Pages

11 April, 2016

Ketam masak lemak cili api untuk anakanda

Ain & Auni peminat ketam tegar
Tapi mama jaranglah beli sebab rega kadang2 mahal melampau
Tapi semalam bila harga ketam RM20 sekilo kat pasar borong-mama belilah jugak sikit utk budak2 ni

Ketam nih aku selalunya goreng @ masak sambal
Semalam nak try masak lemak sbb teringat mak masak lemak memang marvelous

Resepi ikut resepi mak

Ketam -cuci & siang siap2
Ketuk penyepitnya yang keras tu dengan lesung dulu spy senang nak makan nanti

Cili padi-aku hanya amik 10 biji
Kunyit hidup sebesar ibu jari
Tumbuk sampai hancur 

Ketuk serai sebatang

Lebur semua benda diatas dalam periuk
Masukkan santan sekali-aku guna kelapa sebiji

Guna api kecik
Kacau pelan2 jangan sampai pecah minyak kekdahnya
Carik daun kunyit dalam 2 helai
Masukkan asam keping 1-2 
Rasa asam garam-letak seikut rasalah
Siap!!

Anak2 makan habis nasi seperiuk
Suka sgt dgn ketam



Nak masak ni memang tak susah
Kena rajin jer sikit

Ok..tunggu kalo aku rajin
Aku share resepi lagi yea.



2 comments:

Nurhidayu said...

Hari ni pun masak ketam gak..tapi ketam sambal..selalu masak ketam masak lemak .hari ni tukar selera plak

Nurhidayu said...
This comment has been removed by the author.