Pages

28 November, 2010

jiran di ward paediatrik ..mcm hampeh!!

memandangkan insuran hanya melayakkan diri utk double bedded di tawakal ni
kalo tawakal lama still entitle single bedded
tp sejak tawakal baru ni..room rates naik belaka..macam haram!!
aku x kisah sgt as long as jiran sblh katil nih x menyusahkan aku & auni terutamanya
kalo di govt hospital mmg lah aku x kisah sgt
tapi ini private hosp..so ko bayar--aku pun bayar ok!!


jiran pertama
indian boy yang dijaga oleh ayahnya
sakit-yang aku tau dia bersunat atas alasan kesihatan
yang aku menyampah..dorang jenis cakap kuat2..suka jerit2..pasang aircond paling sejuk
aku mmg kesejukan..auni lagilah..nyaris nak kena attack pd malam pertama

alhamdulillah hari ke2 dia dah discaj

jiran kedua
sikh boy yang dijaga oleh emaknya 
first impression..lgsg xde senyum2..masuk2 dah sound nurse kaw2..
macam bagus giler.
pasang tv bukan main kuat..that time dah kul 9pm
auni just started to sleep..
aku just infm if possible you slow down the volume as auni was sleeping
dia lak sound aku..if im reduce the sound..im only listen the noise not a script
dia tambah lagi.."i think you need to turn off the light & let your baby sleep"
aku dah panas hati..
its nothing got to do with the light as my concern rite now it your tv volume
belum lagi aku mention bab aircond temp belasah smp 15-level 3
dia sound aku lagi dgn arrogant tones
"my son also sick ok"
aku bahan balik.."but ur son big enough compared to my 15month daughter"
dia diam.......

aku bengang....aku terus ke kaunter nurse
"any double-bedded room that still available for me,as i cant stand with the selfish neighbour & arrogant"
nurse tuh bgtau..actually sikh lady tuh baru aje kena trfr ke bilik aku as previous neighbour complaint abt her jugak..
nurse kata..ada 1 available..waiting for insurance reply..mungkin after 10 pm
tp kalo ada..saya akan mintak sikh lady tuh yg pindah as mmg obvious dia mendatangkan masalah pd hospital guest yg lain..
tepat pukul 10mlm ,.aku yg tertido2 ayam pas makan ubat batuk terdengar nurse advc dia pindah bilik lagik..
padan muka kau!!

bagi aku..kalo dah tak reti nak bergaul..pls pay for single bed!!stupid!!

dan pg nih..ada jiran baru
chinese boy & emaknya
sgt baik..siap2 main2 sama auni & ain..
x berapa fasih cakap melayu..belasah cakap cina aje ..
tp sgt baik..siap bg coklat-gula2 pd anak2ku..
tp x smp berapa jam dia dah discaj
katanya..dia mintak tukar bilik jugak..as sikh lady tuh pg2 dah bsg2..
rupanya sikh lady tuh masuk bilik dia malam tadi!!

macam haram ok!!

dalam hidup aku selalu berdoa
janganlah aku hidup dgn org  fussy-arrogant-think she/he always best at all-bossy...

jangan!!jangan!!jangan!!

simpang malaikat 44..

malam nih x tau sapa pulak jiran aku & auni
harapnya berjupe org melayu kita pulak..
i/allah........:)



perkembangan auni:

  1. nebulizer dah jadi 6jam sekali
  2. antibiotik still running lagik
  3. auni mula flu balik setelah elok 3hr..nampak sgt kesejukkan disini
  4. dah 2x sedut kahak ..
  5. makin aktif..alahai anakku..






























27 November, 2010

x boleh discaj lagik!!!

masih bersiaran dr ward paediatric hosp tawakal
nampak gayanya harapan konon2 nk discaj hr nih tggl harapan aje
kata dr..not now...mungkin nak monitor smp seminggu

sat lagik auni akan dibawa utk phlegm suction
kata doktor still banyak phlegm dlm lung dia
telinga auni still mengeluarkan nanah tp x sebanyak 3 hr lepas
kata doktor itu yang paling merisaukan 
as he sd he cant seen her ear through inside as still full of fluid

aku x suka phlegm suction
seksa budak2 dibuatnya
tp kata doktor we have no other choice
as medication given still x help it
so terpaksa guna cara ini..
kaedah brutal untuk mengeluarkan kahak degil
dgn bantuan mesin penyedut yang akan pam kahak dan keluar melalui tiub panjang yang dimasukkan melalui rongga hidung
jadi bayangkan betapa seksanya anak aku nanti

auni pernah kena masa umur dia 4 bulan
nasib baik hanya 1 sessi..yang kali nih harapnya x banyak jugaklah..
gambar masa auni 4 bulan-phlegm suction-sgt sadis!!

actually aku yg lebih risau..lebih paranoid
kesian auni.....

ya allah...sembuhkanlah anakku ini
semoga anakku takkan lagi melalui siri menyakitkan ini lagi
kasihanilah si kecilku ini

lagi lama auni di ward ini
aku lagi susah hati
kerana terpaksa bekerja separuh hati
meninggalkan dia atas jagaan en papa..
kasihan jugak pd kak ain kerana aku x dpt jaga dia
dia terpaksa tggl sama opah sementara adik dlm hospital
kesimpulannya the whole family terlibat sama
kasihan auni...anak manja kesayangan aku & papa..

semoga cepat sembuh sayang!!
boleh balik umah..main sama bebear..main sama kak ain..naik basikal auni..
alahai anak!!!






















26 November, 2010

auni..mama pg keja kejap tau..ptg nanti mama terbang g TH ok!!auni jangan notti2 ..sian papa..

aku terpaksa keja hr nih
pukul 6.50am en papa dah terpacak tepi katil auni
aku punyaler ngantok tahap gaban
sbbnya as usual x cukup tido

kejap2 nurse dtg bagi auni nebulizer
aku lak berperang memegang auni yg meronta2
pas tuh ada nurse lain masuk lak
amik temperature auni..tanya minum susu ke x?buang air ke tak?
haaiiiiyyyaaa.........aku leh darah tinggi macam nih..!!
masuk lagi nurse lain bg ubat hidung..ubat telinga..ubat kahak
kesudah.........tak smp 2 jam tido yg berkualiti

belum lagi bab kejap2 bangun..adjust temperature aircond
jiran sebelah kulit buaya..sabar je lah!!
temperature paling sejuk dia tibai
aku mengerekot macam apa lagik.........
auni aku pakaikan stokin,selimut smp 2..kesian anakku
harapnya jiran tuh dah discaj hari nih..........
x kuasa aku..dah ler memekak,lgsg x de adab kaum H**** nih..

aku tgglkan auni & en papa
tepat kul 7.30am
dgn sebeban pesanan itu..ini..
pening en papa
belum lagi bab menelepon 1jam sekali
hehehe....

bukan apa..bila anak sakit
kita tau dia perlukan kita
tp nak wat m/mana kerjaya & anak sama penting
aku yakin en papa boleh handle auni nanti

utk my lil auni
jgn notti2 tau
jgn panjat katil..jgn cuci lantai ward ok..(dia merangkak bwh katil)
wpun sakit--buas ya rabbi anak aku sorang tuh!!

kawan2 tq........
ayat2 korang buat aku sedikit tersenyum pagi nih
mmg kita x pernah berjupe
but as im always said
walk by my side--always stay in my heart!!

tq for the friendship
tq so much...........

sgt terharu..sob..sob !!


psst :baru aje balik klinik panel
tekak sakit bagai nak rak-telan air liur pun perit
batuk dah seminggu..x baik2
check BP..tekanan darah rendah
gara2 x cukup tido dah berminggu2
dan the best thing dah turun 2kg hurray!!!!!!!!!!

25 November, 2010

allah sayangkan aku..dia tak berhenti menguji aku!!aku redha ya allah ..doakan aku tabah!!

dalam aku sibuk mencari pelbagai alternatif lain
untuk mengubati penyakit auni
malam tadi auni sesak nafas..batuk non stop & aku perasan yang telinga kirinya mengeluarkan cecair macam nanah & busuk baunya
malam td aku x berapa nak tido
auni macam sesak nafas berulang kali
aku lak rasa macam nak putus nyawa tgk anak mcm tuh

pg2 tadi aku & en papa
amik keputusan bwk auni ke tawakal semula jupe dr b.kishore
sblm tuh pg amik refer letter kat panel klinik
dr naza di panel klinik
dgr lung dah start wheezing
check left ear..dia kata mungkin OTITIS MEDIA..
aku bile dgr aje......terus hint to Pneumococoal..
sbb aku mmg selalu membaca ttg pneumococoal

g Tawakal hosp..Dr B Kishore
sinced last treatment she 's still x okey
i must admitting her again tdy
masuk ward kul 11.45am
terus check darah..amik x ray utk lung
dapat result confirmed pneumonia,otitis media infection

doktor run antibiotik 12jam sekali
nebulizer setiap 4jam
ubat titis telinga setiap 6 jam
ubat nasal drop setiap 8 jam
singulair oral utk cairkan kahak 1x utk malam shj

dan aku............wpun sedikit susah hati..sedikit rasa sedih..sedikit rasa penat
aku rasa lega bila auni dah mula dirawat secara berkala macam tuh

esok aku akan pg keja
hari nih terpaksa EL jaga auni di ward
esok,en papa take over jaga anak di ward
esok nak melayan org fussy sgt ttg kesihatan anak aku
kalo dia tanya lebih2..confirm aku akan bahan kaw2 esok..
aku ni manusia ada hati..tiap kali ko mengata anak aku
takkan ko nak aku senyum lak..kan??

hati..tabahlah hdknya
mungkin ini dugaan Allah pd hambanya
jiwa..kuatlah ngkau
demi untuk anak terchinta
semoga bila auni besar
dan membaca coretan ini
dia akan tahu betapa mama & papanya
terlalu menyayanginya tanpa batasan!!

x tau insuran auni still boleh tampung @ tidak
dah malas nak fikir......as long as auni sihat
asalkan auni sihat...duit belakang cerita
duit boleh cari...i/allah sentiasa ada rezeki utk anak2!!

kawan2.........doakan auni yea..
jangan bosan membaca entri auni & hospital yg x berkesudahan
aku x kan bosan bercerita sbg catatan masa akan dtg
biarlah anak aku x rupa /sihat mcm anak org
asalkan dia anak aku..darah-daging aku..

smp mati pun aku akan berusaha utk kesihatan dia
selebihnya terletak pd ALLAH..
sakit & sihat itu kurniaan ALLAH kan?


Auni Irdina fresh from my womb last 17-8-2009..she always my lil angle & im rather die for her!!mama loves you so much,sayang..





utk auni,semoga auni cepat sembuh..mama & papa & kak ain syg auni..mama kesian tgk auni asyik kena cucuk sana & sini..mama janji pd diri mama..mama akan cuba usahakan yang terbaik utk kesihatan auni..insyaallah..auni kena kuat ok!!



















24 November, 2010

dalam dilema :(

as sumer org maklum
skrg nih cuti sekolah kan
kalo sesapa yg x tau
en papa seorg guru jd of courselah dia bercuti skrg
sementara aku lak keja --mana ada keja lain yg leh cuti lelama macam cikgu kan

kdg2 dalam hati sian gak
tgk en papa dok umah jaga anak2
aku lak akan balik paling awal kul 7pm  smp umah
as usual bila start cuti sekolah
aku akan memasak siap2 sblm pg keja
so en papa & anak2 x yah susah2 cari makan lak

aku tau mungkin en papa nak balik kg dia kat tganu
en papa mmg hanya ada masa cuti aje nak balik jengok org tuanya
tp aku lak x sanggup nak berpisah dgn anak2
xkan nak biar en papa balik kg sorang2 lak
dah tentu MIL nak bermanja2 dgn cucu2nya

atau biar dia bawak balik anak2
dan aku berulang dr KL- tganu tetiap hujung minggu
larat ke aku?
dan melibatkan masa-tenaga -wang ringgit jugak tuh?

tp memikirkan kesihatan auni yg baru nak pulih
aku sedikit ralat utk biarkan dia melalui perjalanan yg panjang
dan melalui musim tengkujuh di terengganu
aku x sanggup nak lalui 1 lagi siri menyakitkan buat auni
kalo dia sakit..aku kat KL..lagi haru!!!!!!!!!

kalo x bawak budak2  kesian jugak
dah tentu kena htr taska
tggu lak aku balik kul 7pm
sian jugak.......

aku lak mmg dah xde cuti
utk bercuti kat kg lagik
lagipun baru sgt balik kg deepavali hari tuh..

tp skrg nih aku rasa serba x kena lak..
kalo korang jadi aku
korang wat macammana?

kdg2 susah nak puaskan hati semua org
kdg2 satu keputusan payah dicapai untuk situasi menang-menang

aku yg blur
rasa nak baling dadu
mari kita tgk siapa yg kena
aci?

23 November, 2010

sonotron therapy?

aku dok godek2 dlm google nih
actually mmg ada kaitan dgn buah hati pengarang jantung aku
si lil Auni Irdina lah
dia actually wpun nampak bertambah sihat
aku still worried sbb dia dah kena flu hampir sebulan lebih lamanya

as usual paed mmg x on any medication
selain nasal drop utk keringkan selesema dia
tp smp skrg mmg x worked out

aku mencari alternatif lain utk treat masalah flu auni yg melarat2
flu auni sgt jahat ok
tiap kali dia flu akan melarat smp batuk
dan melarat2 ke acute broncholitis

aku terjumpa pasal SONOTRON THERAPY
katanya sgt mujarab utk mengatasi masalah ini
untuk mengeringkan kahak yg masih x habis keluar dr paru-paru
dan merupakan punca utama auni sering flu on & off

aku mencari kepastian & keberkesanannya
dalam pada itu aku look into for 2nd opinion
atau ada blogger2 yang pernah cuba kaedah ini?

mungkin leh baca lebih lanjut disini


image dr google
sonotron therapy untuk kawalan bronchitis pada kanak2/bayi
bagi aku..aku nak try g wat appt dgn doktor dahulu
nak mintak pendapat dia m/mana
aku x nak auni disogokkan dgn drugs memanjang
dia masih kecik lagi
jadi mungkin ada alternatif  yg mungkin sesuai utk dia

ps: irni @ ibuafiqhuzaifah
nak g wat appt sama2 tak?

auni is getting better & hati yang sedikit terusik :(

antara alasan untuk tersenyum
antara sebab untuk bekerja dgn senang hati pg nih
dan antara faktor bangun awal tanpa terpisat2 pg nih

syukur..stlh hampir 2 minggu menangani auni
yang x sihat..bermula dgn demam+flu+batuk sejak balik bercuti deepavali
berlarutan ke AGE smp warded 2 hr  hingga terkena acute broncholitis 5 hari lps
aku tgk auni makin sihat pg nih
dah mula buas mcm selalu
dah mula aktif & bermain sama kak ain & sepupunya Alya

lega sikit rasa hati aku
aku x putus2 berdoa smg auni x jatuh sakit semula
aku x kisah pun apa org kata
anak aku memanjang sakit..ikut suke ler apa org nak kata
aku yg  bersusah payah anak aku sakit
amik cuti tanpa gaji
x tido siang-malam berjaga anak
x mintak duit ringgit sapa2 pun..
x menyusahkan sapa2 pun

kadang2 mulut manusia nih macam longkang..busuk..jijik
suka2 mengata itu-mengata ini
x sedar yang penyakit/ujian itu dtg dr ALLAH
sapalah kita nak menolak ketentuan DIA

Allah menguji hamba yang DIA sayang
Dia nak bagi kita pahala percuma
nak tgk kita redha ke tak dgn ujian kecil drNYA
dan Allah menguji hamba dibwh kemampuan

bagi aku dr sibuk mengata hal anak aku
betterlah doakan anak aku
spy sentiasa sihat hdknya..ko pun x susah hati nak jaja hal anak aku
sekurang2nya ada gak pahala percuma kat situ

tak baik bawak mulut mcm tuh
aku bukan nak mendoakan yg x baik buat ko
tp kdg2  aku rasa selagi ko tak kena
ko takkan rasa apa yg aku rasa!!
what you give you get back!!

setiap ibu mmg mendoakan yg baik2 utk anak dia
nak anak sihat..anak cerdik..anak bijak..
takde ibu yang mintak melalui saat dimana anak2 mereka akan jatuh sakit
akan terlantar kat hospital
begitu jugak aku..seorang ibu !!

aku x tau org lain
aku cepat tersentuh kalo tahu ada anak kwn2 yang sakit..yang masuk hospital
sbb aku tau betapa sayunya hati kita sbg ibu
bila anak kesayangan kita sakit
wlu x sempat nak menjengah ke hospital melawat sekalipun
dr jauh aku xputus bertanya khabar
aku titip doa ikhlas smg anak itu cepat sihat & menyenangkan hati ibunya
aku sgt concern..biarlah anak org pun tp rasa hati sbg ibu tuh
aku rasa mcm anak aku sndr
kdg2 baca blog mummy yg kisah anak2 sakit
aku yg over sayu..menangis berderai2..ituler aku
sgt sensitif ok..

jadi utk itu
aku rasa x perlulah kita mendabik dada
menceritakan hal anak org..jaga anak masing2
dan tak semestinya anak ko yg sihat takkan jatuh sakit satu hari nanti

Allah itu maha Adil kan :)


22 November, 2010

aku yg paranoid ke?


aku pg keja 1/2 hati
teringatkan auni
sepanjang perjalanan ke tpt keja
asyik teringatkan dia
nak makan pun teringatkan auni

sejak habis neb session semalam
aku tgk auni ada kurang sikit
cuma aku ada sedikit confused
each time dia tido
aku perasan dia macam sentiasa "tersedak"
tersedak yg bukan sikit2
kadang2 tuh aku tgk dia macam betul2 macam sesak nafas
dan aku mmg  closely monitor bila dia tido

dan pg nih aku keja
auni ku tgglkan bwh jagaan mak
tp hati ibu
aku ttp risau takut auni tido mak x sedar yg dia sedang tersedak

aku yakin auni tersedak kahaknya sendiri
as proses nebulizer sbnrnya adalah utk loosen mucus dlm lung dia
bila mucus dah cair of course ada reaksi normal kita akan rasa nak termuntah
tp budak usia 15bulan
apa yg dia tau
dan selalunya akan jadi masa dia tido shj

aku x tau betul @ x teori aku nih........

setiap jam ..aku tepon mak
smp mak boring agaknya nak jwb call aku agaknya

susahnya hati bila terpaksa keja masa anak x sihat
nak ponteng ..dah tentu x boleh dahhh!!


susahnya jadi mama rupanya............!!!!!!!!!!

19 November, 2010

mc...............mintak maafler boss..mmg x larat giler babas!!

malam tadi 12.40 t/malam
aku ke klinik idzham
badan mmg totally out-x larat sgt
amik temperature malam td baru 38.3
tp aku mmg totally lembik
smp klinik jupe doktor
dia bg ubat demam,antibiotik & ubat batuk
alhamdulillah pas makan antibiotik
baru rasa sedap badan
the best thing happen
mak dtg temankan aku bila aku bgtau aku demam
mak tlg masak..tlg mengemas umah aku yg bersepah bagai ni
dan siap masak karipap daging lagik!!
fav kak ain & en papa lah tuh..
mom is always become mom......

utk en boss
im just cant help it
terpaksa MC wpun separuh hati
tp aku mmg betul2 x larat hari nih
ini pun masih rasa sengal2 satu badan

bahana demam setahun sekali.........
mood......ke laut!!!!!!!!!!!!!!

rasa nak tido  aje.............
















18 November, 2010

when i has a fever..im always like this :(

aku jenis jarang sekali kena demam
tp bila sekali aku demam
it will took times to recovered
dan sesiapa yg tgk aku sure akan cakap
"teruknya ko demam"

aku kalo sekali demam
macam apa lagik
sbb dah terbiasa aktif kesana-sini
bila sekali Allah bagi demam mmg melepek macam sumi jelly..

aku x sempat pg klinik kat bwh
wpun bdk opis bising suh turun bwh g klinik
aku dok congok lagik kat sini
dgn harapan fever temp leh turun dgn sendiri
dan mengigil2 di bawah aircond nih
kebetulan tpt duduk bwh aircond
nak naikkan temp..kesian kat kawan2..
at last beku aje kat sini.........

bulan nih terlalu banyak ponteng keja
bukan ponteng tp macam2 hal..
auni skt ..aku terpaksa EL smp 3x
so nak x nak aku xmo MC lagik
kalo MC pun akan tercongok jugak kat opis nih
tayang muka pada katik..aci?

masa kecik2 aku masih ingat kalo aku demam
arwah abah akan tanya nak makan apa
aku akan jawap nak makan "burger"
masa tuh burger merupakan makanan paling mahal utk aku rasanya
so bile demam adik-beradik yg lain akan kecur air liur tgk org demam nih makan burger
itu kisah 25 tahun yang lalu ok..


dan skrg aku terasa sgt nak makan nih............

puding koktail
by google :)
 sejuk jer lalu kat tekak kan..........


tp sapa nak masak utk aku
kat mana lak ada jual..

terus rasa emo.........nape yek!!!!!!!!
dah macam auni lak rasanya,........
uwaaaaaaaaaaaa nak mak..........!!!!!!!!!!

demam cepatlah baik...aku ada anak2 yg kena dijaga
terutamanya auni yg x sihat tuh
smg aku cepat kebah hdknya!!

kan best kalo en papa pandai masak..
mood berangan**


aidiladha ,auni & hospital..

mengikut perancangan awal mahu menginap semalam di umah mak
tp atas sebab2 yg x dpt dielakkan kami tido di umah sendiri malam tadi
auni masih x berapa nak sihat
still cirit-birit malam raya tuh dan still muntah2
perasan auni batuk sgt teruk
aku jadi sedikit cuak..tido malam mmg x lena sejak seminggu yg lalu

pg2 raya en papa bersolat aidiladha di masjid kawasan umah
aku berperang dgn auni yg xmo makan ubat
seluruh umah berkejar nak bagi makan ubat
tp bila en papa balik baru senang sikit nak bg ubat
dah macam tahanan perang
tp sedikit terubat tgk dia mula aktif & melasak spt sblm jatuh sakit
dan sedikit tersenyum melihat si kecilku berbaju kurung..
sangat comel..hehee..

smp umah mak pukul 11am
wah menu mak boleh tahan..ada nasik lemak sambal sotong,sambal ikan bilis,ada lontong,ada nasi tomato,lwn dgn ayam masak merah & jelatah nenas..
makan x ingat dunia..ntah berapa kali bertambah..
auni masih macam tuh jugak...batuk & flu..muntah agak kurang pg raya tuh..
dia main dgn sepupu2nya dan tido 2 round di umah mak

pukul 6.30pm baru balik umah
menonong  ke DIY konon2 nak cari bulp lampu
tapi x tau saiz apa lak..adoikkh!!!sakit kepala aku..

ain masa tuh ler nak makan donut
sejak 2 hari lepas asyik mintak makan macam2
layankan aje..

mandikan anak2..bagi makan ubat
semalam awal lagik dah tido...
by 4am aku terkejut..auni macam tersedak samada air liur @ kahak dia
sgt teruk..jenuh aku tepuk2 belakang dia smp dia menangis
muka aku.......rasanya kalo toreh dgn pisau x kuar darah gamaknya
sgt CUAK ok........

so start kul 4am aku x tido sgt
auni batuk sgt2....dan aku yakin mesti wheezing punya

dalam tertido2 ayam kul 6.30am bangun
bagi auni susu..dia aktif semula macam x de apa berlaku
mandikan dia dgn air suam
aku berperang masak bubur,sup daging+ kentang
sempat suapkan dia  makan sblm berlari ke tawakal hospital
aku malas nak g ampang lagik
aku sgt sakit hati & tawakal aje dgn pilihan kali nih

smp hosp 8.30am
Dr B Kishore tersenyum meleret tgk kami
cerita lagi A-Z
dia terus    check lung.........confirmed  wheezing
dia tgk aku..aku tgk dia..dr suh on neb
buat neb seround jupe dia semula

dr tgk balik aku.......i think she need neb every 6 hourly
means?
warded if possible..it seems looked her  acute broncholitis as recurrent back
aku tgk doktor,......not again doc..
x choice.she need that..or if possible im write down proper ref letter for her
and you will take her for neb every 6 hourly at your convenience
then en papa kata its better idea wpun terpaksa heret auni ke klinik tgh2 malam buta
adoikkhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!

allah bagi dugaan pd umatnya yg sabar
dan kita kena redha kan..menerima ujian dgn sabar jugak!
allah duga sikit aje
jadi jangan mengeluh lynn..
(itu yg selalu aku sebut2 utk dr sendiri..)

jadi..aku redha ajelah
dalam masa yg sama x putus berdoa smg  Auni cepat sembuh
smg Auni cepat sihat & kuat..




dan aku........sedang demam yg amat sgt skrg
belum lagi ke klinik..mungkin sekejap lagik
doakan aku sihat ok..utk jaga anak yg sakit itu!!

16 November, 2010

discaj tapi takde perubahan ?

auni dah discaj
jauh disudut hati aku sgt bersyukur
tp bila keadaan dia masih sama spt hr pertama dia warded
masih lembik,diarrhea & vomitting lagik
aku x nampak relevannya doktor discajkan awal
dan akrg dia mula demam pulak
kata doktor muntah & cirit-birit
merupakan reaksi biasa utk tubuh badan menolak kuman/virus dlm badan
tapi kalo muntah non stop/begitu jugakdgn cirit-biritnya
dia jadi begitu lemah & lembik
aku x nampak kenapa perlunya dia didiscajkan begitu awal
dan kini auni mula demam mendadak
setelah beberapa hari kebah demamnya

bukankah perlu ada further diagnose
detail at least
dia boleh cakap..if still recurrent dtg semula kat A & E
kita admitkan semula
jadi smp bila nak berulang hospital
bagi aku x payahler menyusahkan org 2-3 kali nak dtg atas alasan yg sama
aku tawakal ajelah
aku opt to govt hospital sbb aku yakin ini bukan profit organisation
ada pakar terlatih
boleh dpt 2nd opinion
tp ternyata bukan selalu kita akan bernasib baik..

so aku akan closely monitor auni utk 48 jam 
kalo ternyata masih x jauh beza
aku akan pg semula..bahan cukup2..boleh?aci?

utk kawan2 yg singgah
selamat menyambut hari raya aidiladha!!
smg happy hendaknya disamping family terchinta!!

tahun ni insyaallah akan beraya di rumah bonda terchinta
belum start packing lagik
baru sibuk2 dgn auni yg x berenti2 poo-poo
sian anakku auni




special dedicated utk jiey: tq for sweet note ystdy..i/allah saya akan smp umah awak nanti..jupe Ian sekali..antara alasan utk tersenyum malam tadi!!awak sgt baik hati,jiey!!



auni,cepat sihat yea sayang..mama risau tgk auni!!pic taken at IKEA,last 2 week










15 November, 2010

dugaan ..dugaan..dugaan........

kadang2 perancangan kita
x sehebat perancangan Dia yang Maha kuasa
aku punyalah beria nak prepare utk besday en papa hr nih
tp sumernya x menjadik

hari jumaat lepas kelam-kelibut balik umah
en papa bagitau auni muntah2 non stop
rupanya dr pagi jumaat tuh
balik aje..tgk auni dah lembik..
aku monitor aje dia malam tuh
dia lgsg xleh menyusu..akan muntah
jadi dia lalu minum air masak shj

sabtu pg...auni mmg lembik
aku pun x cukup tido
melayan auni yg muntah x berenti
pukul 9am aku & ain bawak auni ke hosp  ampang
pg A&E..tunggu 2jam baru dpt jupe doktor

as usual..aku selalu mengadap @ x bernasib baik jupe Doktor sengal

aku cerita A-Z
dia pun x cakap banyak terus check tekak
dia kata tekak auni merah sgt

so dia nak perscibe antibiotik Augmentine
aku pun cakap dgn dia Auni allergy penincilin
dia plak bahan aku "kenapa baru cakap skrg"
aku panas.........aku sound balik
dia pernah warded kat sini bulan 8 hr tuh
sepatutnya mmg ada record allergy
as sumer data computerised skrg nih
dia pun godek2..jupe perkataan ALLERGY tuh dlm record perubatan Auni

dia pun taip ntahapa2 kat pc dia
then suh aku amik ubat
smp kat farmasi tgk ubat antibiotik yg dia bagi ZINNAT
dah confirm mmg xleh jugak
sbb auni x tahan ZINNAT..dia akan ciirit-birit lagi teruk nanti
aku pun patah semula ke klinik doktor tuh
nak bagitau is no point she is giving ZINNAT as auni cant take it
sebelum nih mmg auni pernah terima ZINNAT then terpaksa ditukar  at the end
sbbnya cirit-birit non stop after consume ZINNAT
dia pun membebel..why you not informed earlier again?
aku pun rasa nak marah.....kenapa dia suka blame org
aku bahan dia balik.."do you informed me that u perscribed ZINNAT just now..im only knew it at pharmacist just now..
dia membebel2  then perscribe ERYTHOMYCINE smp 2 botol
aku malas nak kata menda
amik jer.........try bg auni makan

baru makan 1x auni cirit smp 7-8 kali..
aku continue 2nd dosage..makin melarat..
dr kul 8pm-6am
auni cirit birit & muntah2 smp 9x..
wth***

aku pun tgh pening kepala...
pg semalam aku & en papa bwk auni ke hosp ampang semula
infm masalah auni A-Z
jupe dr lelaki
dia sgt soft spoken..dgr dgn teliti
x kelam-kabut macam semalam
dia suggest amik darah auni
on IV line utk drip air
dan tggu di ward observation
sementara tggu result darah

aku tggu Auni di ward observation selama 2 jam
berdiri aje..situ xde kerusi sejuk macam apa lagik..

dapat result
doktor inform Auni dah mula dehidrated
as usual White Cell Count 15.6
aku xtau kenapa auni mesti sangkut kat situ.....
adoikkh........
x choice doktor suh warded

warded semula  di WARD PAEDIATRIC 4B KATIL 24-WARD UTK  AGE
adoikkkkkkkkkhhhhhhhhhh..........

aku jaga dia dr masuk semalam smp pg nih
malam  tadi paling mencabar
sbb sgt sejuk..aku rasakan mengigil kaki tangan
auni yg x stop muntah
yg x stop cirit
x mo makan & minum sgt
aku rasa hanya tido 2 jam shj malam td
selebihnya dok mengulit auni yg cranky

pg nih aku terpaksa keja
en papa yg dtg    jaga anak pg2  td
sumer org tgk aku semacam
"hello.......aku tgglkan anak aku..bukan sbb aku x sayang dia"
"tapi aku xde pilihan ..lagipun dia ditinggalkan pd    ayahnya..bukan org lain.."

rasanya raya haji pun terpaksa beraya kat hospital aje..
aku  betul2 down...

kawan2 doakan auni ye

aku x tau smp bila episod  Auni & hospital akan berakhir



Auni..cepatlah sembuh sayang... !!
mama sedih tgk auni asyik sakit ajer..

untuk en papa
kita celebrate besday papa lepas  auni kuar ward ok

mama & anak2 loves you so much
happy 31st birthday!!

12 November, 2010

biler besday en papa..selalu blur nak hadiah apa?

awal2 pg..kak ain dlm keta otw pg taska

hari ni hari apa mama?

jumaatler..

hurrreyyyyyyyy esok cuti.........

amboi2 ..ini mmg betul2 anak en papa
suka countdown cuti
kecik2 dah pandai ko yek..
dan esok2 sekolah jangan keja ko mengira cuti macam papa sudah..
harus ku rotan aje nanti!!
(entry bersemangat tgk ibu2 yg anaknya dpt 5A UPSR semalam..hehehe)

esok.......rasanya mengadap anak2 aje kat umah
pas en papa balik keja
nak larik g sogo sat..
en papa  sila jaga kanak2 ok

ada sesapa nk g sogo esok
leh kita together2 kan..
kita shopping sama2 mau?
heheheh..ayat memancing ajek!!

banyak benda mau carik dkt sogo
besday en papa hari isnin nih 15/11
dah bertahun aku x bg dia hadiah
(apa jadahnya......memanjang tgh bulan time tuh kan..hehehe..)

so tgh memikir apa nak bagi pakcik nih..


agak2 apa yg patut bagi pada en papa?

jam--------awal2 x mo..dia dah dpt 3-4 utas jam sejak 6 tahun yg lepas

so nak pikir yg lain lak..tp xde idea menarik

any idea to share?
sbb bila hadiah utk lelaki nih
selalunya aku mmg blur...

xkan gajet memanjang kan?

bajet --undisclose (tp yg pasti bukanler ribu-riban)..

adoikhhh poning pala!!

11 November, 2010

stress therapy :)



the correct time
to find/hunt for better bargain
dari barang kelengkapan rumah sampai ke pakaian budak

aku sgt suker pg SOGO
bagi aku kalo SOGO wat sales
harga sgt unreasonable

aku pernah Poney t-shirt utk kak ain
retail harga rm49.90 boleh dpt smp rm 9.98
mencecah 80%

sbb itu bila sogo sales mmg akan memborong baju anak2 shj
sbb nak dapat yg murah & berkualiti
susah nak dapat tpt lain berbanding SOGO
x percaya sila terjah sogo esok ok..!!

other than that sgt suka membeli bedsheet di sogo
ada 4-5 set aku beli disana
harga mmg x munasabah
murah sesgt
pernah dapat harga hanya  rm12.90 queen size fitted
ianya 100% cotton..bukan polyester yang panas tuh
tp kalo nak better bargain sila terjah di hari terakhir sales
kerana selalunya diorg jual ala2 pasar malam...
serious x tipu..

and next tip
x payah bawak anak kecik
kesian.......ramai sgt!!

jom kekawan kita pg sesama :

and sorry guys..its only for sogo cardmember/maybank cardholder only :)



preparation for raya haji


ingat raya posa je nak prepare bagai
raya haji pun raya jugak kan..
sunat kita meraikannya
membesarkan hari itu
mengikut sunnah Rasullullah

raya haji raya umah mak aku..dah raya hr tuh raya umah MIL
tahun lepas dpt dok pg je semasa raya haji kat umah mak
pastuh ada org tuh sibuk nak balik umah mak dia..


checklist :
  • cuti--jangan harap mmg xde cuti dah..ke leh amik NPL lagik..huhuhu :)
  • baju raya---harus nak beli sepasang setelah baju raya baru nih aku belasah buat pakai hari2 g keja..en papa sila alert ok..sunat tuh memakai baju baru di hari raya kan??hehehe
  • baju anak-yes..wajib sepasang sorang sbbnya as usual baju yg elok2 sumer buat pakai harian..macam nih tokei balak pun bangkrap ok..
  • baju en papa-----x payah ler kot!!aci?
  • kuih raya?x de kot..tp ingat nak order kek/cheese tart nak makan reramai dgn adik-beradik yg ramai tuh
  • juadah pg raya--itu pun confirm x sempat nak menolong mak tuh..sbb selasa tuh masih keja..berangan ada lontong,ada rendang ayam,ada nasi lemak...aci ?  x leh order nanti mak mengamuk..sbbnya x leh tlg dia wat keja dapur..
  • tahun ni x wat aqiqah/korban sbb tahun lepas baru buat aqiqah utk si auni tuh..so bgtau kat kak ain..thn nih x de lembu..tergelak besar dia!!
apapun x sabar nak tggu raya..dah lama aku x berkumpul dgn adik-beradik aku..
wpun dok sama2 kat KL..sgt susah nak berkumpul sama2

harapnya sempat g solat raya pg tuh..kot ler leh tgglkan auni pd adik pg tuh...

kawan2..ada preparation gak ?
ada yg cuti panjang.......sgt jeles ok

psst : kat mana ada sale ?hehehe