Pages

23 September, 2010

im need to admit your daughter within 48 hours if she still on fever..hopefully this medication will sort it out..


hari selasa lepas after balik keja
aku rushed bawak auni ke ALAM MEDIC Ampang Point
aku amik keputusan bawak auni to normal GP
dulu
aku expect mintak GP prescribe Auni certain antibiotik
in cases kalo antibiotik x worked baru aku akan mintak refer ke hospital

aku citer A-Z dr kes auni silap diagnose di Tawakal

citer Auni just recovered dr Pneumonia 2nd degree
kes retention fluid Auni yg baru shj tutup kes 20-09-2010
doktor tuh turut ternganga
bila aku infm in detail
segala medication yg Auni amik di kedua-dua hospital itu dan
Auni dah runned banyak test

doktor tuh lebih ternganga bila aku infm yg semalam TCA auni di h.ampang
shown cases resolved..
dan suddenly dia fever semula
Dr prescribe antibiotic Erythomycin 2x daily 2ml
Dr expect to run utk 2 hari in case demam x reda
mmg kena dtg balik
utk amik refer letter ke hospital
sinced Dr pun kata taknak amik risiko
Auni ada history acute bronchitis,HFMD,pneumonia..
so better do necessary things first

spt yg aku jangkakan
auni x serasi langsung dgn antibiotik yg diberi
selain dia diarrhea,fevernya still on & off

bila tgh malam fever temp mmg tinggi
dan
auni & aku sekali x cukup tido

auni kerap muntah..makan pun x nak sgt
pg nih setelah cukup masa yg diberi oleh GP
aku heret kak ain sekali & auni ke klinik mintak GL ..
dan kali nih aku tekad nak ke TAWAKAL semula


itupun aku terpaksa called dahulu
to ensure her paed DR KISHORE is available
bukan macam kes bulan posa
aku terpaksa pakai paed lain sbb DR KISHORE on leave that day

jadiler kes silap diagnose & handle ala kadar!!

setelah menunggu sbb Dr Kishore hampir 2 jam

sbb dia handle emergency case baby c-zer
tp aku sanggup tunggu..
auni x cranky,kak ain pun sama
seronok sgt
main panjat2 ,toys kat bilik doktor tuh..


at last dapat jupe doktor doktor mendengar citer aku dr A-Z dia pun agak pelik bila mendengarkan auni yg demam semula stlh 2 minggu after discaj

Conversation aku & paed

aku : i dont know whats wrong with her,as u can seen from this card (h.ampang TCA card) she been recovered from her 2nd degree pneumonia,her fluid retention gone as what im understood,she started to have her fever back just a day after her TCA at H.A.she started to gain 100 gram p/weeks.still active as before.feeding as usual


paed: this simply cant u/stand with this kind of report.suppose everything was ok then.sinced at h.ampang they runned quite much test for her even TIBI test.(this sound awkwards)..where have u been last raya?

aku : i traveling back to tganu just few days after she's discharged.i think she had her fever on 12-9-2010 due to post immunization that we took for her 1 year jab.its seem settled within 4 days time. and suddenly this kind of fever attacked again last 21-9-2010.her fever on-off but seem only settle 2 hours ..and fever again & again.as a mom,i also not sure what to offer,what to do .how many sleepless nite,how many day some more to took leave onwards, how long she will be like this..speechless..........****

paed: ok, i knew how hard it is to face this traumatic experience again & again..but sometimes whether we like or not,this kind of test is happen to improve the body system..she will be ok then!!

paed start to check lung---lungs CLEAR both side


temperature taken --- 39.4 degree celcius (subhanallah)


inside mouth ---i think her both throat (left & right) seen redness,swollen --

it might throat infection
but we have no choice , we need to run blood test again..( x again....im hate this feeling) or do you think is better to admitting her for further diagnose?

aku: pls doktor,for the time being we run the blood test first.if possible i don't want her to be admitted (sbnrnya aku yg x habis penat dok kat spital lagik)..

paed : ok,need to confirm her blood test finding first then we will sort this out later so aku & anak berdua nih terkedek2 ke A & E since the lab kat bawah amik blood test auni (aku sedih sgt dgr auni menjerit..kesian sgt..anak kecilku)


PATHOLOGY REPORT
Haemoglobin ---10.5 g/dl
Platelet count---49810/uL
White blood cel count---23.5 10/uL


Diifferential White cell count
Neutrophil ---56.5 %
Eosinophil --- 31.1 %

Monocyte ---10.3 %

Basophil --- 1.0 %


paed:ok, this will sound x good.as we seen from this blood test result..her blood infected seriously.seem need to admitting her.her white blood count cell so high compared to normal person..ranging between 5.5 %-15.0% as normal count..


aku : doktor,is there anywhere for her to being x admitted.let her with me, im taken care of her.

paed: we dont have so many range of oral antibiotic to offer instead of Zithromaz,Zinnat,Cedax,Augmentine,--this kind of oral antibiotic that used to threat certain cases..for her cases as informed previously that she has an allergy of PENINCILIN.so i can offered only CEDAX to threat her for the time being..but it should be run within 7 days.in case in 2 days time her fever seem not to be settle..i have no choice IM NEED TO ADMIT YOUR DAUGHTER WITHIN 48HOURS IF SHE STILL FEVER.she need to be run antibiotic ( the strong ones) thru IV LINE.

aku : yes,doktor,you don't give me any choice,i will bring her back here if her fever x settle within 48 hours.so latest this Saturday.(dlm hati janganlah demam Auni melarat2)

dan dikala ini ..jenuh ku jamah badan auni..ok sejuk ..she just took 1st dosage of antibiotic tdy at 4pm.. cukup sejam..ku jamah lagik badan anakku ini..aku jadi macam habit pegang Auni skrg nih..aku betul2 risau..makan pun dah x lalu mengingatkan Auni kesayangan ku ini..


ya allah..hanya kau yg tahu ketentuanMU & dugaan yg kau turunkan untukku pohonku & doaku smg penyakit Auni x melarat2 .smg penyakit dia akan cepat sembuh hendaknya. aku redha & aku akan berusaha mencari seluruh ceruk dunia ubat utk auni asalkan anak aku beransur sembuh biarlah aku berhabis duit asal dia sihat. biarlah aku bercuti banyak mana pun asalkan anak aku cepat sihat didepan aku

5 comments:

mekchu said...

sedih dgr cerita auni.. tak baik2 demam lagik.. auntie doakan auni sihat mcm biasa & bleh main ngan mama ye... get well soon dear

littlehumblelynn said...

mekchu

sesiapa yg rajin terbaca blog ini mesti tau betapa suffernya lynn handle auni yg asyik sakit sejak berumur 4 bulan..agaknya ALLAH nak duga lynn,nak bg pahala lebih utk jaga auni,,tak tau apalah tuahnya anak sorang nih,,sekrg tgh menunggu esok..risaukan dia..kalo fever x settle esok..x choice berkg lagik kat hospital!!

Suliana said...

siannya.. saya paham, aqil pun pernah masuk spital hari tu kan.. moga auni cepat sembuh ye syg :-)

p/s: IV line tu yg mcm masuk antibiotik kat tgn tu ke? sbb saya rasa aqil dulu pun masuk antibitik kt tgn..

DrSinga said...

white cells 23!!!
tingginya!!!
apa cerita today?
admitted??!!

littlehumblelynn said...

Sue,

yea IV LINE ubat yg masuk ikut lengan tuh,itu utk masuk antibiotik yg kuat

DR

tgh control temp lagik..kalo demam esok kena g menyerah dr lak kt hosp