Pages

29 October, 2010

new shoes?


untuk sesiapa yang suka HP shoes
sila ler beramai2 ke Hotel Armada
kalo naik tren berenti di Asia jaya stesen
dekat sgt..leh berjalan aje..
kebetulan sandal aku
dah tahap nazak
ayat nak beli jugak tuh!!
hehehe..

mood hari jumaat di hari terakhir bekerja di bulan oktober..ke laut weeeeeeeeeeeiiiiiiii :(



first of all
wpun hari nih hari paling boring keja
apapun aku ttp suker hari jumaat
hari jumaat hr yang kak ain suker
dia tahu mama dia akan balik waktu siang maksudnya awal ler tuh
sbb kalo hari lain mama akan smp paling awal pas maghrib


mood keja ke laut weeeeeeeeeiiiiiiiiii
malas ya rabbi!!

dr tadi godek situ..godek sini
dok browse katalog ikea secara maya
dok browse airasia new promo..verangan nak g spore ..nak g KK ..nak g langkawi..hehehe
dok masuk website toys r us..activity wajib reward kak ain & auni tiap hujung bulan
mencari mainan yg menarik & yg ptg x merabakkan poket aku
nasib baik opis block FB..if x asyik berFB ajelah aku gamaknya di pg jumaat nih


esok apa plan?
ingat nak bawak anak2 berjalan guling2 kat katil ikea
dah lama nak kesana
x berkesempatan aje
jadik mmg itu tujuan utama
dan sgt teringin nak makan itu meatball
seriously teringin!!yummy...........


KPI?
lantaklah.......malas nak layan..malas nak pikir
nak counselling..nak suh wat surat appeal ke apa ke?
malas nak pikir.............esok2 baru pikir!!
aci.........?

misi petang ini
nak memasak............
setelah hampir begitu lama x memasak
memanjang masak kat kedai..
semalam baru masak wpun lauk ayam grg,telur dadar & tumis kobis air
kak ain makan bertambah 2x

berangan nak masak :-

  • ikan cencaru belah belakang utk aku
  • sayur kangkung grg belacan utk aku
  • sup ayam + kentang utk auni & ain
  • ayam grg utk en papa
**tp lauk haram xde..mau roger itu en papa beli segala benda sat g..aci?
apapun selamat berhujung minggu kekwn
kalo rajin akan BW rumah kwn2..rerajin hapdate ok
wpun jarang nak tgglkan jejak tp paling suke BW
akan hapdate kalo sempat dr teratak burukku itu



till then HAPPY WEEKEND :)
next week kita bukak buku baru lak.........









28 October, 2010

update KPI di hari ke 28 bulan oktober yang penuh tragedi


di hari ke 28 nih
mmg wajar aku rasa macam nih
down teramat sangat
KPI yang aku harapkan berganjak sedikit
tetap statik malah lebih menghampakan dr yg aku harapkan
aku betul2 down hari nih


esok tanggal 29/10
dan esok hari terakhir bertungkus-lumus utk KPI ku ini
dan esok aku hanya mengharapkan miracle
atau mengharapkan beberapa proposal yg aku buat

akan sangkut wpun hanya 1
aku dah puas berusaha
dan smp peak limit rasa aku
keja 24/7 ..doa x berhenti..


tp aku x berharap sgt
kala ini nak mengharapkan sesuatu yg bakal terjadi

macam menunggu bulan jatuh ke riba
macam mengharap hujan di musim kemarau

itu katik memanjang email tanya itu tanya ini
aku malas nak layan

dia tau sumer nih salah dia
dan dia mmg rasa sgt bersalah pd aku
tapi alangkah baiknya kalo dr awal dia macam tuh..

sekarang x guna dah
ibarat menyiram air di daun keladi
apa yg lekat?


ya allah permudahkanlah pekerjaan ku di penghujung oktober ini
smg KPI berganjak sedikit esoknya
smg ada sinar utk tersenyum di penghujung bulan

kasihanilah hambamu ini..




JOM PARKING KAT BLOG BEN ASHAARI

as a new blogger
kadang2 x salah kita belajar dr sifu kan
menuntut ilmu dr yang arif
baru leh berjaya..baru betul gayanya
baru afdhal kata mak
en ben kita baru aje launch new promo blog
especially utk new blogger
kalo ada sesiapa lain nak mencuba
boleh wat macam aku
x salah & x rugi mencuba
ada rezeki,insyallah!!
you never knew until you try it :)
pg jengok blog dia di SINI
macam2 tip menarik yg dia kongsikan

26 October, 2010

bila nak mengandung lagik?


apa punya soalan daaaaaaaaaaa
dah kawin tanya bila nak dpt anak
bila dah dpt anak
tanya lak bila nak mengandung lagik?


ini jawapan aku
utk kawan2 yg bertanya
utk kawan2 yg concern dgn pelan perancangan keluarga aku


ain hanya dpt adik bila umurnya mencecah hampir 4thn
dan skrg auni baru 14 bulan
masih kecik nak beradik bg aku
dan aku rasa macam x puas lagi dia nak bermanja2 ngan aku

as a full time working mom
aku mmg rasa x adil utk tambah anak
dan terpaksa tinggalkan mereka di taska bila pg keja
so far still x mampu utk hire maid jaga anak2
(sbb kos agensi sgt mahal ler..)
aku sebenarnya berhajat nak amik maid jaga anak2 kat umah
instead of send them over to taska
sbb di taska ramai sgt bdk2
kesian kat anak2 aku..

lagi satu aku jenis bila mgdg maksudnya aku akan cuti memanjang
sbb macam2 kes
macam2 penyakit thru pregnancy
aku x nak sbb pregnant
mutu kerja menurun..pihak atasan pun menyampah lak
tgk aku memanjang MC..memanjang warded..EL lagik
thru pregnancy heavy nausea,high BP,placenta preavia,water beg leaking
adoikhhhhhhhhhh poning weiii!!


wpun org kata anak akan bawa kantung rezeki masing2
mmg aku x nafikan..ada betulnya
tapi bila aku congak2 +-x rasa macam x cukup aje nak menambah anak
komitmen banyak to settle dulu
dan next year final year utk mula membeli rumah sendiri
dan so far mmg x ready utk tambah sorang lagik..

biarler org kata
tgh muda lah nak tambah anak
sementara badan masih kuat
sementara tgh subur ..
tp x larat ler nak dgr kata2 org

at least buat sementara waktu nih
bersyukur dgn rezeki ALLAH
dpt 2 org anak perempuan yang menyerikan r/tangga aku
itu pun dah buat hidup aku tunggang-langgang
melayan kerenah mereka berdua

wpun belum bersedia nak ada baby ke3
aku x on any pill pun sejak bersalin hari tuh
merancang sendiri..pandai2ler nk hidup kan!!

tp kalo Allah nak bagi dalam masa terdekat ini
aku tetap terima dgn hati terbuka
mungkin Allah lebih tahu apa yg terbaik utk kita kan...

utk kwn2 (di opis) yg sibuk bertanya
plslah mind ur own bussinessssssss.......




no more cold water :(

as usual aku suke share sesuatu yg aku rasa patut kita tahu
mungkin ada yg x tahu
atau tahu tp x alert

aku peminat tegar ais batu
bila terbaca artikel ini
aku mula rasa takut
dan akan pelan2 berubah

anyhow its a good feeling
for sharing this info with u guys!!





This is a very good article. Not only about the warm water after your meal, but about Heart Attacks.

The Chinese and Japanese drink hot tea with their meals, not cold water, maybe it is time we adopt their drinking habit while eating.

For those who like to drink cold water, this article is applicable to you. It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed. It will slow down the digestion.

Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine. Very soon, this will turn into fats and lead to cancer.

It is best to drink hot soup or warm water after a meal.

Common Symptoms Of Heart Attack...

A serious note about heart attacks - You should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting . Be aware of intense pain in the jaw line.

You may never have the first chest pain during the course of a heart attack. Nausea and intense sweating are also common symptoms. 60% of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up.

Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware.

The more we know, the better chance we could survive.

A cardiologist says if everyone who reads this message sends it to 10 people, you can be sure that we'll save at least one life.



25 October, 2010

hati2 apabila menggunakan public toilet jenis duduk

aku copy & paste apa yg aku terima dlm email
mana tau ada yg x tau lagik
sharing is caring!!




Please pay attention to this article. It is of utmost importance.



Three women in KL turned up at hospitals over a 5-day period, all with the same symptoms - fever, chills, vomiting, followed by muscular collapse, paralysis and finally,death.



There were no outward signs of trauma. Autopsy results showed toxicity in the blood. These women did not know each other, and seemed to have nothing in common. It was discovered, however, that they had all visited a same restaurant along Jalan Kuchai Lama within days of their deaths.



The health department descended on the restaurant, shutting it down. The food, water and air conditioning were all inspected and tested, to no avail. The big break came when a waitress at the restaurant was rushed to the hospital with similar symptoms.



She told doctors that she had been on vacation, and had only went to the restaurant to pick up her cheque. She did not eat or drink while she was there, but had used the restroom. That is when one toxicologist, remembering an article he had read, drove up to the restaurant, went into the restroom and lifted the toilet seat.



Under the seat, out of normal view, was a small spider. The spider was captured and brought back to the lab,where it was determined to be the Two-Striped Telamonia (Telamonia dimidiata), so named because of its reddened flesh color.

This spider's venom is extremely toxic but can take several days to take effect. They live in cold, dark, damp climates, and toilet rims provide just the right atmosphere. Several days later, a lawyer from JB showed up at a hospital emergency room..



Before his death, he told the doctor that he had been away on business, had taken a flight from Indonesia , changing planes in Singapore , before returning home. He did not visit the restaurant while there. He did, as did all of the other victims, have what was determined to be a puncture wound, on his right buttock.



Investigators discovered that the flight he was on had originated in India .. The Civilian Aeronautics Board (CAB) ordered an immediate inspection of the toilets of all flights from India , and discovered the Two-Striped Telamonia (Telamonia dimidiata) spider's nests on four different planes!



It is now believed that these spiders can be anywhere in the country. So please, before you use a public toilet, lift the seat to check for spiders.

It can save your life! And please pass this on to everyone you care about.

**kalo boleh jangan duduk atas toilet sesuka hati..

pagi isnin..melihat si katik yg serba-salah :)


pagi isnin yg indah di PJ

xde hujan,travel pg keja pun smooth

pg keja mmg rasa nak cepat smp

smp opis tepat 8.27am



tgk si katik ada kat tpt dia

aku isi siap2 borang EL

terus letak atas meja dia


dia suddenly cakap "sorryler,saya teroverlook pasal kes hr tuh "


aku pun cakap

this kind of silly mistake make me suffered the whole month

my effort since early october is seem useless

dan skrg sy mmg dah xde apa nak disandarkan lgk


maaf..maaf..saya betul2 x perasan


useless EN katik ..sbb kalo 1000x mintak maaf pun

still x dpt berbuat apa2 utk mengubahnya


terus aku balik kat meja aku


dan dia htr email

mintak aku wat proposal lain


aku wat bodo jer..terus tekan delete

tekan enter............


biar dia tahu aku mmg dah x kuasa

nak mengejar lagi beberapa hari nih

utk benda yg x pasti


aku betul2 tawar hati


so di hari ke 25/10 nih

yang tinggal berbaki beberapa hari

aku akan usaha setakat mana yg aku termampu

akan buat setakat mana yg terdaya

selebihnya tawakal pd ALLAH


semoga ada peluang yg lebih baik slps ini

semoga KPI akan berganjak wlu sedikit

sekurang2nya mengubat hati yg sedikit sedih ini..


mengadu pada emak

emak kata "allah itu maha adil"

dia amik sikit sikit sbb nak bagi yg lebih banyak slps ini..


jadi.. "aku mula belajar redha & belajar utk jangan cepat percayakan org lagik selepas ini "


22 October, 2010

sampai hati ko katik!!

aku x keja hr nih
aku mengMC kan diri aku hr nih
ada hal yg perlu aku settlekan dulu
ada perkara yg lebih penting
terpaksa MC sbb dah xde cuti
aciilah kan??

tadi kawan kat opis tel
inform yg proposal aku utk salah seorang pelanggan budiman
telah kena decline dgn jayanya oleh si katik nih
sedangkan aku dah email dia berulang kali
yang aku tgh usahakan sesuatu utk pelanggan nih by 27/10
dan dia mmg noted clearly pasal pelanggan nih

aku berulang kali ingatkan dia ttg ini
malah aku put "HIGH" dlm email aku pd dia
dia kata ok..xkan lupa

tp berita yg aku dgr dr kawan nih tadi
buat aku rasa nak gugur jantung
itu aje harapan minggu2 terakhir di bulan oktober
kalo aku manage to arrange proposal utk pelanggan tuh
i/allah KPI aku akan naik dgn jayanya

tp bila ada makhluk busuk hati macam si katik nih
aku rasa nak bakar aje honda jazz dia
tak pun bakar unit kondo dia
takpun buang BB dia thru tingkap
biar bersepai macam hati aku yg bersepai nih..
takpun jerit dpn dia tgh tido mengangga tuh.......
biar dia mati katak..terkejut dgr suara aku
aku geram nih!!
mongokssssssssssss........

aku serious sgt marah ok
betapa bersusah payahnya aku
handle kes nih
senang2 nak decline..senang2 nak reject
sdgkan dia tau apa cerita sebnrnya.....

sabarlah hati
aku masih bersabar lagi smp ptg nih
ikut hati aku..aku nak jer tel dia sekarang
nak tau apa motif dia wat aku macam ni sekali
apalah dosa aku kat dia..
aku x pernah ganggu hidup dia

sedihnya aku
sgt sedih bila org tak appreciate keja kita
usaha yg kita lakukan

kalo mmg bukan rezeki aku
aku x kisah
tp ini dah dlm tangan..
yg dicantas hidup2
atas alasan "im overlooked"

ini bukan tipu
ini kenyataan paling perit utk aku di bulan oktober

aku betul2 GAVE UP skrg
di penghujung oktober
aku dah xde apa nak dipertaruhkan selain yg satu itu..
dan yg satu itu jugak ko musnahkan katik!!

aku x suka maki hamun org
tp disaat aku betul2 susah macam nih
aku hanya 1 aje aku berdoa pd ALLAH

"what u give u get back"

tq for this lesson..( to teach me dont ever hold ur words & please prepare for the new ME next week)

u told me u hate sum1 who did hanky-panky..
but u did worst enough to called you boss!!

tq katik!!

21 October, 2010

now..craving for these :p

i dont know what's wrong with myself
when i had it my period every month
im always wanted to eat something
that an usual to my tongue
but im eager want to have it as long if im started to day dream of it
start to googling where the nearest place to my office
so i could drop by
when im searching the web
fren of mine slap my back
"udah2ler kak lin..kat bawah courts tu ada branch dia"
yea ke..nape aku x perasan yek..
harus.......harus ...harus
get it one till you drop..
huhuhuhu..
apa dia..
ada ler..
nak tau gak..
jangan gelak tau
janji?
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

hehehe..

nak makan SUBWAY sandwiches jer pun..

jom kita g makan nak?

yummylicious tau.........

road tax mati esok..hari nih baru terhegeh2 ..huhuhu..:(


tekan sana

tgk dekat lagik

suluh dekat2..betulller 22-10-2010

cisssssssssss.......esokler mati roadtax nih


pg2 buta smp opis

first on hand masuk sini

then call number 0378018888

bercakap dgn consultant diorg


tggu email quotation smp dulu
tgk mana paling murah,berbaloi2
sbb diorg akan quote mcm2 jenis insuran
as long as insurance company reliable
aku aci redah jerk..

dah setuju bla..bla..
remit payment thru maybank
guna card credit pun boleh katanya
taraaaaaaaaaaa.........siap!!


tggu despatch hantar smp depan umah jerk..


sekarang sumer senang kan...

tinggal ada RM dgn xde jerkk..!!

ada sesapa yg pernah try guna MYEG
fully recommended..kali nih dah tahun ke 3 guna MYEG
cepat-pantas-tangkas

utk org yg suke wat keja last minute macam aku nih kan
mmg life saver ok!!

20 October, 2010

lagi 11 harik...:(


ada ke org terpikir macam aku
di tarikh cantik 20-10-2010 hr nih
aku still counting




bilalah nak abis oktober nih


rasa macam lambat sgt kan

bulan oktober aku rasakan bulan paling panjang
ada sesiapa perasan bulan oktober 2010
ada 5 minggu
x caya..cuba belek kalendar skrg





+- ada 11 hari lagik


cepatlah masa berlalu
x sabar nak melalui hari2 di bulan oktober nih lagik
ini bulan penentuan KPI


aku x mo dok stress mengira hari lagik

rasa kalo tamat oktober nih
macam nak wat doa selamat rasanya
betapa stressnya bekerja di bulan oktober
rasa disaster nak mengejar segala yg tertinggal 2 bulan yg lepas
rasa malas nak pg keja
rasa malas nak wat keja
tp pulun jugak memandangkan bulan penentuan utk aku
grab the last chance given

tapi bila keja bagai nak rak sgt
badan dah mula lesu di hari ke 20
aku dah mula mengira
cepatlah tamat oktober
mmg tragedi ok..

tawakal ajelah!!



the battle never end yet..dear!!



baik counting for next holiday

hurrrrrrrrrraaaaaaaaaaaay!!!!!


19 October, 2010

when your body system telling you to stop it !!


time flies so fast

november around the corner

when comes to end of the year

im definitely will starting googling here & there

searching up & down

fancies towards "cuti-cuti malaysia" song

we need a break pls...

terribly need after 1 year working like machine



since school holiday will be start on mid of november

so why dont we pack a bag

find a suitable place for family to get together

nothing much fancies..doesnt mean to be costly

as long is something we called it getaway @ holiday @ short break


im always wanted to go to PENANG

never been there (in a real word..sightseeing,taste buds,stay a nite or two)

usually im only passed by penang from PLUS highway

and is not proper planning actually

so i think this will be a great if im manage to get there this november/december

and my kak long will be good travel guide ever

as her in law family stayed there


i dont know whether need to travel by car @ plan to find better bargain thru airasia

but as friend of mind informed

for better explore,save cost go travel by your own car

(but pls say sorry for the heavy traffic during school holiday/traffic jammed/long journey)

so u dont have to hunt for cabbies out there

with the 2 kids & luggages some more

so this will be a better idea as well to be consider rite ;


as a part of checklist to my self :



  • set a date

  • duration

  • budget (travel+hotel+food+shopping+emergency)

  • which hotel to stay(most important i wanted it to be nearby beach side..batu feringghi will be a great i think)

  • interesting places to visit

  • interesting food to taste & where it is ?

  • luggage packing

  • shopping list as well..muaahhaahaa..

  • last but not least-any relative/friends to visit?

so next 2 week is a great time to discuss further with en papa especially when its come to budget matter & timing to be consider.


en papa always loves to hear his wife planning & keep planning as long as he wont pening then..........hehehe..


cant wait to pack..cant wait to start our hotel hunting again(looking for better/cheapest/value buy bargain)..cant wait to see kak ain say hurray...and the best thing cant wait to golek2 with the kids at sandy beach.....taking picca's around & the best thing should be sightseeing activity.


how i wish everything will become true shortly :)


**ada sesapa dok penang..kat mana yg paling best nak stay (yg penting x mahal sgt..yg just nice)..yg dekat serba-serbi..any recommendation kwn2?really appreciate it if you have one .










sleepless nite when the baby fall sick..


last nite mmg tido2 ayam

kejap tido kejap bangun

auni x sihat..batuk non stop

flu lagik..dan rasa macam auni low grade fever gak 37.7


susah hati aku

auni dah ler makan ubat bukan main susah

tgh2 malam td paksa makan ubat

nasib baik dia telan jugak

smbl menangis sedu-sedan!!

sian anak aku..


dan aku yg asyik terbangun

so kul 2am aku bangun sekejap

g jemur baju yg dok dlm machine lagik

mengemas dapur

melipat kain baju

at last kul 3lebih baru nak tido balik

terlajak bangun kul 6.30am

bangun2 capai temperature,check auni punya temp dulu 37.7

dan masakkan bubur auni

kalo dia demam mmg selalu aku bg dia makan bubur aje

baru dia lalu nak makan


mandikan dia

bg makan ubat demam,ubat flu

minum susu

dan wat muka kesian kat en papa

kot ler en papa leh cuti jaga anak

kata en papa hantar taska dulu

kalo panas sgt br dia g amik auni

so aku pun malas nak cakap apa

sinced aku mmg xde cuti dah

harapnya auni punya demam x melaratlah!!


so otw g keja pg nih

setelah meninggalkan 1001 pesanan pd pengasuh auni

aku g keja 1/2 hati

risau sgt bila anak x sihat


td dah 2-3 round tel pengasuh auni

tanyakan dia

alhamdulillah..badan dia x panas kata pengasuhnya

cuma batuk,flu x stop lagik


harapnya xde keja sgt ptg nih

spy boleh balik awl sikit


en boss ko jangan cari pasal hr nih leh...

aku not in mood!!


18 October, 2010

my lil auni at 14month-her MILESTONES until now



semalam 17-10-2010
auni berusia 14 bulan
dan as usual tiap kali
berkalih bulan
macam2 penyakit yg dtg singgah
pg semalam perasan yg dia mula batuk2 wpun x teruk
dan ptgnya perasan yg dia dpt flu pulak
aduii!!
aku harap sumernya bersifat sementara
to adjust her body system to improve her body immunity
(x putus2 berdoa janganler auni jatuh demam pulak)
so far setakat ini
auni masih x pdi berjalan lagik
tp dah terror memanjat
m/mana tuh...??
dan pandai turun katil ..x terjun mcm selalu
kalo sebut big clap
dia pandai dah tepuk tangan
kalo dgr lagu
dia akan goyang2kan badan dia
sgt enjoyed dgn muzik
auni sgt suka toys lembut2
dia x macam kak ain
auni sgt suker hug teddy bear,tiger pooh dia
mmg totally different dr kak ain
yg suka toys lain selain teddy bear
auni dah pandai cium mama..cium papa..kiss kakak
mmmmmmmmmmuuahhhhhh kata dia!!
dah kenal anggota badan sendiri
kalo tanya mana tangan auni?
dia angkat tangan dia tggi
dan pandai dengar arahan
kalo mintak dia carik pacifier/bantal busyuk dia
keliling rumah dia cari smp jupe
dah banyak mulut
dah leh pronounce kakak dah..
kalo panggil kakak.......bunyinya jadi "kak..............."
fav word dah tentu papa..mama..
dah pandai bgtau kalo susu dia dah abis
dia akan tunjuk botol susu yg kosong pd kita
akan req nak susu lagik!!
dan the best thing of auni
dia suka mamam
segala benda dia suka
dia suka makan mee,telur 1/2 masak,porridge,soup,minum vitagen
dan suka mengecek sapa2 tgh makan pun..
sbb tuh badan kan main "hantap" wpun nampak halus jerk..
hobi luar bidang auni
lepok kak ain smp nangis
suka sgt buli kak ain
kesian kak ain dibuat dek adik
(kdg2 kak ain geram..kak ain bg jugak kat adik sedas-dua..)
berat badan terbaru
x sempat nak timbang lagik
next month auni ada check up
baru nak g timbang si kecik tuh
tak sabar nak tggu
auni mula berjalan
dia nampak sgt takut
tapi meniti bukan main laju lagik..
x sabar nak balik umah
nak gomol2 budak kecik itu

longkang mana yang xde graviti?


korang jangan gelak

spt aku gelak macam bg nak rak semalam

entry nih mmg benar2 berlaku semalam

dan aku terasa nak abadikan dlm blog kesayangan aku nih


semalam aku g keja

as usual aku akan keja hujung minggu

when i have to

ada masa2 aku akan tercongok kat opis on weekend

tp x lama paling lama 3 jam


aku naik tren smp Jelatek

turun kat stesen tuh

ada mamat naik motor parking situ

dia tanya "ini stesen jelatek kan?"

aku angguk ajelah..


then dia dtg dekat lagik

"kak,akak tau x kat mana nak jupe longkang yang x ada graviti?"


adoikkkkkkkkkkkh...........

mamat nih nak apa ngan aku nih..

aku dah nak tergelak gilo babas that time


aku pun jawab

maaflah..saya x belajar bab2 longkang nih?


dia pun blah..........bila aku sound gitu


biar betul mamat nih..

atau mmg mamat nih betul2 nak tau

mana tau kot dia mmg pengkaji graviti


citer pd en papa

en papa gelak bg nak rak


dia cakap

nape x cakap pd dia


"ko terjun dulu.kalo terapung maksudnya xde gravitilah tuh"


napelah aku x teringat weiiiiiiii...........


tapi kalo betul2 ada

aku yg x tau

agak memalukan gak kan!!


16 October, 2010

bajet 2011 done........alhamdulillah!!


pembentangan bajet ala bajet "sedikit best dr dahulu"

bak kata PM ini bukan bajet pilihanraya


ada beberapa perkara yg berkaitan yg aku suka dgn bajet kali ni:


yg best penjawat awam dpt RM500 bulan 12 ni

pembiayaan rumah pertama bawah rm220k 100%

kadar kenaikan pembiayaan rumah

kadar tol x leh naik selama 5 tahun akan datang

cuti selepas bersalin boleh smp 90 hari

pemansuhan ujian PTK

ada gak yg x best:

yang xbest gst naik 6% dr 5% dulu

so nak g makan MCD-PIZZA kena kira tambah sikit dr biasa

sgt x suker bab itu------apa relevannya..

yg sakit rakyat jelata jugak kan..!!


so far personally still frust govt servant masih x dpt bonus lagik

tp tetap bersyukur..at least ada jugak extra rm1k tahun nih

sejak raya hari tuh dpt rm500 then dapat lagik

syukur.........


tp bab pinjaman perumahan yg dinaikkan

syukur alhamdulillah

infm pd en papa

this is right time for house hunting

no more tenant others property


apapun tq for PM

may better return next 2012


***ptg nih nak ke putrajaya,nak g rumah Yatt..besday qies..x sabar nak gomol2 budak itu..

14 October, 2010

this hobby can be done when u on maternity leave :)



































ini entry aku amik dr emel
agak2 sesapa tgh boring berpantang
mungkin idea menarik utk dicuba
bereskperimentasi dgn kreativiti
menggunakan bayi anda..
ada berani??







my BIG loves........layan weiii!!


semalam aku golek2 ngan kak ain
layan tgk CITRA pakej mustika ASTRO
ada citer filipina nih
MY BIG LOVES

citernya simple
kisah seorang lelaki obes MACKY
yang jatuh hati dgn pompuan cantik bernama NIN
pg blind date..smp patah kerusi
scene terjatuh,dibantu pompuan cantik & then terhenyak pompuan tuh
telah dijadikan bahan lawak & upload dlm you tube

so the man name Macky
sgt frust....patah hati..sgt malu
sbb utama badannya yg besar..
tp dia nih educated,ada kerjaya,ada kereta,ada umah sendiri & pandai memasak

ada satu watak lain bernama AIRA
dia ni trainer kat gym
kawan kepada watak NIN
sgt bersimpati dgn si Macky nih

dia offer jadi personal trainer
tp Macky tuh rasa dimalukan pulak dgn offer tuh
ntah m/mana dia lembut hati
pg lak cari si Aira nih smp ke rumah

then jadiler si Aira nih personal trainer Macky
yang menariknya:

si Aira ni perkenalkan 5 langkah utk berjaya kuruskan badan:

1-SET YOUR TARGET

2-START TODAY

3-SAY NO TO SHORT CUT

4-FIND YOUR INSPIRATION

5-BE HAPPY

dalam citer tuh 1 step tuh--lebih kurang kenapa nak kurangkan berat badan?adakah sbb nak tackle semula si NIN tuh atau sbb lebih sayangkan diri sendiri..nak badan sihat..

step 2- jangan bertangguh2..mulakan secepat mungkin..start diet early,exercises

step 3-xde penggunaan pil,sedut lemak..sumer kena running manually..

step 4-nak jadikan siapa sbg role model?

step 5-after few week berat turun,pls reward yourself..indulge to what you heart most..

dlm dok sibuk2 train si Macky-tanpa sedar saling in loves tp si Aira leaving to Japan due to her sister lak..baru nak bercintan-cintun dan kena berpisah lak..siap janji bagai nak email setiap hari

when time's running.......si Macky dah kurus ..dah hensem giler
si Aira rupanya dah lost contact smp terjumpa secara co-incidence(malas nak citer pjg lebar)--lost contact sbb Aira mungkir janji utk keep email dgn Macky..(banyak sgt sbbnya)


si Macky tuh rupanya dah couple dgn si Nin..tp dipendekkan cerita ending story nih..Aira couple semula dgn Macky bila Macky realise yg sbnrnya hanya Aira yg dia suker..dan hanya Aira yg betul2 sukakan siapa dia sbnrnya even dia obese suatu ketika dahulu..

moral of the story aku merepek disini:

STEP 1-5 kat atas tuh kita leh aplikasikan utk sumer benda yg kita nak buat..bukan shj nak kurus badan,nak amik lesen,nak study,nak naik pangkat.......

sgt memberikan KESAN cerita ini pd aku

so entertaining & inspiring me...

kwn2 ada tgk?
best kan...........

kalo belum..dont worry Astro mmg suker sgt wat citer ulang tayang nih..save cost agaknya?

13 October, 2010

when we feel down,believe me ALLAH still loves you by giving this kind of TEST..to test our FAITH..so keep smile even the tear keep dropped :)


bulan nih bulan kritikal
bulan nak cover KPI 2 bulan lepas yang hancur lebur
gara2 bercuti menjaga anakku yg sakit dulu
bulan nih bulan penentuan
jadi bulan nih bulan penuh STRESS utk aku

tp 2-3 hari nih aku jadi sgt DOWN
apa yang aku kerjakan x menjadi
spt yang aku harapkan
spt yang aku mimpikan

tp apapun yg kita buat
kalo x menjadi
mungkin belum rezeki
mungkin belum masanya
mungkin ada yang lebih baik menanti kita
mungkin ALLAH ada perancangan lain untuk kita

aku x berharap pada nasib BAIK @ miracle
yang aku berharap smg usaha yg aku buat
melalui jalan betul
akan membuahkan kejayaan hdknya
kalo x banyak/sedikit jadiler..
dah cukup buat aku tersenyum

kdg2 usaha kita mmg OPTIMUM
tapi mungkin bukan rezeki utk kita lagi
dan kena belajar mendidik diri redha dgn apa yg kita ada..
dan jangan putus berusaha
sehingga garis penamatnya..

work hard,pray hard & tawakal to ALLAH

*the tear is not the meaning that im lost in this battle but to show this painful battle should end with good ending!!

all the best to me..