Pages

06 December, 2016

Auni @ 7 tahun :17/8/2016

Again..late post akibat kehilangan app blogger
*alasan sgt kan!!

Ini post wajib
Majlis sambutan hari lahir anak2
Utk kenangan mama bila mama dah tua nanti
Hari jadi Auni yang ke tujuh pada 17-8-2016
Takde celebrate beria
Pg makan Pizza Hut faveret dia
dan mama belikan kek SR 2 keping
Sebab beria nak tiup lilin kekdahnya



Jadikler yea..
Mama kecik dulu takde istilah sambut birthday segala ni
Mak ucap selamat hari jadi pagi2 pun dah seronok sgt
Rasa nak lompat bintang gitu!!
Mama orang susah..makanya hari jadi itu hari yang biasa2 aje bg mama
Tapi mama tak marah pada opah..sbb mama tau betapa susahnya hidup mama dulu..

Sebab itu bila dah ada anak
Mama akan make sure anak2 mama akan sambut hari jadi masing2 walau sekecil mana pun sambutannya
Sebagai kenang-kenangan utk kamu bila besar nanti.

Selamat Hari Jadi Auni
Semoga terus terbang tinggi
Jadi muslimah yang baik
Berjaya dunia & akhirat

Mama & papa sentiasa ada menyokong kamu dibelakang dalam apa jua bentuk sekalipun..




Happy 3rd birthday Adeeb Ridzqin

Aku tau terlalu lama aku mengabaikan blog kesayangan aku ni
Puncanya aku tak tau mana aku selit blogger app dlm hp aku ni
Dan aku pun tak beria cari jugak tu
Sgtlah alasan kan!!

Sebetulnya aku sibuk
Masa 24jam tu memang selain kerja hakiki..aku mengadap kanak2 kat rumah lagi..makanya mmg super busy!

11-11-2016
Tarikh hari lahir Adeeb yang ke 3
Aku sempatlah meraikannya secara kecil-kecilan kat taska dia
Aku tempah kek sebiji
Dan goreng bihun
Serta prepare goodies bag utk kanak2
Itupun seronok sgt dah si Adeeb






Selamaht hari lahir sayang mama
Semoga kamu terus membesar sebagai johan dunia & akhirat

Mama sayang aku sgt2!!

04 August, 2016

Emas online..1st time!

Katalah aku apa sahaja
Bukan semua benda aku shopping online
Aku ni bukanlah jenis kirai duit
Nak shopping memanjang
Setakat beli kain baju,pinggan mangkuk @ buku tu selalulah aku beli online
Lagi2 dari Lazada tu
Beli emas memang tak pernahlah


Tapi since bulan posa hari tu
Aku terjumpa seorang rakan fb yang jual @ menjadi reseller emas 916
Aku pun start pm dia tanya
Sebab tgk harga segram tak mahal macam yang jual kat kedai

Entah kenapa kali ni aku teringin nak beli emas
Kalo sesiapa yang kenal aku
Sure diorang tau yang aku jenis tak pakai emas
Ada takde cincin nikah dulu
Itupun pakai sebentuk shj
Buat signal-im married!!hahahha!!

Since ada duit sikit
So dari dok kat tangan aku dan habis menyopping kat Lazada
Baiklah aku bekukan duit tu dalam bentuk emas
Sesak2 blh jugak aku g Ar Rahnu..

Berbalik pada cerita emas tadi
Setelah deal berjalan tak smp beberapa jam
Aku pun lock satu rantai tangan bajet dengan adik tu
Jumaat deal,Ahad aku g amik barang tu
Yang aku suka ianya ada konsep COD
Security pada buyer sebab kalo guna sistem pos,buyer yang kena tanggung risiko.
Unless korang orang duit banyak,tak kisah ttg duit abis barang hilang..itu lain ceritanya.


Rupanya ada kedai di Axis Fiesta Ampang
At least rasa secured jugaklah sbb ada kedai fizikal macam ni
Walaupun deal segala bagai thru online shj

So since pembelian pertama melalui online ni sukses
Aku rasa bermula hari tu,aku akan start kumpul beli emas
Biarlah tak besar mana,at least ada yang berjaya disimpan dalam bentuk emas daripada simpan bentuk tunai yang sangat liquid.

Aku rasa orang pompuan yang tak berapa nak pandai simpan duit
So sila beli emas dari membazir beli tudung beratus ringgit,kasut berpuluh pasang,handbeg beribu ringgit
Emas selalu jadi option terbaik utk freeze duit kita
Emas sentiasa naik harganya
Kalo turun pun tak turun mendadak
Tak caya..sila baca tentang value emas
Jarang sangat turun harga!
Dari zaman 2005 rega emas dalam RM47-50 segram..sekarang rega emas dah RM190 segram
Makanya..sila percaya!






21 July, 2016

Episod Rotavirus itu sangat menyeramkan ok.

Isnin hantar Adeeb ke taska macam biasa
Smp taska cikgu whatsapp kata Adeeb muntah2 menyembur
Sampai 5x muntahnya

Aku masih bertahan
Sebab aku ingat mungkin sebab angin Adeeb muntah
Tapi bila cikgu asik whatsapp bagitau keadaan Adeeb
Aku dah tak sedap hati
Cabut balik 12:30 tghr

Bawak Adeeb ke klinik putrajaya
Jupe doktor,doktor terus terangkan tentang "Rotavirus"
Doktor bagi ubat demam & ORS
sebab doktor kata takde ubat untuk Rotavirus
Hanya make sure Adeeb minum banyak sangat untuk mengelakkan dia dehidrasi

*Adeeb tengah melepek atas riba mama sebelum jupe Doktor.

Balik dari Klinik,dalam keta menyembur muntah lagi
Dia merengek nauzubillah
Makan takmo
Minum tak berapa sgt
Aku mmg stop susu dia serta merta

*melepek sangat masa ni

Hari ke2 baru start cirit birit
Aku dah standby bagi makan probiotik
Mujur 2x aje episod cirit biritnya
Muntah stop hari ke 2
Makan pun dah mau sikit2
Aku sambung cuti jaga Adeeb kat rumah
Monitor makan minum dia

*ini masa hari kedua,makan biskut 5 keping pukul 4:30am

Hari ke 3
Muntah totally stop
Dan cirit 1x waktu pagi
Susu masih stop lagik
Malam mmg totally takde apa yang perlu aku risaukan

Hari ke 4
Alhamdulillah..aku dah hantar Adeeb ke taska bila aku tgk dia ok-x muntah & x cirit
Demam pun dah settle.

Hari ke 5
Petangnya cikgu bagitau Adeeb cirit lagik
Aiyokhh..mujur dah hari jumaat..aku still on probiotik utk Adeeb
Mujur dia takde masalah makan & minum

Hari ke 6
Baru betul2 settle..demam settle
Muntah settle
Cirit pun settle

Sujud syukur mak ko Adeeb!

Takde yang lebih membahgiakan seorang ibu tengok anaknya sihat sejahtera..






20 July, 2016

Squishy-apa ke menatang ni?

Aku rasa dari tahun lepas kot si Ain dok gila menatang Squishy ni
Siap belajar buat sendiri thru youtube
Aku memang tak amik port sgt
Sebab tau si Ain ni ada perangai suka mengikut2
Orang suka dia pun suka

Pastu satu hari aku pun google kat youtube
Tengok apa benda alah yang disebut pagi petang siang malam tu
Mak aikhhhh macam sponge aje kot
Cuma banyak corak,jenis & colourful
Saaaakit!!

Dan kegilaan si Ain
Dia beratib 24/7 nak pegi kedai jual Squishy
Dan the best thing
Dia yang carikan alamat kedai & paksa papa dia bawak dia kesana
Masyaallah!!
2x pengsan

Anak punya pasal
Kami laki bini setujulah ke sana
Nun dari Puchong ke Wangsa Walk demi melayan minat anak

*inilah nama kedainya- letak kat Tingkat 1



*deretan segala mak nenek squishy


*sesi bertafakur tgk mana satu yang cantik dimata dan cantik dipoket

*si Auni apa kakak suka dia pun harus suka jugak!pengsan mama!

Dekat 40 minit dalam kedai
Akhirnya selamat jua memilih & membeli dgn jayanya dengan ayat terakhir dari Ain-nanti bulan depan papa bawak pg sini lagi boleh?

Range rega mahal sikit bagi aku kot
Mungkin sbb barang ni imported
Tapi utk gegirl mmg suka sgt
Sbb so pinky2..

Ada lagi satu benda yang si Ain dok sebut2
SLIME..ini lagi buat mak ko sakit kepala!


17 July, 2016

Sahabat terbaik itu

Kawan memang ramai
Tapi sahabat itu 1 dalam 1000
Cukup susah nak retain seseorang dalam hidup kita
Tapi dia ni memang special



Inilah sahabat aku
Namanya Husna Abdullah 
Orang Kb,Kelantan.
Aku dah berkawan dengan dia dekat 20 tahun
Sanggup datang jengok aku waktu raya baru ni kat Dungun

Orang yang selalu faham siapanya aku
Yang berkongsi kisah suka & duka
Yang jadi tukang karut bila aku sedih
Dan selalu ada bila aku perlukan dia

Tahun ni Husna & family bakal jadi tetamu Allah
Seronoknya dengar..cerita orang muda nak buat ibadah Haji
Aku doakan semoga ko beroleh Haji yang  mabrur,diberi kesihatan yang baik & dipermudahkan segala urusan.

Husna,
Kalo mu telek blog aku ni
Aku nak bagitau mu,aku sayang sangat ke mu..
Semoga segala yang terbaik Allah beri untuk mu & family
Ameen ya rabbal alamin.




Salam Aidilfitri 2016

Sebelum aku merepek lebih panjang
Ampun & maaf sebab agak lama aku menyepikan diri dari menaip dalam blog ni
Dari awal posa lagi smplah hari ni barulah ada masa nak hadap blog


Super busy weii!!

Rasanya belum terlambat nak ucap Salam Aidilfitri & Maaf Zahir Batin buat semua sahabat maya yang masih sudi berkunjung ke blog aku ni

Tahun ni giliran beraya di Terengganu
Sehari sebelum raya baru kami balik kg
Motif?
Takmo sangkut dalam kesesakan jalanraya di highway
Alhamdulillah
Bertolak pukul 7:30 sampai Dungun 12tghr
Giler cepat..

Esok paginya awal pagi dah bangun
Siapkan kanak2 berbaju raya
Tahun ni tema Merah 
Sila pengsan!

Jadi untuk panas enjin blog ni
Sila layan gambar2 yang sempat snap guna handphone aje
Nanti ada masa aku menaip lagi
Banyak citer nak share tapi as usual masa tak berapa nak ada.



*tuan tanah dgn satu2nya anak bujang

*3 orang anakanda berbaju merah liplapliplap

*keluarga kecil ambe!

Pagi raya menu kat Dungun
Ada nasi dagang,ketupat palas style sana yang manis,rendang Ayam,sate,kuah kacang,nasi himpit serta menu wajib-tapai daun getah..super sedap!!

*yang sempat snap sebelum selamat sejahtera dalam perut masing2

*nasi dagang hasil air tangan kakak ipar yang buat aku makan 2-3 round!!

Raya kat Terengganu bagi aku biasa2 aje
Raya pertama aje berjalan rumah sanak saudara yang tinggal kat kawasan kampung suami,masuk Raya kedua aku lemau..duduk rumah memanjang tido aje!

Ok..cukup setakat ini..Nanti aku free aku sambung merepek lagi
Nak jalan blog kawan2,say hi bye2..

Suka tgk gambar raya kawan2..
Fb pun penuh gambar raya
So meriah.

Ok..pelan2 blogwalking..

Jupe lagik!





11 May, 2016

Happy Birthday Mak ,Happy Birthday Ain !

Ahad lepas aku & family
Adakan majlis kecil-kecilan
Kenduri kesyukuran sempena hari lahir mak & anakanda Ain yang berkongsi tarikh lahir yang sama

Kenduri kecil2an aje
Jemput jiran tetangga & saudara mara terdekat
Masak sendiri penat sendiri
Walaupun penat puashati sebab A-Z buat sendiri

Kek birthday Mak & Ain yang aku tempah dari baker depan rumah..kek chiffon aje sbb takmo kek yang heavy sgt sbb menu utama adalah nasi.

Mak & Ain-cake cutting time!

Ini aje yang sempat aku snap pun sebab aku punyalah busy kuar masuk nak top up lauk pauk yang dah habis dekat meja hidang.

Dan rasanya inilah paling ramai crowd compared dgn majlis yang sebelum2 ini sampai beras tanak sampai 7kg habis..

Alhamdulillah.Semoga ada rezeki nak jamu orang makan lagi lepas ni.

Aku doakan semoga mak diberi kesihatan yang baik,dipanjangkan umur & diberi ruang waktu & rezeki utk aku terus berkhidmat padanya

Utk Ain semoga jadi anak yang solehah& berjaya dunia & akhirat.


06 May, 2016

Telur separuh masak pun sawan!

Aku paling suka waktu makan pagi
Sarapan-breakfast atau apa sahaja yang korang sebut
Memang aku jenis yang amik heavy breakfast..tak tau sejak bila
Tapi masa zaman sekolah dulu aku tak leh makan breakfast kecuali air panas sahaja sbb usually end up sakit perut kat sekolah
Tgh assembly confirmed mencicit cari jamban
Cissss....

Tapi start masuk Uni aku memang wajib amik sarapan
Tapi breakfast zaman Uni biskut kering cicah kopi o pun heaven dah tu
Tak pun nasi lemak bungkus rega rm1 tu

Bila dah kawin 
Dah bekerja 
Aku dah mula tau breakfast apa yang betul2 kena dengan tekak aku lagi2 untuk weekday sebelum memulakan tugasan

Telur separuh masak +

Roti telur bakar
Roti bakar
Tuna sandwich toast
Chicken curry toast

Ini memang syurga dunia buat aku

Kalo weekend 
Best jugak makan nasi lemak sambal sotong
Lontong sambal bilis
Nasi dagang
Soto ayam
Wah..wah..wah...


So bila start bulan posa nanti
Mesti teringat2 menu breakfast aku
Nak buat breakfast masa sahur kang en papa tak suka pulak
Dia jenis makan nasi
Wajib nasi
Mmmmmm...

*lapairlio

Apapun menu yang kita amik
Tak salah pun asalkan berpada2

Selamat berhujung minggu
Dah sarapan belum?


04 May, 2016

11 tahun -Cinta kita memang magik!

30-04-2016
Cukuplah 11 tahun usia perkahwinan aku & en papa
Bukan senang nak sampai ke usia ini
Terlalu banyak suka & duka
Terlalu banyak turun naiknya
Ada masa happy
Ada masa nak bercekau aje
Masam muka-merajuk segala!
Tapi itulah asam garam hidup berumahtangga kan

Bertemu dengan suami secara tak sengaja
Kenal 6 bulan terus dia ajak kawin
Tak banyak buang masa
Magik sgt tu..
Walaupun awal perkenalan mak tak suka dengan pilihan aku tapi kerana jodoh kami kuat,alhamdulillah 11 tahun sudah!


Suami aku satu2nya anugerah Allah yang paling hebat selain anak2ku
Suami yang melengkapi kekurangan aku
Yang sabar dengan kerenah merepek bini dia
Yang boleh adapt dgn sikap aku yang perfectionist,fussy tahap nangis 7 lautan
Suami aku tak pernah kata tidak dengan aku
Apapun permintaan aku,lambat @ cepat mesti dapat.
Tapi as wife aku takdelah nak amik kesempatan kan..kita sbg isteri tahu kemampuan suami kita kan
Sayang suami kan..


Selamat Ulangtahun Adilynn
Mama nak tua bongkok bersama papa
Jangan jemu dengan isterimu ini
Semoga kita terus sayang menyayangi hingga ke akhir hayat

Mama doakan semoga kita dapat melalui onak duri yang bakal mendatang
Didik anak2 kita
Jadikan mereka anak yang soleh & solehah
Mama tak pernah ragu akan papa
Mama tau "you is the best dad for our kids"

Ya Allah
Jaga suami ku dalam rahmatmu
Murahkan rezeki dia
Permudahkan urusan hidupnya
Berikan kesihatan yang baik utk dia


Amin ya rabbal alamin





28 April, 2016

Berguling-guling mama gelak!

Semalam cikgu whatsapp
Gambar Adeeb & aktiviti main peranan kat taska dia
Berguling2 mama gelak
Adoikhhh





Tak leh bayang anak bujang aku dah kawin weiii

Adeeb sgt sporting
Dia memang suka main2 macam tu
Kat umah suka main macam ada restoran
Tanya mama nak makan apa 
Nak minum apa

Budak bijak ni kata mama
Cakap macam bertih jagung
Kaki bodek jugak ni


Semoga Adeeb jadi anak mama yang soleh ,berjaya dunia & akhirat.
Tolong mama jadi bodyguard kakak2 besar nanti..

25 April, 2016

Auni si budak bertuah

Sejak Auni sekolah 
Aku punya bp reading memang problem
Pagi2 aje boleh sakit jantung dibuatnya

Aku tak ada masalah sangat dgn si Ain masa Ain mula masuk sekolah
Tapi dengan Auni
Masyaallah
Allah aje yang tau


Auni memang takde masalah dgn persekolahan dia
So far dia catch up semua subjek
Even 1st exam baru ni
Dia score semua subjek
Dan aku memang impressed jugak dengan pencapaian dia
Kat sekolah kebangsaan dia dapat no 2 & no 14 dalam keseluruhan darjah
Sekolah agama dapat no 1 dalam kelas & dalam keseluruhan darjah
Memang aku pun terkejut

Auni ada masalah dengan self confidence
Attitude..
Dia cepat susah hati
Tetiap minggu buku dia hilang
Tetiap minggu aku @ papa dia terpaksa cari kat sekolah
Belum lagi bab kawan2 buli dia
Nangis 24 jam kalo mengadu
Kawan sorok pensil,kaler..botol air

Kalo buat homework cepat sgt susah hati
Cepat sangat panik
Menangis jangan kiralah..
Stress mak ko nak!

Kadang2 aku layankan jugak
Tapi selalunya aku malas layan

Aku & papa dia sedang ajar dia macammana nak selesaikan masalah dia sendiri 
Suruh dia cari buku kat sekolah
Tanya cikgu sendiri
Ajar dia buat homework pelan2
Dan ajar macammana nak handle sesuatu perkara satu demi satu

Aku dok bebel 
Jangan cepat susah hati
Nanti Auni cepat tua

Semua benda kat dunia kita boleh ganti
Kecuali nyawa
Buku hilang
Pensil hilang
Kita boleh beli lain
Homework pun kita boleh buat pelan2
Takde cikgu gila nak marah sampai potong tangan kalo homework tak siap kot
Gitu..

Sekarang aku tgh brush up solat dia 
Bagi aku @ sumer mak pak lain kot
Kita nak anak kita betul solat dulu kan
Ajar dari awal
Kita kejar akhirat
Dunia akan kejar kita pulak

*Auni (purple) tgh solat masa kem solat minggu lepas

Utk Auni Irdina anak bertuah mama
Semoga Auni jadi anak yang baik
Berjaya dunia & akhirat
Mama & papa sayang Auni sgt2





12 April, 2016

Daging goreng versi kelate

Berkahwin dengan orang Terengganu yang telah lama diasuh dengan gaya masakan pantai timur
Maka suka atau tak
Aku kena belajar memasak makanan untuk suami
Lagi2 makanan yang telah biasa dia makan
Kata orang tua
Memikat suami dari perutnya kan!!

Dulu menu pertama yang aku belajar masak untuk suami
Singgang ikan aya
Nampak senang
Tapi beberapa kali percubaan jugak 
Ada yang tawar sgt
Ada yang masam sgt
Tapi dah masuk tahun ke 11 ni-i/allah en papa tak pernah komplen lagik.

Dan daging goreng style sana tu
Memang aku try banyak resepi
Kalo ikut style mak aku masak
Daging tu perap kunyit garam-goreng aje
Pastu potong bawang bulat2 & cili hidup -tumis sampai layu--dah jadi..
Tapi style kelate ni-definitely mmg lain sikitlah..Lebih sedap bagi aku!


Resepi yang aku google 
Aku olah guna ayat pemahaman aku

Daging hiris nipis2
Gaul garam & kunyit
Tumbuk-bawang putih,kunyit hidup & halia

Masukkan air sikit dalam kuali
Masukkan daging yang kita perap tu
Bahan tumbuk tu sekali
Guna api kecik sikit
Biarkan air kering

Then potong bawang bulat2
Cili hidup
Dan aku suka letak kacang buncis/kacang panjang

Guna minyak sikit
Tumis bawang,cili & kacang 
Baru masukkan daging yg kita rebus tadi
Rasa garam segala
Siap!!

Selamat menjamu selera!




11 April, 2016

Ketam masak lemak cili api untuk anakanda

Ain & Auni peminat ketam tegar
Tapi mama jaranglah beli sebab rega kadang2 mahal melampau
Tapi semalam bila harga ketam RM20 sekilo kat pasar borong-mama belilah jugak sikit utk budak2 ni

Ketam nih aku selalunya goreng @ masak sambal
Semalam nak try masak lemak sbb teringat mak masak lemak memang marvelous

Resepi ikut resepi mak

Ketam -cuci & siang siap2
Ketuk penyepitnya yang keras tu dengan lesung dulu spy senang nak makan nanti

Cili padi-aku hanya amik 10 biji
Kunyit hidup sebesar ibu jari
Tumbuk sampai hancur 

Ketuk serai sebatang

Lebur semua benda diatas dalam periuk
Masukkan santan sekali-aku guna kelapa sebiji

Guna api kecik
Kacau pelan2 jangan sampai pecah minyak kekdahnya
Carik daun kunyit dalam 2 helai
Masukkan asam keping 1-2 
Rasa asam garam-letak seikut rasalah
Siap!!

Anak2 makan habis nasi seperiuk
Suka sgt dgn ketam



Nak masak ni memang tak susah
Kena rajin jer sikit

Ok..tunggu kalo aku rajin
Aku share resepi lagi yea.



06 April, 2016

Outing ,The Bens @ KLCC & ME time!

Minggu lepas aku outing dengan bff 
Lama sgt tak jupe
Maka set satu hari utk jupe & catch up antara satu sama lain
Aku pilih kuar Jumaat malam sbb aku rasa kurang sikit rasa bersalah kot tinggal anak waktu malam
Motiiiifff...sgt!

Ini antara kawan2 baik aku
Ekin & Laila
Tempat meroyan

*Ekin

*laila

*us

Kami end up makan kat KLCC
As usual aku kalo pg KLCC aku tak tau nak makan kat mana
Aku prefer lagi gi makan kat Cozy Corner Ampang Park pastu baru smbg merayap ke KLCC tapi dua orang kaya ni bersungguh nak g The Bens.
Disebabkan majority always win kan
Ikutkan ajelah

Sampai aje depan restoran
Mak aikhhh queue agak panjang
Tapi tak lama slps itu baru dpt seat
Mmg ramai dalam tu
Tak tau lah sebab sedap sgt atau sebab ramai sgt hipster nak makan ala3 orang ada2..hehhehe

Aku disebabkan lapor nasi
Aku order Nasi Lemak rega RM34.00
Nangis tgk rega!!

*ada rendang ayam & sambal udang 3 ekor..nangis lagi..tapi banyak2 condiment satu aje yg boleh kena tekak aku nasinya..sgt sedap!

*beef bolognese si Laila-rega dalam 24 koy..

*oglio olio spaghetti-rega rm19..yang ni memang ke laut dalam..langsung takde apa semata spaghetti shj.

Kami makan2..borak2 smp cashier hantar resit
Nak halau baliklah tu
Cissss!!

Tq utk Laila
Tukang belanja dinner kami bertiga!

Disebabkan rasa macam tak puas borak
Smbg borak lagik kat Dome depan taman KLCC tu
Minum aje pon
Perut dah kenyang kan

*ada orang nak makan brownies pulak tgh malam buta..layankan aje!!

Dekat pukul 1am baru aku smp umah
Sekali sekala elok jugak aku kuar
Me time kekdahnya

Bukan selalu kan
Seronok jupe kawan2..bukan buat apa pun..selagi mana kita menjaga syariat & batas2,aku rasa as wife & mom..me time mmg patut jadi aktiviti wajib sekali sekala..Big thanks utk en papa yang bagi izin & sudi jagakan kanak2 kat umah..

Dah janji lepas raya nak jupe lagi..i/allah..




05 April, 2016

Quick updates!

Maafkan aku kalo ada yang belek blog ni
Post adalah super sendu
Aku super busy
Dan super malas
Kadang2 ada rasa nak tutup blog ni
Tapi sayanglah pulak..

Masih ingat kisah sepupu aku yang mengidap penyakit kegagalan buah pinggang
Beliau dah takde pada 27-3-2016
Meninggal dunia setelah 40 hari lebih dok ICU Hosp Taiping
Kematian itu mmg sangat menginsafkan
Tak kira samada kita muda @ tua
Kita sedia @ tidak
Bila tiba masanya
Tiada siapa yang boleh menidakkannya



Hidup aku as usual takde apa yang menarik
Pegi keja balik keja
Mengadap anak2
Ada masa rajin masak
Ada masa makan kat kedai

Habis cuti sekolah baru ni
Mengadap result exam anak2
Auni menunjukkan tahap penguasaan yang baik compared to kak Ain utk 1st semester ni
Apapun still long way to go
Aku cuma berharap aku tak lost track utk  amik masa mengadap homework anak2 walau penat m/mana pun

Oklah..for starting
Aku stop menaip kat hp ni
Dah lama sgt tak on lappy tulis blog
Sumer guna hp saje

Aku akan cuba menulis lagi
Banyak benda nak tulis tapi masa yang tak berapa nak ada

*update ttg Adeeb
*kisah MSS 
*resepi
*outing


List aje banyak
Tapi rajinnnya ke laut!

Sebelum itu
Ini quotes menarik buat renungan!

Peace!





18 February, 2016

JJCM:Pulau Langkawi @ CNY holiday

Entah mari mana sawan aku
Teringin nak ke Langkawi
Last sekali pergi tahun 2008
So aku booked hotel


Mula2 en papa macam takmo pegi
Aku mmg emolah sbb dah prepare 80% nak ke sana
Agaknya tak tahan tgk muka bini merajuk
Dia pun layankan jugak
Sabtu tu bertolak ke utara
Jalan super jammed

Hajatnya nak bermalam kat Jitra
Tak jadi..
Bermalam semalam kat Seri Malaysia Ipoh
Nama pun tak plan nak ke Ipoh
Tapi disebabkan ad hoc maka memusing jugak cari hotel
Dapatlah rega rm133 semalam

Ada 2 single bed
Dan sekali dgn breakfast

Jadikler nak berehat barang semalam

Lepas breakfast esok pagi 
Terus bertolak ke Kuala Perlis
Alhamdulillah..jalan tak sesak sgt
Dalam 12 tghr kami smp ke Kuala Perlis

En papa drop kami
Ada orang tolong assist carikan parking
Merasaler kena pancung
RM15 sehari parkingnya

Beli tiket feri-rega dewasa RM18 sehala dan kanak2 RM13 -dan sekarang diorang tak benarkan beli tiket 2 hala.Sgt menyusahkan disitu..

Disebabkan orang ramai kami hanya dapat naik feri setelah 2 jam menunggu,sempatlah makan-minum dulu.



*si Adeeb tak reti duduk diam seminit..langsung tak pening apa..kita ki feri belum jalan aku dah start mabuk...faktor usia kah?

Perjalanan amik masa sejam lebih jugak
Sampai shj ke Jeti Kuah
Time ni memang orang yang offer kereta sewa akan kerumun kita
Tapi sebenarnya lebih senang kita keluar dari Kompleks Jeti Kuah tu sebab memang ada kaunter yang disediakan untuk sewa kereta.

Aku tak banyak pilihan sebab bajet utk sewa kereta bukan banyak sgt
Makanya aku pilih kereta Perodua Viva
Disebabkan raya cina -kena pancung lagi
RM120 sehari & aku sewa 2 hari shj

Hotel yang aku booked thru booking.com
Panorama Country Resort
Bukan kat area Cenang tapi berhampiran dengan Pekan Kuah,dalam 10minit memandu

Rega RM192 untuk 2 malam
Takde breakfast kali ni

*masa ni baru smp aje..budak 2 orang ni tak reti menyabar nak terjun kolam..haissshhh!!


*bilik agak besar,ada 2 queen bed..sumer ok except bilik tu heater problem sikit.Aku plak malas nak mtk tukar bilik sbb dah angkut beg segala,malas nak punggah segala bagai semula.

*view dari bilik tu..Cantik!!

Malam tu tak de aktiviti
Sbb penat seharian dalam kenderaan agaknya
Pegi cari makan kat area Kuah
Tapi as usual kena pancung lagi
Mahal yaa rabbi!!
Gambor mmg tak snap ler sbb super lapar malam tu,berperang dgn si Adeeb lg..mmg stress mak ko!

Keesokan harinya awal2 pagi dah kuar
On waze ke Langkawi Cable Car
Masyaallah..super ramai!
Q sepanjang2nya
Makanya canx aktiviti naik cable car 
*alasan solid nak ke Langkawi balik nanti

Disebabkan tak jadi..ke Pekan Kuah
Bawak kanak2 makan pagi cum lunch sekali..
Pastu terus ke Hj Ismail Group
Apalagi shopping coklat si Auni..dia siap korek tabung dia nak shopping coklat kekdahnya


*tempat sawan coklat-kat sini aje rm200 lebur..saja beli utk sendiri telan & kawan2 sikit sorang..kalo tak berapa nak kuat iman,mmg sgt mencabar keimanan lagi2 utk orang yang suka makan coklat!

Pastu sempat jugak pg arca Burung Helang gergasi tu


Tak dan nak snap gambar elok..panas litlit..anak super meragam!

Selesai lebih kurang
Balik hotel mandi kolam..
Budak2 meroyan nak berendam


*maknya jadi tukang jerit..jadi pak guard kat tepi kolam smbl layan ig.

Petangnya pas asar kami ke Pantai Cenang
Superpack orang masa tu
Singgah The Zon kejap nak tgk barang2
Pun ramai jugak umat manusia

Singgah maghrib kat airport
Motip-tak jupe surau
Maka menumpang solat kat surau airport
Hipster sgt kan!!

Dinner kat Restoran area airport sebelah round-about
Nama restoran pun Airport Corner
Sgt sedap & harga berpatutan
As usual tak dan amik gambar
Aku super lapar time tu!!

Disebabkan adik aku order sudu
Kami ke Pekan Kuah semula
Pusing2 jupe Kompleks Haji Ismail Group
Pengsan sekejap!

Terus rasa menyesal sbb tak jupe siangnya tadi
Masuk sekejap setelah 4 round cari parking
Orang sgt ramai..
So sesapa nak ke Langkawi
Untuk shopping,sila ke Kompleks HIG tu
Sure tak ingat pintu keluar

Balik hotel-mengemas pulak barang2 hasil dagangan di Langkawi
Aku siap beli beg roda 24" lagi
Sgt murah kat Langkawi
Lightweight & ada 4 roda
Rega RM105
Kat KL aku tgk rega paling murah RM199
Nangis!

Esok awal pagi
Kelam kabut kejutkan anak
Sebab tiket feri pukul 10:30am
Rushing nak bg anak makan pagi lagi
Nak pulang balik keta sewa
Dan nak mengadap kesesakan jalan menuju ke Jeti Kuah tu

*si Adeeb tido atas meja makan,aku tgh kelam kabut cari makan nak bagi anak makan kat food court


Dan finally berjaya naik feri
Alhamdulillah,takde kastam check beg pun
Agaknya sbb orang super ramai
Tak terkejar dia

*peace dari si Adeeb dlm feri

*sila tumpukan pada beg murah yang aku beli kat Langkawi tu..ituler beg rega rm105 tu..


So tamatlah JJCM Langkawi kami
Total burst :-RM 1600

Jadikler..bukan selalu nak berjalan jauh
Ini dah habis jimat dah ni
Apapun tak serik nak pegi Langkawi
Ada rezeki aku nak pegi lagi sekali
Mungkin 3-4 tahun lagik