Pages

17 February, 2012

Ain & her tonsil problem :(

semalam petang balik keja
mengadu nak telan air liur x boleh
batuk non stop
dan mula demam

bawak klinik jupe GP
as usual penyakit tonsil bengkak

ain & tonsil
masalah biasa sejak 2 thn lepas

GP suggest utk buang aje
aku pulak yang ngeri
anak aku baru 6 tahun..
rasa kalo nak buang pun tahun depan kot..masa umur dia 7 tahun

sian dia!!

tapi kalo x buang lagi sian!!!
hari ni dah ponteng tadika seharik.


pic : google
 ada sesiapa yang pernah buang tonsil?
tetiba nak tahu macammana rasanya..

dalam masa yang sama
akan merajinkan tangan google jugak
so kena prepare mental+emosi
sblm hantar anak ke OT room

sayang anak weeiiii!!

4 comments:

ayu said...

ngeri plak dengarnya..hari tu masa dekat2 nak cuti CNY, pi teman suami pergi TMC (taiping medical centre).. dia ngadu sakit tekak..dr pakar tu siap masukkan camera lagi melalui hidung nak tengok tekak tu..huhu..menitik gak air mata dia lynn..sakit katanya.. mujur la bukan kanser atau apa..tu yg risau je..

Daddy Ziyyad said...

Selalunya mmg kalau boleh tunggu usia 7-8 tahun...

Tapi, kalau dah terlalu kerap(macam sebulan sekali, or dalam setahun > 5-6 kali kena tonsillitis), maka elok buang, sebab komplikasi recurrent tonsillitis(tonsil berulang) tu lagi tinggi..

Ain tidur berdengkur tak?

Imaan09 said...

kak lynd, saya pun dah 2-3x dinasihatkan utk buang tonsil.. sbb berulang byk kali sgt.. dah besar2 ni dah makin jarang kena.. ngeri laa..nama pun bedah kan.. mak mertua (nurse) kata proses buang kejap je.. n xde laa teruk.. tp xtau laa.. tetap ngeri n tgu dia baik sendiri..

Syahada Ahmad said...

Kak Lynn, anak sedara sha age 5 years dah operate buang tonsil tu.

Alhamdulillah...semua ok.

Lepas baru2 operate bila tanya sakit tak, dia jawan "tak sakit, tapi kak yong x leh telan makanan keras".

Dalam seminggu++ macam tu, dh ok, and boleh makan pepejal instead of asyik telan cecair sahaja. hehe

So far, klu dulu main over2 sket mesti cepat letih, mcm nk collapse, skang ni alhamdulillah...sehat.

Yang pasti semua tu dengan izin-Nya. ;-)