Pages

16 May, 2011

in order for us to turning House into H.O.M.E.S

mmg sekarang berkejar dgn masa
dalam masa yg sama x berenggang dgn kalkulator

campur-tolak
hanya 2 minggu shj yang tinggal
utk aku bersiap berkemas
utk pindah utk kali ke 5 dan dgn harapan ini yg terakhir sblm pindah ke alam abadi nanti

frankly mmg TAK KEMAS menda pun!!
aku banyak benar halnya sejak dua menjak ni

aku berulang alik dr ampang - rumah yg baru dibeli tuh
dok usung tali pengukur gi mari-gi mari
ukur nak wat railing
ukur dapur nak install kitchen cabinet bodoh2
mengira kipas yg perlu dipasang
mengira lampu yg perlu diinstall

tgh dok nego gitu-gini
dgn person in charge utk wat house painting
luckily kat bahagian dalam  rumah previous owner dah siap painting
cuma bahagian luar nak tak nak mmg kena re-paint semula
kosnya giler babas jugak..
ada yg nak smp dekat 3k...tercekik aku!! gulp!!
nak cat sendiri..x de maknanyalah kan!!

aku nak masuk umah by end of this month
kalo boleh sementara x move in lagik ni
aku nak every single thing renovation job  is done before we move in
aku x nak ler barang dah masuk rumah
rumah x siap apa lagik
so its been uncomfortable to us lebih2 lagik to ain & auni ler

so samada aku suka @ x suka
aku kena make sure everything is done before end of this month

surely will be not major renovation
mak x mampu ok!!!

setakat nak bina built in cabinet  utk dapur
-for sure bukannnya yg mahal2 ..as long as tahan lasak sudah!!
nak install timber flooring di main hall
-gara2 tersuka dgn salah-sebuah rumah yg kitorg pergi..hehehe
nak install built in cupboard dlm master bedroom shj
-ini personal request dr en papa sendiri

itu pun dah wat en papa pening kira bajet
berapa kali rombak
berapa kali fikir daaaa...

yang lain2 will only few little things
macam nak beli pagar utk tangga di bahagian atas & bawah as safety purposes
spy si auni x main turun naik tangga smp mama dia x mengamuk nanti

nak beli langsir siap shj utk main hall
yang langsir utk bilik2 itu--pakai mana yg ada aje..
nak tukar sofa yg berusia 6 tahun itu shj
yang lain2 will decide later..tgk berapa RM yang tinggal

huhuhu!!

wahhhh nak masuk rumah sendiri ni
duit kita mengalir macam air paip kan!!

mode : tekan kalkulator ke 721x

lepas tekan-tekan..


any recommended for installing kitchen cabinet ?
tgh blur lagik....

kot ada yg murah..kindly leave in comment box yek..
tq in advance :)

10 comments:

ayu said...

kira...jangan tak kira ye...alahai.hari tu ada home dec, kalau lynn sempat pergi time tu, memang boleh dapat la diskaun..

secangkir madu merah said...

lyn, mmg lumrahnya begitu, kalau nak berpindah ke rumah baru mmglah kena banyak kuar duit...itu belum termasuk kos lori angkat barang lagi... memang pening... anyway, semoga berbelanja yg berpada-pada, buat mana yg penting dulu..supaya tak tambah pening...

Daddy Ziyyad said...

Kos nak masuk rumah memang tinggi..kalau tak betul2 bajet, memang haru...

Saya dulu dgn wife, cat sendiri bahagian dalam rumah..memang penat,tapi puas hati..tapi rasa rasanya lepas ni mmg hire aja org mengecat..ahhaha

Marsha~ said...

bestnyeeeeeeeeeeee nak masuk umah baru.....

mekchu said...

survey banyak2.. tya ke kawan2 kalo ada rezeki dpt special prize.. hehehe.. nnti jgn lupa serita kisah mendeco pulak yeee..

mzhany said...

kaklyn, hany pun br je duk discus ngn hubby gak ni. hurmmm mcm byk je nk pakai...tp hany mmg dahulukan pagar dgn tarik bumbung supaya cover kereta. itu pun dah brape...hishhh tak masuk lagi kitchen cabinet ni adoiiii...


tp kaklyn, geram sgt dgn lawyer owner, boleh diperam2 nya document kitorg, berbulan delay. eiii sakit hati....mcm2 la hai....

DrSinga said...

Yeayyy..
Raya rumah baruuu!!!!

Lily@MamaZaraZareef said...

wahh..lagi 2 minggu nk pindah ek..tk lame lagi tuh..hehehe..sy pon bakal bizi menekan kalkulator jugaklah lepas nih..bakal nk berpindah gak dlm mase sebulan dua nih..huhu

littlehumblelynn said...

ayu;

tuh ler pasal tak habis2 mengira kami ni :p

kak scm;

mmg yg ini renovation paling minor kak sementara kami nak move in..x mampu nak wat lebih2!!

drdaddy;

tuh ler banyak betul pakai duit..nyaris makan pasir kalo ikutkan hati ni..heheh

marsha;

umah baru kita..umah 2nd hand org..huhuhu!!!

mekchu

alah..deco bodo2 jek..x secantik umah mekchu ler,tp kalo idea deco bajet rendah bolehlah kot..hehhee

hany;

hany beli kat mana yek? kat LEP jugak ke...

kalo org lain sibuk deco pagar bagai..kak lin benda utama dlm kepala adalah dapor..paling serabut bab dapur jekk..perkakas banyak ..

drsinga

insyallah :)


lily;

sama je lily..rumah lily umah baru mungkin x sebanyak RM yg kuar utk rumah akak yg beli 2nd hand ni..banyak benda nak kena maintain.

Imaan09 said...

Bz..xsabar2 nk BW cni,nk dgr crita2 kak lyn..besnya..nnt gtau kos ek..mana tau mbantu bloggers lain y nk pindah umah jugak..
Sy pun,klu nk masuk umah baru,mesti laa nak smua DONE kan..xkan dah masuk br nk bketuk2 bagai..