Pages

21 September, 2010

auni demam lagik!!


aku cuba untuk x mau takut
cuba untuk berfikir secara positif
cuba untuk terus bertahan di tempat dudukku ini
tanpa berlari ke meja boss
utk apply EL wpun masa dah dkt pukul 5pm

pagi tadi spt biasa
aku akan selalu mandikan si lil auni
sblm hantar dia ke taska
aku jamah badannya agak panas
amik temperature dah 38 degree celcius
aku mula risau..semalam ok jer..kenapa demam pulak nih..

aku bg dia sub-pcn
sbbnya auni susah nak makan ubat
dan aku bg instruction kat taska utk bg ubat makan kul 1pm
dan ubat batuk/flu kul 10am

kul 12tghr taska call infm auni x mo makan sgt
infm yg badan auni panas semula
tp masih aktif bermain spt biasa

semalam result x ray,result darah,body temp 36.5..sumer ok..

tip-top kata paed
malah auni menunjukkan reaksi aktif macam biasa
makan pun macam biasa jugak

aku jadi termenung sekejap ptg nih
apa yang tak kena dgn anakku?

adakah hanya demam biasa
spt yg aku baca dlm artikel
ini


  • ke auni nak tumbuh gigi lagik..sinced baru tumbuh 2 gg sebelah bawah shj
  • ke auni nak ringan badan nak belajar jalan pulak
  • ke sbb auni baru jer beralih bulan 17/9 hari tuh

aku risau sangat skrg nih.....malah aku rasa aku x tau nak buat apa dah
dalam kepala aku macam2 yg buruk aje terlintas
macam2 yang x elok aje aku fikirkan
nauzubillah.......mintak jauh..!!
dan aku sendiri x tau nak bawak auni ke klinik ptg nih @ terus ke hospital?


agak2 kena gelak tak kalo aku heret auni ke EMERGENCY DEPT H.AMPANG sbb demam?


sbbnya aku dah mula paranoid bila mengingatkan kes demam luar-biasa auni masa dia demam bulan puasa baru nih..altogether hampir 16hari auni prolonged fever..pengsan!!

auni start demam semula 12/9/2010-16/9/2010 (mungkin sbb post immunisation)

kebah sekejap 17/9/2010-20/9/2010

demam balik mula pagi nih........


kalo korang jadik aku,korang nak wat per?


  • g hospital utk detail investigation
  • g klinik utk running antibiotik dulu
  • bg PCN every 4hrs..jelum badan guna tuala basah (guna natural way of healing without drug)

masalah utama aku skrg:

aku x leh nak cuti dah..(mmg ramai leh cakap keja lagi penting ke anak lagi penting) tentulah anak jawapannya..tp kerja nih periuk nasik aku..aku dah bercuti lama sgt bulan lepas sbb anak sakit,suami sakit..x tergamak nak cuti lagik..tapi kalo keadaan memaksa,aku mmg x choice kena sacrifice either one..dan tentulah terpaksa ponteng keja lagik!!

aku boleh tgglkan auni dlm jagaan mak..masalah no 2 pulak.auni mmg x suka dgn opahnya..tiap kali opahnya dukung @ cuba nak amik dia..dia leh nangis macam kena pukul..x tergamak pulak dgr dia menjerit terpekik terlolong lak pg2 esok..tp itu aje jalan yg aku nampak..aku x tergamak nak letak dia di taska ..kesian sgt kat dia..


aku dah mula MIGRAIN !!!!!!!!!!



























6 comments:

Elyn said...

hmm u try bg ubat dulu utk hari ni. kalau esok tak kebah pi sepital terus. lantak kan je kat staff tu gelakkan ke apa. bukan anak dierang dan bukan pakai duit dierang pun. sabar ek elynn!!

Imaan09 said...

sis..
saya dah ikuti kisah si auni ni sjak dia start demam..SGT KESIAN ok..erm, ikut posting y lama2, semua hospital y dah pegi ampeh.. so, apa kata try g Paeds Specialist y lain??jauh2 sket pun xpe..
X try cari punca2 lain ke, umah baru sejuk tdo ekon ke, xpun panas sgt ke, berhabuk ke.. sian laa Auni..
harap semua ok, n akak tabah hadapi semuanya..

armouris said...

info tentang bayi demam di SIHAT SELALU - FAQ Tentang Bayi Demam

Mama Qiestina said...

qies pon demam niii :(

meragamm sanagtt.sobsssss

cik puan akish said...

kalo me...bwak p specialist....x kire la org nak gelakkan ke ape...emmm

littlehumblelynn said...

elyn,

DR NASIR paed ampang putri yeK?hari tuh g ampang putri ada dr pelik tuh jer..christopher LIM,,boleh gak try nanti..tq!!

imaan09,
tq for ur concern..x tido dlm aircond pun..tp mmg saya perasan sejak dok umah tinggi nih dia selalu sakit..mungkin dust..mungkin sejuk sgt!!

yatt,
alah ciannya qies..puas beraya baru nih agaknya..

armouris,
tq for the link

cik puan akish
ituler yg sy buat,bwk pg specialist di tawakal hospital..harapnya rasi ler treatmentnya..tq!