Pages

06 September, 2010

dugaan ramadhan........lagik!!


maafkan aku sbb terpaksa melupakan sebentar laman blogku ini minggu lepas

puncanya Allah sayangkan aku & famili..

Allah menguji lagi kesabaran hambanya ini

di bulan Ramadhan yg barakah..


starting by 2.30pm 31-08-2010

my lil booboo Auni Irdina

had her fever back again

dan aku mula susah hati

aku cuba bagi ubat demam utk kontrol suhu badan dia

the same day MIL & SIL & family dtg berbuka di umah

so aku mmg x bergerak ke hospital hari tuh

melihatkan keadaan Auni yg masih aktif lagik


pukul 3.00am 1-9-2010

temp badan Auni naik mendadak 39

aku mula cuak..masuk 1 ubat ikut pgg

solat sunat hajat & mula kejutkan en papa

en papa pun solat jugak

aku & suami mula buntu sbb baru beberapa hari auni kuar ward di tawakal

antibiotik cedax pun dah complete coursed


en papa terpaksa bekerja pg tuh

sbb dah 2 minggu MC

aku wpun baru mula keja 30-8-2010

aku gagah buat muka x malu infm boss semula

aku nak mintak dtg lwt sbb nak bawak Auni ke hospital pg itu

pukul 8am Auni mula melepek..demam sgt2..


aku mula berfikir hospital mana nak ku heret Auni

aku jadik serik nak ke Tawakal

stlh jadi macam nih

aku terus ke Emergency dept Hospital Ampang

w/pun aku bertekak depan Triage kaunter

sbb dia xnak amik kes Auni

katanya ED x terima melainkan ada surat refer

aku tetap berdegil

nak xnak dia bagi jugak aku masuk

wpun dia buat muka macam HAMPEH!!


amik nombor tunggu giliran

dok kat bilik saringan

temp auni 38.9

terus masuk ubat lagik dlm pgg

jupe DR lelaki yg muda

(aku rasa cuak jugak..)

tanya macam2 soalan..aku bercerita A-Z

infm yg Auni prolonged fever sejak 18-8-2010

on-off & dah amik 2 antibiotik dlm tempoh 2 minggu

sebut pasal ZINNAT & CEDAX.....

Dr tuh pun google dlm pc dia depan aku

terbuka pulak facebook dia..

ada masa pulak ko bukak facebook yek..!!

Dr tuh kata kita amik darah jer lah puan

x smp 10minit.......puan, kita terpaksa admit kan anak puan

Sel darah putihnya sgt tinggi

23.6 that time


allahhuakhbar........

aku punyalah risau

call boss infm terpaksa EL

dia pun agak terkejut jugak

aku lebih2 lagik..


naik ward pukul 11.50am

kasihan Auni yg dah dipakaikan IV line

kat atas ward-------jupe pakar DR CINDY

terus running blood test sampai 2kali

amik chest x ray

amik urine test------yg ini paling kesian..auni dimasukkan tiub utk kencing

allahhuakhbar...


anak aku menangis smp x dgr bunyi

result X RAY sgt menakutkan aku

auni diagnosed PNEUMONIA 2nd degree

ada fluid retention dkt lower rite lung tp sgt sedikit

Dr terus start antibiotik

1-drip thru IV line 3x a day

2-oral taken 2x a day


alhamdulillah

after 48hours

auni betul2 kebah demam

tp Dr kata kena wat 1 lagik test iaitu thru phlegm specimen

jadik auni kena go thru 1 lagi siri menyakitkan buat dia

yg kena run selama 3 hari

aku jadik takut nak tgk m/mana misi nak amik sample kahak auni

kasihan anakku...


alhamdulillah...wpun ini betul2 mimpi ngeri bagi aku

aku lihat auni recovering..

Dr discajkan dia.......Auni ada TCA 20-9-2010

nak repeat chest x-ray,blood test ..

esok sehari lagi mimpi ngeri auni akan berakhir

pg td selepas sahur aku heret dia ke hospital untuk 2nd test utk sample kahak

jadi esok hari terakhirnya


aku xtau dpt cuti raya ke tak?

sbbnya aku naik segan nak mintak cuti dgn boss

setelah bercuti sgt lama baru nih


persiapan raya baru 40%.....

aku mmg x cukup masa nak merayap

en papa langsung x berbaju raya lagik

kuih raya sebalang pun xde lagik


malam nih....aku akan pusing lagik cari mana yg dpt

pagi nih.......aci x nak wat muka kesian dgn boss

nak mintak cuti.


smg allah permudahkan hdknya..
lindungilah anak2ku
kembalikanlah segalanya spt sedia-kala.







11 comments:

liyana said...

alahai siannye... sabar la ye kak. ade hikmah di sebaliknya kan.. mesti kuat k! :)

ayu said...

salam lynn...ya allah..sampai mcm tu ye halnya.. siannya auni...tabah ye lynn..moga auni cepat sembuh..

akma said...

sabar banayak2 ye kak. semoga auni cepat sembuh. amin.

littlehumblelynn said...

liyana.

tq..tuh ler ramadhan yg menguji kesabaran..

ayu,

w/salam..tuh ler x smpt nak infm ayu..harapnya dia cepat sembuh hdknya..

littlehumblelynn said...

akma.

tima kasih..amin..

Suliana said...

sabar ye lynn.. su faham camana keadaan nya. doa byk2 tu je la yg su boleh kasi kata semanagat..

littlehumblelynn said...

suliana,

tq sue..tuhan aje yg tau macam nak gugur jantung dgr result doktor baru2 nih..sakit hati dgn tawakal yg x wat detail investigation..anak lynn nyaris collapse kata doktor..

mekchu said...

besar dugaan.. moga terus tabah dan semua yg tersayang kembali sihat.. amin

littlehumblelynn said...

mekchu,

yea lah dugaan paling besar 2 tahun berturut2..last year FIL warded due to prostate cancer masa bulan posa..tahun ni famili lynn pulak yg kuar masuk-ward pulak..tq..amin kan jugak!!

Elyn said...

aduhhh dugaan betui ni. camne auni skang?? mntk2 dh ok ye...

littlehumblelynn said...

Elyn

auni dah discaj hari jumaat lepas..nampak kurang dr dulu..fever mmg xde,batuk pun xde dah..cuma smlm & hari nih pas sahur berlarik ke hospital utk proses amik sampel kahak..kesian auni..next 20/9 kena TCA repeat xray dada dia semula..