Pages

12 July, 2010

30 hari mencari rumah...........NOT AGAIN!!!!!!!!!


aduiiiiiiiiiiiihhhhhhhhh

apalah nasib

setelah beribu-riban duit aku habis

macam ni lak jadinya


as aku pnh infm dulu

yg umah tuh umah baru

owner beli mmg utk kasik sewa shj

dan masa sblm sign agreement

he has confirmed @ agreed with us

to install/fix the gril infront of main door,sliding & kitchen as well


umah tuh was at 9th floor

depan main door is EXIT way(korang paham x)

so seriously x SAFE without the gril

dah ler kiri-kanan xde neighbour lagik!!


suddenly this morning the owner

send sms to en papa


"Salam Ustaz,Hairul sini saya hendak beritahu ustaz mengenai grill di rumah yg ustaz menyewa.Saya tak dapat pasang grill pada masa ini kerana mereka(pihak maintenance) meminta deposit rm1500 utk disimpan selama 6 bulan.Oleh kerana saya kekurangan wang terpaksa saya tangguh sehingga lepas hari raya nanti.Saya minta maaf diatas teknikal ini.sekian Hairul."


allahuakhbar.......hanya kau yg MAHA MENGETAHUI

betapa sukarnya PENCARIANku ini


sekarang mmg aku buntu

banyaknya masalah kami skrg nih;


pertamanya -aku dah let go almost rm 4k utk deposit umah & tenancy agreement

keduanya -aku & suami dah sign tenancy agreement 1+1 -->>we bind into contract rite now

ketiganya -aku mmg xde daya nak cari fund lain utk umah lain pulak.

keempatnya -aku mmg xnak masuk rumah without the gril(sgt x secure bagi aku........)

kelimanya -aku memegang pada janji owner tuh!!

dan aku ada beberapa option di cn:

pertama -schoolmate en papa ada offer umah dia di tpt yg sama jugak (without deposit but same rental amount) she has paid to maintenance to install a gril .should be done during 2 weeks time.ada lak yg offer to stay at their house since they will move to jakarta for next 3 years time..(tp yg ini aku mmg xmo..aku dah SERIK)


kedua-kena liased dgn owner if he manage to refund our deposit..kalo xdpt penuh dpt 3/4 jadiler & forfeited the contract that has been signed.at this point mmg aku kena mintak consideration dia sbg manusia yg beragama ISLAM ..bukan sbg owner/tenant lagik..kot ada belas-kasihan kat aku & suami..tapi kalo dia x refund pun tp x amik apa2 tindakan undang2 pun dah mujur (tp ini ayat org yg berduit..aku xde lah kaya sgt smp nak let go nearly rm4k kat org macam tuh) lagipun aku terpaksa buat mcm nih sbb kan dia dah JANJI..dan aku betul2 confident dgn dia that time..tgk gaya macam org berduit..(x ku sangka mcm nih jadinya)


ketiga-let go duit aku sendiri ( mana nak cekau lagik....) utk buat sendiri gril tuh..it cost more than 3k+..seriously aku dah xmo kuar duit lagik..+- nearly 5k habis kali nih....


keempat-still move in to that house & bear all the RISK..tanggung sendiri susah-senang utk tempoh 4 bulan lagik..(macam-macam boleh jadi dlm tempoh itu)dan aku x yakin owner akan tunaikan janji dia kalo dia tgk kitorg leh survive hidup kat umah itu without that grill for that long!!


mmg aku tgh BLUR skrg


kalo kalian di tempat aku

apa yg kalian buat?

aku betul2 SURRENDER kali nih.


rasa nak nangis pun yer jugak!!!uwaaaaaaaaaaaaa............
as a tenant
mmg aku & suami yg TERSEPIT skrg nih
dan sepatutnya aku pun kena draf tenancy agreement
utk kebaikan aku jugak next time.......
kalo dlm keadaan skrg
aku & suami
x ubah macam mentimun & durian
tergolek kami sakit..digolek lagi TENAT!!
HAMPEH!!!
*ya allah,permudahkanlah segalanya buat kami..aku berserah pd ketentuanMU"











7 comments:

Suliana said...

siannya akak.. sabor la yek.. bahaya budak2 tak de grill tu. kalau blh bersabar, tahan la dulu duk umah tu, tapi kena 200% hati2 la. takkan nak kuar duit sendiri pasang grill, bukan umah kita kan.insylh, rumah apartment mcm kurang kes skit curi2 ni. tapi budak2 la kena jaga lebih..

ayu said...

lynn : siannya awak... mmm, mcm mana la owner tu blh buat mcm tu... ayu nak bg solution pun pening gak (hari ni mmg hari pening sedunia ayu) , so ayu harap lynn dapat cari penyelesaian terbaik ye.. betul gak tu, bahaya kalau tak de grill ni..

Elyn said...

dugaan betui ni. cuba bwk bincang dgn owner umah tu. sambil tu u buat agreement gak kalau nk pindah sbb die promise nk pasang grill. kang sesia je duit u kuar byk..

littlehumblelynn said...

suliana,

kalo pasal hilang barang mungkin boleh tutup mata..tp keselamatan tuh yg x leh take it for granted.the house was at 9th floor,xde jiran2 lagik.depan umah mmg EXIT WAY..the owner quite fussy when we asking to put another padlock @ what so ever to double/triple confirm of our safety side..geramnya!!

ayu,
tension ayu..sgt tension..really huru-hara skrg rasanya!!nak carik umah lain,we re on contract rite now..duit lagik..aduiii!!

littlehumblelynn said...

elyn

tgh tensen nih.........hopefully mlm ni dpt jupe owner tuh..discuss betul2..harapan tipis..mmg x mo masuk umah without grill..cantik m/mana pun umah tuh kalo kita as a tenant rasa x secure..useless gak!!

suamihanyisterizuki said...

kak,
sedey jugak dgr sbb sy pon tgh carik umh sewa...masih tak jompa...sy br kena sikit je ngn owner, xseteruk akak...dah sedey2 tak bleh blah dah...

aperpon, akak kena fikirkn safety.tp utk psg sendirin grill n potong duit sewa adlh tidak berbaloi, itu hy menguntungkn owner.

sy pon tgh sedey kak....tensen sgt carik rumah nih...

littlehumblelynn said...

hany,

mmg sakit hati sgt...smp berjela2 entry 30 hari mencari rumah..ingatkan dah finally rupanya ada lagi not again!!

tension giler..safe side utk hany..pls req apa yg hany mintak,kalo dia leh sediakan bayar sedikit dahulu..dah ada sumer baru bayar yg lebihnya..sakit hati tau org buat kita macm nih..

x sabar nak tggu umah siap..