Pages

04 August, 2010

kenapa malas memasak?




kadang2 aku sendiri rasa malas nak memasak


malas sesangat


rela berlapar gitu


sedangkan masak bukan susah sangat


campak2 siap jerkk kan.......





kat sini mungkin aku leh list down kan kenapa kdg2 org pompuan malas nak masak:




  • kalo utk mereka yg xde microwave..renyah tuh kan kalo nak defrost ikan,ayam ,daging yg beku kat freezer tuh kan..makan masa nak rendam bagai.....(tp kes aku..ada jerk microwave...so alasan nih x logik)

  • takde bahan2 mentah..kalo ada pun serba tak cukup,nak masak gulai santan takde..nak menumis cili giling abis..nak kena wat lain pulak..so xde mood masak (betui x)

  • renyah tuh.........nak kupas bawang,hiris halia,ptg sayur,siap bahan2 mentah on the dot..cthnya macam aku..(wpun dah berbuih mulut mak adviced suh blend bawang merah,bawang putih,halia,cili kering siap2 utk stok seminggu)..aku still x leh wat jugak..dok kalut dgn EBM memanjang..huhuhu..

  • pas tuh kekadang beku ..apa menu nak dirancang utk 1 minggu yg en papa suka,kak ain suka..mama pun suka..en papa x suka ikan..memanjang nak makan ayam..kak ain pun sama..tp kalo ada telur no WAHID!!mama lak suka ikan..suka seafood....x kan nak masak 3 jenis sekali harung.........haru tuh!!jadi selalunya aku masak either 2..at least sumer org leh makan .

  • penat balik keja x sudah lagik.......kena lak masuk dapur..keletung keletang..dah siap masak nak mengemas dapur lak..nak basuh kuali,periuk..belum lagi bab menghidang..pas makan kena cuci pinggan-mangkuk lak..penat kan?(kalo ada org tlg x per jugak..)

  • mungkin jugak x tau MASAK..ada jer kan..

aku x nafikan mmg penat memasak lg2 pas balik keja


tapi penat tuh hilang bila ada mulut kecik yg comot smbl berulang suap nasik ke mulut bagitau

x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x

"sedaplah mama masak"

(itu merupakan ayat kak ain kalo mmg apa yg aku masak kena dgn selera dia,bukan bermakna aku pandai masak..tp keikhlasan seorang anak kecil yg jujur ,tulus betul2 menyentuh hati aku sbg seorg ibu)

so to all mommies out there

kalo penat sekalipun kita ,kena jugak masak kalo bukan utk dr sendiri pun ttp utk suami & anak2 tersayang..kata orang "mom cook is the best in the world"..sebagaimana aku selalu mengodek dapor emak aku wpun udah beranak dua..mom's cook is HEAVEN!!

kata orang ikat suami melalui perutnya..

dan anak2 yg terdidik dgn masakan ibunya takkan melupakan ibunya smp bila2.


***foot note: malam tadi masak paprik ,ayam goreng & telur mata (utk kak ain)malam nih..ting tong lagik..apo nak masak..

















6 comments:

Elyn said...

i suke masak tapi masa je takde...huhuhu

ayu said...

hahaha...

ayu plak ikut mood..
kalau kena balik lambat, maka tak de la masak..
lagi2 bila en suami asyik outstation je..
mmg tak berasap le...
makan apa yg ada atau pun beli je..hehee..

tapi, betul kata lynn tu..patut mmg kena masak...paling suka, bila en suami kata, masak je apa2 yg simple asalkan awak masak...huhu..
touching betul jiwa n raga..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku lately ni btol2 mls nak masak..mungkin ramadhan nak tutup ajer dapur kat umah ni.hahahahahaa

Suliana said...

betula la, kadang tu penat balik kerja kena masak plak.. aqil tak pandai cakap lagi "sedap ibu masak", hehe.. nak harap ayahnye cakap susah.. hehe

littlehumblelynn said...

elyn

tuh ler..suke masak..(kekadang mmg kelam-kabut sesgt,kena lak kalo smp umah kul 8.30pm..bila nak memasak..bila lak nak siap makannya)

ayu,
en hubby kalo cakap gitu.....wah mmg MELTED habisler...huhuhu

e.l.i.s.m.i.e
takperlah..rerajin nanti kita masak pelan2 ok..

suliana,
kalo suami x cakap apa2,laju jer makan..maksudnya sdplah tuh..

Hasmania Abas said...

dulu masa belum kawin memang sya malas yg teramat malas nya ya allah nak memasak sebab apa sebab kita bujang ....apa susah-susah nak masak segala restoran keliling rumah balik kerja penat plakkk tu ....tapi lepas je kawin entah tetiba je terajin plakk tiba-tiba so start dari tu lah kita mula gila memasak sampai tak termakan sudah nya ....kita start suka pergi pasar sebelum balik office dah siap dah fikir nak masak apa ........ time tu lah kita bahan nak memasak stok kunyit serbuk siap dalam balang, minyak masak siap dalam stok, kalau bawang tu siap potong simpan dalam freezer, kalau nak beli ayam tu mase nak beli tu suh je tukang jual ayam tu potong siap gitu jugak ikan ....... paling benci time msak ni kan kalau dah siap hidang ada je yg komplen garam kurang lah .... tak sedap lah lagi sakit hati kita dah msak gatal plakk nak makanan lain ......walhal kita dah msak dahh ...lepas tu kata tak sedap lahhh tu lagi sakit hati ....