Tapi mama jaranglah beli sebab rega kadang2 mahal melampau
Tapi semalam bila harga ketam RM20 sekilo kat pasar borong-mama belilah jugak sikit utk budak2 ni
Ketam nih aku selalunya goreng @ masak sambal
Semalam nak try masak lemak sbb teringat mak masak lemak memang marvelous
Resepi ikut resepi mak
Ketam -cuci & siang siap2
Ketuk penyepitnya yang keras tu dengan lesung dulu spy senang nak makan nanti
Cili padi-aku hanya amik 10 biji
Kunyit hidup sebesar ibu jari
Tumbuk sampai hancur
Ketuk serai sebatang
Lebur semua benda diatas dalam periuk
Masukkan santan sekali-aku guna kelapa sebiji
Guna api kecik
Kacau pelan2 jangan sampai pecah minyak kekdahnya
Carik daun kunyit dalam 2 helai
Masukkan asam keping 1-2
Rasa asam garam-letak seikut rasalah
Siap!!
Anak2 makan habis nasi seperiuk
Suka sgt dgn ketam
Nak masak ni memang tak susah
Kena rajin jer sikit
Ok..tunggu kalo aku rajin
Aku share resepi lagi yea.
2 comments:
Hari ni pun masak ketam gak..tapi ketam sambal..selalu masak ketam masak lemak .hari ni tukar selera plak
Post a Comment