Pages

06 August, 2010

bila posa + raya datang?mama yang lebih tunggang-langgang

kawan2 sekalian
ramadhan is around the corner
bercerita pasal bulan posa
aku mmg sgt SUKER..
bagi aku feel bulan posa xkan sama dgn mana2 bulan
wpun penat berpuasa,penat bekerja tapi seronok

cuma kepenatan bagi ibu yg bekerja

berganda2 sempena bulan puasa nih


pertama:kena bangun awal pagi,nak siapkan juadah bersahur.dulu masa aku anak dara aku x kisah x bangun sahur pun..letak air atas kepala katil..agak2 time kul 5am..bangun telan air seteguk..belasah tido balik..tp sejak kawin..this en papa "sahur itu WAJIB bukan SUNAT lagi weeii.."so sbg isteri yg berbudi bahasa,penuh ihsan & kasih sayang (ayat xleh blah..)kenaler bangun siapkan sahur utk suami terchinta....tp tahun lepas masa pantang si lil booboo ada gak ter lepas sahur sehari-dua..kesian itu en papa..

kedua: nak melayan itu kanak2 kecil lagik.......waduh..tgh2 posa mama ko leh jadi green monster ok..

ketiga: kena rajin selak resepi..time nih ler en papa suker req nak makan itu..nak makan ini..kena lak req makanan org tganu..aku mana reti..(dah 5 tahun kawin..x pdi2)nak balik kg sokmo tiap minggu x dapeklah.......jauh weei...duit lagik..raya nak balik lagik.so wife kena ler rerajin explore,cuba & rasa taste en suami pulak...

keempat: aku kan bekerja full day...penat jangan kira ler..dah ler opis jauh kat PJ..balik sure kaki jadi kepala..kepala leh jadi kaki..nak memasak.......dari dulu lagik bila bulan posa aku mmg akan MASAK..biar sebodos mana pun menunya aku akan masak..aku x suker beli kat pasar ramadhan.x tau ler org lain..aku kalo beli memanjang lauknya x sedap harganya mahal tahap DEWA..at the end aku lak menyumpah-seranah..so nak elakkan sumer tuh baik aku masak sndr..kalo nak beli pun..beli kuih sejenis-dua,murtabak @ ayam percik..yg lain better masak sndr..itupun limit bukan tetiap hari ok..(mmg dari dulu begitulah kami..) kedekut ok..........huhuhuh..weekend jer leh ler menjengok dapor umah mak..(buat muka kesian)tapi 1st day posa confirm mmg akan g bukak posa umah mak..dah jadi tradisi ponn..

kelima:nak menyiapkan persiapan raya..ikut track record aku & en papa suker wat preparation last minute ..tapi this time baju kasual si kak ain & lil booboo dah selamat aku beli sorang 3 pasang..kasut sepasang sorang..jadiler..tp( ada hati nak g sales kat sogo tuh.......) kemungkinan besar aku memborong lagik..........aiyokkkkks pecah kepala!!bab baju en papa lagik.,time ni ler this en papa nak berganti kain baju..kalo x jenuh bersuruh..this en papa very fussy ok..kalah org pompuan..dah lama kawin..dah paham sgt..baju2 kurung aku & anak2 mmg akan beli siap jerk * begitu jugak baju melayu en papa..wahh apa TEMA tahun nih yek..aku pon blur..tahun pertama warna BIRU,tahun kedua warna UNGU,tahun ketiga warna OREN,tahun lepas warna PINK ,tahun nih haruslah warna lain kan..apa kata tahun nih warna HIJAU lak..huhuhu..tahun nih harusler masak kuih tunjuk2 jer..(melainkan mak dah confirm nak wat kuih raya boleh mengecek sikit)

keenam:preparation balik kg....bab nih selalunya aku yg pening..nak mengatur bajet,nak mengatur apa nak beli bawak ke kg..buah tangan utk sumer org..wahhhhhhh masa nih mmg kalut-malut..nak mengecek AL dgn boss lagik..(ado ke idak cuti aku nih weeeeeeeeeiii)

ketujuh:mengemas umah..bab yg paling malas sekali!!nasib baik baru jerk pindah umah..dan i/allah tahun nih...........aku x tukar apa2 kot..pakai jer lah langsir yg ada..baru jerk tukar bulan 5 tahun nih jugak.ado x ado pun aku berhajat nak tukar sofa kat umah tuh..tp kena check "penyata kira2 + hutang-piutang dulu) kalo ada excess baru leh beli..kalo tidak..berangan jerk ok..huahuahua..

kelapan:bila mengingatkan tahun nih, kami beraya di terengganu( hubby side) w/pun sepatutnya this year tahun beraya di perak..aku dah rasa phuhhhhhhhhh!!ponat weiii!!penat nak meredah jammed..penat nak travel jauh..cerita disebalik beraya di tganu tahun nih wpun tahun nih turn aku beraya di perak.tahun nih adalah tahun pertama suami & family beraya tanpa arwah bapa mertuaku..so aku bertolak-ansurlah..mungkin its good for the whole family to gather together this hari raya.tapi next year..back to my turn... ^_*

kesembilan:hopefully tahun nih dapat train kak ain berpuasa ..smg dipermudahkan hdkNYA.

kesepuluh:ACI TAK TAHUN NIH..X PAYAH TINGGAL2 POSA..NAK POSA PENUH 30HARI..AGAK2 PERIOD LEH TANGGUH KE?/(tp bukan idea utk preggy lagik ok..)--idea2 malas nak ganti posa..nak tggl posa mmg senang ,nak mengantinya LIAT hampeh..


so this weekend mmg kena g PASAR TANI kat area umah untuk beli segala stok barang dapor utk seminggu..kena list dah nih..nanti pikir2 lagik..

apapun dah terasa seronoknya bahang nak POSA nih..

dok jeling2 kat emel nih..mana tau dah kuar sekular waktu balik sempena bulan ramadhan..haram xde lagik..(kan best kalo leh balik kul 4pm..)

apapun selamat menyambut Ramadhan AL MUBARAK kawan2..

till then...

*(kalo rajin akan bersiaran dr umah--tp sejak 2 menjak nih malas nak hapdet entry dr umah sbb suka melayan anak2 dan main masak2 kat dapor..weekend ni ada hati nak masak macaroni goreng & popiah..)



6 comments:

mekchu said...

nak pnggil apa ni ek? thanks wish mekchu.. jgn la silent2 lagik tau.. nnti mekchu tatau.. hehehe

selamat menyambut bulan puasa.. kalo la bleh nak puasa penuh.. best kan tak yah susah2 nak ganti kemudian

liyana said...

dah dpt pekeliling balik kul 430. hehe bestnye...

littlehumblelynn said...

mekchu,

tq for drop by!!tuh ler suka baca blog org..best2..segan nak tggl jojak!!huhuhu..

liyana,
wah best giler 4.30pm dah balik......sgt jealous!!

DrSinga said...

Grrrrrr....
time period pun kena bangun siapkan sahur sekarang ni ek???

littlehumblelynn said...

Dr,

tuhler kalo period pun keno bangun jugak tuh..kena siap makan..siap kopi sejag dan lagi tragis kena teman makan sekali,,tingtong betui!!

Naz said...

Assalamualaikum

Leen selamat menyambut ramadhan al mubarak.Semoga puasa tahun ini kita akan diberikan kredit yang lebih oleh Allah S.W.T dari puasa2 yang sebelumnya.InsyaAllah