Pages

15 November, 2010

dugaan ..dugaan..dugaan........

kadang2 perancangan kita
x sehebat perancangan Dia yang Maha kuasa
aku punyalah beria nak prepare utk besday en papa hr nih
tp sumernya x menjadik

hari jumaat lepas kelam-kelibut balik umah
en papa bagitau auni muntah2 non stop
rupanya dr pagi jumaat tuh
balik aje..tgk auni dah lembik..
aku monitor aje dia malam tuh
dia lgsg xleh menyusu..akan muntah
jadi dia lalu minum air masak shj

sabtu pg...auni mmg lembik
aku pun x cukup tido
melayan auni yg muntah x berenti
pukul 9am aku & ain bawak auni ke hosp  ampang
pg A&E..tunggu 2jam baru dpt jupe doktor

as usual..aku selalu mengadap @ x bernasib baik jupe Doktor sengal

aku cerita A-Z
dia pun x cakap banyak terus check tekak
dia kata tekak auni merah sgt

so dia nak perscibe antibiotik Augmentine
aku pun cakap dgn dia Auni allergy penincilin
dia plak bahan aku "kenapa baru cakap skrg"
aku panas.........aku sound balik
dia pernah warded kat sini bulan 8 hr tuh
sepatutnya mmg ada record allergy
as sumer data computerised skrg nih
dia pun godek2..jupe perkataan ALLERGY tuh dlm record perubatan Auni

dia pun taip ntahapa2 kat pc dia
then suh aku amik ubat
smp kat farmasi tgk ubat antibiotik yg dia bagi ZINNAT
dah confirm mmg xleh jugak
sbb auni x tahan ZINNAT..dia akan ciirit-birit lagi teruk nanti
aku pun patah semula ke klinik doktor tuh
nak bagitau is no point she is giving ZINNAT as auni cant take it
sebelum nih mmg auni pernah terima ZINNAT then terpaksa ditukar  at the end
sbbnya cirit-birit non stop after consume ZINNAT
dia pun membebel..why you not informed earlier again?
aku pun rasa nak marah.....kenapa dia suka blame org
aku bahan dia balik.."do you informed me that u perscribed ZINNAT just now..im only knew it at pharmacist just now..
dia membebel2  then perscribe ERYTHOMYCINE smp 2 botol
aku malas nak kata menda
amik jer.........try bg auni makan

baru makan 1x auni cirit smp 7-8 kali..
aku continue 2nd dosage..makin melarat..
dr kul 8pm-6am
auni cirit birit & muntah2 smp 9x..
wth***

aku pun tgh pening kepala...
pg semalam aku & en papa bwk auni ke hosp ampang semula
infm masalah auni A-Z
jupe dr lelaki
dia sgt soft spoken..dgr dgn teliti
x kelam-kabut macam semalam
dia suggest amik darah auni
on IV line utk drip air
dan tggu di ward observation
sementara tggu result darah

aku tggu Auni di ward observation selama 2 jam
berdiri aje..situ xde kerusi sejuk macam apa lagik..

dapat result
doktor inform Auni dah mula dehidrated
as usual White Cell Count 15.6
aku xtau kenapa auni mesti sangkut kat situ.....
adoikkh........
x choice doktor suh warded

warded semula  di WARD PAEDIATRIC 4B KATIL 24-WARD UTK  AGE
adoikkkkkkkkkhhhhhhhhhh..........

aku jaga dia dr masuk semalam smp pg nih
malam  tadi paling mencabar
sbb sgt sejuk..aku rasakan mengigil kaki tangan
auni yg x stop muntah
yg x stop cirit
x mo makan & minum sgt
aku rasa hanya tido 2 jam shj malam td
selebihnya dok mengulit auni yg cranky

pg nih aku terpaksa keja
en papa yg dtg    jaga anak pg2  td
sumer org tgk aku semacam
"hello.......aku tgglkan anak aku..bukan sbb aku x sayang dia"
"tapi aku xde pilihan ..lagipun dia ditinggalkan pd    ayahnya..bukan org lain.."

rasanya raya haji pun terpaksa beraya kat hospital aje..
aku  betul2 down...

kawan2 doakan auni ye

aku x tau smp bila episod  Auni & hospital akan berakhir



Auni..cepatlah sembuh sayang... !!
mama sedih tgk auni asyik sakit ajer..

untuk en papa
kita celebrate besday papa lepas  auni kuar ward ok

mama & anak2 loves you so much
happy 31st birthday!!

8 comments:

Suliana said...

ala. siannye auni.. moga cepat baik. akak sabar la byk2, insylah tak lama lagi baik la dia. pejam celik dia dah sihat balik..

littlehumblelynn said...

sue

tq...harapnya dia cepat sembuh..xmo beraya kat spital!!

kakyong said...

semoga auni cepat sembuh... kesiannya.. dah la allergic dgn mcm2 obatan... dah berapa hari ni?

ibunya pun.. jaga kesihatan juga yer...

littlehumblelynn said...

kak yong,

hari nih hari ke2 dia warded..sat g nak balik dah nih...td terpaksa keja utk chair meetg shj ganti bos..

lynn tgh pening kepala..x cukup tido..mmg x tahan sgt nih..adoikkhh!!akak doakan auni cepat sihat yea..tp pg nih x nampak perubahan apapun lagik..

ayu said...

siannya lynn..

bawa2 bersabar ye...
auni kat hosptital lagi la ni ye..
moga cepat sembuh ye..
sangat dalam dugaan untuk lynn sekeluarga...moga sentiasa tabah n kuat ye..

Elyn said...

u pun jaga diri ek.... jgn sampai x sihat. i terkaku sat nk komen dlm entry ni sbb tau betapa sekse nye kalau anak sakit.. sabar ek lyn!!

littlehumblelynn said...

ayu,

ntahler ayu..kdg2 rasa sedih sgt..sbb tiap 3 bulan sekali auni akan warded...dia kalo sakit..nauzubillah!!mmg azab kita dibuatnya..apalah tuah anak sorang nih..apapun doakan auni ayu!!dia kat ampang skrg nih..

elyn,

ituler bila anak sakit kita lagi sakit sebenarnya..sakit emosi plg x tertanggung..tgk dia sakit!!

ibuafiqahhuzaifah said...

sabar banyak2 yer..
dugaan betul anak2 sakit niey...
rasanya biar la kita jer yg tanggung suma kesakitan anak2 tuh..
biar diorg happy jer...
moga anak awak cepat sembuh ya!