Pages

03 August, 2010

bila lil booboo dapat FLU


aku mmg risau kalo si lil booboo dpt flu
ni x lain x bukan berjangkit dari kak ain
kak ain mmg x sihat..batuk & flu
up & down!!
makan ubat bukan main payah skrg si kak ain nih

this morning 6.10am si lil booboo dah bangun
menyengih jer kat kepala katil
aku lak kelam-kabut menyiapkan bekal makanan
utk dia nak bawak g taska
selalunya mmg aku akan masak dulu
x mo berharap sgt pada taska
utk masakkan utk dia

letak dia jap kat depan tv
dia dok main piano pg2 buta
bising kemain......
perasan hidung dia berair
aiyokh.......x sukernya

bila baby bawah 1 tahun nih kena FLU
mmg aku risau
aku bukan DR ok..
yg aku tau ubat flu
mmg x elok utk baby

kalo keadaan x teruk sgt
aku selalunya guna ini
utk cepat keringkan Flu dia






dan jugak spray nih
fungsinya untuk mengelakkan congestion
supaya mudah utk baby menyusu melalui botol
memudahkan pernafasan dia
lebih2 lagi si lil booboo ni still used pacifier




tapi kalo still berlarutan jugak
x choice terpaksa jugak bagi ubat flu yg buat dia mengantuk
kesian dia

aku rasa ada paed yg perscribe AERIUS utk booboo hari tuh
tapi as usual
bila aku telek punya telek
aku x bagi pun
selagi tgk booboo leh tahan
aku x bagi dulu
kesian kat dia..

***foot note
kalo DrSinga terdrop by blog nih hari nih
selamatkah baby dgn ubat flu?
kadang2 saya mmg was-was nak bagi
bukan terlebih pandai tapi terlebih TAKUT
saya tau ada ubat yg selamat utk baby
tapi saya was-was dgn dosage & jenis yg sepatutnya










7 comments:

Suliana said...

OO.. pakai ni senang je kan.. saya kasi juga la ubat selsema kat aqil. bila dia tido, tak de la meleleh je hingus tu.. hehe

kakyong said...

kakyong beri anak2 scot emulsion.. start umur dah 6 bulan , kakyong dah mula beri, tp tak lah hari2... so far Alhamdulillah, jrg anak2 kena selsema.. dlm 1 tahun 1-2 kali kena tu biasa lah...

littlehumblelynn said...

kak yong

kat scotts emulsion tuh ada tulis ke budak bwh 1 tahun leh bagi??saya x nampak ada tulis..x berani nak bagi..yg sulung tuh mmg makan scotts emulsion tuh..

kakyong said...

kalo ikut dlm botol tu memang tulis dr 1 tahn ke atas..
tp kakyong beri dlm sukatan sedikit.. like 1/2 sudu teh.. dlm 1 minggu hanya 2-3 kali.. org kata apa.. test2 rasa..
ni pun kakyong dah minta advise doktor dulu.. xde la main belasah bagi... ;)
btw, anak below 1 tahun ni.. nak beri apa2 ubat @ sapu apa2 ubat pun, harus lah mendapat nasihat doktor..

littlehumblelynn said...

kak yong,

ok tq kak..tuh ler mamanya ni ala2 penakut hampeh..bg ubat2 yg kat atas tuh mmg paed yg perscribe..sy mmg x berani beli kat pharmacy.sumer amik kat tawakal hospital.pas nih leh try bg baby sikit2..

DrSinga said...

sebenarnya...banyak ubat selsema yang tak boleh di bagi ke baby<2 tahun...paling kodi pun...benda2 spray ka atas tu...tu pun bukan ubat..just untuk bukakkan hidung yang tersunbat tu...kalau saya...saya bagi Aerius tu jugak...kalau tak...semuaaaa tak tidur malam nanti...

littlehumblelynn said...

DrSinga

how i wish u drop by tdy,tq!!
so clear..AERIUS safe lah kan..mmg ada dlm simpanan AERIUS tuh..the baby tuh mmg meragam kalo flu..dah ler hisap pacifier..pengsan mama dia..tq DR!!