Pages

12 July, 2011

Penang Trip -1

It will be a long entry about penang trip
Tp as usual tuan tanah x mo mengomel banyak2
Lets the picca tell the story

we made it on time
Check in at LCCT at 6am & jangan x percaya LCCT waktu begitu sgt ramai org
Rasa mcm siang aje..ramai sgt2
Ramai jugak yg giler saving macam aku-amik tiket paling awal…heheh
Bayangkan aje..aku bangun pukul 415am..bersiap..bersilat dgn anak2..kul5am dlm keta dah..
Mujur LCCT x jauh mana dr rumah kami..



on board- tgk gelap lagi kat luar..

Alhamdulillah..flight on time
Sampai pun on time-aku & en papa melilau mencarik keta sewa
At last kitorg amik keta MYVI utk disewa..jgn x percaya..this is 1st time amik keta auto


Destinasi pertama adalah mencarik tempat makan
Mmg lapar giles..
Aku pun x teringat nak tgk kat mana tpt ni
Just macam medan makan..x jauh dr airport penang
Aku & en papa makan nasi lemak & kak ain makan lempeng durian
Jarang jupe kalo kat KL ni

breakfast - nasi lemak ayam/ daging & lempeng durian...marvellous!!
Then next destination ialah Kok Si Temple
Unfortunately kitorang hanya naik ½ way
Sbbnya anak2 tido..dan rasa mcm malas pulak nak jalan ke situ

disebabkan tertarik dgn signboard BUKIT BENDERA yang terletak di Air Hitam hanya 10km dr situ..
so redah aje lah.

Aku sekeluarga naik keta kabel ke atas puncak Bukit Bendera dgn harga rm20.dewasa rm8 / kanak2 rm4
Aku rasa tempat ni mmg patut dilawati kalo berada di penang
Seronok naik keta kabel..mmg x semenarik macam keta kabel kat GH tp lebih thrill sbb keta kabel ni jenis naik 180 degree condong…so bila turun akan jadi senget sebelah jugak
Mmg ramai org..agaknya sbb hari sabtu…

Smp kat atas puncak..cuaca berkabus..sejuk
Kitorg yg x berapa rajin nak dukung anak..utk explore the whole puncak..
Telah sewa buggy- kenderaan ala2 macam kat padang golf sebanyak rm30..
Seronok gak..drebar tuh bawak keliling puncak..tgk rumah banglo lama2 yg masih ada disitu


The interesting part..adalah banglo2 itu bukan perhiasan/tinggalan sejarah semata2 tp masih ada penduduk/waris yg menetap disitu..giler cool …





sgt berkabus..sejuk!!


2 budak notti- x reti dok diam..




betul2 dekat depan banglo orang ..dibina tahun 1926--dan owner ada lak kat dalam tuh..haram nak jemput masuk..hehehe





Next part after turun dr bukit bendera
Waktu dah dekat 12tghr
Apa lagi lapar…
Next –idea2 mencari nasi kandar the best in town
Banyak review yang ku baca..banyak jugak yang aku dgr recommended dr kwn2 dn jugak few origin people of penang
“sila ke Georgetown – cari Lebuh Chulia—berderet2 kedai nasi kandar best2 kat sana”
Berpandukan en Garmin yg sgt berjasa we made it to locate the Chulia Street
Sgt2 sibuk..dan mmg betul..berderet2 kedai nasi kandar kiri & kanan
Mmg betul2 tepi jalan besar…kalo kat sini.mungkin leh sama macam dkt Petaling Street sibuknya..

Aku bukan penggemar nasi kandar tegar..tp bagi aku the  taste of nasi kandar kat penang berbeza dgn di KL adalah terletak pada keunikan rasa nasi yang ditanak..
rasanya lebih lemak..macam berminyak2..tp bukan rasa santan..
haiiyaa…don’t know how to explain daaa…!!
Mmg sedap..lain sgt2 rasanya..try it to love it!!

nanti aku upload gambarnya ok.
sbbnya utk upload 9 keping gambar ni..
2 round aku tido/ bangun baru sudah
harus jugak aku meroyan dlm FB x sdh2!!


so sila tunggu yek
malam ni aku cuba upload lagik..
kalo aku tahan sabar ok!!
hehehe...









 


7 comments:

zailamohamad said...

masa zaila p cameron highland weekend lepas, jumpa ramai warga Penang, dgr citer diorang dapat cuti sempena ape ntah..

seronok ke jalan2 kat Penang??kami xpernah jejak kaki ke sana lagi..hehehe

Daddy Ziyyad said...

Berapa RM sewa Myvi kat epot tu?

littlehumblelynn said...

zaila;

harus dlm list tuh..mmg seronok pg penang..rasa x puas nak berjalan lagi nih..

drdaddy;

around rm130...jadiler..:)

ayu said...

bestnya g jalan2 ke penang...lama tul tak kesana..

PynGees said...

can't wait to c ur next n3 telling further about ur vacation...:D

littlehumblelynn said...

ayu;

taiping ngan penang x jauh dah..raya leh jalan sana..

gee;

sabar yea yayang..malas betul nak upload gambar kat rumah..lembap betul internet..

DaZzlingLilLy said...

penang memang best...cerita lagi pasal penang ni yer..hehe