Pages

30 August, 2010

blood infection?


kata doktor darah emak ada kuman

sbb itu smp skrg mak belum boleh discaj

that day HB mak rendah 7.8

doktor amik keputusan wat blood tranfusion

x smp 1/2 beg darah mak dah reacted

suddenly BP naik mendadak

dan emak demam ptg tuh

so doktor stop blood tranfusion tuh

dan on drip lak..........


aku baru kuar wad bersama anak2ku sabtu lepas

malam tuh jugak aku rushed ke HKL

belikan apa yg dia mintak

mak mintak aiskrim..nak makan laici dlm tin..mak nak sumi-jelly..roti..nak makan gula2..nak makan kacang rebus

agaknya tekak mak xsedap

aku cari mana aje yg sempat aku jupe

nak naik ward kul 8.30pm bukan main susah

pak guard macam pak guard penjara

kerek semacam..


semalam pg2 mak dah tel

nak makan bubur nasik+ikan bilis goreng+cili kering + kicap

aku masakkan utk dia..siap buat kopi 1 flask

kul 12 smp..tgk mak nampak segar

dia punyalah happy bgtau macam hr nih dia leh kuar ward

tp bila adik bgtau tadi

emak xleh kuar ward

aku jadi sayu pulak..mesti emak lebih2 sayu rasanya


malam nih pas berbuka

aku nak larik lagik ke HKL tgk mak

nak tel mak pun x leh........aku mmg xde suara..


nak pg ptg nih pas keja sure x sempat

aku nak kejarkan anak2 lagik

en papa nak makan lagik

so +-malam ni jer lah..pak guard nak marah.....marah ko jer ko tau..marah aku ko x tau lagik..


apapun.......aku x putus berdoa smg emak cepat2 sembuh

dan kuman2 itu cepat hilang jauh.......

kesian emak..


ya allah

kasihani ibuku..
sembuhkanlah penyakit mak
berikan kekuatan pada mak hdknya..




back to work with no VOICE at all :(


hari nih hari 1 keja semula

setelah bercuti 5 hari EL

MC 2 harik

aku kembali bekerja dgn x berSUARA

aku batuk teruk..so mmg x bercakap hari nih

suara husky giler

ikut hati malas nak keja

tp kesian kat en boss lak

keja dah banyak yg tertunda sejak aku cuti that day


anak2 aku safely discharged sabtu lepas

demam mmg elok dah..

cuma auni masih batuk2 & flu lagik

aku cuma continue ubat2 dia kat umah


mak belum kuar ward lagik

semalam pg tgk dia

nampak segar sikit berbanding hari sblmnya

harapnya mak leh kuar ward hari nih

kesian kat mak..


esok cuti....harapnya dah recover ptg nih

aku banyak hal lagik yg x siap


to be truth shopping raya pun belum lagik.........

kat mana nak shopping pun x tau sejak2 demam nih

mood raya pun swing habis tahun nih


tgkler........esok lusa

kalo rajin nak ajak en papa pusing shah alam

kalo x rajin kita tido jer lah kat umah ok...




26 August, 2010

aku & dugaan ramadhan 4 :(

masih lagi bersiaran langsung dari Ward PAEDIATRIC
Hospital PAKAR TAWAKAL
anak2 ku ......kak ain i/allah boleh discharge esok
dia nampak recovered..batuk pun dah x dgr dah..demam pun xde..flu pun xde
si auni..tgh malam td dlm kul 1am mula fever semula temp 39.2
paed terpaksa amik blood test lagik
utk memastikan sel darah putih x naik yg menyebabkan dia masih demam di hari ke 9
tp result darah---sumer ok.blood count normal..
apalah penyakit anakku ini..risaunya aku..

kesian anakku
ptg ini auni start antibiotic lain
masuk ikut drip di lengannya
dan ini yg plg aku x suker
sbbnya auni suka sgt tarik drip air tuh
aku risau betul kalo tercabut
dan dia asyik meragam sbb xleh nak panjat sana-sini
aku terpaksa pegang dia setiap masa
nak tido malam nih pun
risau jugak kalo terbelit leher dia..


esok kak ain akan discharge
so aku akan tggl berdua dgn auni shj di ward nih
dia & en papa akan balik tido kat umah esok
lagipun kesian tgk dia & en papa
restless sjk dok kat sini

tengahari tadi sempat berlari ke HKL
itupun 2 jam jerk dpt tgk mak
sbbnya aku xnak anak2 terjaga tido tgk aku xde
dpt tgk mak aku
kesian mak..
nampak muka mak sembab --tangan kena drip
tak lalu makan
aku makin risau tgk keadaan mak
yg pasti mmg BP dia tggi
dan glucose dia tinggi jugak

aku berserah aje pd ALLAH
lama mana lagik paed nak tahan auni disini
aku x putus2 berdoa smg auni cepat baik
aku kesian tgk dia
kejap kena amik darah.kejap lagik kena masuk ubat ikut punggung
sat lagik pulak kena nebuliser tiap 6 jam
belum lagi kena kacau tgh tido
suh makan ubat lagik
dan auni mmg alah dgn antibiotic
memanjang cirit-birit & paed kata itu normal reaction due to antibiotic
tp bila sampai merah2 ..aku jadik nak mengamuk jugak..

agaknya org susah hati mmg suka nak marah agaknya
lagi2 bulan posa nih..

apalagi akan jadi esok
wallahuallam.............

pada DIA aku x kan berhenti berdoa
smg berkat RAMADHAN ini
anakku AUNI & mak cepat2 sembuh

***auni,sihat cepat yea sayang..mama rindu nak gomol2 auni macam selalu..auni dah lama x ketawa sejak sakit..kesian kamu,sayang!

***mak,sihat yea.lin doakan smg mak cepat sihat & kembali ke rumah.esok,kalo sempat lin tgk mak lagik.

***utk diri sendiri---kuatlah hdknya..jangan aku lak yg jatuh demam semula..!!


25 August, 2010

aku & dugaan Ramadhan 3 :(

Aku masih bersiaran langsung dr ward paediatric VIOLET

Hospital tawakal

Menemankan anak2 ku yg masih warded

Alhamdulillah.syukur kehadrat ALLAH

Temperature anak2ku setakat pukul 8pm tadi 35.0

Dimana hampir 8 hari temp mereka berdua mencecah 39-40 memanjang

Hati ibu mana yg x kecut perut

Hati ibu mana yg x risau kan..



Anak aku jatuh katil pun

Aku risau ½ hari

Inikan demam dah 8-9 hari x kebah2



Dah seminggu lamanya aku x cukup tido

Melayan kerenah anak2 yg sakit

Tiap2 malam aku jaram badan anak2 dgn air sejuk

Pujuk anak2 makan ubat..kalo kak ain mmg senang sikit..dgn si auni macam nak pg zon perang aje dibuatnya…mmg Nampak jer syringe ubat dia dah nangis dulu

Tuh ler pasal kdg2 aku terpaksa campur dgn susu dia

Kesian lak tgk dia terpisat2 minum susu rasa oren..

Belum lagi bab anak meragam sbb flu..hidung tersumbat

Dgn batuk sambil muntah atas tilam…aku jugak yg membasuhnya tgh2 malam



Harapkan en papa..susahler..sejak en papa kuar wad..aku tgk dia memanjang tido

Nampak sgt lemah lagik..so aku rasa mungkin kesan dengue baru2 nih

So mmg mana yg boleh aku akan settlekan sendiri even aku demam panas baru nih



Aku masih x berapa nak sihat

Wpun aku dah berpuasa semula

Setelah terpaksa ponteng 2 hari sbb demam panas baru nih

Masih dgn flu & batuk ku yg x tau bila nak berhentinya

Aku mmg x suka makan ubat flu & batuk

Sejak bersalin auni –my lil booboo

Sbbnya kesan ubat yg menyebabkan aku mengantuk

Aku risau kalo tgh malam auni nak susu/meragam



Ptg tadi sblm berbuka

Kak longku tel infm mak dikejarkan ke hospital

Kerana menurut GP di klinik swasta

Kalo terlewat sikit shj lagi

Mak aku mungkin jatuh pengsan sbbnya BP sgt tinggi

So GP xnak amik risiko

Terus refer mak ke HKL

Sbb mulanya mmg pg tadi adik aku ada infm

Yg dia muntah2,sakit perut

Mak aku sejak dah berusia @ lebih tepat lagi sjk retired

Mmg x boleh silap makan sikit

Agaknya malam semalam masa berbuka ntah apa yg dia makan

Mak mmg mengidap Diabetes & ada history blood pressure

Subhanallah….susahnya hati aku kala ini



Dugaan Ramadhan kali ini benar2 mencabar bg aku

Meskipun x sesukar & seperit yg dilalui masyarakat Pakistan mahupun Palestin

Dugaan sekecil ini pun buat aku sedikit rebah..

Ya allah..betapa kerdilnya aku

Aku berharap paed dapat release anak2ku secepat mungkin

Aku nak tgk mak esok

Selagi anak2 ku masih warded susah sikit nak pg melawat mak

Sbbnya si kecik nih ( auni)

Langsung x nak berenggang sejak dia sakit ..aku nak wat apa pun susah dibuat dia

Kak ain pun sama..mcm2 ragam…nak mandi sama mama,nak mama suap ubat,nak mama wat susu..nak mama itu..nak mama ini…allahuakhbar!!



Keja2 kat opis aku banyak yg tertunggak

Aku risau jugak..dkt seminggu aku x dpt nk dtg

Alhamdulillah..boss sgt understanding

Tiap2 pg aku send sms pada dia

Infm akan sambung cuti

Aku harap by next week

Aku boleh keja semula

Aku naik malu dgn bos..asyik cuti memanjang



Tapi mmg aku jenis x suka nak cuti kalo xde hal

Tp tahun nih cuti ku habis kerana menguruskan anak2 semata

Anak sakit aku cuti..nursery tutup aku cuti

Anak g cucuk imunisasi aku cuti jugak

Mmg cuti habis utk anak2 bukannya pg bercuti2 malaysia



Raya tahun nih

Persiapan anak2 dah selamat

Utk aku & en papa mmg xde apa lagik

Mood raya pun xde dah…serious x tipu!!

Asyik dgn citer sakit-hospital..

Oppps lupa nak infm syukur kehadrat ALLAH

Govt released RM500 utk belanja raya pd govt servant

Jadiler.wat tambah bajet nak raya kan..

So behind this story-- rm500 given to all staff --> confirmler no BONUS lagi tahun nih..huhuhu.:(sabor je la.)



Apa2 pun smg anak2 ku cepat2 discharge ward

Aku kena tunaikan beberapa nazar yg telah ku buat

Aku jarang bernazar tapi kali ini

Aku rasa betul2 perit melalui dugaan kecil ini

Susah aku nak explain

Tp mmg kali ini..aku betul2 rasa DOWN..



Utk mak,aku doakan sakitnya x melarat

Kesian mak,mak paling x suker duduk ward

Paling x suker lama2 kena tahan

Harapnya slps nih keadaan mak mula stabil



Ya ALLAH

Aku malu kerana sentiasa berminta2 drMU

Kerana pengharapanku tiada lain kecuali hanya pdMU

Kembalikanlah kesihatan ibuku

Sembuhkanlah penyakit ibuku

Kasihanilah ibuku sebagaimana dia mengasihiku sewaktu aku masih kecil sehingga kini

Kembalikan jua kesihatan anak2 kesayanganku

Peliharalah anak2ku dlm rahmatMU

Peliharalah kami semua

Kuatkanlah hati kami

Pinjamkan aku sedikit ketabahan para nabi utk melalui hari2 akan datang

Amin..ya rabbal alamin..



***aku masih x sempat nak BW ..mana yg sempat jerk..nanti nak jalan2 bila ada masa..skrg kaki ku kdg2 dok kat kepala..kepala lepas ke lutut dah nih..bayangkan je lah***

aku & dugaan ramadhan 2 :(

ya allah..lamanya aku xbukak blog nih
bukan aku sengaja..
banyak benda terjadi dalam tempoh seminggu

last week hari khamis
en papa masuk ward di ampang putri
prior to dengue fever
dia demam sejak isnin xkebah2
so aku paksa dia amik refer letter g hosp lak
dalam masa yg sama auni & ain demam dlm hari yg sama
sinced en papa warded
akuler yg kelam-kabut dgn 2 budak kecik yg meragam tahap dewa
sbb demam panas..batuk..flu nya
dah ler posa..aku mmg penat sesangat
kejap si ain menangis..sat lg pulak si auni pulak melalak..
adoiiiiiiiiiiiiiiiiiihhh!!


en papa discharged hari sabtu petang
si ain & auni x kebah2 lagik
aku sgt risau sbbnya tgk si ain tido menggigil semacam
after en papa discharged
lari pulak ke panel klinik
amik refer letter lagik
ingatnya nak mintak GP wat blood test tp dia leh cakap
"susah nak amik darah budak2..mintak refer terus"

amik darah lak
tunggu result darah...alhamdulillah
platelet that time ok 277

ahad petang aku pulak demam
badan sejuk semacam2
batuk..flu dtg sekali
mmg collapse aku..tp masih posa ahad tuh

hinggakan last monday fever ain & auni still x ok..
makan ubat..demam turun ..batuk jgn cakapler..macam apa lagi teruknya ..
muntah non stop
anak2 aku pun refused makan..susu..
kesian sgt
pas 2-3 jam naik sampai 39.2
allahuakhbar...

so semalam aku nekad g klinik semula
amik refer letter lagik
ke TAWAKAL SPECIALIST
sbbnya anak2 aku hanya rasi di sini sahaja
Paediatric anak2 aku infm mungkin BRONCHITIS & VIRAL FEVER
Paed advc to warded
so pas maghrib semalam aku & family dah berkg semula di tawakal nih
banyak kisahnya sblm nak admit sini
x pernah2 bergaduh dgn admission sblm nih
smlm aku betul2 naik angin
sejakTawakal bertukar di bangunan baru
harga ward pun naik mendadak..
malas ler nak citer........nanti meleret2 jadinya..

so malam tadi anak2 aku on antibiotic (again!!)
ubat demam every 4 hrs
ubat flu & batuk.
kesian anak2 aku...si kecik auni mmg benci makan ubat
lagik2 kena kejut tgh tido untuk makan ubat

pagi nih demam buat pertama kalinya
nampak kurang sikit
berpeluh2..
cuma batuk non stop lagik..

ya allah
ku terima dgn redha dugaan di bulan ramadhan ini
cuma ku mohon kau kuatkan hati ku & suami
utk melalui sedikit ujianmu ini..

utk adik-beradik & ahli keluarga yg lain
terima kasih kerana xputus menanyakan kesihatan kami sekeluarga

utk bos..tq for understanding
saya pun x sabar nak balik opis...keja melambak menunggu tuh

utk kwn2 terima kasih for everything

18 August, 2010

70 peratus bufet Ramadan campur arak - Jakim


baru nak rikki2 bukak posa kat hotel

terus kena pikir 2-3x


terbaca dlm utusan malaysia online

pagi nih


yg belum baca mungkin leh KLIK SINI


for those yg terasa nak berbuka puasa secara bufet di hotel

mungkin kena wat homework dulu


selain harga yg murah

menu yang meriah

mungkin jugak kena telek dah dapat sijil HALAL kah?


17 August, 2010

dugaan ramadhan...... :(


semalam aku kelam-kelibut balik on time
wpun masuk lambat( aku malas nak ganti balik 40m tuh..)
nasibler boss nak membebel ke apa ke..
sampai umah bersilat kat dapur
masak ayam pedas,grg ikan kerisi & tumis sayor kobis

en papa still demam panas
still x larat nak posa
kesian en papa
dan lebih kesian ptg semalam baru perasan hp dia ilang
ntah mana letaknya
aaikkhhhhhhh hr tuh hp aku yg hilang..skrg dia pulak
apalah malangnya nasib kitorg nih

lepas berbuka bersilat dgn si ain & adiknya lak
si lil booboo ku batuk
tau jer lah kalo budak batuk,confirm akan muntah2 punya
sian dia.......tgh tido pun muntah
so malam td mmg sleepless night jugak
dah dia merengek sepanjang malam
minum susu sikit..........muntah..aduhai anakku..
adooooooooooiiiiiii..mata dah rupa mata panda
jadik pagi tadi bangun sahur kul 5.30am
nasib baik aku sorang jerk yg posa
en papa still demam panas lagik
so aku panaskan lauk berbuka tadi
bancuh teh-o 1 mug
makan ala 100m pecut
nasib baik x tercekik..huhuhu

pagi tadik
dkt 7.30 baru kuar umah hantar ank2 ke taska
si kak ain sibuk nak mandi air panas dulu
si adik pun aku mandikan dulu
smp taska dkt 7.50am
si adik meragam pulak
haaaaiiiiiiiii anak2 ku........

dan pagi nih
en papa yg hantar ke opis
tgk gaya nampak ok sikit dr semalam
tp badan still dedar' lagik
sian ini en papa.......
rasanya dia kata nak pg CELCOM retrieve new sim card by retain the same number

macam2 dugaan bulan posa nih
sabor jelah

ini petang teringin
nak masak nih
sempatlah hendaknya.............





senang jerk kan........
campak2 jer........
sedap x sedap belakang citer ok!!

pic:pak google




HAPPY BIRTHDAY SAYANG MAMA-my lil booboo AUNI IRDINA BINTI ROSMADI

Ten tiny little fingers that always want to play,
That never stop exploring the wonder of today.
Ten tiny little fingers that from the very start,
Will reach out for tomorrow yet always hold your heart.





Nama saya Auni Irdina binti Rosmadi.Hari ini saya berumur 1 tahun.Saya baru ada 2 batang gigi bawah,saya dah pandai cakap..baaa..baa..maaa..maaa..taaaaaaaaa..teeehhh..Saya tak pandai jalan lagik,baru meniti jerkk(saya lambat macam kak ain.kata mama)Saya suker minum susu..saya suker makan nasi,biskut+susu,ayam goreng...dan saya suker makan apa yang mama saya makan(selalu kena babab dgn mama sbb suker kutip segala menda masuk dlm mulut saya)

Kata mama ,hari nih besday saya.Tapi that day masa mama wat besday saya,beli kek utk saya..saya x sempat potong kek..x sempat tiup lilin..sbb saya ngantok sgt..(pity me).Saya suka hisap puting,saya ada bantal musyuk..ke hulu-ke hilir mesti ada 2 benda nih..kalo tidak mama saya yang akan bersilat dulu mencarinya sbbnya kalo takde saya akan menangis tahap gaban punya.

Hobi saya suker tarik rambut panjang kak ain,suker mengecek org mamam & main toys sama kak ain...dan yang paling terbaru saya suker mengemas almari kak ain...(tapi mama selalu babab saya bila saya kemas almari ......) saya hanya kuarkan sumer baju kak ain sepah kat lantai.......nanti mama mesti kemas balik masuk dlm almari pooh-pooh kak ain kan..

Oklah........saya dah ngantok.....hari nih saya batuk...saya selesema..satu malam saya susah tido(mama pun x boleh tido.......mama lagi ngantok meriba saya 1 malam)tadi mama dah bawak jupe doktor ,sian mama lambat masuk keja pulak..bye-bye!!

nukilan_si auni booboo

*************

untuk anak mama tersayang;

AUNI IRDINA BINTI ROSMADI

Selamat hari lahir yang pertama

semoga ALLAH memelihara kamu didunia sampai akhirat

mama & papa loves you so much

semoga cepat sembuh!!

***************


16 August, 2010

menjadik..(^_^)


semalam yg menjadik
bangun2 dlm kul 5am siapkan juadah bersahur alakadar
pas makan.........aku bantai tido sambil peluk budak masyam bucuk si lil booboo ku itu
subuh.......subuh gajah..(kwang 3x)

kul 8am paksa si lil booboo mandi air suam
paksa kak ain mandi dgn cepatnya
siapkan anak2
bagi makan nasi goreng lagik
(sgt suker........tgk si lil booboo first time mamam nasi goreng..suker lak tuh)

dalam kul 9.00am jugak baru ada dlm keta
misi utama nak pg pasar tani
nak beli barang dapur
kan nak menjamu adik-beradik kan

canx lagik perancangan semalam
sbbnya adik-beradikku ini
jenis makan nasi putih
(agaknya kalo makan nasi minyak x puas makan kot)

so menu ptg semalam yg berjaya aku masak

  • nasi putih (smp 8 pot)
  • kari ikan tenggiri
  • ayam masak tomato
  • sayur petola + suun (fav anakku si ain)

dan aku beli CHOC mousse CAKE kat KINGS CAKE utk si lil booboo

kak long aku bawak lauk daging macam kuzi,kuih popia basah,kuih cubadak .

mak pulak bawak asam pedas ikan,rendang kerang,sayur masak lemak

adik aku lak g bawak KFC

so sgt banyak..........(tp dah dasar piranha darat nih.....licin licau..kecuali kek yg tinggal 1/4 shj)

x sempat snap gambar banyak....ada ler sikit tp as usual bab nak trfr gambar masuk lappy keja yg paling malas.....sabor je lah ok..(pelan2 yek)

**the best thing semalam besday girl si booboo tido sblm sempat potong keknya.....jadi kak ain yg jadik tukang potong & tukang tiup.........alah cian anak mama..mama yg lebih ralat sebenarnya..nanti mama beli kek lain ok..x best xde gambar anak smbt besday nih...

pagi nih en papa demam,flu,batuk & s0re throat

sangat kesian....so aku paksa dia MC hari nih......dan bergegas ke klinik panelku pg td..ini en papa mmg workaholic.......first day MC dlm thn 2010.....(clap for him)

pagi nih keja masuk sikit lewat dlm 10minit
dan pagi nih tgh teragak2 nak apply cuti sbb nak bawak si kecik tuh
g klinik..nak cucuk imunisasi 1 tahun(demam ke ??)

harapnya x demam ler
kang makin lama pulak aku bercuti

apa2 pun utk kawan2


HAPPY MONDAY
JANGAN TIDO OK








14 August, 2010

dah x selamat....... :(

yesterday was disaster i think
jalan jammed gilos
nama jer balik awal
sangkut kat jalan ampang
at last smp dkt kul 7pm
so menu semalam

sangat meriah ok..

utk aku : nasi tomato ayam merah
utk en papa :nasi kerabu + daging bakar
utk kak ain : mee goreng

murtabak daging (beli smp 3 ingat nak bawak g umah adik..tp xde rezeki dia ..aku x sempat sgt..jalan mmg jammed..mungkin sbb pertama hari jumaat,sbb kedua org sumer balik awal,ketiga hari hujan lak tuh)

kuih tepung pelita (3 bijik)

so semalam RM dah x selamat....(tp kira ok ler,hari ke 3 baru lebur..)

nasi tomato satu set :RM5.00
nasi kerabu :RM5.00
mee goreng :RM 2.00
murtabak 3pcs :RM 9.00
kuih tepung pelita :RM 1.20
=======
RM 22.20
=======
rata2 pengamatan ku..sumer mahal2..ingat nak beli puding semalam..tgk ada 1 stall jual macam2 jenis.......tapi potongnya kecik sgt......(halussssssssss bak kata harith iskandar)..so aku x jadi nak beli..

sahur pg tadi bangun kul 5.00am

menu paling sempoi utk aku & suami

goreng daging kunyit
tumis kubis air
teh seteko

jadiler kan..............ingat ada hati nak qada' tido pas subuh.....x jadik jugak
si lil booboo dah bangun
ajak mamanya main.......dia pulak yg mengagah aku
alah2 busyuk2 nih.....notti sgt!!

dan skrg korang jangan gelak tau
aku kat opis nih
kul 1030am td aku smp
mengejar keja yg x sudah2
takper sat g aku nak cabut balik dah......

petang nih
x tau lagik nak masak ,makan kat umah ke
atau nak g wat muka kesian makan kat umah mak
(ikut mak..dia suka jer anak2 bukak posa tetiap hari ngan dia..tp sejak dh kwn beranak pinak nih jadi segan pun yea jugak..asik2 muka nih yg bertenggek kat umah dia..ada ke gt??huhuhu)
insyaallah esok turn umah aku
as usual tradisi setiap tahun
sejak ramai adik beradik yg dah berkawin
so kitorg selalu rotate umah sapa yg akan jadik tuan umah
utk potluck bukak posa
so aku amik kesempatan sekali
nak wat majlis kecil-kecilan
sempena masuk umah baru (even bukan umah sendiri)
sambut besday si lil booboo yg akan berusia 1TAHUN wpun awal 2 hari
besday anakku itu 17/8/2010 nih
tp alang2 dah ramai tuh buat sekali harung jer lah
dan jugak meraikan en papa yg dpt APC baru2 nih..
alhamdulillah..syukur ke hadratNYA,

so hari nih aku dok merancang menu utk esok
agak2 aku nak masak menu nih;

  • nasi minyak/nasi beriani
  • kari daging+ kentang
  • ayam masak merah & ayam goreng rempah (utk kanak2)
  • dalca timun + nenas
  • puding marble ( ini first time attempt..jenuh ku belek resepi dlm blog..)harapnya menjadik

dan nak beli kek sebijik utk lil booboo ku..(nak order pada kak naz ,suntuk sgt)

Kalo adik-beradik nak wat pot luck pun akan ku paksa mereka bawak buah2 ke..atau makanan yg lain (janji x berat sgt)

kang sapa lak nak makan yg banyak2 ku masak tuh.....

semoga perancangan & niat aku nih....dipermudahkan hendaknya...









13 August, 2010

1/2 hati :(

bestnya hari nih hari jumaat
walaupun balik keja sama macam hari x posa pun
tp aku still suker hari jumaat yg mulia ini

macammana posa semalam?
semalam balik keja
larik macam ribut
siap bos geleng2 kepala (wth*)
kan boleh balik awal...........lagik mau geleng2 ..
janji aku dtg & balik on time
smp umah kelam-kelibut
takut x sempat nak menyiapkan juadah berbuka
semalam canx masak sambal sotong
x sempat sesgt..yealer manusia hanya merancang jer kan

semalam jugak x dpt g terawikh
as en papa mmg betul2 flat semalam
dia awal2 bgtau pas maghrib
dia betul2 x larat berbanding 1st day posa
(ada lak gt yek..huhuhu..)
semalam jugak selamat RM dr menjengah pasar ramadhan
mulanya ada hati nak pg menjengah tp tgk jalan nak ke pasar tuh jammed gilos..
so canx niat tuh ..

dan malam tadi konon2 nak layan citer hantu kat TV3
dgn kak ain ......beria bentang tilam bagai depan tv
as usual kak ain mmg suker tido dpn tv
baru jer nak mula
aku dah ngantok
si lil booboo tido dlm bilik atas katil dr kul 8.30pm

dalam kul 1am
dgr bunyi si lil booboo merengek tp x nangis
aku berlari masuk bilik
tgk dia dah berdiri tepi katil
aku tgk..........alah2 sian anak mama
"adik jatuh ke sayang"
aku dukung dia,letak atas katil
dia tido balik...
tp jenuh gak ku belek2 anak aku
takut luka mana2
takut benjol mana2
alhamdulillah dia tido dgn lena..xde muntah2
kalo muntah mmg kena bwk klinik jupe GP nampaknya
risau gak..
pesan mak..kalo anak jatuh terus lekas2 bagi minum air
so aku terus bg dia susu jerk..

sahur en papa kejutkan kul 5am
panaskan gulai ayam & goreng ikan bilis
bancuh nescafe seteko
jadiler........

hari nih pg keja 1/2 hati
1/2 lagi tertinggal kat taska anak2
semoga lil booboo xde apa2 hdknya

cepatlah ptg.........nak terbang jupe anak2
kesian anakku..........

till then selamat berpuasa utk hari ke 3







12 August, 2010

bila mama start membebel sorang2

sms en papa tadi:

papa, tolong beli sotong,ayam 1/2,kacang buncis-kak ain favorite tuh

sms dari aku utk en papa

kononnya dgn harapan petang nih aku sempat masak
walaupun dok congak-congak
kul 6.30pm paling awal kot kalo smp tuh

belasah jer lah kan

menu dlm kepala:

Ayam goreng @ ikan cencaru goreng
Sambal tumis sotong
Tumis kacang buncis & udang
(dr..kan 3 menu jerkk--saya mana sempat nak masak smp 8 menu gaya mak ku..)

air sirap

kalo ada nampak org berjual mungkin leh singgah cari murtabak ke..puding karamel ke..xpun apa2 jerk kuih asalkan ianya manis..(ntah nape tiap kali bulan posa nak makan yg manis..agaknya betul teori bila kita puasa kita kekurangan glukos dlm badan so secara x langsung dok mengidam yg manis2 gitu)

dah kul 1pm.........sat g jerk nak balik..best2..

malam ni i/allah nak pg terawikh kalo en papa kata ok..
(en papa lg risaukan anak2 dia kalo aku nak g terawikh)




kalo zaman nabi dulu
membawa anak kecil ke masjid sudah menjadi lumrah

mungkin leh baca ini

hadis riwayat Imam Muslim

Suatu ketika Rasulullah saw. mendatangi kami bersama Umamah binti Abil Ash – anak Zainab, puteri Rasulullah saw.— Baginda meletakkannya di atas bahunya. Baginda kemudian solat dan ketika rukuk, baginda meletakkannya dan saat bangkit dari sujud, baginda mengangkat kembali.

atau:

hadis riwayat An Nasaie;

Ketika waktu datang solat Isyak, Rasulullah saw datang sambil membawa Hasan dan Husin. Baginda kemudian maju (sebagai imam) dan meletakkan cucunya. Beliau kemudian takbir untuk solat. Ketika sujud, baginda pun memanjangkan sujudnya. Ayahku berkata, ‘Saya kemudian mengangkat kepalaku dan melihat anak kecil itu berada di atas punggung Rasulullah saw. yang sedang bersujud. Saya kemudian sujud kembali.’ Setelah selesai shalat, orang-orang pun berkata, ‘Wahai Rasulullah, saat sedang sujud di antara dua sujudmu tadi, engkau melakukannya sangat lama, sehingga kami mengira telah terjadi sebuah peristiwa besar, atau telah turun wahyu kepadamu.’ Baginda kemudian berkata, ‘Semua yang engkau katakan itu tidak terjadi, tapi cucuku sedang bersenang-senang denganku, dan aku tidak suka menghentikannya sampai dia menyelesaikan keinginannya.

tapi orang sekarang
membawa kanak2 kecil dikatakan menganggu perjalanan ibadat di masjid/mahupun surau
ada pulak yg menjeling kalo letak anak sebelah sejadah ..
(aku dulu kalo pg solat kat masjid--aku letak jerk si lil booboo sebelah sejadah--janji dia x nangis @ pampers x lenjun)--si lil booboo kalo tgk aku dia sure x nangis punya..bulat jerk mata tgk mama berdiri,sujud..hehehe..

aku pelik jugak ler..bagi aku nak mendidik biar dari rebungnya
dah jadi buluh nanti x leh lentur dah......mau patah jadinya

bagi aku its good to exposed suasana masjid pada kanak2 kecik
macam kak ain dia dah tau
kalo masuk masjid
dia kena diam & dia selalunya akan req pakai tudung
secara x lgsg dia paham sendiri

aku x tau pendapat org lain

bagi aku as long anak aku x menjerit terpekik -terlolong
tak berlari keliling masjid
kebersihan masjid/surau terpelihara
tanpa terkena najis anak2
aku rasa ok jerk bawak anak tuh..

so malam nih first time nak bwk si lil booboo ke surau
teman mama g solat terawikh
jangan nak meragam yer sayang mama..
kak ain dah selalu teman mama dulu2

anyhow WISH ME LUCK & x PENGSAN KEPENATAN malam nih..

jom terawikh kwn2.......bukan senang nak dapat bonus nih!!









1st day-----done!


berpuasa hari pertama

penat & letih & ngantok...itu kesimpulannya

ptg semalam balik keja jammed pulak

smp umah emak kul 7pm

dah nak berbuka sangat

semalam selamat RM dari menjengah mana2 pasar ramadhan


menu berbuka semalam

sambal tumis udang + petai

gulai tempoyak ikan

sayur campur cendawan

ikan tenggiri goreng

dan jugak gulai kicap ikan tenggiri

siap ada lengkong (agar2)

air soya & air oren


tapi kenapa yek.......?

biarler lapar macammana pun

makan sikit jugak..?(confused)

yg lebihnya minum..minum..minum..dan mcam hypo lak aku nih


sahur tadi konon2 set jam kul 4.45am

alih2 terjaga kul 5am

kelam-kabut larik ke dapur

sbbnya nasi x tanak lagik

sejak rice cooker nih wat hal

aku x leh masak overnite,means sblm tido tanak dulu

sbbnya nasi yg dimasak akan jadi keras kalo terlalu lama masak

x tau pasal apa

so mmg kena masak on the dot

dlm dok tggu nasik masak

goreng ikan bilis + bawang ptg bulat2

panaskan lauk yg mak tapau semalam

(ikan tenggiri masak kicap)

bancuh teh seteko

dkt 5.30am baru leh makan

makan ala larik 100m

phuhhhhhhhhh..........


mode pagi nih

still ngantok

g keja terhuyang-hayang

teruk betuller aku nih..

dlm hati cepatlah hari sabtu

supaya aku boleh qada' tido puas2

huhuhu...


aku nih mmg gini dari anak dara

bila x cukup tido

aku rasa semacam jerk

hidup x semenggah (bak kata mak aku)

serba x kena jerk

so ampunkanlah aku kalo aku sedikit blur

ini sbb oksigen tak sampai kepala nih

huhuhu...@?


so kawan2

selamat berpuasa untuk hari ke 2

apa menu semalam?

11 August, 2010

info menarik di bulan ramadhan selain survey tempat shopping & sales sana-sini..ini lebih menarik!!

aku x tau org lain
tapi aku cukup suker bab survey yg ini
tiap kali mula puasa

sila tgk SINI ok..

taraaaaaaaaaaa.........PROMOSI BUFFET sempena ramadhan

untuk yg ada extra RM tuh..rerasa nak belanja family makan mungkin leh godek2 sini..
menarik gak..dari yg murah sampailer yg harga melampau2..
tp so far rasanya harga ada yg mahal ,ada yg murah, ada yg ok..
ikutler BAJET & SELERA masing2..sekali-sekala apa salahnya kan..

kalo nak pg pun mungkin pas dpt gaji.......lambatnya nak gaji.....(^_*)

ada sesiapa yg suker ........angkat tangan!!

**nampak sangat kaki makan**

any recommendation kawan2?

aku suker g Quality Hotel KL..murah & yummy..tp tahun nih x godek lgk berapa harganya?

wah ngantoknya.........

Fadilat Solat Terawikh
Malam 2 : diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).
(baby tido..comelnya........)
pic by google

pukul 4.45am dah bangun

masak nasik,tumis sardin & goreng telur dadar

bancuh teh seteko

(stok malas memasak gitu)


kejutkan en papa bangun makan dlm 5.15am

ingat kan nak bantai tido balik pas makan

haram x leh tido semula

at last bangun mandi & bersiap


kaco si lil booboo

mmg nak mandikan dia pg2 nih

kesian kat dia

bak kata pengasuh dia

sejak dah besar sikit nih

jarang diorg mandikan guna air suam lagik

tapi aku lak mmg akan mandikan anak2 aku

guna air suam even kak ain sekali pun


back to posting title

aku ngantok bangat

otw g opis terlentok2 rasanya

baru 1 hari

ada 29 harik lagi......


aiyokhsssssssss...........


**hari nih bukak posa umah emak..best2..
korang ngantok gak ke??




10 August, 2010

kawan2 selamat berpuasa..

pic:pak google

Fadilat Solat Terawikh
Malam 1 : keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah
.

malam nih dah start solat terawikh--->>tahun lepas sehari pun x dpt wat..sbbnya tgh pantang bersalinkan lil booboo.tahun nih smg dipermudahkan hdknya,orang kata kalo x dpt g jemaah kat masjid,boleh buat sendiri di umah tp aku rasa kalo buat sendiri kat umah xde feel lah pulak..dan mungkin buat 2 rakaat jer aku dah tergolek2 tido kot..

esok pagi insyaallah akan bangun memasak untuk bersahur hari pertama.dan 2-3 hari nih aku selalu highlighted pada kak ain apa itu PUASA,ingat nak train kak ain puasa sikit-sikit dulu..at least sbg permulaan dulu.,as a mom,aku pun agak risau jugak.macam2 dok berpusing dlm kepala aku nih..selalunya bangun2 pagi kak ain akan minum susu & makan roti..agak2 m/mana kalo dia x dpt sumer tuh pg2..tapi sbg seorang ISLAM aku wajib & harus mencekalkan hati utk mendidik anak aku ttg rukun islam yg satu ini.utk reader yg terbaca blog ku ini..mungkin ada idea menarik @ pengalaman berguna utk dikongsi bersama aku sbg ibu yg pertama kali memperkenalkan amalan berpuasa kepada seorang anak..boleh leave comment ..idea anda sgt aku hargai!!

pengalaman puasa aku masa kecik2 dulu..aku x berapa nak ingat..tapi aku rasa aku mula berpuasa betul2 umur 7-8 tahun..masa tuh lembik tahap zombie..nak tunggu maghrib aku dah melepek sgt2..arwah abah akan kejut sumer anak2nya makan sahur..yg nih mmg lemah sikitler..bayangkan tgh2 ngantok2 kena paksa bangun makan nasik..tapi yg bestnya bila bab bukak posa,mak masak sedap2..dan aku adik-beradik akan berebut cawan @ gelas yg paling besar sekali..supaya boleh letak air banyak2 masa bukak posa nanti..teringat masa bulan puasa,mak suker sgt kalo blend buah ..kekadang oren,tembikai,belimbing......aku ler jadi tukang blender tuh!!esok first day bukak posa,acara wajib untuk berkumpul di umah emak..cant wait !!pg2 tadi emak dah telepon ingatkan utk dtg umah dia esok..mak x payah ingatkan.....anak2 dia dah sedia maklum!

untuk rakan2 @ pengunjung blog ini..seluruh umat islam di dunia Selamat Menyambut Bulan Ramadhan..semoga kita sama2 merebut pahala & bonus berganda2 hanya di bulan ini..hormatilah bulan Ramadhan & sama kita ambil berkatnya ..
***bulan posa nih,kita akan tgk orang jadi malu-alah sendiri kalo sebelum ini berskirt pendek & berseluar ketat ....suddenly akan pakai lebih sopan malah ada yg berselendang litup sempena bulan puasa..alangkah mulianya bulan Ramadhan ini :)


09 August, 2010

Dah ready nak PUASA?



dah breakfast?

pg2 dah selamat makan mee grg,popiah grg & karipap

yummy2



last weekend aku x kemana2

selain g shopping groceries kat TESCO

mencukupkan stok apa yg x de kat umah tuh


semalam the whole day dok umah

memasak dr pg smp ke malam..

pg grg makaroni,grg popiah

tengahari masak kari daging,grg ikan bawal & sup sayur

malam masak lagik..masak tomyam campur ala ,grg ikan & telur

**aku mmg suker masak kalo weekend-dah memanjang masak campak2 hari keja..weekend jer lah nak masak betul pon..

elok sgt kak su & family pun dtg semalam

(my first guest kat umah baru)



seronok sgt bercuti

so mood pagi nih agak swing sikit

teringat anak2 kat taska

teringat si lil booboo yg dah makin cerdik

dah makin banyak mulut

dah makin bambam

dah makin semangat

tapi belum jalan lagik anak aku nih

bila nak jalan x tau

memanjang jatuh jerk..memanjat kuat sgt

macam budak besar



this 17th august besday lil booboo yg pertama

malangnya jatuh pada bulan posa

ada jugak hajat nak wat besday bash utk dia

tapi masih dlm plan lagik

sbbnya macam x best jerk wat besday party masa bukak posa kan

ke kena postpone dulu?



apa preparation nak menyambut ramadhan?

selain mencukupkan stok barang dapor

aku rasa preparation yg plg wajib utk berpuasa

ialah mempunyai kesihatan yg baik



aku & en papa mmg ada sejarah gastrik yg soopa-doopa

so aku mmg take noted dgn apa yg aku makan

tapi so far x pernah lak terpaksa berbuka sbb gastrik

alhamdulillah..


sejak 3-4 bulan lepas aku mengamalkan B COMPLEX & VIT C

to keep fit & healthy

dan ini wajib ku telan walau malas macammana pun

so far nampakler perubahannya

dr selalu kena flu & melepek pas balik keja

flu pun jarang kena skrg nih..alhamdulillah!!

still ada tenaga nak wat sumer keja umah pas balik keja

xdelah exhausted sgt macam dulu

perubahan nih aku nampak pas sebulan aku telan dua jenis supplement nih

(bagi aku,kalo org tuh leh amik balance diet tetiap hari,rajin bersenam mungkin dia x perlukan apa2 supplement kot--tapi kalo org macam aku nih wajibler amik..makan ikut senang jerk,malas nak work out so ini mungkin cara short cut)



apapun kalo sesiapa terasa nak amik supplement

pls consult your own GP

jangan pakai main beli & telan jerk

amik ikut kesesuaian & keperluan tubuh sahaja

(wah..sejak bila aku jadik GP nih..huhuhuhu..)