Pages

26 October, 2010

bila nak mengandung lagik?


apa punya soalan daaaaaaaaaaa
dah kawin tanya bila nak dpt anak
bila dah dpt anak
tanya lak bila nak mengandung lagik?


ini jawapan aku
utk kawan2 yg bertanya
utk kawan2 yg concern dgn pelan perancangan keluarga aku


ain hanya dpt adik bila umurnya mencecah hampir 4thn
dan skrg auni baru 14 bulan
masih kecik nak beradik bg aku
dan aku rasa macam x puas lagi dia nak bermanja2 ngan aku

as a full time working mom
aku mmg rasa x adil utk tambah anak
dan terpaksa tinggalkan mereka di taska bila pg keja
so far still x mampu utk hire maid jaga anak2
(sbb kos agensi sgt mahal ler..)
aku sebenarnya berhajat nak amik maid jaga anak2 kat umah
instead of send them over to taska
sbb di taska ramai sgt bdk2
kesian kat anak2 aku..

lagi satu aku jenis bila mgdg maksudnya aku akan cuti memanjang
sbb macam2 kes
macam2 penyakit thru pregnancy
aku x nak sbb pregnant
mutu kerja menurun..pihak atasan pun menyampah lak
tgk aku memanjang MC..memanjang warded..EL lagik
thru pregnancy heavy nausea,high BP,placenta preavia,water beg leaking
adoikhhhhhhhhhh poning weiii!!


wpun org kata anak akan bawa kantung rezeki masing2
mmg aku x nafikan..ada betulnya
tapi bila aku congak2 +-x rasa macam x cukup aje nak menambah anak
komitmen banyak to settle dulu
dan next year final year utk mula membeli rumah sendiri
dan so far mmg x ready utk tambah sorang lagik..

biarler org kata
tgh muda lah nak tambah anak
sementara badan masih kuat
sementara tgh subur ..
tp x larat ler nak dgr kata2 org

at least buat sementara waktu nih
bersyukur dgn rezeki ALLAH
dpt 2 org anak perempuan yang menyerikan r/tangga aku
itu pun dah buat hidup aku tunggang-langgang
melayan kerenah mereka berdua

wpun belum bersedia nak ada baby ke3
aku x on any pill pun sejak bersalin hari tuh
merancang sendiri..pandai2ler nk hidup kan!!

tp kalo Allah nak bagi dalam masa terdekat ini
aku tetap terima dgn hati terbuka
mungkin Allah lebih tahu apa yg terbaik utk kita kan...

utk kwn2 (di opis) yg sibuk bertanya
plslah mind ur own bussinessssssss.......




6 comments:

DrSinga said...

jawab je 'apa ko sebok??!!' dalam hati...
luar hati jawab...'insyaAllah..."


kepoci kan dia orang ni...?

littlehumblelynn said...

dr,

mmg x larat nak jawap..sibuk betul.bila keja ngan ibu2 makcik2..aduii..skt jiwa!!

Kaseh NazLieza said...

jgn peduli mulut2 longkang tu kak...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kita nak buat adik utk rafiq..tapi takleh lagi kot sbb rafiq alergi susu lembu
if pegnent kang mane tahu jd mcm2 masalah macm masa pegnent rafiq dulu..sian lak si rafiq tu..uh

so kene hold dulu..:-)

Marsha~ said...

lepuk je kepala diorg tu kalau byk tanye sangat.. heheh.. ape takde keje nak beranak je ke?? hehe

littlehumblelynn said...

nazlieza,
ituler banyak sgt mulut ala longkang kat sini..

rose,
sabarlah nak tambah baby lagik..biar rafiq besar sikit pun xpe..sbbnya dia menyusu badan lagi kan..xper..rose muda lagik!!

marsha,
ituler ..dorang ingat buat anak esok siap..terus besar!!gilo weeiii!!