Pages

05 August, 2010

rukhsah bersalin dgn DR lelaki?


banyak perdebatan di alam siber
malah banyak ulama' yg membahaskan ttg persoalan ini
banyak jugak pro & cons yg aku baca,aku telek,aku conclude sendiri

anak sulung AIN DARWISYAH
dilahirkan pada 8hb May 2006
di Hospital Putrajaya
melalui induce labor dimana ubat induce dimasukkan utk mewujudkan kontraksi
dan ianya dilakukan oleh seorang DR O & G LELAKI
diulangi sekali lagi LELAKI
tetapi semasa di bilik labour hanya midwife yg sumernya perempuan
alhamdulillah

anak ke 2 AUNI IRDINA
dilahirkan di sebuah private hospital di Selangor
pada 17-8-2009
disambut/dibantu oleh Dr wanita islam & kakitangan wanita yg beragama islam
alhamdulillah

bila bercerita ttg kelahiran
aku yakin ianya takkan LARI dr membahaskan isu AURAT
confirm sumer yg aurat private kita akan terlihat/terdedah
dan sumer org maklum dgn isu AURAT wanita antara bukan muhrim kan

masa anak sulung
mmg expected nak bersalin dkt govt sbb x tau samada leh proceed normal @ x?
so mmg pg govt that time
dah pg govt..mana leh pilih2 dr kan?

untuk kelahiran ke 2
mmg aku & suami decided to find malay women gynae
so mmg kitorg kuarkan sedikit RM utk itu
dan aku mmg puas hati
kenapa?
sbb masa tuh aku dah rasa betapa x selesanya diassist oleh seorang Dr lelaki
dan alhamdulillah masa nak lahirkan auni dulu
aku & papa murah rezeki sikit..

tapi bile baca beberapa blog hasil BW
yg menulis pasal isu ini
aku terpanggil berkongsi apa yg aku tau
apa yg aku baca..apa yg aku carik

mungkin boleh baca SINI

kupasan yg ringkas tapi mudah difahami

boleh atas beberapa SYARAT & DLM KEADAAN DARURAT

ada jugak yg kata; kenapa masa mengandung tak terus cari hospital swasta & yg tentunya boleh pilih sendiri DR gynae perempuan?

bagi aku utk yg mampu..mmg BOLEH!!

tapi bayangkanlah kalo dia X MAMPU..gaji cukup makan+ pakai jerk..anak lak berderet kat bawah..kita x tau apa masalah org lain kan..mana lak dia nak cekau duit kan.. xkan nak berhutang lak?

mampu kah dia ?bukan murah..ada pakej pun bodos2 pun bawah rm2k.

jadi persoalannya kembali kepada GOVT yang pemerintahnya ISLAM & kerajaan MALAYSIA sbg negara ISLAM khususnya..

antaranya:
-mungkin banyak yg boleh dilakukan selain mewajibkan (kalo boleh)setiap perempuan islam yg bersalin di bantu oleh Dr & kakitangan wanita
-menambahbaikkan elaun ,penambahan warga kerja,struktur gaji yg setimpal pada DR & KAKITANGAN wanita
-memperbanyakkan biasiswa bg DR2 utk amik pengkhususan O & G..(offering terhad utk Dr wanita khususnya) dan juga kursus MIDWIVES utk para nurses.
-menambah peruntukan perterutamanya yang mengkhusus kepada WANITA & KANAK2.

kalau di negara Islam yg lain peka dgn persoalan ini,mengapa tidak negara kita yg tercinta.

*tolong jangan salah faham @ memPOLITIKkan entry ini
aku sekadar berkongsi apa yg aku rasa & apa yg aku perhatikan



4 comments:

Elyn said...

aku pun setuju dgn idea ko tu. rase nyer dah sampai masa mesia buat gitu!!

littlehumblelynn said...

elyn

geram dgn sesetengah blogger yg condemn "ttg isu ini"..bukan sumer org banyak duit nak g private kan..kalo g bersalin kat govt ikut nasibler ..kalo ada DR pompuan ..kalo xde nak taknak hadap jer la DR lelaki pun..dah tpaksa kan!!ko doakan aku leh jadi menteri kabinet jaga hal ehwal wanita..sure aku yg plg lantang bersuara!!huhuhu..

DrSinga said...

gua sudah tutup kedai....
(hehehe... tak alih-alih kan..)
.
seriously....
setuju dgn cadangan ituuu..
:)

littlehumblelynn said...

DR,

tq for drop by again..DR,bestler dah cukup anak2 lelaki & pompuan..saya kena dpt sorang lagik..kalo leh nak boy lak..dah 2-2 girl!!next baby,cari Dr ler wat sambut baby..huhuhu..