Pages

02 February, 2012

Aduhai si anak -kamu buat mama sakit jantung :(

ini kes pertama melibatkan auni
kemalangan di dlm rumah
berlaku di rumah adik aku di Putrajaya

tak tau nak salahkan siapa
tapi tetap nak salahkan si kecik yang x tau dok diam seminit ni
dan jugak total blame to myself
yang x sempat nak tgkkan dia masa tuh

she's kind of kid that use to run than walk !!
akibat berlari sgt
kaki tersadung terkena bucu dinding

darah memancut2
tgk open wound di dahi
sepanjang 3cm
depth nearly 1 inches
subhanallah!!subhanallah!!

aku punya cuak..rasa nak pengsan tgk darah
bergegas ke Hospital Putrajaya
terus menuju ke Unit Kecemasan & Trauma
masuk triage terus bandage & nurse help to stop the bleeding
allahhuakhbar..punyalah aku takut!!
sgt menakutkan..dada berdebar rasa macam nak pecah



after bandage - waiting for seeing doctor
its been too long to see doctor rasanya amik masa 2 jam menunggu smp Auni tertido
jupe doktor bertugas
doktor kata kena pg x-ray
takut ada keretakan/ patah tempurung kepala
allahhuakhbar..mengucap panjang aku!
berdoa x henti2 smg x smp ke tahap itu

orang yang paling cuak depan bilik x- ray ni adalah aku agaknya..x putus2 berdoa smg x seteruk yang aku bayangkan!!


alhamdulillah..result x-ray ok
sumer negative
xde retak- xde patah
kena proceed utk stitching

time ni aku yg lagi kalut
aku bayangkan anak aku meronta2
mmg nitemare betul!!

smp 4 org yang handle Auni masa proses stitching
aku pulak duduk luar
x dibenarkan masuk- takut aku lak yang join anak melalak berjemaah
kata ibu kan?

prosesnya dlm 15minit
elok..kena 6 jahitan
sepanjang 3 cm
kena monitor 1 minggu


baru balik masa ni...

alahai anak
kalo mama ada sakit jantung
rasanya dah 4-5 kali mati terkejut macam nih

anak sapalah
buas sgt nih!!

gara2 nak anak boboi kan mengandungkan dia
kan dah terkenan ?

aduiiikhhh

doakan auni cepat2 sembuh yek
skrg tgh melayan dia yang asik merengek aje
smlm aku dah EL monitor dia
hari ni mintak tlg opahnya tgkkan dia

total time spend at Hospital 4 1/2 hours
kesian doktor2 bertugas
smg Allah memberikan sebaik2 pemberian atas jasa2 mereka yang tak terhingga!!
thumbs up for HPJ :)

26 comments:

Imaan09 said...

hai laa auni.. pasni kena cari solution agar x berparut..anak dara tuh!

Ibu n Abah said...

lynnn...
anak akak nombor dua pernah jadi serupa dengan anak you...
akak pun jenis lemah semangat tengok darah...
memang nak pitam..
mujur abahnya ada uruskan sampai habis...
rupanya samalah anak kita kisahnya...

gadisBunga said...

budak tough namanya ni. besor esok dia la yang akan terlebih dulu mempertahankan mamanya dari anasir jahat. :)

ayu said...

Ya Allah lynn..takutnya dengar...moga2 auni cepat la baik ye..huhu..siannya dia..dia nangis tak time jahit tu

Byzura Mj (By) said...

ya Allah! seriau.. nasib tak ada yang serius berlaku. alhamdulillah. semoga cepat sembuh ya!

Daddy Ziyyad said...

alhamdullilah takde fracture/crack..

memang susah gila kalau nak jahit kanak kanak..kadangkala sebab terlalu susah, saya refer ke hospital..

Nurul said...

Alhamdulillah auni ok...syukur...

pasni kena cari ibu gamatlah gamaknya..tak pun aloe vera..nak hilang parut..hehhehe...

*kak lyn..nak invite follow blog utk anak2.. http://thestoriesof3boys.blogspot.com/ .. tq ^_^!*

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

auchhhh sy lak ngilu kak

Suliana said...

ala siannya.. tu la anak2 ni, buas bebenar. kita jg yg risau..

littlehumblelynn said...

Lea,

kena invest beli vitamin e yg pure tuh .mhl sikitler.as long as xde scar.sian dia

littlehumblelynn said...

Ibu n abah,

mmg buas ank sy nih kak.x reti.dok diam.

littlehumblelynn said...

Gb,

aminnnn:-D

littlehumblelynn said...

Ayu,

menangis melolong ayu.kesian sgt.tp nk wat m/mana.kalo x jht lg sakit.huhuhu

littlehumblelynn said...

By,

tuh ler mujur xde apa.seriau tgj darah hr tuh

littlehumblelynn said...

Dr,

mmg kena refer hosp kan.bdk2 ni lain.punya struggle.

littlehumblelynn said...

Nurul,

tuhler pasal kena cari jugak ubt utk dia.bdk2 punya skin cpt improve.tq

littlehumblelynn said...

Rose,

tau xper.yg ada di waktu kejadian lg trauma.huhuhu

littlehumblelynn said...

Sue,

ituler pasal.dia bkn phm bila kt lrg dia berlarik.susah jd mama nih.

mzhany said...

kaklyn, septtnya masa dh stopkn bleding terus bwk g xray kan.then br la menunggu utk jumpa doc bg xplanation kan. sbb mz, lps eksiden, nurse basuh luka dia, terus pergi xray. pastu br menunggu jumpa doc utk penerangan seterusnya...

tp xpe lah, asalkan semuanya setelkan.ameen seb baek takde luka dalaman kan...

littlehumblelynn said...

Hany,

prosedur rigid sikit .tp nk wat m/mana,govt mmg ramai.ada yg smp.kul 6pm,hanya dpt jupe doktor kul 12 midnite.auni kira cpt jgk sbb melibatkan bleeding d kepala & dia kategori semi kritikal.apapun syukur sumer slmt.

-LaDy rAzOr- said...

nie sama kes ngan Andy ler nie...dahi bleeding kena bucu katil!
darah memancut2 gak...bwk gi klinik, kena 3 jahitan jek...
sampai skang ada lagi scar tu...
x leh ilang!
huhuhuu....

littlehumblelynn said...

Nofa,

mmg scary tgk kan?
Adoikkhh,tuh ler tau ssh nk hlg.tp ingat nk cuba gk pki ubt vit. E pure tuh.katanya after remove jahit,kena start letak.

secangkir madu merah said...

Ya Allah.. kesian Auni.. dia dah ok ke? harap2 dia ok.. sabar ya Lynn

Mama Adam said...

kesiannya..... jiran sebelah rumah ni, anak dia lagi lasak. umur 5 tahun, dah 3 kali patah tangan. tapi, budaknya selamba je. jumpa mk dia, dia cakap "bawa ke hospital. tangan patah ". itu pun, main sorang2 tu. anak tunggal.

semoga cepat sembuh. mama kena la beli krim2 sikit. kesian kalo anak dara ada scar kt muka

littlehumblelynn said...

Kak yatie @ scm,

tq kak.dia ok skrg nih.tgh tggu masa nk bukaj bandage ajer.

littlehumblelynn said...

Mama Adam,

mak aiikhh 3x patah tgn.lg seriau!!!!!

Tuh ler mmg tgh survey jgk ubt utj improve scae ni,kesian tgk dahi berparut nanti.huhuhu