Pages

19 May, 2011

in order for us to turning House into H.O.M.E.S- Part 2

masih berkisar ttg tajuk diatas
jangan ada yang muntah darah


ada few things dalam checklist yang dah siap aku assigned


BUILT IN KITCHEN CABINET


aku jupe 1 syarikat bumiputera
bertempat di Puchong Gateway


hari wesak hr tuh
aku paksa dia dtg ukur & wat quotation terus
dia tolong design bagai
bawak contoh material yang kitorang nak


aku bagitau apa kehendak aku
en papa bagitau apa yg dia mahu
most of the idea cilok dr IKEA
huhuhu!!


kalo kira sapa fussy--en papa lagi fussy ok
macam2 dia mintak
tp bg aku as long as reasonable request at reasonable price
so kira ok jek!!


aku punya request hanya few thing aje kot
selain L shape
aku mahukan warna putih..x tahu kenapa mmg suka warna Putih
so sbb nakkan ilusi dapur yang luas-besar..so amik warna putih-klise kan?
dan aku perlukan satu kabinet panjang  @ tower cabinet
gara2 tersuka dgn salah satu design yang aku browse baru2 nih


tower cabinet -google
 jangan tanya berapa rega
sbb kira mampu ler utk org yg x berapa nak ada macam aku ni
harapnya tahan 10-15 tahun lagik..
dasar kedekut kan!!


en papa pulak suka sgt idea bekas sampah dibawah kabinet
jenuh jugak nak explain pada org kontraktor tuh


rupanya lebih kurang gini :-

rubbish bin -inside lower part of cabinet
apapun kata kontraktor tuh
dia akan try level best to fit in our request
dan siapkan semuanya sebelum we moved in this early june

PAINTING HOUSE

we manage to get indonesian guy to do that with cost us rm550
cat & segala perkakas kitorang yang beli siap2
dia hanya tolong cat luar rumah atas & bawah
pagar batu & pagar besi tuh sekali

so campur-tolak
we manage to save about 1k
kalo ikutkan kitorg nak hire tukang cat lain
reganya rm2000+ sekali dgn kos cat

tp sbb kitorang rasa mcm mahal sgt
kitorg pusing2 kedai hardware area rumah tuh tanya kos cat & berapa tin cat yg diperlukan utk sebuah rumah macam kami

most of hardware area rumah tuh kata
we need only 3tin x 5 liter
kosnya utk cat yang elok sikit about rm100+ per tin
ada jek cat yg lebih murah dlm rm40 per tin
tp kalo boleh mmg nak cari cat yg elok sikit spy tahan bertahun2

so semalam dah bagi sumernya pada indonesian guy tuh
hopefully mmg leh wat keja
dan siap on time

RAILING

baru siap beli railing solid wood-beli kat Jusco Equine
ada few railing yg x siap beli lagik
itupun jenis besi yg biasa tuh
kata en papa nak beli dkt kedai hardware shj
lg senang katanya

ada banyak list lagik yang still pending
pening kepala jadinya
tp this list hanya melibatkan benda2 kecik je

seperti di bawah  :-

  • ready made curtain-tgh mencari kat mana yg tgh offer /ada sales--x de idea lagik
  • sofa-x tahu lagik kat mana nak carik..xde idea lagik.yg pasti mungkin x beli dah jenis L shape lagik..x sesuai ..nak beli leather sofa..harganya mak aaiiii..sebulan gaji weeiii!!confirm kena reject awal2 dr senarai check list tuh!!
  • safety gates - utk tangga..ini wajib ada..dah x larat terjerit2 tgk auni panjat tangga..
  • drain cover- ini x tahu lagik kat mana aku nak cekau..ini antara benda wajib..aku ngeri tgk auni langkah2 longkang...

apapun masih banyak keja lagik yang pending
aku tgh pening..

dan makn pening bila kak ain request dr mamanya
nak g layan NUR KASIH THE MOVIE
siap bagitau nak pg sama mama jek..tak mo bawak en papa
bertuah punya anak!!

ntah celah mana aku nak selit  masa tgk wayang ni
smg dipermudahkan Allah
demi seorang anak...kan!!



mode : serabut lagik!!

5 comments:

ayu said...

jum tengok ngan aunty ayu nak???? aunty ayu tgk sorang2 je ni..mode --> kesiankan ??huhu..

alahai..buat slow2 ye lynn..benda ni take time juga sebenarnya...

mm..mcm best je dapat pindah rumah baru ni..nnt jangan lupa ajak ye..

tasekM said...

beli rumah baru yek..?


.

Lily@MamaZaraZareef said...

semoga sume urusan berjalan lancar k..=)

Imaan09 said...

Amboih kak ain..
Smoga dipermudahkan kak..
Off topic..my savvy tu eksiden..adik bawak keta kt highway tetido.. Berguling2 laa keta tu.. Tu y total lost.nasib bek adik xde pape..

littlehumblelynn said...

ayu

sila bawak kak ain..aci?
hehehe...

i/allah ada rezeki nanti..kita wat majlis sikit..kita jemput ok!!

tasekM;
rumah baru kita..tp 2nd hand rumah org dah...huhuhu!!

lily;
aminn....

imaan09;

tq dik!!laa..sian betul citer pasal keta tuh..ralat rasanya kan..