Pages

01 July, 2010

30 hari mencari rumah-FINALLY!!



syukur ALHAMDULILLAH!!

akhirnya pencarianku

menemui titik noktahnya jua

alhamdulillah.segala puji bagiNYA

kerana memudahkan pencarianku

yg masuk minggu ke 3 sebenarnya



malam td aku & familiku

ke sebuah kondo di Ampang

utk review 1 rumah

aku liased dgn agent namanya Mr LAU

sangat senang

jupe 8.30pm..tgk kat sana rupanya house owner pun ada jugak

to be surprise ownernya MELAYU

sukernya aku...



so rumahnya di tgkt 9

ada pool..(ini kak ain sgt suker)

ada kedai,ada dobi kat lobby

ada covered parking

rumah baru..owner mmg baru amik kunci

so rumah tuh

baru nak pasang gril,pasang lampu.pasal railing

kiranya aku nih org 1 yg masuk rumah tuh

so rumah mmg cantik




dalam masa yg sama

ada sorang kakak nih

mmg dtg nak review rumah yg sama jugak

cuma kitorg smp lebih awal 5minit dr dia

aku mmg risau jugak

takut kitorg x dpt lak umah tuh

tapi bak kata agent tuh

"first come first serve"


the best thing semalam jugak

aku paid up booking RM2K

ada remaining RM1K+ kena bayar sabtu nih


so mmg habis banyak utk menyewa rumah under agent nih

dah ler kena bayar 2+1 deposit

1/2 month from rental-as utility deposit

rm350 for tenancy agreement 1+1 renewal contract

total lump sum nearly RM 3K+..wah pengsan aku!!



hari sabtu nih

baru amik kunci rumah,access card & tgk progress pemasangan gril

dan yang lain2 jugak

hopefully dlm seminggu everything should be done

aku akan mula move in

barang2 kecik2 dulu

yg remeh -temeh

dan perhaps by 31/7 aku leh totally move in

to that house


so tamatlah cerita-ceriti

ttg pencarian

RUMAH SEWA KU

sementara menanti

rumah yg kami beli siap.

insyaallah..!!


moral of the story

bagi sesiapa yg tergodek blog ntahaapntahku ini

yg sedang mencari rumah sewa macam aku nih

nasihat dari aku yg x pro nih:

1-tentukan bajet anda,jenis rumah yg anda mahukan,kemudahan asas & accessibility

2-kalo rumah cantik,murah tapi jauh dr tpt kerja pun tak guna jugak..(melainkan anda willing to travel jauh) tp perlu diingat wpun rumah itu murah & menarik---kira pulak kos perjalanan & masa yg terpaksa dihabiskan ketika di atas jalan hanya utk pg-balik keja..

3-berapa saving yg anda ada/peruntukkan utk bayar initial payment nak duduk rumah sewa.kalo cari rumah area KL/SLGR mostly 2+1 tuh dah macam perkara biasa..deposit utility 1/2 dr sewa rumah tuh..belum lagi bab nak bayar tenancy agreement

4-method of searching(nak carik macam aku ke..godek mudah.my/clasified/redah cari iklan dlm 7-eleven/memusing kawasan perumahan tgk iklan rumah sewa) atau nak cara mudah cari agent..kalo ada duit..cariler agent/tp kalo ala2 kedekut hampeh macam aku (sbbnya xde duitler tuh) terpaksalah bersusah-payah mcm aku..macam aku yg dpt semalam ia melalui hasil ketekunan tahap gaban...menelek STAR-CLASIFIED

5-yg ini paling penting--double confirm dgn owner segala requirement/contract yg tertakluk dlm tenancy agreement sblm sign ok..jangan kita kena bayar itu-ini..matiler kan..kalo dok apt/condo mmg ada caj utk maintenance..tlg confirm samada penyewa kena bayar/owner..sgt penting ok!!

6-clarify apa shj sblm sign contract..jgn dah sign kang ternganga lak..biar kita be on detail..jgn ok..ok..at last kita yg merana..takper kalo nampak kita cerewet skrg sblm sglnya terlambat..baca setiap inci (ayat yg kecik2 tuh pun baca jugak) kalo boleh amik kanta telek betul2..take ur time before you sign ok!!



begitulah nasihat berguna yg aku nak kongsi dicn

smg memberi idea/maklumat berguna utk di kongsi bersama



sharing is always CARING!!






1 comment:

ayu said...

wahhhh...kondo manakah itu???area ampang plak tu..hehe..roger ayu kay klu dah pindah...nak gak pi tgk ..