCT..(ala2 puduraya..bak kata adik aku...hehehhe..mmg pun..)
check in kat kaunter..check in baggage..dkt timbang tulis 14kg)..alhamdulillah tak kena bayar apa2..legaaa...




amik boarding pass..lepak kat dpn MC-D dgn si ain & hubby.

kul 12.20 masuk flight...heheheh...
nak masuk flight kena check-scan smp 3 kali..
pening kepala..
dgn si ain yg tak berapa nak sihat mmg pening dibuat nya..



flight delay 10minit aje..
tp still arrived kat langkawi by 1.50pm..



smp langkawi..cuaca baik ..
syukur!!
tp aku & family lapornya that time..
tp ada lagi benda yg perlu diutamakan selain mencekik...

aku pg cari keta sewa pulak...sbbnya kena cari hotel plak...
jupelah..
kat dlm LANGKAWI AIRPORT tuh mmg ada kaunter utk sewa keta..utk sewa hotel
bagi aku sgt informative & sgt membantulah...
aku amik keta yg murah2 aje..
dpt WIRA MANUAL 3HARI = RM 120..Murah kan...





dpt jer keta mulalah aku berkelana dgn hubby & si ain..
merayau memusing 1 langkawi..
nak lepak sama tpt dgn mak kat langkasuka beach resort penuh pulak..
nak pg tok senik resort tp rasa macam jauh sgt kat ulu melaka..
so pusing2 kat pantai chenang...pantai kok..tg rhu..memusing ke pekan kuah..
alih2 pusing semula ke pantai cenang..
kitorg check-in hotel ala2 istana disneyland kat dpn UNDERWATER WORLD LANGKAWI
nama hotel ni HOTEL LANDCONS..

boleh link ke www.landconshotel.com

bg aku sgt murah..berpatutan..quite happening sbb area situ mmg banyak resort..
byk tpt makan..byk tpt shopping..
dgn harga rm 100 semalam utk Triple Deluxe room..
bolehlah tahan..
ada heater..ada aircon..room-service..
rated ***..bg aku ler..



(hotel kami ler nih..)


smp hotel dlm kul 5.45pm jugak..
dkt 3 jam jugak aku & hubby melelong cari hotel..
punyalah penat..
mandi..golek2 atas katil dgn si ain..
ain tak sihat sgt...demam..kesian anak aku..
tak mau makan..
asyik muntah aje..
haruuuu...




malam tuh pg makan dgn kerabat kakak aku somewhere dkt dgn hotel aku
nama restoran tuh..
restoran pesona seafood...
sgtler mempersona..
bapak mahal!!
bayangkan tak smp 12 org dewasa..
kanak2 dlm 10 org..
makan yg biasa2 jer..
harga nya RM400..tak lebih tak kurang..
mmg hampeh...
tp yg bestnya abg ipar along yg bayarkan..
heheheh..

next entry..ok...

17 November, 2008

JOM JALAN LANGKAWI!


BESTNYER…

Akhirnya dgn berkat kesabaran tahap ultraman berjaya jugak aku gagahkan diri ke KL sentral pg tadi dgn hubby & si ain..

Booking tiket ke langkawi 20hb ni dan return tiket 22hb ni..

So yg pening sekarang mana pulak aku nak stay kat sana nanti..aku tgh search pelbagai jenis hotel & motel yg bersesuaian dgn budget aku..bukan nak grand sgt pun..asalkan selesa & aku serta hubby & ain ada tpt tido ..nak melepaskan lelah berjalan..

Aku tak pernah lagi booked guna online..aku jadi serik nak guna credit-card lagi..aci tak kalo main aci redah gituuu…aci kot…

Aku dok bayangkan for sure langkawi yg glamour tuh banyak hotel..byk motel..byk resort..tentu ada salah-satu yg boleh accommodate aku 3 beranak nih..

Ikut search melalui google mmg banyak smp tak terbaca dibuatnya..
bak kata hubby aku..kita gamble jelah!!
adventure lah pulak...

best jugak gitu..
rest house ke..guest house ke..motel ke..aku tak kisah..
asal malam aku tido berbumbung...
baring bertilam..
keselesaan tu penting tp bajet kena amik kira jugak..
aku nak jugak shopping kat sana..
nak kena cari keta sewa lagi

pendek-kata semuanya aku nak gamble aje..
asal ado..
smg selamatlah perjalananku kali nih..

bab nak packing barang nih yg aku paling malas..
tau je lah airasia..
tak boleh lebih dr 15kg..
lebih kena bayar..
beg aku aje dah berapa kg..
aku daftar 2 beg aje for safety...
pening..
dgn susu ain..oren ain..pampers ain..baju ain yg kena bwk extra..
toileteries...
baju2 ku ..baju2 papa...
belum lg bekal ubat..
aduh..pening kepala aku..
takpolah..
alah bisa tegal biasa..
jupe next entry...

15 November, 2008

Sayang mak...

semalam terpaksa ikut abg aku ke PUBLIIC BANK nun kat jalan kg attap bertemankan anakku si ain & mak aku sekali..

bukan apa abg aku nak reschedule car payment dia..memandangkan yg jadi guarantornya aku so aku dikehendaki dtg sign new agreement utk abg aku ler..

and then ikut abg aku & mak ke putrajaya umah adik aku..
lama tak jupe si amar yg cute tuh..anak adik aku yg berusia 7 bulan..bdn dia bukan main semangat lagi..geram aje menengoknya...chubby betul!!

ntah kenapa aku terongin benar nak makan nasi lemak yg mak aku masak...

punyalah excited mak aku masakkan siap pg kedai jalan kaki tgh ujan..dia kata "ko nih mengandung ke,teringin sgt nih""

heheheh...
manalah aku tau..
sejak period aku swing tph hari lgsg aku dah tak reti nak kira bila pulak next period tp kalo ikut 28 days cycle aku dah lewat 2 hari...ntah ada rezeki ntah tidak..umur aku makin banyak..tak tau!kalo ada alhamdulillah..

so smbg citer nasi lemak tadi..
mak aku mmg pakar masak nasi lemak tersedap di dunia..
aku mmg sgt suka makan..
malah ia merupakan speciality mak aku..
kami adik-beradik mmg gila makan nasi lemak..

dah siap mak masak aku ler org no wahid yg senduk dlm pinggan..
makan tak tgk kiri-kanan dahhh..
sedapnya..wpun mula2 tuh aku protes mak masak sambal nya ala2 baru..tak pernah aku tgk mak masak gaya gitu...
tp mak masakkan lagi 1 the old version utk aku..
tensen aje adik2 aku..mak kata.."haa..satu mangkuk tuh kamu punya lin"

itu ler mak aku..
sejak aku mgdg ain..apa aje aku nak makan..
lintang-pukang mak masakkan..
aku tau ituler naluri seorg ibu..

walau jauh mana pun aku pg
aku ttp takkan lupa masakan ibu..
the best in the world..

hari nih besday hubby tercinta yg ke 29thn..
mama & ain loves you so much & we always will
smg papa sukses selalu & murah rezeki hdknya..

tahun nih tak beli apa2 pun utk papa
sbbnya rancang nak spend utk vacation next week
smg menjadi plan kita nak berjalan nih..

12 November, 2008

DISASTER DAY WITH AIRASIA..

panjang betul citer aku hari nih..
bermula dgn malam tadi..aku booked go holiday package dgn airasia ke langkawi minggu dpn..
suddenly bila dah siap enter credit card numbers berbagai..keluar satu pop screen.."dear guest, we 're unable to confirm the flights choosen,please do another research by clicking "home"..sapa tak hangin satu badan..

check dgn bank..suddenly airasia dah charge RM1192.50 kat akaun aku..sedangkan the flights booking actually unsuccessful langsung..tel bank..bank suruh tel merchant mintak diorg buat reversal amount yg diorg caj tuh..

bermulalah disaster aku pg tadi..
aku pun call ler dia punya hotline pusat panggilan..
03-87754000

nak tau berapa lama aku amik masa on call..dkt 45minit baruler dpt bercakap dgn agen pusat panggilan tuh...hampeh..!!
dah ler lama..kena dgr promo diorg lagi..alih2 nombor yg aku hubungi tuh is not a correct number..bukan handle go holiday package..

tel pulak no nih..03-87754141
kena tunggu lagi 1/2 jam baru dpt bercakap dgn agennya..CIK TINA..katanya diorg dah buat auto-reverse malam tadi jugak..in the sama day..(macam best jer bunyi tp hampeh)

aku tel pulak bank to double confirm malangnya masih pending lagi..
tel pulak airasia..dkt 1jam 1/2 baru dpt reach agen nya..tak dpt pulak bercakap dgn CIK TINA yg uruskan kes2 macam nih..last2 aku tinggalkan no handset and paksa diorg pulak tel aku..mmg angin satu badan...

alhamdulillah..cik Tina tu tel very short while lepas aku letak tel..and then dia terangkan its take 7 daya to debit balik amount yg diorg caj tuh semula dlm akaun aku...

lagiler aku angin..dia kata in term of security..what kind of security actually..
bull shit!!stupid system!!!

mmg aku bengang gila..dah ler booking tuh tak berjaya diorg simply caj atas kad aku..bendanya takder..hampeh!!

AIRASIA suppose to have an excellent customer service tp pengalaman aku hari nih membuktikan tak semestinya company yg grand macam airasia boleh provide that kind of service..dah ler pusat panggilan dia hanya bermula 8am-9pm..ada ke patut?they should have 24hours customer contact centre...

marahnya aku...
mmg aku marah..
aku kena tunggu smp next week baruler boleh make sure account aku tak burden dgn something yg aku tak pakai..

moral of the story..
mungkin kena cuba FIREFLY pulak..
so hari nih mmg mood aku swing habis..jgn ada yg tegur..terpelantinglah terlibas taufan lanina aku...bengang tahap gabann!!

tak tau jadi ke tidak nak pg cuti2 msia next week..kena tgk mood aku utk get thru dgn airasia semula..
mungkin nak beli tiket aje and then find myself the hotel..
tp semuanya tak confirm lagi..
tawar hati dah aku..
geram!!

09 November, 2008

Jalan2 sama si ain...


Semalam aku ,hubby & si ain serta adik ipar ku yg dtg dr kg merayau ke area bukit bintang..hubby ku & adik iparku nak merayau ke LOW YAT PLAZA sbb adik ipar nak beli Kamera SLR..aku pun tak familiar apa benda tuh..tp yg pasti kamera yg mampu buat macam2..harganya pun sureler mahal sikit dr kamera biasa..

aku & si ain merayau ke BB PLAZA..lama tak merayau ke situ..bawak si ain pg METROJAYA..Belikan baju gown utk dia sepasang..gituler bila dah ada anak..dok ingat nak melaram utk anak je lah..aku kalo nak shopping..selagi takde special occasion kena attend selagi itulah aku malas nak beli baju...hehehhe..malas nak salin baju pun yea jugak..dgn si ain yg tak reti dok diam..mana sempat nak g fitting room..bwk si ain g makan KFC kat sg wang plaza..macam tak percaya..aku dah ada anak..dulu ituler tpt aku melepak..skrg melepak siap bwk anak lagi..

hr ni pulak..pg2 dlm kul 9am aku sama hubby & si ain merayau nun ke KG BHARU..breakfast kat Nasi Lemak Antarabangsa..lama sgt aku tak makan nasi lemak kat situ..sedapnya!!habis aje bfast...teman hubby ke jalan TAR..kononnya nak beli kain nak buat kemeja..alih2 beli aje yg siap..senang citer!!

merayau lg ke SOGO..ain dok belasah main macam2 kat tpt budak tuh..pening kepala papa dia..aku awal2 dah cabut pg tgk baju..papa dia ler yg mengekor si ain..aku tak laratlah kalo dtg peel si ain yg gila mainan..mati dibuat ain!!gedebuk-gedebak dkt pukul 1pm baru smp umah semula..itupun jenuh aku heret si ain..kalo tak haram dia tak mau balik..

begitulah aku di hari minggu..mmg masa utk family kecilku..selalu aje merayau..jarang lekat kat umah..biar tak shopping pun asalkan kuar umah..aku tak suka terperap aje kat umah..at least dpt jugak tgk what's latest kat shopping mall..tgk sale..makan kat luar..hilang semua stress seminggu..refresh balik utk mula seminggu yg baru pulak..mungkin tip aku ni tak praktikal pd setengah org lain..tp bg aku ini aje cara utk get family together..get stress away//& also to drained up your pocket...hehhehe..mmg ler..tp aku lebih suka cara macam ni...peduli apa org nak cakap..

jupe lg next entry!

05 November, 2008

anak manja yg suka sgt bergambar







ain yg sgt suka bergambar skrg nih..
pantang akuu dok relax..
dia pun.."mama,nak tgkp gambar"
apa nak jd model ke nanti..
ntah menurun sapa..aku masa mgdg dia haram tak suka nak bergambar
maklumler badan macam giant..
takut nak tgk gambar sendiri..
apa pun inilah anak kesayanganku & papanya

cuti2 malaysia..



Memandangkan mak & kakak aku satu family nak ke langkawi cuti sekolah nih aku pun sibuk nak ikut jugak..malangnya masa kakak aku dok booked thru MATTA FAIR tempohari ..aku tak leh nak confirm memandangkan hubby aku tak sure samada dia still on meeting ke tidak that time..so mmg tak dpt nak booked together that time..

so bila nak cari skrg..waktu yg singkat dlm tempoh 2 minggu je lagi..mmg ler pakej nya mencanak2 harganya..so aku stil flip-flop thru airasia..thru firefly..and jugak malaysia airlines..yg quite competitive sikit ialah thru AIRASIA ler..aku rasa mudah sikit kalo thru AIRASIA..compared to kakak aku yg amik FIREFLY..kena commute ke SUBANG AIRPORT..masa departure nanti..hehhehe..but not to confirm yet..kena tanya loh kong ku dulu..

aku prefer gi airasia booth kat KL SENTRAL tuh utk g book dpd thru online..bukan apa bila melibatkan payment mode tuh aku rasa was-was ler pulak..nak bayar bukan sikit..banyak tuh..bg aku bykler..tak tau ler org lain!!

see howler...

hopefully dptler pg bercuti since mak aku pun join sekali..sure seronok kan..

apa2pun tgkler apa hasil diskusi dgn loh kong ku ini..

04 November, 2008

keletah si ain!

Hr nih baru ada peluang nak update entry baru..memandangkan sejak 2 hari lepas internet network hampeh!!slow giler...

takde apa yg menarik pun nak aku kongsikan kat sini..

sejak dua menjak nih aku perasan perangai anakku si ain makin suka melekap dgn aku..even nak buat apa2 utk dia pun dia nak ensure mesti mama yg buat..ada satu case nih..dia baru hbs mandi dgn papa dia..abis mandi tuh papa dia amikler towel..lap badan dia..mengamuk dia..dia nangis nak mandi semula..aku & papa dia pun curioused jugak..nak tau apa terjadi rupanya dia nak bdn dia tuh basah semula & nak aku yg lapkan..alahai...mati macam nih!!

2nd case kat tesco..masa tuh dah nak balik ke keretalah..papa si ain yg dukung..aku dok sorong troli..dia mengamuk turun tanah..patah semula kat entry tesco..dan paksa aku pg dukung dr situ...allah...mati gini dibuat si ain..

pendek-kata semuanya dia nak aku yg uruskan..penatnya jgn cakaplah!kekadang tuh aku naik angin jugak..mana nak sabar aku nih..kalo setiap 1 benda tuh nak harap tgn aku yg menyediakan..selagi dia tak tido tuh..selagi tu ler dia nak aku melepek dgn dia..kalo dia dok kat bwh..aku jgn harapler dpt menyandar kat sofa..mesti nak kena dok bwh jugak..pelik jugak perangai si ain nih..aku harap tak berlanjutan lah macam nih..kalo tak kena pikir 6-7 kali nak membesarkan family!

apapun kena byk sabarlah..nak buat m/mana..biarlah dia melepek masa nih..dah besar2 nanti malu pulak dia kalo nak berkepit dgn aku lg..

moral of the story..pampered anak kena ada batasnya..dan jgn lambat2 dpt baby baru..kalo tak jadiler macam kes aku...ain ter"over" manja...

30 October, 2008

POTTY TRAIN AIN


Hari nih aku saje nak wat potty train utk si ain..tgk si alia dah boleh wat potty train ..so saje nak try kat ain..hampeh!!

Ada ler sejam dua tahan tak kencingnya..masuk jam ketiga dgn selambanya dia kencing berdiri..

"mama,ain kencing.."alahai anakku...

ikutkan aku dah ajak dia pg toilet utk shi-shi..tp haram dia tak mau..alih2 dia mengaruk nak pakai pampers jugak!!

Bukan apa ain dah masuk 2 tahun 6 bulan..boleh sgt kalo nak train dia dr skrg..

kalo tahun dpn boleh baby..takler rasa membazir sgt nak pakai pampers lagi..pampers bukannya murah..sgt costly!ain akan pakai 2 paket sebulan brand drypers..belum lagi kos susu dia lg..so skrg ni pelan2 aku nak train dia ler..smg dipermudahkan hdknya!

taknak ler jadi macam kwn2 yg lain tgh pantang baru sibuk nak train anak..mana nak larat..masa pantang kan badan nak rehat..takkanler nak mencuci lantai dek kencing anak pulak...

takperlah esok aku cuba lagi!!

semoga esok lebih baik dr hari ini!

29 October, 2008

Home sweet home!


Semalam tepat kul 4pm aku & family dah kembali semula ke umah kami drpd Dungun,Tganu.Penatnya jgn cakaplah..dgn meriba si ain penat hampeh!!ain lgsg tak mau dok kat seat blkg..dia suka sgt dok atas riba..

On the way back singgah beli keropok lekor di Kemaman..Ain suka makan keropok..aku apatah lagi..suka sgtler!

Semalam jugak teringatkan besday best buddy aku!Syed Amriza Syed Aidros..dah tua ngko..kawan lelaki yg aku gak rapat dr dulu lagi..sejak tahun 1994..tak sedar dah 14 tahun aku berkawan dgn si Am.Aku ngan am nih kira kawan rapat ler..buat keja kursus masa tgkt 3 dulu sama2..kaki gayut malam2..tp yg pasti aku & dia hanya "teman tp mesra"..Smpkan masa aku nak amik keputusan nak kawin dulu..Am ler org pertama yg aku khabarkan...hehehe..ituler janji kitorg dulu..dia pun gitu jugak..bila nak kawin dia tel bgtau dah nak kwn//alah sweetnya...Skrg am dah ada baby girl..nama nya sgt cute..Sh Amirah Qistina ..6 bulan rasanya umur dia..

Mengingatkan ttg kwn lama nih buat aku tersenyum sendiri..takkan blh aku lupakan smp bila2 pun....

Penatnya aku..smp skrg rasa penat lagi travel dr kg...Yg bestnya MIL aku sempat siapkan tapai pulutnya(signature dishes) & ketupat manis buat makan kat KL pulak..alahai MIL ku..sgt motherhood...

takpelah raya haji nih kami balik sana lagi...

anyhow nak kena recharge semula nih...penat hampeh!!

23 October, 2008

balik kg...


Esok kalo takde aral,aku & family aku akan pulang ke Dungun,Tganu sempena menghabiskan cuti Deepavali ..memandangkan raya tempoh hari kami tak balik ke Dungun so sementara masih mood raya bolehler balik sana kejab..

2-3 hari nih mood aku tak menentu...dok teringatkan kisah abg aku..apaler ceritanya..jadike nak divorce..kesian abg aku!aku tau dia still sygkan wife dia tuh wpun kecewa dgn sikap wife dia tuhhhhh...semoga ada jalan keluar utk mereka berdua!

tak susah kalo kita sentiasa terbuka utk berbincang.
jalan utk berbaik & kembali spt sedia kala pasti ada asalkan mahu & mahu..usaha & usaha..yakin pada kuasa ALLAH SWT.sentiasa kembali padaNYA..

aku naik fobia bila teringatkan abg aku nih!!

20 October, 2008

Belum Rezekiku lagi!


Period!
Akhirnya tiba jugak kau yek..
by 17hb hari tuh..di subuh yg hening dtg jua kau akhirnya..
maka terkuburlah impian papa nak boleh baby lagi..
takper cuba lagi bulan depan..
mana tau kot allah nak bg..

last weekend aku bz dgn segala macam undangan
wedding smp ke SERENDAH.
open-house umah kak long ku
open house umah boss papa..
pening kepala!
tp yg paling best dptler cuti masak sikit utk 2 hari

hari nih aku dikejutkan cerita abgku yg baru 5 bulan berkahwin tuh..
wife dia mintak divorce..
alasannya sgt lawak..
"abg aku selalu keluar malam-lepak dgn kwn2 tgk bola macam tak de bini"
macam kelakar pun yea jugak
tak jadi nak sedih
aku ingatkan kot abg aku ada betina lain ke
kaki pukul ke??
jenis cemburu buta ke?
so tadi aku & hubby bagi moral supportler kat abg aku di p/jaya
siap tolong moved kan brg2 dia dpd umah wife dia tuh..
sedih jugak!
w/apapun aku doakan semoga ada jalan penyelesaian disebalik kemelut ini
mana tau kot amsih pjg jodoh mereka berdua..
mana taknya..tak hbs penat lagi mengadun kenduri kawin diorg berdua
senang2 aje nak bercerai
tak sedar ke betapa susahnya dulu nak mbina mahligai berdua tuh...
senang aje nak merobohkan
benda boleh bawak bincang
bawak mesyuarah..
kenapa amik jalan mudah!
kalo begini rapuhnya institusi r/tangga
tak ke-mana lah smp bila2
tak kekal lah smp bila2
kesian abg aku mati kutu
takperlah ..mungkin ada penyudahan yg baik buat kedua2 mereka..

aku & hubby jenis byk berbincang
byk berdiskusi
byk berkongsi-pendapat
semua masalah kami selesai sama2
susah sama susah
senang pun senang sama2
aku sayangkan hubby aku to death
aku rasa hubby aku pun macam tuh jugak
bcoz utk kami berdua mendirikan r/tangga terlalu byk halangan
terlalu sedih utk aku kenangkan
tp aku tabik spring dgn suami aku
dia sgt devoted utk menikahi aku
sgt sayangkan aku
dia sanggup terima macam2 ujian demi aku
dan hanya aku yg tau betapa sukarnya kami berdua membina & merealisasikan cinta "ADILYNN"
semoga ALLAH jua yg dpt membalasnya dgn sebaikk2 pembalasan
semoga r/tangga kami dirahmati selalu
dipenuhi dgn ksh-syg selalu
disimbahi dgn rahmat ILLAHI
dimurahkan rezeki

papa,
mama syg papa sgt!!
i will always loves you whoever you are..now..tomorrow & forever!

16 October, 2008

MY TREASURE MOMENT

adilynn
--------------------------------------------------------------------------------
« my hectic lifE!just a note! »my treasure moment!


(aku paste pengalaman paling berharga ku yg takkan mampu aku tukar dgn apa jua yg ada didunia ini..melahirkan puteri sulungku AIN DARWISYAH)


Dah lama ingin aku kongsi kan pengalaman aku menjadi seorang ibu dlm blogku ini..Rupanya bukan mudah untuk jadi seorang ibu .Pengalaman mengandung sangat memberi 1001 kenangan yang tak mungkin aku lupakan.

Dengan mabuk & loya sehingga hampir bulan ke 5..dengan berat badan yang jatuh mendadak..dengan bulan puasa yang tak larat aku harungi..Semuanya menjadi asam-garam permulaan aku disahkan mengandung anak yang sulung.Banyak ragamnya aku nih..menangis tak tentu pasal, sayu tak tentu hala..bila habis aje tempoh mabuk2 tuh aku mula kemaruk nak makan..Percaya @ tidak mengunyah ais batu jadi hobiku masa tu..tak kira siang tak kira malam..Aiskrim menjadi minat no 1 waktu tu..

Banyak lagi benda pelik yang tak pernah aku buat seumur hidup aku teringin nak buat.Salah-satunya teringin nak buat kuih karipap sendiri..tak mau yg beli..Dengan perut terboyot2 tu ler aku menguli tepung..masak inti kentang campur daging..at last jadi jugaklah rupa karipap..belasah tak ingat dunia..Perut ku yang besar waktu baru masuk 5 bulan, doktor suspect aku dpt twin…dalam hati happy pun ada takut pun ada risau pun ada…tp sangkaan dr meleset,hanya 1 aje dlm kandungan ku waktu itu..hehehe..aku tak pnh culas pg regular check-up wpun perit tiap kali pg check-up mesti kena check darah check urine..lecehlah!!

So masa ttp berjalan..Jangkaan aku utk aku delivery actually 17hb May 2006..On 3rd May aku ke KLIA menghantar ibu ku yg akan menunaikan UMRAH waktu itu..Smp di KLIA rasa macam ada air yg keluar tp aku buat dek aje sbb macam sikit sgt yg keluar tp ianya kerap..Ia berlarutan sehinggalah malam 6hb May, bila aku mula rasa sakit..At the same time mak aku tel drpd Mekah, bila aku beritahu keadaan ku waktu itu..Katanya "dulu masa mak nak lahirkan kau, macam tu jugak..baik cepat2 pg hospital"So dah naik cuak, malam tuh dgn tak makan apa pun aku ke Hospital,smp aje hospital doktor check..mmg water beg dah leaking..Kira2 dkt 4 hr dah leaking.Punyalah jahil waktu tu..Kata doktor baby dah takleh nak move sgt sbb air ketuban hampir kering.So by hook or by crook next morning kena induce..Sedihnya aku waktu tu memikirkan mak yg jauh kat Mekah sana..

By 7am keesokannya..doktor mula induce dgn memasukkan ubat dlm rahimku.Aku dah mula sakit dalam pukul 8am,SELANG 15M contraction…Barulah tau langit tu tinggi ke rendah..Pukul 2pm nurse dtg nak check jalan dah buka berapa cm rupanya baru 1cm..aku dah berguling sgt2 atas katil..punyalah sakit rupanya baru 1cm.By 3pm dr induce kali ke2 .That time makan pun tak lalu..sakitnya hanya ALLAH yang tau..nangis je keja waktu tu..Ada takde pun benda yang aku nak makan waktu itu hanyalah kek coklat yg hubby aku belikan..

Berlarutan sakit kontraksiku itu sehinggalah 8.30mlm..water bag aku pecah..basah seluruh katil..panik takleh kiralah waktu itu..Pggl nurse , bila diperiksa jalan baru 3cm..Nurse paksa berjalan seluruh ward.dgn tenaga yang tak seberapa, dgn kontraksi yang rasanya selang 5minit aku berpaut pada dinding untuk berjalan..sakitnya bukan mainan.

Midnight by 12pm barulah jalan bukak sebanyak 5cm.Aku dgn dibantu nurse bertugas mengemas baju baby, pampers dia & keprluan lain utk dibawa turun ke labour room.Masa nilah kesakitan ku tak boleh dibendung, hinggakan atas stretcher pun aku rasa macam nak berguling..

Dlm labour room, nurse mula drip air amik baby punya heartbeat..aku tak putus2 mengucap..melihatkan wajah tenang suamiku..buat aku lagi sayu..tiba2 dgr nurse bgtau fully 10cm.aku diminta mula meneran dgn bantuan nurse & suamiku ketika itu..tp mengenangkan tenaga yang tak ada disebabkan tak makan..susah jugak..nurse terpaksa menjalankan proses episotomi..kali ke 4 meneran barulah baby keluar..tp kenapa takde bunyi bayi menangis yek??sedihnya…aku takut apa2 tjadi pd anakku ketika itu…tak lama kemudian barulah dgr suara halusnya yang menangis kuat..Rupanya anakku perempuan, bukan spt dlm scan yg dr beritahu kononnya aku bakal menerima anak lelaki..

tepat 1.49am lahirlah buah hatiku itu..dia tertidur pulas..bagai tersenyum.dgn rambut lebat, putih melepak..takku sangka itu anakku yang aku namakan AIN DARWISYAH iaitu BERMAKSUD "mata ahli sufI".Semoga anakku akan selalu menyejukkan mataku dgn tingkahlakunya..semoga anakku berjaya dunia mahupun di akhirat!Amin..


This entry was posted on Tuesday, July 8th, 2008 at 8:02 pm and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed. Edit this entry.

One Response to “my treasure moment!”
zaharah Says:

July 8th, 2008 at 10:36 pm edit

kak lyn, mmg sakit bersalin kalau induce. aku pun kena time 1st baby sbb darah tinggi. 7hb, 9 pm, dh msk air. 8hb, kul 10 pg, br bukak 1 cm, kul 12, 2 cm. kul 3, 3 cm. swo, doktor tmbh dos. kul 6, 6 cm. msk labour room. kul 10.10 pm, br najwan selamat dilahirkan. (8 okt 2004). then, ckp psl anak sakit kan, aku pernah bwk najwan pi klinik kul 1 pg sbb temp dh naik 39.7′c..hehehehehe.

Leave a Reply
Logged in as adi-lynn. Log out »





--------------------------------------------------------------------------------


Entries (RSS) and Comments (RSS).

serabutnya aku...

agak lama aku tak on blog aku punya entry nih...bz sikit & quite serabut sikit..
aku still pening kepala memikirkan jadual period ku yg tak dtg2 nih...
kemana kau menghilang!!
abis kacau-bilau mood aku sejak 2 minggu yg lalu..
pimples pun makin naik..macam zaman anak dara dulu..
mana aku tak pening kepala..
kalo betul ada baby..tak ler aku kisah sgt..
ini takde..
sedihnya aku...

anak aku si ain tgh batuk2..
tak surut2 sejak raya hr tuh..
sian ain..
batuk lebih2 sikit sure muntah semula..tgh tido pun jadi muntah jugak..
mungkin keadaan rumah baru kami kali nih..keadaannya betul2 sejuk..
aku pun tak paham kenapa sejuk sgt..
kalo dulu aku tido masa tggl pdn mewah mesti pasang kipas tahap 3
skrg tak pasang kipas pun takper..
cuma aku still psg jugakler wpun level 1
sbbnya ada sang nyamuk yg suka membingitkan telinga..
anak aku pun dah pandai complaint..kalo aku tutup kipas..
dia kata.."mama..nyamuk gigit ain..bukak kipas.."

si ain dah bijak cakap skrg..
dah boleh ajak lawan bercakap..
kdg2 dia bahasakan diri dia tuh "kakak"
alahai cutenya..
macamler ada nak dpt adik..

12 October, 2008

PASCA HARI RAYA 3


Sekarang musim nak melangsaikan undangan kawan2 & sedara-mara ke jemputan open house..
dah jadi adat..mesti nak wat open house kan..
aku juga yg takde seru nak wat open house..
pikir2 nak wat..tp 2 kali pikir tak jadi..
manalah nak larat masak sendiri..
mana pulak nak cari katering..mesti mahal hampeh..
so conclusion tak yah wat lagi..
kemudian pikir..

aku tgh susah hati..
dimanakah period ku tak muncul2..
susahnya hati...
si ain pulak buat pertama kali kena ulser..
kesian ain..
takleh makan sgt..
asyik mengadu sakit..
luluh hati aku..
esok kena jugak pg farmasi beli ubat utk ain..
tak sanggup dahh dgr dia mengadu sakit..
malam pun dia tak dpt tido nyenyak sgt..
aku pun sama ler..dia asyik meragam aje..
ikutkan hati mmg sakit jiwa aku dibuatnya..
mana taknya asyik merengek..
asyik mintak dukung

here aku enclosed gambar raya..
tahun ni tema warna oren...
tahun dpn tak tau lagi..
but tahun depan mungkin nak wat early preparation..
tak mau kelam-kabut macam tahun nih..
semuanya ala-kadar..

ngantokler..
nak tido nih..
bubye!

09 October, 2008

Mengandung ke?

Masuk hari ni mostly dkt 2 minggu period aku tak datang..
cuak jugak..tak pernah jadi macam nih....
aku dah smp 2x buat pregnancy test tp -ve jer..
tp bila2 baca macam2 info..ada yg kata kalo kita pregnant mungkin takleh detect on early period..
cuak jugak nih!!
yea ke..
tp ingat next week kena buat 3rd test pulak..
pikir2 best jugak kalo mgdg lagi..
ain pun ada kawan..
asyik dok belek baby org jer
smg ada lah rezeki dibulan syawal nih..
kot ALLAH SWT nak bagi..
aku & hubby seronok sgt..

PASCA HARI RAYA 2

Menyambung nukilan ku yg sblm ini...

2nd raya mak aku dgn bangganya masak dia punya signature dishes Nasi Lemaknya yg paling spesel tuh...sedapnya hingga menjilat jari...

And then slps selesai breakfast dkt pukul 11am..kitorg start mengemas utk bersiap nak balik kg SITIAWAN ...

+- Dkt 1.30 pm baru bertolak balik sitiawan..boleh tahan..keta banyak jugak atas jalan..berhenti makan kat TAPAH...bapak punya ramai org...hampeh...aku tak makan pun..tak larat nak queue ler...dgn si ain meragam lagi...

sampai umah kat kuala dipang by 4pm..lepak lebih kurang jupe Acho...and then bertolak ke sitiawan..smp sitiawan dlm kul 7pm...bapak punya penat..tgk kat umah atok ramai jugak ler kerabat aku yg still kat sana...nampak gayanya malam ni tido berhiimpitler..ikutkan aku..mmg tak suka tido kat sitiawan..satunya sbb panas..duanya sbb panas..tiganya ttp panas..maklumler dkt laut..panasnya jgn cakapler...spt yg kugambarkan mmg malam tuh aku & anakku si ain mmg tak selesa tido..dia asyik merengek jer...panas!!

pg2 buta on 3rd raya kitorg start ke taiping umah mak ngah..baruler lega kalo tak rasa macam dalam tin sardin kat umah atok...smp umah mak ngah dlm kul 12...jupe Yeop Lat & family..actually kami tunggu kak long dr KL ..kononnya nak konvoi ke bdr bharu umah mak long belah ayah aku...alih2 kul 4 lebih baru bertolak ke sana...

sampai umah mak long jupe abg rizal & family...seronok jugak!!

after that kami sekeluarga pg umah pak usu kat Jawi...

sedihnya...aku tak pernah kenal pun pak su aku nih..

begitulah hari raya..yg tak kenal boleh jadi kenal...

syahdunya...
aku akan smbg semula...

07 October, 2008

PASCA HARI RAYA!

Macam sunyi jer hidup aku tanpa menatap lamanblog ku ini hampir seminggu lebih lamaya..almaklumlah kan sibuk beraya..

Raya tahun ini kusambut dgn penuh kesyukuran & serba sederhana..

Malam raya aku & family berkumpul dirumah mak..siangnya mmg sibuk tahap gaban menyiapkan juadah utk pagi raya..aku amik tender masak rendang ayam pedas yg mmg jadi signature dishes kat umah mak aku..sementara mak aku pulak menyiapkan rendang tok dia yg mengambil masa dkt 5 jam baru masak betul..kami jugak siap masak ketupat nasi, ketupat daun palas yg dibungkus khas oleh hubby aku..Esoknya baruler masak kuah lontong & sambal tumis ikan bilis..ituler juadah wajib pagi raya family aku..sgt sedap!!

so malam raya lepas belasah tgk citer rosyam nor malam raya tuh aku tidoler dgn anak & hubby ku..penat jgn cakapler..malam tu ler penuh sms wishes slmt hari raya dr kekwn smp tak larat nak baca..zaman makin canggih..takde dah kad raya2 nih...hampeh!!

awal pg dah bgn...terdgr2 sayup2 suara hubby ku yg bising katanya..takde air!!
siot betul!! mmg takde air..jenuh pulak pg2 buta2 hubby & abgku pg beli air kat machine R.O WATER tuh...hehehe..utk buat emergency..kot2pg ler ada yg nak buang air..lgpun umah mak pg tuh ramai kanak2..anak2 abg..adikku..dan jugak si ain..

kelakar betul..so tahun nih tak dptler solat aidilfitri..hehhehe...

by 10am baru ler bekalan air disambung semula ..lega!!

berduyun2 beratur amik turn nak mandi..kelakar betul!!

dah siap semuanya..kami makan all the dishes..sedapnya!!

lepas makan tiba ler sessi bermaaf2an..syahdunya...cium tangan hubby!!cium tangan mak....mmg sayu jer..anak2 pun sibuk dok collect duit raya dpd auntie2 & uncle2 dia...seronok sgt tgk budak2 bawah 3tahun nih salam smbl mimtak duit raya ..cutenya..

abis aje sessi bermaaf2an..smp ler sessi bergambar...posing sakan..

disebabkan malas nak dok umah saje aku join abgku pg beraya umah sedara belah kakak ipar aku...bestler dpd dok umah melangut aje...

smp umah mak semula by 7pm..

mandi..masak nasi..sbb si ain sibuk nak makan nasi..agaknya satu hari dia tak jupe naasi..asyik jupe ketupat..nasi himpit mana dia nak lalu...kesian si ain!smp melecur kaki aku yg terpercik minyak panas disebabkan dapur mak yg special sgt tuh...

tido dlm kul 10pm..tak kuasa nak melayan NANA TANJUNG2..aku tak minat sgt..

by 2.30am perut memulas...

biasalah dok belasah segala benda...mana tak memulas..sakitnya!

so moral of the story..kena control makan lagi...

oklah aku akan smbg kisah raya ke-2 kemudian...skrg dah ngantok..nak tido dgn si ain..banyak lagi cerita menarik utk aku kongsi disini...

28 September, 2008

Pukul berapa dah ni??

SALAM AIDILFITRI2


Di kesempatan ini kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri & Maaf Zahir & Batin kepada sanak-saudara,kaum-keluarga serta sahabat handai yang mengenali kami.Semoga sentiasa dibawah rahmat dan berkat Illahi hendaknya.

Rosmadi Abd Manaf
Lailatul Azlin Abd Latib
Ain Darwisyah bt Rosmadi
Taman Ampang Indah

27 September, 2008

SALAM AIDILFITRI

Tak lama lagi dalam lebih kurang 3 hari lagi kita kat Msia nih bakal menyambut 1 Syawal 1429H..

So disini aku ingin sekali merakamkan salam aidilfitri & maaf zahir & batin untuk yg tersebut..

Terutamanya:

WARGA RHB BANGI- kak ayu, kak roy, kak zaidah, kak fariza, yus,nofa,nurul,hadila,lela,irwan shah,isa,fariz,syukri,abg zaki etc..

WARGA UITM-zaharah,zaleha,yudistira,fathan,mazni,yun,kerchak,zaiharti,sue dan ramai lagi yg tak teringat waktu ini..

WARGA DARUL QURAN-Us AKMAL,Us ROSKA,Us Hishamuddin,Us Faizal,Kak Ain,Kak Ina,Za,Hanani,Ida,Amalia,Shahrina,Us Nazib,Nor etc..dimana pun kalian,semoga bahagia selalu hendaknya.

WARGA DARUL KIFAYAH-Shakif,Abg Suhaile,Amal,Kak Saadah,Along Dutika,Fizah,Ustaz Azmi,apek,kak anis,kak ita,zurati dan ramai lagi...dimana kalian yek?

RAKAN SEPERJUANGAN-Buat teman lamaku yg telah begitu lama menyepi..YASMIN, AMAL,OLI,HADY,MASRUL AINE,DINA,KAK LONG,FIRDAUS,WAHI,FAIZ,ARQAM,JULIZA-kalian ttp dlm ingatanku wlu jauh dimata kalian ttp dihati..SEMOGA HIDUP KALIAN DILIMPAHI BERKAT & RAHMAT dr ILAHI..

WARGA SEMERA-Syed amriza ,Indra Mawar,Yati,Suhaiza,Ila etc...aku sgt rindukan kalian!

WARGA PENDIDIKKU-Puan Zulidia,Puan Sabrizah, Puan Azla, En Jeannot,Pn Yohana dan semua warga pendidik yg menjadikan aku spt hari ini..tak terbalas jasa kalian & semoga ALLAH yg menentukannya kelak..

BEST BUDDY ku- IRWAZ ( smp bile nak membujang..)

WARGA FORUM SUSUIBU-you all still the best!

Dan utk semua yg pernah mengenali siapa AKU..salam dr kejauhan..semoga dipertemukan ALLAH kita semua suatu-hari nanti..

Di persada blog sepi ini, ingin aku rakamkan betapa bermaknanya kalian dalam hidupku ini..

Ya Allah.
Semoga kami semua di bawah perhatianMU
Jauhkanlah kami dr azab-seksaMU
Dekatkanlah Kami dgn RAHMATMU..
Semoga ikatan kami tetap terjalin atas namaMU..

SALAM AIDILFITRI

MAAF ZAHIR & BATIN

DRPD;
LYNN
ROSMADI
AIN DARWISYAH
Taman Ampang Indah
Selangor

25 September, 2008

tq mak..

Pg2 semalam mak telepon aku..
"payahnya nak dpt tel kamu nih"
"datang umah mak bukak posa ptg nih yek"
macam best jer..tak yah aku kelam-kabut nak masak..
wpun umah mak area kl nih tp aku jarang jugak nak pg makan kat umah dia sbb rasa lan macam dah kawin nih..takkanler nak menumpang makan umah mak lagi..tp sekali-sekala mmg akan pg makan kat umah dia..
dalam kul 6.30pm aku smp umah mak..
tgk menu apa yg mak masak..
sedapnya!!
ada mee goreng yg tersedap di dunia..
asam pedas ikan merah..
gulai ikan masin talang campur nenas(tp aku tak makan pun..takut ada baby dlm womb nih..cuma tak confirm lagi..mintak2 bolehler nak menambah baby lagi)
ada pengat pisang..
so makan macam apa lagi..semua aku belasah..
rupanya mak berhajat nak bagi aku baju raya & tudung sehelai sbg hadiah hari jadi katanya..isshhhh dah bersuami macam nih pun mak bg hadiah lagi...rasa syahdu lah pulak...
mak belikan si ain baju kurung sepasang..
bertambahlah koleksi baju raya ain tahun nih..
rezeki cucu mak!!
aku ada 2-3 benda lagi tak beli utk raya nih...
so kena merayap jugak nak mencari benda2 nih..
kena cari jugak!!
kalo tak..
nampaknya tak meriahler raya tahun nih..
okler jupe d entry yg lain pulak...

23 September, 2008

seminggu lagi nak raya!

Seronoknya lagi seminggu nak raya!!
Apa yg tak cukup lagi yek??
Kasut aku..
Kasut papa..
Baju Melayu papa..
Tali pinggang si ain..papanya beli seluar besar sgt utk si ain..
Baju ain sepasang lagi..ke 2 pasang lagi ke..hehehe
New brooch..hehehe..
Nak beli tudung sehelai lagi..
Kuih raya..sbb yg ada dah selamat aku belasah sama hubby..hehehe..
Meja makan baru..
Kalo org kata beradun nak beraya tak jugak..iniler tahun pertama sejak kawin aku baru nak merasa tukar perabot...selama ni dok pakai yg lama jer..recycle dr umah bondaku..
Duit raya tak tukar lagiler...
Nak mencari sampul duit raya lagi..isshhhh3x..
Skrg bank pun kedekut nak bg sampul duit raya..hampeh!!
Nak reload touch & go..bilalah nak beli SMART TAG nih..hari raya nih sgt advantage kalo ada smart tag..tak yah nak queue pjg2..penatler!!
Langsir tak payah tukarler..
last year baru jer hubby jahit..nsb baik hubby terror jahit lgsir..
malaslah nak membazir tak tentu hala..
Kalo kakak aku tuh..tiap2 kali raya mesti tukar sofa..lepas tuh sofa lama yg tak berapa lama tuh habis dironda kat umah adik2 yg lain..nasib baik adik-beradik ramai..
pendek-kata aku sgt moderate berbelanja..tak lebih2 tak kurang sgt..asal ada kata org tua2..
semalam ptg smpt merayap ke Pasar ramadhan di Bukit Indah, ampang..
ini kali ke 4 dalam 23hr posa aku smpt merayap ke bazaar gitu...bukan apa takut tergoda lebih..bukan boleh tgk kalo tgh2 posa nih..
Sedapnya murtabak..
Enaknya ikan bakar..
Mmmmmm marvellous tgk popia basah..
Belum lagi tgk Roti John..
Sbb tu ler aku malas nak pg pasar ramadhan sgt..kang beli byk2 makannya sikit jer..
So semalam beli air tebu,murtabak daging (x sedap punn) & puding jagung..(3 bj +rm1)
Jdler aku makan 3 beranak aje..itu pun tak hbs jugak..
mmg bukan kaki makan jugakler..
Moral of the story..biar jimat berbelanja disaat semua org sepatutnya belajar berjimat..
Cerita psl jimat..perkara pertama langkah berjimat aku & hubby..its clear all the debt of our credit card..legaaaaaaaaaaaaaaaa....
tp hampeh..baru aje clear bank dah htr statement suruh bayar annual fee rm75..hampeh..napeler dulu tak pikir nak pg register dgn bank yg offer no annual fee..so ingat nak pg bayar & cut terus card tuh...
okler smbg semula..nak bersiap nak pg keja pulak..
aku tak paham betul ler timing post nih dlm blogspot ikut london apa..merepek jer...skrg baru pukul 6.20am..kang dlm blog ntah waktu jerman pulak yg dia setting..so jgn terpedayalah...

21 September, 2008

Selamat jadi mummy..NOFA

Malam tadi by 12 something dpt sms dr nofa...dia dah selamat melahirkan baby boy di HKL..seronoknya..macam dpt anak sendiri ler pulak..

Semoga nofa selamat menjalani tempoh berpantang yg menyeksakan tuh..takperlah nak badan cantik..sihat kena ler berpantang gaya org2 dulu2..stokin jgn tggl tau!!Makan kena jaga ..air kena minum jugak wpun org tua dulu2 tak bagi minum air banyak tp mana nak ada breast milk nya kalo tak minum air..so yg tuh kena abaikan ler..yg baik kita amik..yg hampeh kita campak jauh2..

tak lama lagi nak raya..alhamdulillah dpt jugak beraya dgn family sendiri tahun nih..rasanya macam nak balik perak raya ke 2 tuh...dah lama tak balik kg..asyik balik dungun aje..

seronoknya nak raya....isshhh duit raya budak tak tukar lagi..takper lah pelan2..bajet spt tahun2 sblmnya..tak pernah lebih tak pernah kurang...hehehe..

okler smbg semula..

20 September, 2008

JOM PG QUALITY HOTEL KL

Semalam dtg giler merepek aku..aku ajak hubby & heret si ain pg makan berbuka di Hotel Quality KL belakang Pertama Complex..saje nak test try konon2nya sblm nak promote ke seluruh ahli keluarga slps nih..

Smp2 dlm kul 6.35..bukan apa bapak punya jammed kat lencongan jalan dr sogo nak u-turn ke jalan raja laut..punyaler tension...nasib baik dpt parking kat dlm hotel tuh senang jer..Pg kat tpt reservation tuh ..diorg check nama aku Pn Azlin takder...sikit punya hanginler...at last diorg manage to get a table utk aku & family..Yea ler penat aku reserved awal2 tp nama takde..Org quite ramai jugakler..org Msia ni kan suka makan...Di hujung meja yg kitorg dpt..terselit pulak Si Jamal Abdillah , Jay Jay & friends..Cuci mataler tgk selebriti ni sempoi jer..

Makanan quite impressive..ada semua seafood..dr ketam smp ke udang..Sweet delicacies..macam kuih2 tu pelbagailer..tp alahai cute2 hampeh...Soup ada 2 jenis..sup kambing & sup sweet corn with crab meat..gituler lebih kurang namanya..ada sate..ada rojak..ikan panggang..isshhh macam2 ler kalo nak sebut..so with the prices being charged kira okler bagi aku..takdelah rupa pg makan kat Istana Budaya punya buffet..hampeh!smp skrg kalo teringat aku rasa macam nak menyumpah aje..bukan apa org lain sibuk nak buat bufet..dia pun sibuk..tp belum bukak posa lauk pun habis licin-licau...apa kejadahnya!!

Moral of the story kalo sesapa nak pg bufet buka puasa aku advice buat survey betul2..kalo boleh cari tpt yg dah established...aku advice Hotel Corus kat Jalan Ampang..Hilton KL..Quality Hotel..Grand Bluewave S.Alam..For those yg suka jenis hot- plate..boleh cuba Seafood Terminal kat Bukit Antarabangsa..Sakura pun not bad..betul2 tepi jalan dkt MRR2 atau dkt Nelayan Titiwangsa tuh quite okler..nak try ala-carte boleh try COZY kat Ampang Park @ mana2 cawangannya samada kat Alamanda Putrajaya ..sedap !!harga ada yg mahal ada yg berpatutan..pendek-kata tepuk dada tanya selera tgk jugak poket tuh...hehehe

Aku mmg jenis suka makan..so all the time aku akan ajak hubby utk survey tpt yg sedap2..for me food is heaven..selagi sihat nih makanler dah sakit esk nak telan air pun payah..but kena berpada2ler..at least kesihatan kena jaga jugak..cholesterol level pun kena pantau jugak..

Ok..selamat menjamu selera!

18 September, 2008

happy besday!

Semalam cuti nuzul quran merangkap hari kemasyhuran ku yang ke 29 tahun..Tua dah aku nih...Semalam jugak aku & hubby & ain menyambutnya di umah adikku Iman serta ahli keluarga yang lain di Putrajaya..Seronok jugak..lama dah tak buat celebration besday dah tua2 gini...Hubby & anakku bagi kad yang bg aku sgt cute!Diletaknya kad itu dkt termos si ain..so masa aku buat susu ain tgh malam tgk ada kad disitu..hehehe..

Aku jugak dah selamat berpindah umah..selamat mengemas w/pun bukan 100%..banyak lagi keja yang nak dibuat..Tahun ni rasanya macam nak beli meja makan baru stlh meja yg lama dah aku pos kan ke umah iman sblm pindah hr tuh..dok tgh surveyler nih mana yg suit dgn bajet yg ada..tak mau ler beli mahal2 bagai..asal cantik..selesa..selamat cukuplah bg aku...Aku suka jenis kontemporari design..just simple & sweet..

Persiapan raya mungkin hanya tggl 30% lagi...kebanyakannya dah siap berbeli kecuali kasutku & kasut papa..Tahun nih beli baju kurung ain di Jln TAR macam thn lepas..cuma tahun nih mahal sikit dpd tahun lepas..maklumler minyak naik semua benda pun naik harga..hampeh!

Aikkkhh nofa bilaler nak bersalin....??hopefully tak kena induce macam aku dulu..semoga selamat semuanya!

11 September, 2008

sogo mania!

Dpt jugak aku merayap ke SOGO semalam dgn hubby & anakku si ain..Parking keta kat MAJU JUNCTION..top floor..mencanak nak mendaki...sbbnya dah tau sgt kalo nak parking kat sogo macam hampeh..payah nak jupe kalo dah ptg2 gitu lgpun pernah trap dlm jammed kat masuk parking aje..buat perabis minyak keta nak tekan pedal minyak..bosan!!

Bila masuk ke jalan TAR..feeling nak raya tu makin terasa..seronok jugak merayap ke sana..tp frust jugak byk tpt tak dpt nak pg..biasalah kalo dgn ain ni..pantang nampak toys mengaruk nak pg main..so nak mengadap dia main ler pulak..

Dkt sogo dptler shopping baju ain 3 pasang...mak aaaaiii baju budak bukan main mahal kalo nak cari yg elok sikit..

1}Dress Anakku =RM 59.90
2)Pants & Blouse PETER RABBIT=RM 103.90
3)Dress PONEY=RM69.90

So nearly RM200 over kat situ aje..belum lagi beli baju kurung dia..pening makcik..tp begitulah perangai papa ain..kalo utk si ain beli mahal2 takper kalo sendiri nak pakai harga baru RM39.90 dah bising kata mahal..Papa..papa..

Nak beli baju sendiri & baju papa pun tak smpt..org ramai giler babas...So ingat nak pg jugak menjelajah buat kali ke 2 ke sogo..hehehe..

Tp for sure kali ni both of us tak smpt nak pusing bazar ramadhan kat jalan TAR tuh..kalo masuk situ for sure keringler duit poket...kat situ rambang mata..malas jer nak msk situ coz ain tak sihat sgt..kalo pg tpt crowd lagi tak sesuai utk dia yg dlm healing process tuh..

moralle of the story shoppingler di jalan TAR...hehehe

sekadar ucapan tahniah utk Jaja ex-rhb yg dh selamat melahirkan 1st baby HAYAT ISKANDAR last 28-8-2008..SEMOGA HAPPY SOKMO!nofa bila pulak nak bersalin yek...hehehe..

10 September, 2008

pagi nan indah!

Pg ni terlewat sikit bgn nak prepare sahur utk hubby..hehehe terngantok lebih sdgkan pukul 9mlm aku dah bantai tido dgn si ain..Ain tak sihat sgt tuh..kena flu so bila paksa dia makan ALLERYL..ubat flu tuh mmg cepatlah dia tido..ubat tu kan mengantuk..Ada hati nak tgk slot TV3-Ku Milikmu..alih2 dah tertido depan TV..hehehe..

Bgn2 panaskan apa yg patut dlm microwave..siapkan nescafe sejag..makanler...tak smp 1/2 jam perut memulas..hehehe..sejak kena bgn sahur nih mmg perut aku takleh adapt sgt makan pg2 buta gitu sure sakit punya..tgh solat subuh dia mengacau pulak..aduhhh..sakit hampeh!!

Today lewat sikit semuanya..smpt lagi mengacau si ain yg tgh tido..lasak sgt..mengadap laptop tulis apa yg patut..memandangkan umah aku ni ada free wifi yg disupply drpd mana smp skrg aku tak tau..yg aku tau dah dekat setahun aku dok belasah free wifi ni..lg laju dpd dial-up tel umah nih..kat tpt keja tak banyak masa nak mengadap pc..bz to death..keja tak rupa org..

Ptg ni ingat nak ajak hubby makan kat luar aje..malas nak masak..Dr semalam lg nak pg makan luarnya tp ntah kenapa malas pulak nak keluar..Hopefully boleh pujuk hubby pg makan nasi beriani somewhere..bestnya!!

Oklah gtg..time is running late!Jauhnya PJ...aduhai....

08 September, 2008

shopping bizarre..

Tak menjadi jugak idea nak pg shopping last weekend sbbnya terbangun lambat...Tau2 je lah kalo nak pg SOGO..dah kul 10am..nak cari parking cukup payah!

So semalam pg jalan2 dgn hubby & ain pg SEKSYEN 17 PJ tgk clearance sale SCHOLL shoes..mmg gila babas punya murah...Tp yg paling tensen nya punyalah ramai umat manusia..dan yg paling ramai sekali adalah Chinese..Beli berbondong2 kasut..Afterwards kitorg merayap smp ke Bangunan Siti Hasmah dkt TTDI-Jalan Abang HJ Openg tgk clearance sale brand TIMBERLANDS..

Alhamdulillah org tak ramai sgt...dah hbs meronda bawak ain pg merayap ke MPH in the same building..Ain mmg sgt suka buku..mungkin menurut tabiat baik mamanya yg gila membaca..Kdg2 mmg rambang mata nak beli buku utk ain..especially LADYBIRD series..to improve minat dia utk membaca..skrg pun tgh train Phonetics pada ain..dia sgt suka buku yg banyak gambar binatang, aku & hubby pun lebih suka beli buku dpd pampered dia dgn toys..kdg2 tu beli jugak..kalo fisher price ada discount..boleh jugak beli utk dia toys yg mencabar minda dia ..As a parent mmg kita sayang anak kita but in term of buying a good toys bukan sahaja safety yg perlu jadi keutamaan tp a feedback afterwards..especially to improve motor skills.

So conclusionnya aku & hubby still tak shopping apa2 pun lagi yg related utk raya nih..tak tau sempat ke tak..by 21st ni kemungkinan besar kami sekeluarga nak berpindah ke taman ampang indah..Rumah skrg ni tak rupa rumah dah..penuh kotak..pening kepala, tp nak buat m/mana inilah lumrah nak pindah-randah smp kami buat keputusan nak beli umah dimana...

ok gtg..nak zohor dulu...bubye!

05 September, 2008

shopping time!

Sedar tak sedar dkt seminggu dah kita berpuasa..Dalam kepala nih macam2 yang aku fikirkan...Persiapan raya yg satu benda pun aku tak buat lagi..

Nak shopping baju raya utk si ain & my hubby..Utk aku mungkin aje nak tambah beli kasut sepsg dgn 2 helai tudung aje..memandangkan baju ku awal2 lagi dah siap ditempah..Maklumlah aku lagi suka pg tempah baju dr beli baju siap aje..Utk anak sebenarnya raya nih...dah ada anak utk dia aje lah yg lebih..Lagi2 anak pompuan..semua baju kat shopping mall cantik2..malah boleh jadi rambang mata dibuatnya..W/bagaimanapun aku kenalah berhemah berbelanja..takut nanti burst semua bajet yang ada semata2 nak raya..

In term of shopping aku ni bolehlah dikatakan bukan jenis yang shopping berbagai..aku jenis sayang duit sikit..kalo ada barang yang berkualiti ( brand yg baik) aku prefer beli yg jenis tahan lama..kualiti baik..corak menarik tp pd harga yg sgt berpatutan...so musim nak sambut raya ni mana2 shopping mall akan buat sale gila babas..Tpt yg paling aku suka nak bershopping ni tak lain tak bukan semua stor JUSCO ..SOGO & MID VALLEY..Segala benda yg aku nak cari boleh jupe kat situ..senang sgt!Kalo nak kira pasal brand..mmg aku ni jenis branded sikit...bukan nak berlagak..tp bila beli barang ada nama nih selalunya tahan lama..tp usually brg2 branded yg aku beli pun bukanlah semata2 baju..tp lebih kpd handbeg..jam tangan..kasut..so lebih tahan lama..bayangkan wallet BONIA yang aku beli 5 tahun yg lalu masih elok smp skrg...Betapa save-nya kat situ..so smp skrg aku tak pnh ganti wallet lg..Perangai aku selagi benda tuh elok nak pakai smp ke sudahler aku pakai...hehehe..kedekut pun yer jugak!!

So ingat esok nak ajak hubby pg SOGO..bolehler tgk apa yg patut..beli baju ain dulu ker..yg lain2 masih ada masa lagi rasanya...

oklah gtg..hopefully tak rambang mata nak membeli-belah esok..hehehe..

03 September, 2008

aduhai ...

Hari nih hari ke3 berpuasa..nampak gayanya aku masih tak boleh nak berpuasa..cuti utk org pompuanlah...

Awal pagi dah bangun..panaskan lauk..buat sejag nescafe..kejutkan hubby bangun makan dalam kul 5am..teman dia makan..at last by 5.30am aku dah terlayang tido dgn anak ku si ain..

Puasa tahun ni mungkin mencabar sikit rasanya..Dalam bulan nih mungkin aku & family nak pindah umah teres dkt Ampang Indah..so aku & hubby bz on packing all stuff..pening kepala jugaklah..nak raya lagi..nak pindah lagi..so belanja naik berganda jugaklah..Sbbnya tak larat nak mengangkat barang..of course kena amik movers..Caj movers skrg boleh tahan jugak mahalnya..

Apapun aku & hubby ttp nak pg beraya kat umah baru tahun ini...Semoga dipermudahkan hdknya..Dah tak larat bertahun dah kami tinggal kat apartmen..nak merasa jugak dok kat umah teres..penat dah rasanya!!lagipun tak sesuai utk anakku yg sdg membesar nih utk dok terperap kat atas nih...

Apa nak msk ptg nih...ituler benda yg dok pikir tiap2 hr bulan posa nih..nak melayan tekak di bulan posa nih..tp nak kena ikut bajet yg ada jangan main belasah ikut nafsu..oklah slmt berbuka semua!

01 September, 2008

SALAM RAMADHAN

Selamat menyambut ramadhan 1429H utk seluruh umat islam.Seronok sbnrnya berada di bulan puasa nih..banyak kelebihannya..wpun penat sikit kena bangun awal pagi nak prepare food utk bersahur tp jauh di sudut hati aku ikhlas demi utk suami tercinta.

Hari pertama ni rasanya akan pg berbuka puasa di rumah mak..selalunya adik-beradik ku akan berkumpul disana pada awal Ramadhan gini.Seronoknya!!

Masa ni lah mak akan masak macam2 nak menjamu anak-menantu & para cucunya yang makin hari makin bertambah tiap2 tahun..hehehe..

Tahun ni aku akan cuba lebih banyak pg menunaikan solat terawikh..tidak spt tahun lepas dimana terpaksa menjaga buah hhatiku yg masih kecil lagi..waktu itu anakku tak pandai berjalan pun lagi..so kali ini mungkin boleh kot nak kuheret sekali si ain ke masjid menunaikan terawikh..

To all readers..selamat berpuasa & menambah saham di akhirat!Rebutlah bulan promosi pahala besar-besaran yang ALLAH SWT kurniakan utk kita..Amin..