Pages

28 November, 2010

jiran di ward paediatrik ..mcm hampeh!!

memandangkan insuran hanya melayakkan diri utk double bedded di tawakal ni
kalo tawakal lama still entitle single bedded
tp sejak tawakal baru ni..room rates naik belaka..macam haram!!
aku x kisah sgt as long as jiran sblh katil nih x menyusahkan aku & auni terutamanya
kalo di govt hospital mmg lah aku x kisah sgt
tapi ini private hosp..so ko bayar--aku pun bayar ok!!


jiran pertama
indian boy yang dijaga oleh ayahnya
sakit-yang aku tau dia bersunat atas alasan kesihatan
yang aku menyampah..dorang jenis cakap kuat2..suka jerit2..pasang aircond paling sejuk
aku mmg kesejukan..auni lagilah..nyaris nak kena attack pd malam pertama

alhamdulillah hari ke2 dia dah discaj

jiran kedua
sikh boy yang dijaga oleh emaknya 
first impression..lgsg xde senyum2..masuk2 dah sound nurse kaw2..
macam bagus giler.
pasang tv bukan main kuat..that time dah kul 9pm
auni just started to sleep..
aku just infm if possible you slow down the volume as auni was sleeping
dia lak sound aku..if im reduce the sound..im only listen the noise not a script
dia tambah lagi.."i think you need to turn off the light & let your baby sleep"
aku dah panas hati..
its nothing got to do with the light as my concern rite now it your tv volume
belum lagi aku mention bab aircond temp belasah smp 15-level 3
dia sound aku lagi dgn arrogant tones
"my son also sick ok"
aku bahan balik.."but ur son big enough compared to my 15month daughter"
dia diam.......

aku bengang....aku terus ke kaunter nurse
"any double-bedded room that still available for me,as i cant stand with the selfish neighbour & arrogant"
nurse tuh bgtau..actually sikh lady tuh baru aje kena trfr ke bilik aku as previous neighbour complaint abt her jugak..
nurse kata..ada 1 available..waiting for insurance reply..mungkin after 10 pm
tp kalo ada..saya akan mintak sikh lady tuh yg pindah as mmg obvious dia mendatangkan masalah pd hospital guest yg lain..
tepat pukul 10mlm ,.aku yg tertido2 ayam pas makan ubat batuk terdengar nurse advc dia pindah bilik lagik..
padan muka kau!!

bagi aku..kalo dah tak reti nak bergaul..pls pay for single bed!!stupid!!

dan pg nih..ada jiran baru
chinese boy & emaknya
sgt baik..siap2 main2 sama auni & ain..
x berapa fasih cakap melayu..belasah cakap cina aje ..
tp sgt baik..siap bg coklat-gula2 pd anak2ku..
tp x smp berapa jam dia dah discaj
katanya..dia mintak tukar bilik jugak..as sikh lady tuh pg2 dah bsg2..
rupanya sikh lady tuh masuk bilik dia malam tadi!!

macam haram ok!!

dalam hidup aku selalu berdoa
janganlah aku hidup dgn org  fussy-arrogant-think she/he always best at all-bossy...

jangan!!jangan!!jangan!!

simpang malaikat 44..

malam nih x tau sapa pulak jiran aku & auni
harapnya berjupe org melayu kita pulak..
i/allah........:)



perkembangan auni:

  1. nebulizer dah jadi 6jam sekali
  2. antibiotik still running lagik
  3. auni mula flu balik setelah elok 3hr..nampak sgt kesejukkan disini
  4. dah 2x sedut kahak ..
  5. makin aktif..alahai anakku..






























22 comments:

ummu said...

salam aunie,alahai siannya aunie,saya dapat bayangkan kebisingan suasana itu...dgn anak yg kecil.semoga auni cepat sembuh

lily azliyana @ mama zara said...

alahaiiii..mmg payah klu dpt berjiran ngan org yg tak sensitif mcm tu..pentingkan diri sndiri n tkleh idup berjiran langsung..hope pasni auni dpt kawan jiran yg ok k..=)

mekchu said...

padan muka ngan sikh lady tu.. dia tak perasan ke org dok soh dia pindah? ee.. org tak de perasaan ni susah kan.. hopefully lepas ni dpt malay & malay yg baik.. & auni get well soon ye sayang..

ayu said...

kalau dapat jiran mcm tu,kita sebagai mak pun boleh jadi sakit sama...ish..ish..teruk betul..

mzhany said...

semoga auni cepat sembuh...ameen...

mamaacha said...

sian si Auni tu...Suruh Dr discaj kan si sikh lady tu cepat2...

IbuAmni said...

salam mommy auni, blog walking terus singgah blog ni. kesian auni, pengalaman sama menjaga anak sulung kena bronchiolitis masa umur 4 bln. warded dan kena phlegm suction. sedih tgk masa tu. sebulan lepas tu kena lg dan paed terus confirm asthma. tiap bulan mesti kena. karpet simpan, tilam bantal sentiasa jemur, susu tukar ke soya. nestum pun tak bg..pendek kata apa2 faktor yg doc kata boleh trigger asthma kami jauhkan.bila dah asthma ada pulak eczema dan lepas baik asthma mesti kena cirit birit yg sampai 1 mg.

saya pergi juga perubatan alternative, ada sorang makcik yg pandai ubatkan lelah..alhamdulillah serasi, at least bila kena tu tak payah ke klinik utk neb dan mkn ubat. last dia kena masa umur 2 tahun, sekarang dah 4 tahun sgt aktif dan tak kena lg alhamdulillah. yg saya perasan n doc pesan bila kena selsema jgn bg ubat selsema sbb akan pekatkan phlegm, dan akan cepatkan lg kena asthma/bronchiolitis. mmg terseksa bila tgk anak sesak bernafas, bila menyusu muntah lg sedih bila bos ckp kalau anak demam sikit jgn la cuti. mmg stress. semoga mommy auni sentiasa sabar dan tabah. and get well soon auni.

Marsha~ said...

alhamdulillah.. psl jiran tu, nak buat mcm mana... buat bodo jelah.....

Elyn said...

perghh mmg payah kalau dpt jiran gitu. macam anak die sorang je yang sakit. sabar ek lyn. i doakan auni cepat sembuh!!

Suliana said...

saya pun ada pglmn masa aqil warded hari tu..bilik double bedded juga, yg jaga budak sebelah tu adalah bibik dia. buka tv kuat2, ckp kuat2.. stress juga la bila anak asyik terjaga je dgr suara diorg kuat2. huhu.. cepat baik auni!!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

adui..mcm2 org ye sian auni

kak,
ari tu rafiq pon hampir masuk wad gara2 kene amek neb tu la..
tapi sibbaik bed penuh (demc lama)..so kene ulang alik mai spital amek neb..
if kene stay kat ward, sure jumpe mcm2 ragam org gak kan..eehhehe

semoga ur auni cepat sembuh yaa

littlehumblelynn said...

ummu,lily:

tq for keep drop by sweet notes..i/allah smg doa kwn2 auni cepat sembuh..lily,bab jiran nih mmg sejak dok ward lebih banyak belajar pasal manusia..mcm2 ragam!!

mekchu;

dia perasan sbb malam yg dia kena pindah semula tuh..dia mumbling like hell!!mmg annoying..

ayu;
tuh ler pasal dpt jiran mcm hampeh..kita rasa nak marah aje..dah ler anak sakit..dia lg wat kita sakit dgn ragam dia!!

mzhany @ mamaacha;

tq for still drop by!!i/allah doakan auni cepat sembuh..

ibuamni;

x sangka bertemu org senasib..agak interested dgn perubatan alternatif tuh?boleh bg ctc number?now im realised kenapa auni x pernah paed perscribe ubt flu..tp bila xde ubat flu..auni kena flu baru nih smp 5 minggu..then her pneumonia recurrent back!!umah kami mmg x pakai karpet..cuma kata paed mungkin sbb dia tggl di taska..tq for drop by :) nanti kalo smpt nak melawat umah awak pulak..:)

marsha & elyn;
tuh ler mulanya nak wat bodoh gak..tp smp anak kita yg terganggu nak x nak kena bersuara jugak as kita pun bayar for the fascilities kan..so lynn mmg xde bg muka..kesian kat auni..dah ler payah nak tido..sekali tido org bising bg umah dia lak..pasang aircond macam first time jupe aircond..agaknya jenis kulit buaya msg2..anyhow tq for drop by :) doakan auni sihat yea!!

sue;
itu ler mmg tensen dibuatnya dpt jiran x sedar diri & tak tau bwk diri..sabar je lah..

rose;
tq for drop by..doakan auni yek!!luckily rafiq x masuk ward that time if x dgn rose sekali leh pening tgk ragam org mcm2..

PynGees said...

salam...
dearest auni...so pity hearing about the situation...

susahkan bila TIADAnya rasa simpati..rasa ingin b'kongsi kepayahan org lain..cuma tau kepentingan diri sendiri..hairan, x kira la bgsa apa skalipun, kenapa t'lalu susah utk mereka meletakkan diri mereka dlm keadaan yg sama..setidak2 nya merasa insaf & b'syukur krn tak diduga seumpama..

sesabar mana hati psti kn t'calar bila ada insan2 yg x punya rasa peri kemanusiaan...SOOO SELFISH!

mama auni, saya doakan tiap ketika wlu ada kalanya saya t'lupa mengingati kalian yg diduga...mohon p'deritaan auni tak b'panjangan...saya dpt rasakan, betapa remuk hati seorang ibu bila t'pksa b'depan dgn saat2 getir...Ya Allah, tabahkan & kuatkan la hati sahabatku ini...amin..

kakyong said...

2 bangsa tu selalunya memang mcm tu.. berlagak tak kena tempat.... :p

kita bukan anti 2 bangsa ni.. tp depa ni selakunya memang suka bikin masalah/kecoh/pentingkan diri sendiri... tp bukan xde yg polite & sensitif dgn keperluan org lain, tp peratusan tu sikit benor...

littlehumblelynn said...

pyngees;

tak tau nak kata apa..lil bit touching when seen u keep drop by a sweet notes in this blog!!may this frenship will never end dear!!saat comment ini akak jwb sbnrnya sdg tunggu reply dr pihak insuran..kitorg nak discaj..auni makin ok..cuma kata paed if anything still x normal just come back to hosp urgently..harapnya x delah lagi kes auni sesak nafas semula!!

tq for remembering us!!tq so much..

kak yong,

adoikhh yea ler kak..saya mmg serik dgn 2 bangsa nih..mintak kalo pas ni x mo dah berjiran dgn 2 bangsa annoying nih!!baik chinese drpd 2 bangsa nih..serious ckp!!tq kak still drop by :)

ibuafiqahhuzaifah said...

awak,

masa kat an-nur paed mmg nak tempatkan huzaifah duk bilik sorang sbb dia kena nebulizer so xleh campur orang..
kenapa tawakal xbg bilik single ek?
kesian awak berjiran dgn orang yg xpaham2..bangang ker!
sabar byk2 yer lyn...

littlehumblelynn said...

irnie

pemilihan bilik mmg atas patient jugak..macam lynn,insuran cover m250 semalam..so yg entitle hanya double bedded shj..nak single bed kena tambah..lynn malas ler nak tambah..even duduk bilik berdua..selalu dia akan letak kes yg sama kalo ada dlm 1 bilik..tp nasib x baik dpt jiran macam hampeh!!

tq irnie..still drop by :)
sdg menanti insuran reply utk discaj..lama sgt!!

DrSinga said...

macam anak dia sorang yang sakit!!!!!
macam harem betul!!!
.
.
auni dah boleh balik??!!
yeayyy!!

Mieja@2001 said...

salamsss mama&auni,

uwaaaa geramnya baca jiran2 yg tak pandai nak bersimpati antara satu sama lain.

moga auni cepat sihat + sembuh, amin...:):)

Safinaz Hanum Ahmad Anuar said...

Semoga cepat sembuh.. boleh balik rumah dan rileks.. jauh daripada jiran2 cam kat tawakal .. amin

I want to lose weight said...

Siannya..

Masa aku admit PMC..
Ada gak rumet camni..
Aku yg sakit biasa2 ni takde laa hangin sangat..

Tapi jiran sebelah aku baby nyer lebih kurang Auni..

Then jiran setentang katil dok tgk TV sampai 1-2 pagi..

(3 org 1 bilik besar)

Sepatutnya spital ni letak cenel2 biasa-biasa dah ler.. Tak payah letak cenel HBO, Star Movie apa bagai tu..

littlehumblelynn said...

dr ;

tq for still jengok kita kat cn..alhamdulillah auni dah discaj dgn ubat sebeban :(

mieja@2001;

tq still drop by :) ituler mmg geram bila teringat kes sikh lady tuh...

safinaz hanum;

tq for drop by :) auni dah balik..smg sihat hdknya x msk ward lagik!!

zell;

tq..for drop by:)

tuh ler aku nyaris nak jadi raksasa gorgon that day!!macam cilakak!!alhamdulillah..anak aku dah kuar ward...