Pages

24 February, 2012

HFMD , AUNI & HOSPITAL COLUMBIA ASIA , PUCHONG :(



Isnin lepas mmg auni demam
balik aje dr keja aku mengulit dia
dia mengadu sakit mulut
mmg xmo minum & makan
aku ingatkan ulser biasa sbb panas dalam
aku bantai belikan icecream cup tuh
itupun dia x mo makan..

malam tuh sblm tido
dah jadi tabiat aku dr dulu mengulit anak sblm tido
suka belek badan anak.tgk kaki, kuit tangan,
masa ni lah perasan ada blister 2-3 biji celah jari
terus panggil papa..
dan menurut pembacaan -->>aku mmg confirm yang itu adalah simptom  HFMD

so mmg x salah ler penyakit habit aku
telek anak 24jam
if not mmg xkan tahu anak sakit gini
dan x salah jugakler habit aku yang suka browse ttg isu kanak2
dalam babycenter,google
itu mmg hobi sejak 5 tahun lepas..


dan malam itu jugak malam paling disaster
dia menangis bagai nak rak smp ke pagi
mungkin sbb sakit mulut
dan dia pulak x leh nak menyusu
dah ler sakit & lapar pulak..
esok pg bawak pg klinik
aku mmg terpaksa MC kebetulan sakit perut sgt2
doktor klinik kata auni nampak dehidrated
refer to hospital

terus ke Columbia Asia Hospital
itu option terdekat
terus ke ER
jupe MO- MO advice utk warded lah
sbb dia refused feeding sejak hari sebelumnya
set IV line --melalak x hingat!
ditempatkan ke ISOLATION WARD-59


hari pertama warded- blister here & there even in buttock


ini bila dapat perlepasan bukak IV ..lepas geram dok bwh katil

mujur dah discharge semalam
amik masa utk discharge 5 jam
x tau salah dimana..call insuran, insuran kata x dapat apa2 fax dr billing
billing kata dah fax
rupa2nya silap fax number
mmg kurang efisyen disitu

Columbia Asia Hospital Puchong
mmg totally boring
tp in term of service, ward & doktor still as expected
dan rasanya Hospital kena provide kiddy playground
sbb mmg budak2 yang dok ward ni boring sgt2
lgsg xde entertainment utk diorang
selain dok dlm ward & ngadap tv

in term of food -- mmg hampeh!
mmg x leh lawan KPJ hospital terutamanya Tawakal
sbb pernah pg Tawakal & APSH
APSH food x leh compared jugak dgn Tawakal
aku x kisah kalo mmg xde variety menu pun
as long as the food is not tasteless
orang sakit makin sakit gini..

tp what to do
ini yang terdekat dgn rumah
nak g govt di putrajaya
lagi packed kat sana
so kita gunakan insuran yang ada to the max

apapun syukur alhamdulillah
nampak lebih ok hr ni
masih ada 4 hari utk amik antibiotik
ada spray mulut
calamine lotion utk sapu

auni..hai...auni
bila auni besar
mama harap auni baca blog mama
its not easy to raise you, my dear
but still.. im always will do anything for you

you always be my little angle :-))




17 comments:

indahhouse said...

Salam kak Lynn,
Ciannya Auni. mesti mamanya pun penat baru balik hospital. take a rest, kak.

Dulu, ada sorang anak jiran kena HFMD juga, padahal dia berada di rumah (ibunya tidak bekerja). Katanya terjangkit masa bermain dgn budak masa check up kat hospital GOV. kdg2 selalu jugak demam sbb mudah terjangkit dgn sepupu sepapat. Memang kesian ibunya.. tapi Alhamdulillah, dah sekolah tadika skrg. Nampak kuat.
Mungkin Allah bg anaknya mudah sakit masa kecik, sebab nak bagi Imun dia kuat kot.
Insya Allah, moga Auni cepat sihat dan membesar dgn sihat. :)

secangkir madu merah said...

semoga Auni semakin sembuh dan mamanya semakin tabah dan kuat menghadapi pelbagai dugaan...

ayu said...

siannya auni...moga membesar nanti menjadi anak yang membanggakan lynn suatu hari nanti ye

Imaan09 said...

uhuuuuu..sedih pulak ayat last2 tu!

zailamohamad said...

memang sedih & stress bila jaga anak2 sakit ni..

apa2 pon besar ganjaran pahalanya..bertahanlah Lynn..Allah tak akan uji hambaNYA sekiranya benda tu diluar kemampuan hambaNYA

aku totally agree hospital Columbia Asia memang boring & sunyi..hehehehe aku nak puji juga DEMC:P Apa2 pon bersyukur sekurang2nya ada insuran yang boleh cover..ada hikmah disebalik yang berlaku:)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

sama-2 kita menjaga anak2 yg kena HFMD ..thanks share ur info .. & salam perkenalan ;-)

Lina said...

siannye.. get well soon auni.. i think kpj provides the best kiddie ward la.. selesa je kalau admitted. budak2 mcm lupa kejap sakit.. columbia mmg slow, penah experienced.. huhu

Suliana said...

Mcm2 dugaan kan kak.. Mujur ada insurans. Aisyah pun su nak blikan insuran mcm aqil.

littlehumblelynn said...

Indah,

tuhler x hbs2 dugaan dgn auni.smg Allah beri kesabaran buat kami hdknya

littlehumblelynn said...

K.yatie @scm,

tq kak

littlehumblelynn said...

Ayu,

aminnnn

littlehumblelynn said...

Lea,

org tgh pntg xleh emo,hehehe

littlehumblelynn said...

Zaila,

dok fkr gt ajelah.Allah nk bg pahala percuma nih.
Aku kalo x pikir hosp itu aje yg tdkt mmg x gi plak tp hak tuh jer yg dkt.huhuhu

littlehumblelynn said...

Nurul,

salam knl jgk.ank ok dah?

littlehumblelynn said...

Lina,

disbbkn kpj jauh jer,kalo x mmg selalu g sana.

littlehumblelynn said...

Sue,

allahhuakhbar,x hbs2 dugaan dgn auni.sue sure tau sbb dh lama baca blog nih kan.tp nk wat m/mana,auni ank yg betul2 mguji kesabaran tp ttp ank kesayangan kami.doakan yg baik2 shj utk dia.

Ibu n Abah said...

lynn..
semuga Auni lebih sihat after rawatan..
nak membesarkan anak.. memang satu pengalaman baru untuk kita kerana tiada manual lengkap yg mengajar kita as parent itu dan ini...
Kita buat kerana kasih...