Pages

29 September, 2010

nak gelak...gelaklah...haaa...haaa..haa


korang tensen?

tensen aku akan datang setiap hujung bulan..

dan aku jupe nih dlm mailbox email aku

jom kita release tensen sama2 ok



Man comes home, finds his wife with his friend in bed.

He shoots his friend and kills him.

Wife says : 'If you behave like this, you will lose ALL your friends'.



A small Boy wrote to Santa Claus, ' send me a brother' Santa wrote back, ' SEND ME YOUR MOTHER'



What is the definition of Mistress? Someone between the Mister and Mattress



Husband asks: 'Do u know that the meaning of WIFE is:

W ithout

I nformation

F ighting

E very-time


Wife replies : ' No,......


It means:

W ith

I diot

For

Ever !!!'




What's the difference between stress, tension and panic?

Stress is when wife is pregnant,...

Tension is when girlfriend is pregnant.

Panic is when both are pregnant.




Grammer Teacher: Do you know the importance of a period?

Kid: Yeah,once my sister said she has missed one,my mom fainted, dad got a heart attack & our driver run away



A young boy asks his Dad :'What is the difference between confident and confidential?

Dad says: 'You are my son, I'm confident about that.

Your friend over there, is also my son, that IS confidential .'


huahuahua...........

entry muhasabah DIRI SENDIRI..

kadang2 tanpa aku sedar, aku selalu merungut itu merungut ini
pendek kata sumer benda nak merungut..ada jerk yg tak kena
tapi ituler kita "manusia"
dulu masa pas grad membebel ..susahnya nak dpt keja
keja memanjang kontrak..sambung lak dr bulan ke bulan

dah ada keja tetap skrg merungut lagik..keja macam hampeh,keja banyak,keja stress
penat tok sah citer ler..
asyik2 merungut x sudah2..

kata mak--------sabarlah,pelan2 kita keja cari rezeki halal..nak besarkan anak2..keja pun dapat pahala tau!!


sedangkan masih ramai lagik
yang masih menganggur,diberhentikan keja,VSS
yg masih turun-naik tangga panjat bangunan
utk attend interview sana-sini
yang tak sudah-sudah hantar permohonan keja merata tpt
yg belum tentu ada jawapan YES,YOU HIRED!!

jadi lynn......wpun keja macam apa lagik kat sini..
sila bwk2 BERSYUKUR
atleast aku ada keja tetap
bergaji tetap,boleh tlg en papa memberikan yg terbaik buat anak2 aku


***insaf weeiiii***


bila merungut...atau kadang2 terluah "kenapalah auni asyik sakit jerk"
kenapalah kak ain wat perangai x habis2

siap declare kat diri sendiri "no more baby for the time being"


kata mak--->>anak itu amanah & rezeki Allah bagi pada mereka yg Allah rasakan mampu untuk memegang amanahnya yg satu ini...

yes........ketuk pala sekali lagik!!

ada orang yg dah kwn 7-8 tahun x dpt anak lagik
berusaha bagai..habis beribu RM
ada jugak yg x conceive lagik
aku pas bersanding sebulan kak ain dah membenih dlm rahim..
biarler masih belum ada rezeki anak lelaki
at least Allah dah bagi 2 org anak yg selalu aku rindukan bila aku g keja,yg jadik pengarang jantung aku & en papa..yang suatu masa nanti akan mendoakan aku & papanya bila kami takde nanti..

allahuakhbar!!

***insaf sekali lagik***

tgk org ada rumah sendiri bukan main cantik lagik
tgk org keta menjalar 3-4 bijik
tgk org lain bukan main murah rezeki
melancong sana-sini
bisnes sana-sini

dlm hati tuh mesti terdetik "untungnya dia"
tapi x pernah nak lihat org yg lebih bawah dr kita
yang xde rumah,dok melarat tepi jalan, yang makan pg & petang atas ihsan org
yang mungkin x pernah bersandar dlm keta pun ada agaknya kot..

atleast wpun belum ada rezeki utk beli rumah sendiri
aku ada rumah sewa yang selesa
aku ada kenderaan yang selesa
masih lagik boleh makan 4x sehari
masih lagik g shopping tiap2 bulan
x hidup melarat
x pernah pulak hidup atas ihsan orang
mampu jugak pg berjalan cuti-cuti malaysia

astaghfirullah!!

***insaf..insaf..***

samada kita sedar @ tak,kita selalu merungut x tentu hala
kita selalu membandingkan nasib kita dgn org yang lebih baik dr kita tanpa membandingkan keadaan kita dgn org yang lebih bawah dari kita

kejayaan org lain bukan untuk irihati tapi untuk membakar semangat kita untuk jadi lebih baik dari mereka @ setaraf dgn mereka sekurang-kurangnya..yg penting follow the right PATH ok!!bukan ikut jalan singkat..NO PAIN NO GAIN..ok!@


so stop mumbling;

hentikan perbuatan SIA2 nih..


MERUNGUT TAK SUDAH-SUDAH :(

petua murah rezeki;
  • solat awal waktu--makin lewat kita melewatkan waktu makin lambat rezeki kita sampai
  • rajin bersedekah wpun dlm poket tggl RM10..kerana kita tak tau kuasa & rahmat disebalik bersedekah itu.
  • berbuat baik pada kedua IBUBAPA--ini mmg WAJIB
  • rajin menunaikan Solat Sunat Dhuha-kunci kepada pintu kelapangan rezeki
  • bersyukur seadanya dgn apa yang ada--nescaya Allah tambah dr apa yang kita syukuri
  • berpagi-pagian dalam mencari rezeki (kata mak bangun awal-murah rezeki)orang yg tido selepas subuh mewarisi kepapaan..wallahuallam!!
  • berusaha mencari rezeki dgn jalan HALAL
  • berdoa & bertawakallah ..nescaya ALLAH mendengar permintaan dari hambaNYA.




28 September, 2010

ALL THAT WOMAN WANT..A SIMPLE LIFE!!


aku nak kongsi apa yg aku terima dlm mail box aku
sangat MENARIK OK..

all that woman want.......lead a simple life


Plain Looking Hubby


Simple Wedding Ring


Small Wedding Party



Honeymoon at any place






small house for family get together



lovely children


husband as a family man


but WORK HARD




small car for shopping






another car for kids



some collections

shoes for each occasion

a bits of cosmetic







a bit of make up




overseas trip once a year




more often on domestic trips






dinners together




presents occasionally



finally,something that we called it SECURITIES






THAT'S IT..
WOMEN NOT DEMANDING AT ALL..

lariksssssssssss.................... :)



















bila aku mula merempit...DISASTER!!

dah agak lama aku x merempit( naik motor)
utk perjalanan yg agak jauh
kalo aku naik moto pun mungkin dr umah ke kedai kat area kg shj
tp pg nih setelah beberapa tahun x membonceng motor
abg long aku kata dia nak drop aku kat m.jamek putra lrt shj
instead dropkan aku ke STAR area umah mak tuh..

bayangkan jalan besar depan umah mak
menghala ke istana negara
keta bumper to bumper
sesak sgt jalan tuh
aku nyaris nak menjerit bila tgk abg long nih
cilok kiri-cilok kanan
rasa nak putus nyawa

phuhhhhhhhhhhh...bahana dah lama x merempit
smp masjid jamek putra lrt
kul 7.50am
dlm 15minit aje atas motor

tp aku dpt rasakan muka aku kebas
kaki aku sejuk
muka pucat lesi...........

tp masa zaman dulu2
mmg aku asyik merempit aje
smp mengandung kak ain 8 bulan
still naik motor lagik
punyalah lasak dulu..even mengandung pun masih bwk motor tuh..
percayalah..aku x tipu..

takpe ada 3 hari lagik
abg long nak ajak merempit......
layankan aje

alah BISA tegal BIASA..!!!

relaxlah.kan......:)



foot note:

pagi td kak ain & auni menangis secara berjemaah masa aku nak g keja..tensennya bila keja anak menangis gitu...the best part--mak tapaukan nasik lemak sampai 2 bekas..so makan smp lebam..huhuhu!!


27 September, 2010

ini entry khas buat NADIA --my bestie yg jauh dimata dekat di hati :)

fews day back
aku keep sms with my dear bestie
NAD yg just delivered her twin adorable daughter

pada hari raya ke 3

dan sms nya yg terbaru buat aku rasa sedikit "ala ciannya ko"

aku : macammana anak2?

nad: anak2 aku susu campur, bfdg & bottle (FM) tp diorang macam x ckp dgn bfdg shj..pas2 mesti tjaga nangis nak susu lagi..apasal ar?

aku:Nad, 1st mistake expected anak x cukup susu..kita g top up dgn FM.sbnrnya baby awal2 nih bukannya dia lapar sgt,mostly nak kita peluk,nak kita dukung..keep bfdg..jangan gave -up!!

nad: dh aku ada 2 baby,cammana nak bfdg 2-2 @ same time?

mula2nya aku nak email jerk..sbbnya Nad jauh sgt,dia kat Kedah,so aku amik kesempatan utk tulis blog ini utk dia..

so Nad sila browse thru pic2 nih ok..





atau boleh jugak jengok website
ini

atau gajet nih leh membantu ;




atau boleh jugak dapatkan tips menarik disini

utk nad,

so sad x dpt jengok ko dan anak2 lagik..anyhow aku bukan LC utk tolong ko..just little bit info that i can shared with you..semoga ko tetap nekad utk menyusukan kedua2 anak ko ok..pls..pls..take care!!panjang umur,kita jupe..miss you so much!!

bila STRESS dtg..sumer keja x menjadik!!


setelah beberapa hari terpaksa EL

menjaga si buah hati nan sorang tuh

hari nih aku dah mula kembali bekerja

tp as usual 1/2 hati jerk..

melihatkan self KPI yg hancus compared to other colleagues

lagik buat aku tensen!!

(mungkin bulan ni..akan menerima nasib yg sama spt bulan lepas)


malas nak pikirlah..

aku lebih fikir m/mana nak maintain kesihatan auni

malam tadi aku & family

tido kat umah mak

sbbnya the whole week nih aku akan tgglkan ain & auni dibawah jagaan mak

aku x nak auni get exposed dgn kanak2 di taska sgt

ikutkan aku nak dok umah mak sebulan

tp kesian lak kat en papa tuh..

en papa terpaksa travel jauh ke tpt keja dr umah mak nih..

tp dekat sikit utk aku ke tpt ke keja


seronok dok umah mak

pg2 dah dgr org mengaji

pg nih mak siap gorengkan nasi..siap bawak tapau pg opis lagik

en papa yg jarang breakfast sblm pg keja

pun makan nasik pg2 tadi..


tp yg x best kesian kat mak

aku rasa jadi burden pulak pd dia

nak jaga anak2 aku..nak masak bagai pulak

aku lak keja pg2 dah kuar..ptg kang lak baru smp umah

so muktamad hari nih-jumaat shj berkg di umah mak..

apapun tima kasih mak sbb sudi jaga anak2 lin..


auni pg tadi masa aku nak g keja

dia nangis bagai nak rak

tp aku betul2 x leh nak wat apa

harapnya dia x melarat2 menangis.

ini lagik buat aku stress

pg keja pun rasa 1/2 hati...sian anakku auni


stressnya !!!








25 September, 2010

ada rezeki..alhamdulillah..

my lil auni yg buas


pg td aku selamat menghadiri misi penting itu
aku redha ajelah
aku jawab test bagai nak rak
jauh disudut hati yes im desperately need it
tp tawakal aje lah kan..
kalo mmg itu rezeki kita takkan kemana
tapi kalo dah bukan rezek
kita tak leh buat apa jugak!!


kalo dpt alhamdulillah
kalo x dpt mungkin bukan rezeki aku
mungkin ada yg lebih BAIK menanti aku
siapa tau kan...

result paling cepat minggu depan
paling lewat 2 minggu lagik!!

perkembangan auni setakat kul 1pm
alhamdulillah..x more fever..still running nose..still batuk lagik
apapun yg penting x demam lagik
if not pg2 tadi memang kena menyerah diri ke Tawakal

syukur..syukur
sekurang2nya lega hati aku!!
nak pg keja isnin nih pun boleh keja dgn hati yg senang
malam nih nak packing
pindah sementara ke umah bonda tercinta
mungkin 2 minggu..i/allah



-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


there is always silver lining shines apart of this bitter experienced

insyaallah!!






24 September, 2010

is she recovered?

gambar auni masa umurnya 6 bulan

setelah 24 jam running antibiotik CEDAX si lil auni
aku melihatkan keadaan auni lebih baik
setelah 4hari ini hari pertama auni punya temp bawah 37.5
dia masih aktif seperti biasa
cuma auni kurang makan sikit..mungkin throat infection buat dia hilang selera
tp aku x expect rapid healing
as long as she shown little bit difference
its more than everything..
syukur alhamdulillah!!

is she recovered?
yes she is...dan aku yakin anak aku bertambah baik
wpun still running nose,still coughing
tp mmg nampak perbezaannya
berkat doa aku & papanya yg x pernah putus2
berkat doa ahli keluarga terutamanya opahnya yg x putus risaukan cucunya yg sorang nih
mungkin jugak berkat doa kawan2 terutamanya rakan2 pejabat & d blog repekanku ini
terima kasih banyak2 pada mereka yg bertanya

sometimes bila ahli keluarga kita sakit
kita x expect org dtg tgk
kita faham org banyak urusan lain
tp bila ada org yg bertany
a!!
show they re actually concerned
itu dah cukup buat aku terharu
the tought is always count!!

esok aku ada agenda penting yg perlu aku hadiri
agenda ini sangat penting untuk karier ku
untuk masa depan aku & keluarga
mungkin ini peluang keemasan yg jarang aku dpt
jadi aku akan tgglkan anakku dgn papanya esok buat beberapa jam
smg dipermudahkan oleh DIA
(nanti aku ceritakan sekiranya ia sukses ok.)

esok jugak banyak open house invitation
nampaknya aku x boleh nak attend
mintak maaf pd yg menjemput
aku x nak auni exposed to public dlm keadaan dia yg baru nak sihat
samada x baik utk dia
dan mungkin jugak x baik utk bayi2 lain
takut berjangkit kuman pulak..

next 2 weeks rancangan aku & en papa
mungkin akan tgglkan auni & kak ain di umah opahnya
as aku x nak auni dok taska
dlm tempoh dia nak back to normal
biarlah dia betul2 sihat dulu
biarlah aku & en papa berkorban masa sikit berulang-alik
demi anak2 terchinta!!

syukur kehadratMU ya ALLAH.
yang tak putus2 mengabulkan doa ku ini
aku redha dgn setiap pemberianmu
kau yang maha mengetahui atas setiap suatu kejadian
kau yang maha mengetahui apa yang terbaik buat kami

anakku AUNI IRDINA BT ROSMADI
kau anak ku yang kuat semangat
anak yg sentiasa menjadi kemanjaan,kesayangan ku sekeluarga
smg cepat2 sembuh hendaknya
smg jadi anak solehah & menyejukkan hati ku & papanya
smg suatu hari kelak akan jadi anak yg mampu berbakti pada ku & papanya



23 September, 2010

im need to admit your daughter within 48 hours if she still on fever..hopefully this medication will sort it out..


hari selasa lepas after balik keja
aku rushed bawak auni ke ALAM MEDIC Ampang Point
aku amik keputusan bawak auni to normal GP
dulu
aku expect mintak GP prescribe Auni certain antibiotik
in cases kalo antibiotik x worked baru aku akan mintak refer ke hospital

aku citer A-Z dr kes auni silap diagnose di Tawakal

citer Auni just recovered dr Pneumonia 2nd degree
kes retention fluid Auni yg baru shj tutup kes 20-09-2010
doktor tuh turut ternganga
bila aku infm in detail
segala medication yg Auni amik di kedua-dua hospital itu dan
Auni dah runned banyak test

doktor tuh lebih ternganga bila aku infm yg semalam TCA auni di h.ampang
shown cases resolved..
dan suddenly dia fever semula
Dr prescribe antibiotic Erythomycin 2x daily 2ml
Dr expect to run utk 2 hari in case demam x reda
mmg kena dtg balik
utk amik refer letter ke hospital
sinced Dr pun kata taknak amik risiko
Auni ada history acute bronchitis,HFMD,pneumonia..
so better do necessary things first

spt yg aku jangkakan
auni x serasi langsung dgn antibiotik yg diberi
selain dia diarrhea,fevernya still on & off

bila tgh malam fever temp mmg tinggi
dan
auni & aku sekali x cukup tido

auni kerap muntah..makan pun x nak sgt
pg nih setelah cukup masa yg diberi oleh GP
aku heret kak ain sekali & auni ke klinik mintak GL ..
dan kali nih aku tekad nak ke TAWAKAL semula


itupun aku terpaksa called dahulu
to ensure her paed DR KISHORE is available
bukan macam kes bulan posa
aku terpaksa pakai paed lain sbb DR KISHORE on leave that day

jadiler kes silap diagnose & handle ala kadar!!

setelah menunggu sbb Dr Kishore hampir 2 jam

sbb dia handle emergency case baby c-zer
tp aku sanggup tunggu..
auni x cranky,kak ain pun sama
seronok sgt
main panjat2 ,toys kat bilik doktor tuh..


at last dapat jupe doktor doktor mendengar citer aku dr A-Z dia pun agak pelik bila mendengarkan auni yg demam semula stlh 2 minggu after discaj

Conversation aku & paed

aku : i dont know whats wrong with her,as u can seen from this card (h.ampang TCA card) she been recovered from her 2nd degree pneumonia,her fluid retention gone as what im understood,she started to have her fever back just a day after her TCA at H.A.she started to gain 100 gram p/weeks.still active as before.feeding as usual


paed: this simply cant u/stand with this kind of report.suppose everything was ok then.sinced at h.ampang they runned quite much test for her even TIBI test.(this sound awkwards)..where have u been last raya?

aku : i traveling back to tganu just few days after she's discharged.i think she had her fever on 12-9-2010 due to post immunization that we took for her 1 year jab.its seem settled within 4 days time. and suddenly this kind of fever attacked again last 21-9-2010.her fever on-off but seem only settle 2 hours ..and fever again & again.as a mom,i also not sure what to offer,what to do .how many sleepless nite,how many day some more to took leave onwards, how long she will be like this..speechless..........****

paed: ok, i knew how hard it is to face this traumatic experience again & again..but sometimes whether we like or not,this kind of test is happen to improve the body system..she will be ok then!!

paed start to check lung---lungs CLEAR both side


temperature taken --- 39.4 degree celcius (subhanallah)


inside mouth ---i think her both throat (left & right) seen redness,swollen --

it might throat infection
but we have no choice , we need to run blood test again..( x again....im hate this feeling) or do you think is better to admitting her for further diagnose?

aku: pls doktor,for the time being we run the blood test first.if possible i don't want her to be admitted (sbnrnya aku yg x habis penat dok kat spital lagik)..

paed : ok,need to confirm her blood test finding first then we will sort this out later so aku & anak berdua nih terkedek2 ke A & E since the lab kat bawah amik blood test auni (aku sedih sgt dgr auni menjerit..kesian sgt..anak kecilku)


PATHOLOGY REPORT
Haemoglobin ---10.5 g/dl
Platelet count---49810/uL
White blood cel count---23.5 10/uL


Diifferential White cell count
Neutrophil ---56.5 %
Eosinophil --- 31.1 %

Monocyte ---10.3 %

Basophil --- 1.0 %


paed:ok, this will sound x good.as we seen from this blood test result..her blood infected seriously.seem need to admitting her.her white blood count cell so high compared to normal person..ranging between 5.5 %-15.0% as normal count..


aku : doktor,is there anywhere for her to being x admitted.let her with me, im taken care of her.

paed: we dont have so many range of oral antibiotic to offer instead of Zithromaz,Zinnat,Cedax,Augmentine,--this kind of oral antibiotic that used to threat certain cases..for her cases as informed previously that she has an allergy of PENINCILIN.so i can offered only CEDAX to threat her for the time being..but it should be run within 7 days.in case in 2 days time her fever seem not to be settle..i have no choice IM NEED TO ADMIT YOUR DAUGHTER WITHIN 48HOURS IF SHE STILL FEVER.she need to be run antibiotic ( the strong ones) thru IV LINE.

aku : yes,doktor,you don't give me any choice,i will bring her back here if her fever x settle within 48 hours.so latest this Saturday.(dlm hati janganlah demam Auni melarat2)

dan dikala ini ..jenuh ku jamah badan auni..ok sejuk ..she just took 1st dosage of antibiotic tdy at 4pm.. cukup sejam..ku jamah lagik badan anakku ini..aku jadi macam habit pegang Auni skrg nih..aku betul2 risau..makan pun dah x lalu mengingatkan Auni kesayangan ku ini..


ya allah..hanya kau yg tahu ketentuanMU & dugaan yg kau turunkan untukku pohonku & doaku smg penyakit Auni x melarat2 .smg penyakit dia akan cepat sembuh hendaknya. aku redha & aku akan berusaha mencari seluruh ceruk dunia ubat utk auni asalkan anak aku beransur sembuh biarlah aku berhabis duit asal dia sihat. biarlah aku bercuti banyak mana pun asalkan anak aku cepat sihat didepan aku

21 September, 2010

auni demam lagik!!


aku cuba untuk x mau takut
cuba untuk berfikir secara positif
cuba untuk terus bertahan di tempat dudukku ini
tanpa berlari ke meja boss
utk apply EL wpun masa dah dkt pukul 5pm

pagi tadi spt biasa
aku akan selalu mandikan si lil auni
sblm hantar dia ke taska
aku jamah badannya agak panas
amik temperature dah 38 degree celcius
aku mula risau..semalam ok jer..kenapa demam pulak nih..

aku bg dia sub-pcn
sbbnya auni susah nak makan ubat
dan aku bg instruction kat taska utk bg ubat makan kul 1pm
dan ubat batuk/flu kul 10am

kul 12tghr taska call infm auni x mo makan sgt
infm yg badan auni panas semula
tp masih aktif bermain spt biasa

semalam result x ray,result darah,body temp 36.5..sumer ok..

tip-top kata paed
malah auni menunjukkan reaksi aktif macam biasa
makan pun macam biasa jugak

aku jadi termenung sekejap ptg nih
apa yang tak kena dgn anakku?

adakah hanya demam biasa
spt yg aku baca dlm artikel
ini


  • ke auni nak tumbuh gigi lagik..sinced baru tumbuh 2 gg sebelah bawah shj
  • ke auni nak ringan badan nak belajar jalan pulak
  • ke sbb auni baru jer beralih bulan 17/9 hari tuh

aku risau sangat skrg nih.....malah aku rasa aku x tau nak buat apa dah
dalam kepala aku macam2 yg buruk aje terlintas
macam2 yang x elok aje aku fikirkan
nauzubillah.......mintak jauh..!!
dan aku sendiri x tau nak bawak auni ke klinik ptg nih @ terus ke hospital?


agak2 kena gelak tak kalo aku heret auni ke EMERGENCY DEPT H.AMPANG sbb demam?


sbbnya aku dah mula paranoid bila mengingatkan kes demam luar-biasa auni masa dia demam bulan puasa baru nih..altogether hampir 16hari auni prolonged fever..pengsan!!

auni start demam semula 12/9/2010-16/9/2010 (mungkin sbb post immunisation)

kebah sekejap 17/9/2010-20/9/2010

demam balik mula pagi nih........


kalo korang jadik aku,korang nak wat per?


  • g hospital utk detail investigation
  • g klinik utk running antibiotik dulu
  • bg PCN every 4hrs..jelum badan guna tuala basah (guna natural way of healing without drug)

masalah utama aku skrg:

aku x leh nak cuti dah..(mmg ramai leh cakap keja lagi penting ke anak lagi penting) tentulah anak jawapannya..tp kerja nih periuk nasik aku..aku dah bercuti lama sgt bulan lepas sbb anak sakit,suami sakit..x tergamak nak cuti lagik..tapi kalo keadaan memaksa,aku mmg x choice kena sacrifice either one..dan tentulah terpaksa ponteng keja lagik!!

aku boleh tgglkan auni dlm jagaan mak..masalah no 2 pulak.auni mmg x suka dgn opahnya..tiap kali opahnya dukung @ cuba nak amik dia..dia leh nangis macam kena pukul..x tergamak pulak dgr dia menjerit terpekik terlolong lak pg2 esok..tp itu aje jalan yg aku nampak..aku x tergamak nak letak dia di taska ..kesian sgt kat dia..


aku dah mula MIGRAIN !!!!!!!!!!



























ok..saya dischargekan anak puan hari nih..

semalam tepat kul 9.05 am aku dah terpacak kat Hospital Ampang
sbb si lil auni ada TCA kat klinik pakar kanak2

naik tgkt 1 amik nombor kat kaunter pendaftaran
ramai giler org kat situ
aku berdiri tggu no giliran..
masa no auni kena panggil
dkt kaunter tuh..dia scan kad temujanji auni
boleh lak dia kata "nama anak puan tak ada dalam list appointment hari nih"

aku dah mula naik bengang
dkt 2 jam aku tggu giliran auni
dia leh kata gitu

dah terang2 lagi bersuluh
tarikh 20/9/2010 pukul 9am
appointment anak aku dgn paed .. dekat kad appointment dia

aku pun bahan dkt kaunter cukup2
aikhhh saya ikut apa yang tertulis dlm kad nih
lagipun masa di WAD 4B diorg dah infm paed nak jupe semula slps 2 minggu
betullah kiraan manual saya nih match dgn apa yg tulis kat kad nih

agaknya dia tgk aku naik bengang
dia srh lak aku g next kaunter
betul2 depan paediatric klinik
dan aku terpaksa ulang ayat yg sama
ikut hati aku malas nak set up new appt date
aku bukan senang nak apply cuti
nak apply cuti macam apa lagik..boss wat muka ..

kat paediatric kaunter lagi best
ehhhhhhh puan TCA anak puan 22/10/2010

aku kat situ mmg naik angin

"cik,tolonglah,saya dah follow tarikh yg diberi bukannya suka2 saya datang hari nih"
lagipun bukan senang saya nak apply cuti..dah 2 jam saya tggu nombor giliran anak saya,at the end u all senang2 jerk infm saya silap tarikh..lagipun dah terang2 tulis dkt kad ini 20/9/2010 pukul 9am..saya hanya lewat 5 minit jerk"


dia pun mula ler mengelabah..call ward 4b..

"takper puan.kami minta maaf mungkin ada miscommunication kat sini..kita register anak puan utk TCA hari nih"

ok..........tarik nafas.....lepas.......aku nyaris2 nak hempok dgn handbeg misi kat kaunter tuh td"

tggu lagik 2 jam baru ler giliran auni tiba
jupe PAED kat situ bilik 22

adoikkhhhhhhh ini lagi satu hal

DR: puan,sepatutnya puan kena datang semalam utk buat xray,amik ujian darah sbb resultnya amik masa sikit.

Aku: maaf doktor,takde siapa pun yg infm pada saya yg saya perlu datang semalam utk running sumer test tuh..

DR:kalo macam tuh puan buat xray,amik darah hari nih..nanti kita set tarikh lain utk resultnya..kalo hari khamis 23/9 macammana?

Aku:berapa lama masa utk dpt result doktor?kalo boleh saya taknak amik cuti lagi semata2 nak tau result.kalo smp petang pun saya sanggup dtg semula.susah saya nak amik cuti selalu.

DR: saya pun tak suka patient ramai2 kat klinik nih..(wth**)--aku x tau apa motif dia cakap macam tuh..+ve side-mungkin dia xnak virus kuman dkt hospital nih merebak pada anak aku tapi -ve side mungkin dia pun malas nak entertain patient ramai2..sbb dia asyik highlight i've been in clinic sinced 8am without having my breakfast..stupidddddddd....(kalo korang rasa apa?)

bagi aku bekerja kena ikhlas..dah tugas ko..ko dibayar gaji yg lumayan sbg seorg DOKTOR PAKAR janganler nak merungut..kalo x sanggup nak handle a bundle of patient..bukak klinik sendiri..buat apa makan gaji..

so aku malas nak cakap apa..kang dia x mo entertain case auni lak..aku pg ler amik darah auni & amik chest xray dia..

naik semula ke klinik..melayan auni yg cranky..mungkin sbb dia sakit kena amik darah & dipaksa dok kaku atas meja x ray tuh.. adui..pengsan aku semalam!!

tak sampai 1 jam..nombor auni kena panggil semula

lahhhhhhhhh kata smp ke petang..dapat dah pun resultnya..

DR: ok puan,result sumer -ve.Tibi test--ve,CRP dah turun dr 180 ke 18 hari nih..i confirm yang ESR pun akan turun jugak..Thru x ray..mmg nampak bertambah baik.tak ada lagik lingkungan putih spt yg sebelum ini..so saya andaikan anak puan bertambah pulih.so no more TCA lagik..saya discajkan anak puan hari nih.anything ,puan boleh datang semula in case same thing happen again..

syukur...syukur ya ALLAH..

w/pun auni still demam..tp kata doktor mungkin due to viral.xde blood infection/lung ok-clear..so continue ubat 6hrly.

apapun aku akan tetap monitor kesihatan auni dr masa ke semasa..semoga takde lagi kes demam melarat macam dulu lagik..

anyhow.......aku sgt happy wpun pengalaman di KLINIK PAKAR macam hampeh!!

sabor jer lah..



17 September, 2010

open house? x dapeklah..


budak2 opis aku nih

pantang nampak muka aku


"bila nak wat open house rumah baru kak lin"


korang nih...........!!!

dah xde keja lain

apa kata aku wat open house kat umah aku..tapi pot luck ..aci??

huhuhu..



aku suker betul bab nak jamu org makan sbnrnya

tapi bukanler smp nak wat open house

umah aku sentiasa terbuka lagik2 musim raya kan..



sapa2 nak dtg umah

sgt aku alu2kan..

infm jerk hari & masa

bergelut ler aku masak kat dapor nanti

sedap x sedap belakang citer ok..



mana ada masa nak memasak utk guest ramai2 nih

dgn 2 org anak kecil yg demanding nih

dgn domestic chores lagik

**pssttt..ada 2 bakul baju x lipat lagik!!

phuhhhhhhhhhh!!! pening aku..



nak order katering..confirm harga up giler babas musim raya kan..

baik aku spent duit beli benda lain

ada gak faedahnya..

teringat en vios nak tamat road tax bulan 10 nih..



apapun kalo ada bajet

seronok jugak jamu org makan kan??

kalo korang macammana?
jangan lupa jemput aku yek..huhuhu :)





baru 31 tahun kan??


im proudly announced
yang hari nih aku menyambut ulangtahun kelahiran yg ke 31 tahun
dan pagi nih
dalam keta otw hantar auni & ain ke taska
kak ain nyanyi lagu besday utk mamanya nih
"happy besday to u"
"happy besday to u"
"happy besday to mama"
"happy besday to u"
alahai anakku..
kau semakin keletah,membesar & menceriakan hidup aku & papanya
si auni macam paham
siap bertepuk bagai..
malam tadi banyak sms yg masuk
banyak jugak call yg aku x sempat jawab
sebabnya aku ngantok tahap gaban
semalam the whole day merayap beraya
ke umah mak,ke umah kak long di puchong
sampai umah tergolek tido sama si auni atas katil
for all the wishes
terima kasih banyak2
doa ikhlas dr semua amat aku hargai
hadiah tak penting kala ini
(tp dr en papa........still tetap PENTING ok..)
*** en papa hadiah handbag lagik..advance beli masa nak raya hr tuh..huhuhu
doakan smg aku tetap sihat,berjaya dunia & akhirat
mampu mengalas tugas sbg seorang anak,isteri & ibu kepada anak2ku
dan murah rezeki hendaknya
di usia 31 tahun
with stable career(even stress memanjang),married with 2 adorable daughter(belum ada rezeki utk dpt anak lelaki)
married to loving & most understanding hubby
aku dah cukup bersyukur ke hadrat ALLAH
31 tahun hanya usia
bagi aku penambahan usia utk menunjukkan kematangan berfikir
dan bukan lagi berfikir ikut hati macam dulu2
so many things to do
so many things yet to accomplish
and it takes long way to go
all the best to me!!

15 September, 2010

GCB dah habis?




semalam kan balik lewat
nak masak sure x sempat lak..dah smp pun dkt 9pm

nak beli makan...sumer kedai kat area ampang


macam pakat2 tutup belaka


so cakap pd en papa kita makan MCD jerk


g ler yg drive-thru kat ampang jaya


bersungguh order GCB set 1


"maaf cik,GCB promotion dah habis"


alah...........alah........alah.........


kempunan aku!!!



cis.......bedebah...cepatnya MCD abiskan promonya


burger GCB tuh sgt yummy :)p
at last hadapler McChicken tuh
jadiler..jangan kebulur tgh2 malam udah......









yes..esok cuti !!apa nak buat?


suker hati aku pg nih
sbbnya en papa rajin hantar wife pg keja
aku bangun pg terkam dapor dulu
memasak kari ayam,sup sayur,nasik 2 pot
sbbnya en papa masih bercuti dan kedai makan banyak tutup lagik
so nak tak nak kenalah aku memasak
kang pakcik tuh makan maggi lak..

malam tadi aku x tido nyenyak
si auni meragam the whole nite
mungkin sbb hidung tersumbat
mungkin jugak sbb badan dia masih panas lagik
aku pun jadik curious dgn auni
kalo setakat demam pas imunisasi takkan smp 3 hari x kebah nih
tp badan dia temperature x naik smp 38.5
masih rendah berbanding demam masa posa hari tuh
aiiiiiiiiikhhhhhhhh risau lak aku......
(auni,auni..mama selalu risaukan kamu..)
next week 20/9 TCA auni di hospital lak
janganlah hendaknya demam auni melarat2

the best thing pg nih
masuk keja 9.30am
amik ko.........semalam keja balik kul 8pm
jadik hari nih suka hati aku je nak masuk kul berapa..aci?

2nd best thing gigi dah kurang meragam
swollen gummy dah reda
berkat berkumur dgn air garam malam tadi
(dgn muka terpisat2..huhuhu..)
dan telan ponstan siap2...

esok cuti.......
rancangan awal
nak pg beraya di rumah bonda terchinta'
dah dkt seminggu raya
x sempat lagik beraya dgn bonda sendiri
alkisah mak pun baru smp dr kg semalam
so ptg nih nak call mak

order lontong aci?
hehehehe..........


x pun rendang ayam+nasi himpit ke?


mau bersilat mak aku melayan kerenah anaknya

nak order macam2
nak makan aneka makanan

alah..........bukan selalu weiiiiiiiiii!!



14 September, 2010

bencilah :(

perkara yang paling dibenci sejak zaman anak dara hingga skrg dah beranak dua


1-lipat kain baju,susun kain baju dlm almari...(paling menyampah)



2-period(kena lak bila bab mood swing..)


3-sakit GIGI


4-annoying PEOPLE (suker cakap BESAR,suker mengata org,suker rasa dia sorang jer yg BEST..)



5-basuh pinggan-mangkuk,perkakas dapor..adoooooooiii!!


6-boring tak tau nak watper..tgk TV citer macam hampeh..layan Astro ntahapapa yg ada..


7-tak boleh TIDO disaat sumer org tido lena..



8-rumah semak..dapur berminyak..baju bersepah..lantai berminyak...aku leh jadi KING KONG ok kalo nampak sumer tuh..


9-kedai makan THAI tutup sumer pas raya......naper lah diorg cuti raya lama sgt..kebulurlah aku..lebih2 lagi hari kena keja..aku mmg kelam-kabut nak memasak..kalo bulan posa leh balik awal..dah bukan bulan posa..maghrib nanti baru smp umah nampaknya..


10-QUEUE (kat bank,kat toll,kat kaunter,kat LRT..x suker tau..)

dan skrg aku tgh SAKIT GIGI.......adoiiiiiiiiiiiii...bencinya :(



paling menyampah nak mengadap Dentist

paling x suker sbnrnya

aku ngilu ngan perkakas2 dentist nih..



rasanya gummyku swollen nih

ari tuh tgk en papa terkumat-kamit sakit gigi

alih2 aku lak yg kena..



petua mak:



swollen gummy------- bancuh 2 sudu garam & air suam kumur 3x sehari..lebihkan berkumur di tpt yang sakit



gigi berlubang -------- letak bunga cengkih yang ditumbuk di tpt yg berlubang



petua aku:


telan PONSTAN 500mg aci x??

kalo x tahan sangat baru g jupe Dentist ok..


petua en papa:


kita g cabut jerlah gigi tuh..........xde kena mengena ok..takkan nak cabut gummy ku ini pulak..idea2 malas nak dgr wife membebel sakit..sakit..



sabor jer lah!!





















summary raya 1-4

summary raya (tanpa entry bergambar..gambar x sempat upload lagik)
raya ke 5 baru sempat nak update blog
ikutkan raya ke 3 dah smp KL
syukur alhamdulillah
perjalanan pergi & balik kampung tak tersangkut dlm jammed lgsg

balik beraya di kg en papa
as usual biasa jerk bg aku
(ayat merajuk nak raya dgn mak........huhuhu)

menu pagi raya PERTAMA
rendang daging ( masakan sendiri)
laksa ,tapai pulut,ketupat manis,lemang & sate
aku makan & makan x berhenti..huhuhu..

menu raya KEDUA
aku & kakak2 ipar wat projek SOTO AYAM lak
as usual aku selalu amik tender wat BEGEDIL DAGING
kak ngah wat kuah soto
aku sibuk wat begedil.......layankan aje

raya KETIGA..aku dah siap packing
sbb nak balik KL dah
terpaksa balik dlm 1/2 hati
kesian kan MIL yg x berapa nak sihat
tp nak wat m/mana aku kena kembali bekerja semula
kesian MIL yg sakit perut dr raya pertama
dan melarat2 ke demam pulak
anak2 sumer pakat balik belaka
sbb masing2 keja

smp KL raya ketiga pukul 5pm
bawak si auni ke klinik pulak
auni experienced bad "nappy rashes"
kesian aku tgk........adoii!!
dpt lak jupe doktor sengal..di baginya Drapolene
yg ini.......aku pon leh beli kat farmasi..

actually dr start balik kg baru nih
aku dah start sapu nappy rash cream nih
salin nappy sejam sekali
tp x jalan...itu pasaller aku g klinik
jupe lak doktor sengal nih,,

nasib baik ada DAKTAKORT cream yg aku dpt dr Tawakal
semalam baru nampak kurang sikit..

balik je KL..si auni demam prior to 1yr jab yg dia amik last week
kak ain pun demam jugak
risaunya aku........si auni demam tau sbbnya
bila kak ain demam x pasal2 aku cuak jugak
sejak kes kuar masuk ward bulan posa baru nih
aku mmg cuak betul kalo anak2 demam..

semalam konon2 nak g keja
x jadik pg..sbb aku x cukup tido
perut aku pun meragam
gara2 makan x hingat!!
auni meragam tahap dewa bila demam
x mo makan ubat..running nose pulak..

pg2 semalam wat muka kesian jupe doktor
amik MC & ubat utk kak ain sekali

harapnya anak2ku beransur sembuh hari nih.....
keja separuh hati
teringatkan anak2 yg x sihat
teringatkan kuih tart atas meja..lupa nak jamah(ada lak gitu yek..)


*** bila ada cuti lagik yek??