Pages

12 August, 2010

bila mama start membebel sorang2

sms en papa tadi:

papa, tolong beli sotong,ayam 1/2,kacang buncis-kak ain favorite tuh

sms dari aku utk en papa

kononnya dgn harapan petang nih aku sempat masak
walaupun dok congak-congak
kul 6.30pm paling awal kot kalo smp tuh

belasah jer lah kan

menu dlm kepala:

Ayam goreng @ ikan cencaru goreng
Sambal tumis sotong
Tumis kacang buncis & udang
(dr..kan 3 menu jerkk--saya mana sempat nak masak smp 8 menu gaya mak ku..)

air sirap

kalo ada nampak org berjual mungkin leh singgah cari murtabak ke..puding karamel ke..xpun apa2 jerk kuih asalkan ianya manis..(ntah nape tiap kali bulan posa nak makan yg manis..agaknya betul teori bila kita puasa kita kekurangan glukos dlm badan so secara x langsung dok mengidam yg manis2 gitu)

dah kul 1pm.........sat g jerk nak balik..best2..

malam ni i/allah nak pg terawikh kalo en papa kata ok..
(en papa lg risaukan anak2 dia kalo aku nak g terawikh)




kalo zaman nabi dulu
membawa anak kecil ke masjid sudah menjadi lumrah

mungkin leh baca ini

hadis riwayat Imam Muslim

Suatu ketika Rasulullah saw. mendatangi kami bersama Umamah binti Abil Ash – anak Zainab, puteri Rasulullah saw.— Baginda meletakkannya di atas bahunya. Baginda kemudian solat dan ketika rukuk, baginda meletakkannya dan saat bangkit dari sujud, baginda mengangkat kembali.

atau:

hadis riwayat An Nasaie;

Ketika waktu datang solat Isyak, Rasulullah saw datang sambil membawa Hasan dan Husin. Baginda kemudian maju (sebagai imam) dan meletakkan cucunya. Beliau kemudian takbir untuk solat. Ketika sujud, baginda pun memanjangkan sujudnya. Ayahku berkata, ‘Saya kemudian mengangkat kepalaku dan melihat anak kecil itu berada di atas punggung Rasulullah saw. yang sedang bersujud. Saya kemudian sujud kembali.’ Setelah selesai shalat, orang-orang pun berkata, ‘Wahai Rasulullah, saat sedang sujud di antara dua sujudmu tadi, engkau melakukannya sangat lama, sehingga kami mengira telah terjadi sebuah peristiwa besar, atau telah turun wahyu kepadamu.’ Baginda kemudian berkata, ‘Semua yang engkau katakan itu tidak terjadi, tapi cucuku sedang bersenang-senang denganku, dan aku tidak suka menghentikannya sampai dia menyelesaikan keinginannya.

tapi orang sekarang
membawa kanak2 kecil dikatakan menganggu perjalanan ibadat di masjid/mahupun surau
ada pulak yg menjeling kalo letak anak sebelah sejadah ..
(aku dulu kalo pg solat kat masjid--aku letak jerk si lil booboo sebelah sejadah--janji dia x nangis @ pampers x lenjun)--si lil booboo kalo tgk aku dia sure x nangis punya..bulat jerk mata tgk mama berdiri,sujud..hehehe..

aku pelik jugak ler..bagi aku nak mendidik biar dari rebungnya
dah jadi buluh nanti x leh lentur dah......mau patah jadinya

bagi aku its good to exposed suasana masjid pada kanak2 kecik
macam kak ain dia dah tau
kalo masuk masjid
dia kena diam & dia selalunya akan req pakai tudung
secara x lgsg dia paham sendiri

aku x tau pendapat org lain

bagi aku as long anak aku x menjerit terpekik -terlolong
tak berlari keliling masjid
kebersihan masjid/surau terpelihara
tanpa terkena najis anak2
aku rasa ok jerk bawak anak tuh..

so malam nih first time nak bwk si lil booboo ke surau
teman mama g solat terawikh
jangan nak meragam yer sayang mama..
kak ain dah selalu teman mama dulu2

anyhow WISH ME LUCK & x PENGSAN KEPENATAN malam nih..

jom terawikh kwn2.......bukan senang nak dapat bonus nih!!









2 comments:

ayu said...

lynn nak bawa diaorg ye...bestnya..

pernah try tak solat sambil dukung bayi??

ayu risau tang pergerakan tu je..

teringin nak bawa tp mmg kena dukung la danial tu..sbb la ni pun laju je merangkak ni..

hariz so far ok lagi..

littlehumblelynn said...

ayu

x pnh lagik cuba solat smbl dukung baby..pernah baca dlm thread SI..(baca hadis diatas) nabi junjungan kita pun mendukung kanak2 smbl solat.
tapi rasanya utk lynn,selalunya kalo g mana2 kena solat..letak jerk si kecik tepi sejadah..bagi main kunci keta,umah ke..diamler dia..kak ain tkg jaga gak..dok main cak..cak dgn adik dia sekali..