Pages

28 July, 2010

Do not take GRANTED for your child SAFETY


pagi nih aku berkesempatan layan HotFM

otw g opis tadi

citer pg nih pasal kes kereta dilarikan bersama 2 org anak

ketika mak& ayah mereka ke kedai gambar

yg ceritanya terpampang front page kebanyakan akhbar hr nih


serious.......sadis ok!!

itu kes yg melibatkan anak yg dah besar panjang(kalo umur 17tahun kan,.)

alhamdulillah anak2 itu selamat tanpa diapa2kan..


tapi bila ada caller seorang perempuan @ ibu yg called infm tgglkan anak yg berusia 6 tahun selama 1 jam (maybe frequent done) hanya utk pg shopping..just use a simple & annoyed reason yg dia dah trained anak dia locked the door properly,open window for air circulation & only open when see her around..


hello wth***


pls dont use this kind of silly EXCUSES!!!!!!!!!


aku x tau org lain

bagi aku..keselamatan anak2 mmg ditangan /pemantauan kita sbg ibubapa

kita dah cuba segala yg terbaik

kalo ALLAH kata nak jadi,jadi jugak!!

at least kita cuba pastikan keselamatan mereka


tp bila ada yg amik mudah

inilah yg akan terjadi


kereta boleh beli..kalo hilang insuran leh cover

anak hilang..anak kena apa2..

insuran berjuta pun xkan mampu cover nyawa si kecil kesayangan kita!!


**sedikit emo pagi nih..**


tak dapat bayangkan kalo anak2ku yg terlibat atas kecuaian sendiri


for those yg x sempat belek paper

sila jengok SINI


27 July, 2010

SALES !!

15 July – 5 August 2010 : Esprit Sale


aku peminat ESPRIT tegar........kalo ada yg giler macam aku..
jom kita terjah ramai2..



26 July, 2010

takziah buat seorang SAHABAT


aku copy & paste

kisah kemalangan ngeri jumaat lepas 23/7

yg tersiar didada akhbar


ianya melibatkan adik2 kesayangan seorang sahabat:

kemalangan melibatkan 3beradik

1 org koma di HSZH K.tganu

2 lagi meninggal dunia di tempat kejadian

Innalillahhiwainailaihirojiun


semoga Na & Family tabah hendaknya;


Dua beradik maut, satu koma
Laporan dan foto KHAIRUL HAMIZY RAMLEEam@hmetro.com.my2010/07/25

KUALA TERENGGANU: Dua terbunuh manakala seorang lagi koma apabila motosikal dinaiki tiga beradik itu dirempuh sebuah kereta yang gagal dikawal selepas mengelak sekumpulan lembu di Kampung Padang Machang, dekat sini, malam kelmarin.
Dalam kejadian kira-kira jam 8 malam, motosikal ditunggang Mohd Masri Mat Ludin, 14, bersama dua adiknya, Mohd Arif, 12 dan Mohd Firdaus, 4, selaku pembonceng dalam perjalanan ke Sekolah Kebangsaan (SK) Beladau Kolam.
Semua mangsa yang dalam perjalanan menghantar Mohd Arif ke kem kelas malam di sekolah itu dan tidak dapat mengelak selepas kenderaan dari arah bertentangan hilang kawalan sebaik mengelak sekumpulan lembu yang melintas.
Mohd Arif dan Mohd Firdaus yang parah di kepala dan badan meninggal dunia di tempat kejadian manakala Mohd Masri parah dan masih koma di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ).
Ibu mangsa, Ramlah Ismail, 41, yang tinggal di Padang Tengir ketika ditemui berkata dia tidak sedap hati apabila anaknya tidak pulang selepas hampir satu jam keluar dari rumah.
Menurutnya, perjalanan ke rumah ke sekolah yang terletak kira-kira tiga kilometer hanya memakan masa setengah jam, namun pada hari kejadian anaknya tidak sampai ke rumah seperti biasanya.
Ibu kepada lapan anak itu berkata, hatinya hancur apabila jiran rumah memberitahu dua anaknya terbunuh dalam kemalangan dan bergegas ke tempat kejadian untuk memastikan keadaan sebenar.
“Sebelum kejadian, anak saya bertekak kerana mereka berdua enggan mengajak Mohd Firdaus kerana bimbang keselamatan, namun tidak siapa menduga tindakan Mohd Masri yang enggan mengajak adik kecilnya itu sebenarnya mempunyai hikmah tersendiri,” katanya.

selamat berPINDAH akhirnya...

pic crdt to google

syukur alhamdulillah

segala puji bg ALLAH

aku & family selamat berPINDAH ke rumah baru kami

jumaat lepas



selain kes berebut lif di kondo tuh

kes yg paling biasa

at the end ,lorry mesti up harga

malas nak bergaduh

x kuasa.....tp mmg aku mengarah tahap DEWA punya

1 barang pun aku x angkat

bengang punya pasalkan....

dalam tempoh 3 jam barang2 dr umah lama ke umah baru tuh

start pindah kul 9.15am..siap dlm kul 12.30



aku lak amik masa dok kenakan curtain

assemble all bedframe

susun furniture..mengemop lagik

membasuh dapor bagai

mengeluarkan pinggan-mangkuk susun dlm kabinet

mengemas bilik kak ain

mengemas kain-baju

dkt kul 6pm baru settle

(itupun bab buku2..kotak isi perkakas kecik2 x siap lagik tuh..)



memang PENGSAN!!!!!

itu x angkat barang tuh

kalo angkat 4-5kali pengsan kot!!



apapun aku dah senang hati skt

pg nih bangun awal sikit

sbbnya kena hantar kanak2 ke nursery

yg jauh sikit berbanding umah lama yg belakang umah tuh

x kisahler kan..



last week x jadik balik kg

en papa sakit2 badan

x larat nak drive jauh2

this week pun x leh balik kg gak

aku lak ada team building 1/8 nih



so next weekler kalo xde aral melintang








award dr ayu


dapat award dari ayukhairy


kriteria yang diperlukan oleh pemberi award ni :


1. Anda mesti beri pujian pada pemberi award ni..

TQ ayu ..terharu nih..:p


2. Sila beri award kpd 10 blogger yg lain

sapa yek?

main pas around jer lah..to all my fav list of blog

  • Dr Wan
  • Hanybunny
  • Farah Studio 5577
  • Farah-Mylil dreamz
  • Zaila
  • Elyn
  • Yatt-My sweet sour love life
  • Notti-netti
  • Kakyong.com
  • Kak Naz

  • 3.Anda mesti memberitahu kpd 10 blogger ni..
Itu wajib..tp kena banyak masa nak blogwalking nih..


4. Bagaimana anda boleh digelar blog yg best n great?

best ke?best ler utk sendiri baca..sendiri gelak..sendiri nangis....huhuhu..utk org lain x tau...tp kalo ada yg rasa "best @ great" itu subjektif..ini blog peribadi,segala cerita ttg kisah aku & suami struggle membesarkan kedua2 anak perempuan kesayangan kami.


22 July, 2010

PINDAH 8 --final touch UP!


malam tadi aku dah bersusah-payah settlekan bahagian dapor
malam ni tggl campak dlm kotak / plastik hitam shj perkakas yg tggl
perkakas bawah kabinet tv
papa dah settlekan malam semalam gak

malam ni nak settlekan kabinet kasut
nak audit kasut2 lak
(kat opis audit akaun org..kat umah pun kena audit jugak)
nasib baik aku jenis x banyak kasut
mmg x rajin membeli ok..
selagi x hancur kasut yg ada..selagi boleh ku heret
itulah yg ku lanyak smp ke sudah
begitu jugak bab beli baju,make -up..

(bab nih en papa sgt PUJI ok..)
tapi bab beli PARFUME..FAILED...!!huahua..

petang nih en papa
baru nak settlekan urusan tukar alamat di TMPoint
x tau samada leh remain same number @ not
sbb move x jauh sgt
begitu jugak dgn satelit ASTRO tuh
aku x tau cajnya berapa..
en papa kata nak tel semula installer
mintak dia wat ler nampak gayanya

dgr citer en papa
the owner havent paid yet the charge of grill tuh
so x choice we will let go our fund by tdy
dan samada dia suker @ x ..
kitorg akan tolak dr sewa umah august
nasib ko ler kan..

petang nih nak g merayau sat
nak cari stove baru
stove yg lama
mmg ala2 hancus gitu
dah 5 tahun aku lenjan
mula2 ada hati nak beli induction cooker
tapi mahal weeiii..(belum rasa terMAMPU nak let go duit sebanyak itu)

kata en papa
bawak bersabar,tggu beli umah sndr dulu
leh install sekali dgn kitchen cabinet
iyolah tuh........

hopefully esok xde masalah
movers on time
leh cepat2 siap pindah barang
bukan apa..x suker letak anak2 bwh nurseri lama2
lagi cepat settle pindah
aku leh unpack barang pelan2
dah siapkan dapur dulu
baru leh amik anak2..


kawan2 doakan smg segalanya berjalan lancar esok
i/allah kalo rajin kuhapdet blog nih lagik..
if not see next monday..

smg allah permudahkan urusan ku esok..
amin..

21 July, 2010

senyap2 jerk.........


sejak 2 minggu lepas
aku tgk en papa
asyik browse thru mudah.my
ntahapaapa yg dia carik
aku xdelah tanya

at last dia bersuara
papa nak beli LCD BRACKET lah....
nak carik yg 2nd hand
kot ler murah

okey...........malas nak cakap apa
ikutkan ajer

agaknya en papa tensen
tgk LG SCARLET kesayangan dia
jadi ala2 white board kak ain
kak ain selalu berangan jadi teacher
si lil booboo jadi anak muridnya
mmg bercalar di buat dek si ain

semalam balik keja jerk
en papa bagitau dia dah beli dgn harga rm100
kat kedai elektrik kat taman kosas

ok....... lagik

aku pun x nengok lagi
m/mana rupanya

agaknya gini rupanya;


pic crdt to pak google ^_^

ikutler papa
jangan owner rumah tuh bsg lak
kita dok drill wall dia.....



exhausted


hari nih dah hari rabu
dalam 2 hari ..to be exact this 23/7
aku nak pindah umah
skrg janganler sesapa berhajat nak dtg umah
mmg umah mengalahkan tongkang pecah

mmg serious sgt bersepah
adatlah org nak pindah kan

sana-sini penuh kotak isi buku,isi perkakas kecik2
plastik hitam penuh kain-baju
raga penuh pinggan mangkuk.gelas2
belum lagi bab nak kemas plastic ware,kuali,periuk
perkakas dapor mmg x kemas masuk kotak lagik
sbbnya masih nak masak lagik smp esok
esok baru nak pack microwave ,toaster,blender masuk dlm kotak msg2
(aku mmg suker simpan kotak)

smp hari nih aku still keja lagik
memanjang smp umah kul 8pm
kelam-kelibut memasak ala cincai2
nak melayan si booboo& kak ain lagik
nak melipat kain baju bertimbun
nak tidokan budak2 lagik
dah siap kanak2 tido
mama x leh tido lagik
nak mengemas lagik

aduhai penat weiiiiiiiii...
dah ler keja 10jam kat opis
balik sambung mengemas x habis2
mak aiii..aku serious PENAT tahap gaban

next week aku ada team building
ingatkan next week aku nak balik kg en papa
tp biasalah opis konon2 boleh IS0 nih
suker wat ad-hoc planning


bodossssssss............!! ^_*

nampak gayanya sabtu nih kena cabut balik kg lak..
bayangkan jer lah
jumaat nak pindah
sabtu nak run--run--away balik ganu

aku xmo serabut kepala

"biar jerkk umah sepah kan......"
janji dah pindah........

susah2 isnin aku ponteng lagik
huhuhu............

pekerja contoh ok............















20 July, 2010

mode --------Busy----------------

aku sgt sibuk hr nih
keja sgt banyak
buat call sana,call sini
hantar courier pun aku jugakkkkk..!!
reply email,ad-hoc report
melayan permintaan para pelanggan yg budiman
(apa punya piagam pelanggan daaaaaaaaa..berkhidmat dgn telus & ikhlas)
balik umah
makin sibuk lagik
packing lagi,x siap2
semalam baru siap packing bilik master bedroom
settlekan packed baju aku & anak2
baju en papa dia packed sendiri
aku ingat
at the end of the day
banyak stuff yg jadi habuan waste bin
aku malas nak pikir pjg2
banyak sgt segala tok-nenek barang
sejak zaman mengaji smp dah beranak 2
aiyokhhhhhhhh
aku ingat minggu depan
seminggu lagik demam
nak unpack pulak.............
help!!help!!

19 July, 2010

antara lokasi ,jenis & harga ?mana satu jadi pilihan..


kelmarin aku & en papa serta anak2 ke PUNCAK ALAM
tgk rumah contoh di Shah Alam 2-Alam Suria
amik guthrie EXIT bukit jelutong..
menghala ke UITM Puncak Perdana
terus lagik.........
approximately dlm 30km dr exit guthrie tuh
baru ler smp ke umah contoh tuh

throughout the journey
areanya mmg agak ke dalam
mmg pinggir bandar Shah Alam
sunyi & x sesibuk Shah Alam rasanya

house review?
sgt PUAS HATI
with the value of rm2** ***
spacious..........cantik....& aku betul2 in love at first sightlah
appx built in 1790kps
with 4bedroom & 3 bathroom
2 living room

seriously aku suker sgt

tapi bak kata en papa
the place x naik lagik
x semeriah umah aku di Ampang
tp the environment.......

we both has agreed its up to more than we expected

ttg jauh umah ke tpt keja
dr situ ke opis aku di PJ
will take around 40m driving
utk en papa
mmg xde masalahler

en papa kata
sumernya terpulang pada aku
if aku suker
he will proceed the loan arrangement

with the limited budget that we have
i cant possibly own a landed house area klang valley
yes a lot of houses to sale but i need to proceed with 10% from selling price as initial payment
sdgkan aku & en papa berharap pd govt loan nih ajer
aku x tau m/mana processnya beli umah atas org
kata org initial pymt 10% is a must
then lawyer cost sumer atas kita
belum bab penyelenggaraan rumah masa masuk tuh lagik
seriously i cant afford it..:
that's why aku & en papa bincang
we should buy new house instead of buying 2nd hand houses

mmg banyak condo tgh naik..(area gombak,batu caves sana,selayang)
tp aku x minat sgt umah tinggi2 nih
harga lebih kurang umah landed
kena bayar maintenance seumur hdp lak tuh
mmglah banyak fasciliti itu & ini
tapi aku selalu bertanya pada diri sendiri jugak

"am i really need that?"

bila masa lak aku nak berendam dlm pool tuh
nak guna gym fascility?
nak g kedai..dobi..(mana2 ada skrg nih)
nak dkt segala tpt..happening life..dok tgh2 bandar
takkan tetiap hari nak g shopping lak kan.........

so for the long term decision
aku & en papa setuju nak proceed dgn umah tuh
to live our own life,to raise our kids & built better future disana

mungkin jauh mula2
dah lama2 oklah tuh kan...........
dulu org kata putrajaya jauh
skrg x jauh dah kan...........

sekali-sekala org nak dtg jer
biarlah jauh pun..
tp aku suker..(x jauh nak g PJ dah..)

korang rasa macammana?

bagi aku selagi lokasi masih dlm lingkungan "accessible thru h/way"
rumah jenis"terrace"
bawah rm270k
aku rasa ok dahhhhhhhhhh............

harapnya kami membuat pilihan yg tepat

insyaallah........



PINDAH 7


malas nak hapdet pasal dinner di PICC

nak hapdet pasal citer PINDAH nih lagik

semalam mmg "hari berjalan sedunia"

dari Putrajaya-Puncak Alam-MidValley-back to Ampang again



panjang citernya...(later ok)

nak citer lagik

semalam ptg tgh2 hujan ku heret anak2 ke rumah sewa baru kami

ok..grill dah siap..tp kitorg x leh masuk

locked ..



call owner--->>x answered

htr sms ..owner tuh kata dia hospitalised kat Hosp Melaka

en papa pun sms tanyakan keadaan dia (concernlah jugak kan..)

dia reply xserious sgt..doktor suh rehat

owhhh okey...........(leh caya ke?)

and then dia sms no tel "org yg dia suh wat gril tuh"



kitorg pun call en daud tuh

si daud tuh infm .."kuncinya mmg ada pada saya,owner tuh janji nak bayar rm800 hari nih..tp bila saya tel tuan umah nih kata dia sakit pulak"



do you smell something fishy here"



nampak sgt this owner has no money

yg menjadi mangsa si en daud nih ler..

kesian kawan tuh



bincang2 dgn en papa

en papa kata kita tggu dulu

sbb arrangement pymt nih owner tuh deal himself with en daud

malas nak masuk campur ler..



tapi this owner pun sengal tahap gaban

kalo ko betul2 xde duit ko cakapler terus-terang kan...

x payah ler tetiba infm ko sakit lak

smp kena warded smp ke melaka

bayangkan dia tggl ampang jer..



aku & en papa leh jer let go RM800 tuh

with condition deduct dari duit sewa bulan 8

tp this person xtau apa punya ego ntah..

dah ler xde duit..menipu lak tuh



so aku & en papa akan tggu jer lah

tp kalo by 22/7 nih xde apa2 feedback drpd owner nih

kitorg mmg akan call dia,infm akan remit pymt pd this en daud

bcoz approximately we will move in by this 23/7

dah confirm movers & lorry pon..



macam2 jenis orang daaaaaaaaaaaa....










16 July, 2010

caravan = car + van....yealah tuh:)

aku terima email from "partner in crime ku"
dia nih mmg suka-suki
google gambar pelik2 nih
macam2 ada
so yg nih macam menarik
ku paste kan
diblog terchinta ku ini
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v



3 gambar di atas nak tunjuk betapa besarnya caravan nih,leh masuk ferrari dlm tuh..



living room--->>chanteknya kabinet tv tuh kan?



tak luas tapi memanjang



bilik tido..lawanya..(kalah umah kita weeii)




next to bedroom is loo kot..




gossip area


spacious rite

kat msia ada ke khidmat sewa caravan nih?
leceh kan tiap kali nak travel cuti2 malaysia
kena berebut sewa hotel
kena lak bayar caj extra kalo kena bercuti time peak hour/cuti sekolah
tapi caravan kalo ada kat msia nih
kena yg betul safety
risau lak kot park tepi2
kena rompak plak kan......
huhuhu..





when your HEART smiling : )


selamat hari jumaat

spt entry jumaat2 yg lalu

(hari yg paling aku suker..)


hari nih mood ok..x swing

pg td x rushing sgt

sempat mandikan kak ain

sempat main dgn si bambam booboo

(makin hari makin debok itu budak kecik,bak kata papa ayam daging...)

sempat smp opis 8.15am

wahhhhhhhhhhh sgt takjub ok..(dr ampang ke PJ )

pg2 sempat bergayut dgn bonda tercinta

bergosip..huhuhu...


this bonda

tgh excited nak baking

sejak dua menjak nih

rajin sgt join baking class

so dia tgh excited sesgt..

siap ajak beli oven lagik


the real story

my mom masa aku kecik2

not good in baking

adaler 2-3 jenis kuih yg dia pandai buat

kuih samprit & tart nenas & kuih kacang

dan buatnya adaler 5 tahun sekali..(yea kot........cant remember)

tapi aku x salahkan mak

dulu aku kecik2

my mom is single mother sinced umur aku 10 tahun

she strived very hard to feed all of us..with her limited sources,time,hand & etc

so mmg mak xde masa nak g belajar baking nih

but bila 6/8 anak dia dah kawin,dah ada hidup masing2

baru ler dia senang hati nak join class itu-join class

join class craft,baking,menyulam..etc


anyhow its good for her

sinced she has retired last 5 years

dia pun nampak boring sikit

dok sorang2 ..weekend baruler kami adik-beradik dtg

paksa mak masak lagik..huhuhu..


tiba2 rindu sama mak...

tapi ini petang

mau serang umah mak..(siap order makan lagik..)


so next wishlist

to buy new oven for my mom

last may dah beli washing machine utk dia as besday gift

kali nih beli oven

utk paksa dia baking utk anak,menantu & para cucu..aci??


apa yg murah & berkualiti yek?


aku mmg blur bab2 baking nih

aku suker je makan cuppies,makan kek tp bab nak buat

aku x minat!!

camno tuh??


esok ada dinner kat PICC

sgt kelakar tema "gothic & glitter"


bayangkan jerlah.......

aku seriously x beli baju lagik

esok pg baru nak merayap ke sogo

carik baju ...

bak kata partner in crime

beli t-shirt hitam jerk..........aci kot??huhuhu...


mmg buta seni betul kan..


dapat emel nuffnang


"you are cordially invited to LG COOKIES MONSTER PARTY on 24/7/2010"
(ada sesiapa dapat..jom kita g sesama nak?)


suker jerk..cuma x tau sempat ke nak pg nih

tgh kelam-kelibut pindah.nak mengemas lagik


apapun nanti adjust dulu

kena submit RSVP dulu...


laallaallaallaa....

today mmg sgt suker hati

wpun x best keja hari nih

muka boss macam apa lagik..





15 July, 2010

lil booboo dah pandai merajuk ^_^


pagi tadi dlm kul 5am

aku kelam-kelibut bangun

goreng daging kunyit+bawang ptg bulat2 tuh

nak makan sama nasik putih

dan sup ikan merah yg aku masak malam td

utk sahur..........yes ( posa lagik nih..)

kan marathon 26 harik......(ishh..ishh..bersalin booboo punya pasal)

bancuh teh tarik (wpun x sesedap teh mamak)

belasah jer lah ok


tgh sedap2 mamam

si kecik tomei mama nangis

uwa...uwa..nak susu lah tuh

aku lak tgh mamam..tggl sikit lagik

terkocoh-kacah basuh tangan

nak bagi susu lah kononnya

baru nak sua.......dia makin kuat nangis

jenuh ku bagi..makin kuat nangis

rela lak dia berlapar gitu..hisap pacifier dia..nyot..nyot..


rupanya dia "merajuk" ok

mama lambat sgt bagi susu

terus xmo dah...........

aallla..busyuk2 mama...


so aku pun landing sebelah dia

mmg dia lgsg xmo..smp kul 7am

baru lah dia nak menyusu..


penangan sapa lagik

menurun perangai mama lah nih kan..........(mogok lapar)

huhuhhu..


foot note:this 17/7 lil booboo is 11 month..

14 July, 2010

PINDAH 6

received sms forwarded from en papa
"Salam ustaz,sabtu pagi akan pasang grill"

fuh lega...

aku sangat risau ttg grill nih

siap mimpi2 korek tabung kak ain

nak wat grill punya pasal

(punyalah teruk kan..)

so insyaallah

by next week aku & family

akan move in to that house

skrg tgh tggu quotation req reply dr subalipack.com

kalo dah dpt & dah deal

aku kena kow tim

sumer urusan packing dulu

ada beberapa barang lagi yang x siap simpan

mostly baju2 aku,anak2 & en papa

the rest banyak yg dah siap packed

this weekend nak basuh langsir2 lak

nak hang di umah tuh

bak kata papa.."pakai je lah apa yg ada"

next time ada bajet baru wat yg lain

for the whole house

a good thing here en papa sgt terror jahit langsir ok..

aku lak sgt terror "bab mengarah"huhuhu..

so kawan2

wish me LUCK

smg sihat hendaknya & jangan jatuh sakit lak

sapa nak tolong angkat barang,tolong mengemas

angkat tangan!!


kerana traffik kah?


aku ber"blog" bukan niat nak dapat high traffic

nak org baca..nak org telek

sblm nih xde follower pun

xde paksaan pun..


blog ku ini berkisar dgn kehidupan peribadi aku

apa yg aku lalui

sepanjang menjadi isteri beranak 2 nih

aku aktif berblog sejak mengandungkan booboo

masa mgdgkan kak ain

aku x kenal pun blog nih!!


tapi sejak aku rajin blog walking nih

aku terlihat..tertengok

sesetengah "blogger"

banyak cara nak naikkan traffic

dan kdg2 aku rasa mcm2 jenis manusia ni rupanya


aku lebih suka baca blog

yg kisahnya berlaku di dunia "realiti"

yg berkongsi info menarik..bukan tujuan menayang2 @ menunjuk2

aku suka baca info kekeluargaan/bukan cerita luar-dalam "seks " terutamanya


dan aku paling pelik

bila ada jugak manusia

yg gunakan blog mereka sndr

"utk cerita kisah yg bagi aku sgt sensitif"


kebanggaan kah?

kejayaan kah?

suka kah?

bila ada reader yg membaca /terbaca kisah pelik tapi benar anda?

(mungkin ini cara/jalan mudah nak jana traffic?)


bagi aku ber"blog"

mestilah ikhlas

bukan sengaja nak naikkan traffic

put hint really "fishy"

seriously so annoyed...(ini pendapat peribadi x mewakili sesiapa ok)


aku x tau niat org lain

bak kata org itu blog ko kan

suka hati ko ler kan..


bagi aku nuffnang mungkin as + bonus utk berblog

tapi bukan jadi KEMESTIAN

kalo ada itu REZEKI

kalo takde

aku x rasa apapun..

mungkin belum rezeki..


aku seronok tgk org lain yg boleh BE

tp melalui penulisan blog yg telus

macam blog ini


my fav blog skrg nih..

ayat yg sempoi..

very lovable mommy

baca pun seronok...

bila dia tulis ayat happy..aku pun turut rasa happy gak

bila dia tulis ayat sedih..aku rasa nak nangis jugak

aku x kenal siapa dia


tapi aku betul2 suker baca blog dia.........


hopefully aku harap akan ada jugak org yg suka baca blog aku

m/mana aku suka baca blog dia..

(tp kalo ada yg menyampah..you may walk away & press the X button)


banyak lagi blog yg menarik

tp kebanyakan blog yg aku paste di wall blog ku ini

my entire fav reading list


pendapat kawan2 m/mana?

13 July, 2010

mengidam?


lunch hour nih
aku berangan best giler
dah nama pun org posa kan
dalam kepala
cepatlah kul 7pm kan

ntah sempat ntah tidak aku nak masak
ntah2 masak kat kedai thai macam selalu
huhuhu.......

tetiba aku terasa nak makan nih

siakap masak tiga rasa

sotong goreng tepung

tomyam pok tek

so balik keja

nak ajak en papa & anak2 ke SINAR MESRA

mama confirm smp lambat,x sempat masak ok..

kasi can lah mama cuti masak..kan posa..........

alasan ok..wink*wink*

aku merupakan pengemar tegar makanan thai

siap boleh list kat mana sedap,kat mana x

(nampak sgt kuat makan..)

kalo korang tau area mana yg best boleh share2 kat sini..

any recommendation ?

PINDAH 5



wahh pg2 malas nak wat title
hari nih masih posa..(ganti hutang dgn DIA)
mmg marathon lagik...bukan KL MARATHON ok.
dan yg paling x boleh blah
pg td kul 5am aku bangun sahur
siap makan nasi + tomyam (semalam beli pas balik keja)telur mata +nescafe+roti butter
siap telan B COMPLEX lagik
(meriah kan...........!!huhuhu..)





sebabnya lately kalo posa
lembik semacam..nak keja pun x best
so aku merajinkan diri bangun sahur
kang disebabkan POSA aku produktiviti hancur!!
xmo ler kan...........(nanti org kata mentang2 posa..keja x jalan,x best lak kan>>)





back to enty merepek-meraban ku semalam


en papa dah called house owner
kononnya baru nak ajak jupe
then house owner tuh inform
dia dtg umah ptg semalam
dah deal dgn maintenance people
will try to install jugak
(agaknya dia terMALU sendiri..sbb that day mmg dia yg berIA2 janji dgn kami..)





so aku harapkan good NEWS ptg nih


sbnrnya this owner refused to pay maintenance deposit
he told before " why he need to pay deposit if he want to fix in gril to his own property"
tapi sbnrnya the truth story behind the scene
he refused to use maintenance installer which is cost rm1800
dia nak wat sumer benda sendiri..murah katanya
tp in this case mmg kena bayar deposit pd maintenance lah gt..





pada aku
the same goes around
ko bayar luar rm1200 kena tambah bayar DEPOSIT pada maintenance rm1050=rm2250
kalo amik dgn maintenance kena bayar rm1800
pandai math ke tidak owner nih??bodo** tahap gaban!!





walaupun ramai jerk yg offer to move in their house(dulu masa aku susah2 hunting umah xde pun org nak offer)
sabar jer lah......
ada yg suh masuk x payah bayar deposit pun ada
tp aku jadi x sedap pulak





pertama : aku betul berpegang pd janji owner & aku yakin kalo aku canx contract tuh.,.deposit kali yg nearly rm4k tuh burned macam tuh jer..( diingatkan aku bukan org kaya ok..nak sedekah buta2 pd dia..no way jose!!)



kedua: aku x suka nak wat MUSUH dgn org--->>x mo lah bermasam-muka dgn owner..ampang bukan besar sangat..pusing2 jupe jugak!!x best kan..



ketiga: aku mmg suke umah tuh..penat aku cuci..nak tau apa yg aku suker sgt kat umah tuh..view KLCC,end lot apartment,dan lampu2nya..........alahai comel lote!!



keempat: penatnya mendapatkan umah x abis lagik....aku banyak benda nak pikir lagik..thats why seboleh mungkin aku akan stay gak umah tuh..(hopefully dptlah maintenance tuh install grill tuh within this 2 week time)

so sekarang aku MALAS nk pikir banyak2
malam tadi dah req quotation mover
aku ingat nak amik pro mover


SUBALIPACK.COM





aku harap xde lah mahal melampau sgt
kenapa aku amik dia?

sbbnya ownernya MELAYU
kdg2 mmg aku nak tlg org MELAYU
tp kdg2 tuh MELAYU jugak yg kenakan org MELAYU
x paham aku..

pada aku
kalo org melayu x tlg bangsa sndr
sapa lagik nak tolong kan..



aku bukan racist
tapi sbg umat islam,aku nak tgk perniagaan org ISLAM kita naik jugak
tp dgn harapan peniaga ISLAM
berniaga secara berhemah,servis tip top & jujur hdknya






























12 July, 2010

30 hari mencari rumah...........NOT AGAIN!!!!!!!!!


aduiiiiiiiiiiiihhhhhhhhh

apalah nasib

setelah beribu-riban duit aku habis

macam ni lak jadinya


as aku pnh infm dulu

yg umah tuh umah baru

owner beli mmg utk kasik sewa shj

dan masa sblm sign agreement

he has confirmed @ agreed with us

to install/fix the gril infront of main door,sliding & kitchen as well


umah tuh was at 9th floor

depan main door is EXIT way(korang paham x)

so seriously x SAFE without the gril

dah ler kiri-kanan xde neighbour lagik!!


suddenly this morning the owner

send sms to en papa


"Salam Ustaz,Hairul sini saya hendak beritahu ustaz mengenai grill di rumah yg ustaz menyewa.Saya tak dapat pasang grill pada masa ini kerana mereka(pihak maintenance) meminta deposit rm1500 utk disimpan selama 6 bulan.Oleh kerana saya kekurangan wang terpaksa saya tangguh sehingga lepas hari raya nanti.Saya minta maaf diatas teknikal ini.sekian Hairul."


allahuakhbar.......hanya kau yg MAHA MENGETAHUI

betapa sukarnya PENCARIANku ini


sekarang mmg aku buntu

banyaknya masalah kami skrg nih;


pertamanya -aku dah let go almost rm 4k utk deposit umah & tenancy agreement

keduanya -aku & suami dah sign tenancy agreement 1+1 -->>we bind into contract rite now

ketiganya -aku mmg xde daya nak cari fund lain utk umah lain pulak.

keempatnya -aku mmg xnak masuk rumah without the gril(sgt x secure bagi aku........)

kelimanya -aku memegang pada janji owner tuh!!

dan aku ada beberapa option di cn:

pertama -schoolmate en papa ada offer umah dia di tpt yg sama jugak (without deposit but same rental amount) she has paid to maintenance to install a gril .should be done during 2 weeks time.ada lak yg offer to stay at their house since they will move to jakarta for next 3 years time..(tp yg ini aku mmg xmo..aku dah SERIK)


kedua-kena liased dgn owner if he manage to refund our deposit..kalo xdpt penuh dpt 3/4 jadiler & forfeited the contract that has been signed.at this point mmg aku kena mintak consideration dia sbg manusia yg beragama ISLAM ..bukan sbg owner/tenant lagik..kot ada belas-kasihan kat aku & suami..tapi kalo dia x refund pun tp x amik apa2 tindakan undang2 pun dah mujur (tp ini ayat org yg berduit..aku xde lah kaya sgt smp nak let go nearly rm4k kat org macam tuh) lagipun aku terpaksa buat mcm nih sbb kan dia dah JANJI..dan aku betul2 confident dgn dia that time..tgk gaya macam org berduit..(x ku sangka mcm nih jadinya)


ketiga-let go duit aku sendiri ( mana nak cekau lagik....) utk buat sendiri gril tuh..it cost more than 3k+..seriously aku dah xmo kuar duit lagik..+- nearly 5k habis kali nih....


keempat-still move in to that house & bear all the RISK..tanggung sendiri susah-senang utk tempoh 4 bulan lagik..(macam-macam boleh jadi dlm tempoh itu)dan aku x yakin owner akan tunaikan janji dia kalo dia tgk kitorg leh survive hidup kat umah itu without that grill for that long!!


mmg aku tgh BLUR skrg


kalo kalian di tempat aku

apa yg kalian buat?

aku betul2 SURRENDER kali nih.


rasa nak nangis pun yer jugak!!!uwaaaaaaaaaaaaa............
as a tenant
mmg aku & suami yg TERSEPIT skrg nih
dan sepatutnya aku pun kena draf tenancy agreement
utk kebaikan aku jugak next time.......
kalo dlm keadaan skrg
aku & suami
x ubah macam mentimun & durian
tergolek kami sakit..digolek lagi TENAT!!
HAMPEH!!!
*ya allah,permudahkanlah segalanya buat kami..aku berserah pd ketentuanMU"











PINDAH 4


jangan ada yg membebel
entry sama lagik........
yes........mmg sama ler..

so bulan nih....mmg entry PINDAH jerk smp muntah

hehehhe...

as usual aku sibuk dgn urusan packing lagik
dah pg basuh umah
dah beli beberapa brg2 WAJIB beli
utk masuk umah tuh
berhabis jugak..aduiiiiiiiiii!!!!!!!!!

pening pala nak kira bajet semula..

dan yg makin memeningkan kepala aku
rumah tuh still x grill lagik...
malam ni baru nak roger
kalo bole nak mintak diorg wat cepat2
sbb aku mmg expected to move in by 23/7
aku malas nak pindah on weekend
mmg aku rasa better pindah hari org keja
kalo pindah weekend pun
aku jenuh nak mengemas dlm 1 hari

kak ain yg plg x sabar nak pindah
tetiap hari akan tanya
+mama,bila kita nak pindah umah baru?
-sabarlah,mama tggu org pasang gril umah kita dulu,bahaya kalo xde gril
+nanti org jahat masuk yea,mama
-ahaaaaaaaaaa...

sebenarnya kak ain excited
utk umah baru kami nih
kami allocate 1 bilik yg paling comel
utk jadikan bilik dia
kak ain dah besar
next year dah 5tahun
dah boleh ku ajar pelan-pelan
supaya tido sendiri
bukannya tido sama mama & papa lagik

aduiiiiiiiiii
banyak benda lagi x settle
as usual banyak benda
aku kena wat sndr
en papa bab2 nak liased dgn org
mmg akan paksa aku yg wat
katanya dia bab " PR" hancus!!
ada ke gitu??????

tapi kali nih
aku paksa dia
yg cari lori/mover
aku MALAS ok..........


huahuaahuaa...


11 July, 2010

paul tuh terror yekkkkkkkkkk??

kisah si paul octopus tuh lagik....


macam x caya

kebenaran @ kebetulan


GERMANY vs URUGUAY semalam


GERMANY MENANG weiiiiiiiiiiiiiiiiii!!


so final nih





agak2 SPAIN leh MENANG ke???????

huhuhu........


09 July, 2010

ain buat aku sakit jantung!!!!!!

semalam aku kelam-kabut balik umah
sbbnya dh janji dgn sorang buyer nama "fara"
yg dtg nak beli playpen ku
kesian gak kat dia mari dr selayang malam2

so selamat ler..playpen dak booboo bertukar tangan
wpun ada rasa sedikit sayu
tapi sekurang2nya aku dah bantu org lain
yg perlukan playpen tuh pada harga yg murah
nak beli yg baru mmg mahal sikit..

so fara..tq so much
diatas kesudian membeli playpen kami
so aku hadiahkan kat dia "bouncinett" sweet cherry
si booboo mmg xmo duduk lagik
(ini budak mmg kasi mama dia naik darah jerkk)
kalo x jual pun..aku x guna jugak
buat tpt gantung towel kak ain jerkk..

so semalam aku smpt lah masak
masak bodos2 jerkk
sup ayam,ikan kembung goreng,kobis tumis air + udang
suapkan si booboo mamam
si booboo mmg kuat makan
pantang nampak org makan
dia dah meluru memaut kaki ..
dan si booboo makan dgn selera sekali..( x macam umur10 bulan ko nih booboo..)

so pas makan aku susukan si booboo
then dia tido.......

main2 dgn kak ain
smbil melayan lappy
smp pukul 10.30mlm
aku tutup tv,pujuk kak ain suruh tido
bawak dia g toilet
suruh dia kncg dulu ..
sbbnya x mo dia kencing tilam lagik

elok jer pas dia kncg
dia nangis bukan main kuat
aku berlari tgk dia
katanya tut' dia sakit.........

allahuakhbar
as a mom.......aku sgt "TAKUT" ok
macam2 benda x baik dlm kepala aku nih
terlalu banyak perkara yg terlintas masa tuh

aku terus tanya kak ain bertalu2
"ada org usik tut' ain ke"
+ takde mama
"ain wat apa smp sakit macam nih"
+dia geleng kepala smbl menangis teresak2/....then muntah......
"tadi sakit tak"
+dia jawab takde.........

haiiiiiiiii...takutnya aku...

aku bawak ain kuar
aku baringkan dia
tgk apa terjadi kat tut' dia tuh

lailahaillah..
ada luka kecik mmg pada tut' dia
tapi sebelah atas........tgh berdarah lagik
kasihan anak aku..........
(from that aku leh assume anak aku mungkin jatuh/tergesel apa..nampak macam external wound)

kak ain mmg lasak bdknya..x reti dok diam

tanya punya tanya
baru teringat masa aku balik keja tadi
dia tgh ralit sangat
dok main cak-cak..panjat keluar..panjat masuk
playpen si booboo
mmg seronok main tuh aje..

agaknya kaki dia x sepanjang mana
nak berbanding ketinggian playpen tuh
bila main langkah kuar-masuk playpen tuh
mmg sakit tergesel smp luka gamaknya

astaghfirullah.........
mengucap panjang aku...
ko mmg wat mama sakit jantung ain...........

aku rasa mungkin naluri seorg "ibu"
aku very paranoid

skrg kan macam2 kes pencabulan kanak2

kalo korang m/mana?
ada kelam-kelibut macam aku ke?

aku nih mmg mcm nih
mmg cepat RISAU!!!


YA ALLAH,
LINDUNGILAH ANAK2KU
DARI SEGALA PERBUATAN KHIANAT
DARI SEGALA PERBUATAN KEJI & MUNGKAR
PERMUDAHKANLAH SEGALANYA BUAT ANAK2KU..