Pages

12 April, 2016

Daging goreng versi kelate

Berkahwin dengan orang Terengganu yang telah lama diasuh dengan gaya masakan pantai timur
Maka suka atau tak
Aku kena belajar memasak makanan untuk suami
Lagi2 makanan yang telah biasa dia makan
Kata orang tua
Memikat suami dari perutnya kan!!

Dulu menu pertama yang aku belajar masak untuk suami
Singgang ikan aya
Nampak senang
Tapi beberapa kali percubaan jugak 
Ada yang tawar sgt
Ada yang masam sgt
Tapi dah masuk tahun ke 11 ni-i/allah en papa tak pernah komplen lagik.

Dan daging goreng style sana tu
Memang aku try banyak resepi
Kalo ikut style mak aku masak
Daging tu perap kunyit garam-goreng aje
Pastu potong bawang bulat2 & cili hidup -tumis sampai layu--dah jadi..
Tapi style kelate ni-definitely mmg lain sikitlah..Lebih sedap bagi aku!


Resepi yang aku google 
Aku olah guna ayat pemahaman aku

Daging hiris nipis2
Gaul garam & kunyit
Tumbuk-bawang putih,kunyit hidup & halia

Masukkan air sikit dalam kuali
Masukkan daging yang kita perap tu
Bahan tumbuk tu sekali
Guna api kecik sikit
Biarkan air kering

Then potong bawang bulat2
Cili hidup
Dan aku suka letak kacang buncis/kacang panjang

Guna minyak sikit
Tumis bawang,cili & kacang 
Baru masukkan daging yg kita rebus tadi
Rasa garam segala
Siap!!

Selamat menjamu selera!




No comments: