Pages

25 July, 2011

IKEA - antara minat dan kegilaan :-P

Aku angkat tangan tinggi2 ...
Aku merupakan peminat tegar barang2 home furnishing,dan kegilaan ini selalu diterjemahkan dgn memanjang browse website yg ada kaitan dgn home deco.Ikea always become 1st website that must2 visit.


Dan setelah browse few times,aku mmg berhajat nak membeli panel tv,tgk harga di Ikea baru RM220, mmg aku nak sgtlah sbb compared harga di luar mmg smp kucing bertanduk pun xkan jupe punya. Kebanyakan harga kat luar ribu-riban..dan of course aku xkan membazir duit sebanyak itu hanya utk TV panel..membazir !!
TOBO TV PANEL - RM220


Even harga kebanyakan barang di Ikea mmg boleh dikategorikan sbg mahal.x munasabah - tp ada banyak benda yang masih dlm kategori murah, acceptable.Tp mostly kena tggu sales IKEA lah.Semalam baru shj tamat IKEA sales & believe me or not..aku & en papa heret anak-2 hari berturut2 ke IKEA hanya kerana Tobo TV panel nih..

Hari Sabtu kami dah pg IKEA -- memusing tgk real item-masa tuh berbelah bahagi sbb this panel x leh suit in kami punya tv bench yg sedia ada kat rumah..kalo boleh-mmglah x mo beli tv bench lagik..ingat nak mix-match shj..so mmg x leh wat keputusan muktamad..so end  up beli benda merepek yg murah2..beli rugs,beli pisau ,big bowl & water jug utk kakak2 ipar di kg..

Balik dr IKEA selamat ke Jusco Equine utk membeli baju2 raya anak2..selamat sudah!!dgn harapan masa bulan posa aku x tergoda nk gi shopping lagi utk budak2 ni..Bab beli pakaian anak2.,,mmg berhantu weeiii!!

Smp umah malamnya terus termenung-teringatkan Tobo TV panel tuh..en papa mulalah dtg idea DIY dia tuh berkaitan Tobo Panel..we still insist to buy that panel but refused to buy the complement of Tobo Tv bench tuh..sgt mahal tau..rm699 shj utk bench..saya mmg kedekut .

Esok pg- means semalam..pg2 lepas breakfast di mamak - shoot ke IKEA balik..Thanks to LDP as will not take more than 30minutes driving dr rumah semalam..Giler ramai IKEA-mentang2 last day sales..

So we made it to buy the Tobo TV panel --- as usual mesti beli benda lain..we bought the Billy Bookcase jugak-cost us rm169.. dan shelf rm69..kebetulan mmg smp skrg xde proper rak buku --sumer buku sejak pindah masih dok dlm kotak lagik..sgt kesian disitu..

Barang2 dah selamat smp di rumah-kos delivery RM55- smp umah senja semalam..En papa baru fit in the Bookcase tp panel TV x buat lagik.katanya kena beli kayu utk lapik bhgn belakang dulu..ini namanya alteration derhaka kepada produk unik IKEA...muahhahaha..

kalo dah siap..aku tepek gambar kat sini OK..

mood nak bergaya rumah tp at low-low cost..mungkin bagi idea pd org lain jugak yg suka idea bergaya tp murah macam aku ni..

IKEA ada servis assembly barang dirumah..tp kos mmg cekik darah RM5 per nut..so sila wat kira2 sendiri..


Published with Blogger-droid v1.7.3

5 comments:

zailamohamad said...

cepat2 pasang..mak nak tengok;P

takpe, as long as kita puas hati;)

zaila memang suka deko rumah tapi kn ikut budget kita gak kan;)

Suliana said...

betul tu kak lyn, cepat2 pasang ye. untung haben akak pandai betukang :-)

mzhany said...

alaa dtg jj equine tak cakap...uuuu.

tu utk ape eh kaklyyn, utk gantung tv kt dinding eh...

littlehumblelynn said...

Zaila,

lohkongx sempat nk pasang lagik.esok2 dia psg nanti lynn post kat wall

sue.
Bwk bersabar yea,tgh tggu lohkong rajin skit.huhuhu

hany,
alah2 jgn merajuk ok.equine tuh sekangkang kera jer.anytime leh dtg lgk.
Yg panel tv ni adalah fit in kabinet ke wall utk tv lcd/ led.nampak chantik sikit,segala cord boleh sisip dkt blkg panel tuh.

shima said...

oh tak sbar nk tgk rupa.nnt wat entry tau..husben pun pernah terpk nk beli yg ikea punya tu.dia kata mmg murah dr luar.