Pages

23 March, 2011

SKIM RUMAH PERTAMAKU :-)


Masih berkisar ttg isu rumah 
So jangan muntah darah ok!!

 
Aku yakin ramai yg tahu ttg skim rumah pertama

Yang dilancarkan oleh kerajaan dlm pembentangan bajet 2011

Sgt menarik utk golongan muda utk memiliki rumah pertama

Tapi x berapa nak mampu utk let go deposit paling hampeh pun 10% kan!!

 
As usual banyakler  T & C
aku letak link kat sini ok 
 
 
 
tp utk kes beli umah 2nd nih
aku rasa nak taknak kena gak letgo duit  dr poket sendiri
sbb just before nak sign snp as purposes utk arrange bank loan
kena jugak bayar pd owner tuh..
 
mungkin kalo lulus loan pun..
bank will refund back rasanya
x tahu pulak kalo ada situasi dimana  boleh pending payment pada owner
kot ler leh dpt guaratee letter drpd bank kan..
itu hamba x berapa nak pasti..mintak maaf!!
 
banyak bank yang terlibat
most of the bank yang ada kat malaysia nih rasanya
 
meh aku letak link lagik.. 

rasanya utk pasangan yang baru kawin
kalo leh beli umah cepat2
jangan menyewa lama2 macam aku
rugi sgt2!!

biar mahal sikit pun kita bayar bulan2..
janji bayar rumah sendiri bukan rumah org!!


*terkedu dgr berita borak barrack obama menang hadiah nobel..hilang akal apa?

3 comments:

ibuafiqahhuzaifah said...

lyn,

skim tu ok...
tp rendah sangat la RM220k tuh..
kalau duk putrajaya xdapat nak beli umah harga camtu..kalau beli pun area puchong boleh tp mungkin apartment jer..

littlehumblelynn said...

irnie

lyn beli umah area puchong gak..lyn dpt bwh 200k semi-d cluster 2 storey..kena survey sikit..ada tau!!

PynGees said...

k.lyn...

tahniah! dh berjaya m'buat pilihan... gee pn duk semi-d gak..tp rmh type lama sket...tp design dia alhamdulillah...menambat hati hamba & hubby...