Pages

31 October, 2011

reading class for ain. help :-)

she always asking me " why im always late ?"

kawan2 -rakan2
sebenarnya aku sedang mencarik kelas intensif membaca
khusus utk musim cuti sekolah ni
khas utk umur 5/6 tahun

aku tau ain baru 5 tahun-tahun depan baru 6 tahun
tapi bila melihatkan sepupunya yang sebaya dan boleh membaca wpun merangkak2
aku jadi risau pulak
dia mengeja pun x berapa nak pandai
yang dia tahu menghafal
tapi bab mengira bukan main suker
bab mewarna mmg out langsung
dia jenis yang x suka keja remeh-temeh
macam aku

since nak cuti sekolah panjang
daripada dia melayan kartun
bergaduh dgn adik auni
baikler hantar dia ke kelas macam ni
dalam masa yang sama aku nak carik juga kelas iqra utk ain

wpun papanya ustaz
tapi as usual cikgu mmg fail bab mengajar anak sendiri
so biar aku bayar org lain tolong ajar ain
if not pening aku tgk papa dia yang selalu hot temper dgn anak sendiri
haaiiiiyaaaa

any idea ?
utk sesiapa yang tahu area puchong, putrajaya
kindly drop comment yek

mmg tgh2 survey jugak ni
kalo boleh x nak jauh2 sgt
puchong sgt dialu-alukan
putrajaya also considerable

kalo ada testimonial lagik baik

tq in advance :-)

ours weekend (^_^)

sabtu lepas aku pg keja kejap
as usual ada masa2 tertentu mmg kena g keja even hari cuti
kata pekerja berwibawa-komited -contoh..blaa..blaaa...
ayat x boleh blahh

balik keja terus ke Putrajaya
amik kak ain yang lepak rumah paksunya
then melepak di Laman Masjid Putrajaya
seronok pulak..ada Laman seni
tgk org menari bagai..ada khemah jual makanan/ barang2 mcm2

dah lama rasanya x melepak kat situ
menarik jugak
sambil layan en papa dgn kamera besar gedabak dia tuh
org tgh giler menembak
anak2 yang x  bersalah menjadi mangsa




hasil mengepaw mama..auni & zirafahnya / ain & upin-ipinnya


makan bawah khemah- ada mihun sup utara yg agak sedap jugak


melayan org giler menembak

semalam sempat menghadirkan diri ke birthday bash Ruhil Imaan
anak blogger LEA
dah lama smp invitation thru FB
masa tuh x tau lagik nak pg ke tak
tp since semalam x de apa nak dibuat
so better menghadirkan diri  ke rumah Lea nun di Bangi
sesat-larat jugakler..but at last jupe jugak

tq Lea for the invitation-awesome food & great hospitality
first time merasa macaroon di rumah Lea ---fuhhh manis yaaa ampun
apapun kek homemade tuh sgt sedap!!
dan sgt geram tgk anak daranya yang chomel sgt
macam anak jepun
smg jadi good girl & kebanggaan mama & papa ok


birthday girl & papanya


us


alahai geramnya tgk anak orang..rasa mau kunyah2..mamam2 macam chewing gum gitu

balik rumah melepak..
memasak rendang ayam--mood mau raya sudah
mengadap Lappy memilih 200 keping gambar drpd external hard disc
paksa lohkong pg cuci hari ni
sambil  google kat mana tpt cuci gambar yang murah area ampang
sapa tau ??

hari ni hari terakhir oktober
dlm hati jenuh berdoa moga ada miracle  happen
tp apapun TAWAKAL ke hadrat ALLAH
usaha sudah, berdoa sudah ..masa utk tawakal shj

amin...

29 October, 2011

Flood at Thailand :-(


kita kena banyak2 bersyukur
kita x lalui bencana sebegini
di negara  & bumi terchinta

semoga BANJIR besar di Thailand
akan beransur pulih secepat mungkin

doa atas dasar kemanusiaan sejagat

subhanallah !!

28 October, 2011

menghitung hari o :-(

bunyinya macam orang menunggu waktu nak bersalin
sebenarnya aku menunggu hujung bulan cepat2 berakhir
menunggu 1-11-2011

selagi x hujung bulan
selagi itu rasa perlumbaan marathon nih x kan berenti
selagi itu rasa sesak kat dada
selagi itu rasa x cukup nafas

kerja di bawah mekanisme KPI ini
hidup bagai lumba lari pas baton
bezanya ia bukan diukur melalui jarak .. 
ianya x berenti2 sampai hujung bulan
kadang2 rasa sampai mati pun macam ni

kan best kalo tetiap hari leh gomol2 budak 2 orang nih..






mode : kedaung

layankan aje orang tgh meroyan menanti hujung bulan

orang lain meroyan hujung bulan tggu gaji
aku meroyan hujung bulan sbb mau release stress

KPI ?

ikutler smp mana rezeki Allah nak bagi
usaha dah..doa sudah
skrg masa TAWAKAL

doakan yang baik2

x paham?
x perlu paham..isu keja sgt rumit utk aku war2kan

ini platform meroyan kan ??

huhuhuhu

happy weekend lalinks :-)

27 October, 2011

Above 6118 feet - KOTA KERIANGAN GENTING HIGHLAND

sebagaimana aku merepek sblm nih..
aku & family selamat menjejakkan kaki di Kota Keriangan Genting
pagi2 dah bangun
bersiap..mengemas baju bajan anak2
pukul 830am dah bertolak
bukan main berkabus hway MEX

singgah makan kat Old Town
baru masuk hway Karak ke Genting
as 1st time naik dgn lohkong
kitorang naik cable car
x berani nak drive smp atas

harga tiket skyway umur 3 tahun ke atas RM10 pergi & balik

sgt suka gambar ni - just before naik skyway tuh

suka sgt topi sweater ni..

cable car

di atas cable car


like..like..like..

see..sgt berkabus masa ni..sgt SEJUK

aku mmg dah browse website genting earlier
mmg aimed nak beli tiket indoor shj
so aku , lohkong & ain shj yang kena tiket
auni is free of charge
all together ticket adult rm30- child rm28
main smp lebam
kena bayar rm88 shj


while waiting mama buy the indoor ticket

ukur tinggi dulu -above 90cm kena bayar ok

antara yang sempat main - horse riding

si kak ain on horse riding

x tahu apa nama mainan ni..kak ain sorang je naik..auni dah melalak-meraung nak masuk tp aku yg x berani..takut dia melalak tgh2 benda alah ni berjalan..haruu


si auni yang tertido kepenatan - while we waiting to taking rio floating

melihat apa ntah ?

ini antara keja bila mama tgh sibuk on Tabby - update FB..dia pun sibuk jugak
banyak jugak menda yg sempat aku naik & anak2
tp orang mmg ramai semalam
mmg kena queue
tp xdelah lama sgt on queue
cuma aku x tahan dukung auni yang 12kg tuh
dia ni kalo org ramai jangan harap dia nak berjalan
so mama yang gagah perkasa ni ler yang kena dukung
kalo bawak stroller lagi leceh
orang dah ler ramai, x mau kalo bwk stroller mahu terlenyek kaki org
so x convenience jugak!!

aku nak share satu tempat yang bagi aku sgt menarik di Genting
the place call Rainforest Splash Pool
utk sesiapa yang beli tiket indoor so tpt ni leh masuk secara percuma
ianya adalah kolam mandi air panas
sgt menarik
dari jauh aku tgk berwap..dlm hati risau gak kot sejuk
dah ler hujan..sejuk kan main
rupanya air panas

aku mmg dah prepare baju mandi anak2
sbb tau nih mmg favorite anak2 aku



inilah jadinya bila tak mo dgr cakap kak ain..dibantainya baring dlm kolam..bertuah punya anak :-)

punyalah suka..

this is what happen bila mama heret bawak naik..x mo naik.melalak-meraung masa angkat tuh

time to leave the pool

apapun seronok & penat bawak budak2 kesini
tp sekali-sekala apa salahnya
aku rasa ini kali pertama aku naik setelah naik 10thn yang lepas
giler jakun ok!

pesanan khidmat masyarakat'
nak pegi GH kena bawak duit banyak2
sbb sumer benda mahal
air kotak pun RM4.50..gulp *
mujur toilet FOC
mujur parking kat Skyway pun FOC
makanan pun mahal sikit..semalam makan Pizza Hut set utk 2org makan
harga kalo biasa dlm rm30
kat atas rm38.90 + tax bagai..( x perasan berapa lak)
so kalo nak jimat bwk siap2 makan dr rumah
tp aku yang pemalas ni..mmg x sempat nak wat menda
lagipun leceh nak bawak bekal bagai..beg aje dh ada berapa jenis

insyallah kalo ada rezeki lain
mau naik lagik..
semalam x sempat nak g Outdoor memandangkan hari hujan
nak window shopping pun x sempat

utk kawan2 yang akan pergi
have fun ok !!

25 October, 2011

Tony Romas Ribs at RM 38.00 ?

coupon from Tony Roma’s Klang Valley - Selangor
yummmyyyyyyyyyyyyy :-)


peminat TONY ROMAS

this is truly recommended beef ribs

sila klik sini

the deal is still on

mode : jom dating lohkong ^_*

Genting anyone ?

esok kan cuti deepavali
memandangkan cuti singkat
dan xde idea menarik nak bwk budak2
so tetiba di pagi hening at7am
aku tanpa fikir panjang ajak lohkong utk ke genting esok pagi

alhamdulillah
first proposal -- GREEN light
muahhahaha

aku godek2 website genting disini
tgk harga tiket taman tema
aku pun dah x ingat tahun bila kali terakhir aku g Genting
so giler blur : \

tgk pelbagai pakej
macam2 jenis taman tema ada
tapi memikirkan sempat ke nak hadap sumer benda alah tuh
kang membazir lak kan..
bukan murah lak tuh..

dah ler anak kecik lagik..so x sesuai nak main permainan ala2 hardcore kat situ
so kena telek betul2 website ni
mana yg lebih sesuai utk kanak2 bawah 5 tahun ni

any idea kawan2 yg biasa pg ?

dulu masa zaman anak dara..aku ingat selalunya beli pakej free & easy
sbbnya penakut hampeh nak main segala mainan kat situ
almaklum aku ni gayat orgnya!!

for sure esok sgt ramai
so pelan asal mau bertolak seawal pagi  spt hari biasa pg keja
by noon time leh turun bawah balik
mungkin akan bawak keta half way & naik cable car ke puncak
bagi can anak2 & mama-papa menjakun naik cable car
huhuhuhu 

kalo jadi pegi aku tepek story mori kat sini

so far anak2 x tahu
kalo si kak ain tahu dia lebih excited
mau 24x tanya bila nak pg mama.?

mati hidup balik pun aku xnak naik benda alah ni..huhuhu

ini malam akan merayap ke Jusco sekejap
mau carik baju utk si auni
dia lgsg xde baju tebal sikit
risau plak ada yg kesejukan nanti


till then
happy holiday

24 October, 2011

Satay oh satay !!

for those yg add di FB
mesti tau aku meroyan nak makan satay sejak sabtu lepas
kebetulan mak ada kat rumah that time
tp malam minggu tuh pulak hujan bukan main lebat
mak pun x berapa nak sihat
so  cancel pulak

so malam td
selepas balik dr rumah kak long yg wat besday anak sedara ku itu
bergegas ke Alamanda utk beli flask
sbbkan flask kat rumah dah pecah dikerjakan si auni
instead of beli flask kitorang beli benda lain
nak cakap pun x tau tp jenis kettle elektrik yg boleh dispense hot water instantly
kena on 24jam  dasar pemalas ^___^
tp this is good bargain ler rm110 termasuk renew membership senQ & warranty tukar baru kalo rosak dlm tempoh 2 tahun
antara banyak sbb kenapa suker beli barang kat SenQ sbb warrantinya
so balik dr Alamanda
terus shoot ke Taman Warisan Pertanian P16
makan satay Hj Samuri disitu

apapun org membebel ttg satay hj samuri
bagi aku its still the best satay
sbbkan kuah cilinya yang sgt yummeh!!
so makan mmg x pandang kiri-kanan



menunggu satay :-)


sebelum kejadian :-)
ada sesiapa yang terliur?

deepavali leh g cari satay nanti

- takziah utk nofa yang baru kehilangan abang kandungnya & tq utk lily azliyana yg sudi dtg rumah semalam.

smlm x dpt jugak nak attend blogger gathering- mungkin next time :-(

21 October, 2011

doakan aku yea :-)



permudahkanlah pekerjaanku Ya Allah
hanya kau yang maha mengetahui
hikmah tersembunyi disebaliknya

semoga perjalanan yang bakal aku lalui petang ini
dipermudahkan serba-serbi

till then happy weekend kawan2

doakan aku yea
smg serba-serbi dipermudahkan

hari ni bagai berjalan di atas batu refleksologi tanpa berkasut
sgt perit..sgt sakit

tp sangat mengujakan !!

20 October, 2011

hopefully one day ^____^

as per Wikipedia :

Happiness is a mental state of well-being characterized by positive emotions ranging from contentment to intense joy.[1] A variety of biological, psychological, religious, and philosophical approaches have striven to define happiness and identify its sources

cukup gembira kah kita agaknya ?

agak2 apa tafsiran kita ttg kegembiraan yek?

are we happy person ?

bagi aku tafsiran happiness sangat simple sejak berkahwin ni

- aku rasa hidup paling happy kalau kita tak ada hutang

takde hutang kereta,takde hutang rumah,takde hutang pinjaman2 lain, tak perlu pening kepala bayar bil itu & ini dan bayar cukai itu- ini
tak perlu mengadap kenaikan harga pasaran yang tak pernah turun cthnya harga minyak

i have more time with family - less working commitment at work
ini tidak - pegi keja awal pagi..balik hari dah gelap gelita
dapat hadap anak sejam-dua then tido
next day new same cycle begin again

yea mmg bekerja itu pilihan aku
tp rasanya itu shj pilihan yang ada
duduk di bandar besar macam ni..with only hubby yang keja
confirm x cukup kan..

ikutkan we not the extravagant spender
the same,normal people as others
bukan tetiap hari makan luar 
bukan tetiap hari shopping bagai
we not branded people type
belasah apa shj -asal selesa sudah memadai
bukan tetiap hari g makan angin
we lead the moderate life only

life nowadays is  really SURVIVAL & CHALLENGING

dapat gaji cukup masa mmg mengira komitmen yang perlu dibayar
hidup dibawah dasar KAPITALIS
yang dinaungi pengaruh nilai faedah yang amat tinggi

have you count how much the mortgage loan that u have to pay in next 20 years lump sum?
you can even buy more than 2 house with the original price that you buy for 1 house
this is really blood sucking :-(

aku berharap sgt2 smg Allah murahkan rezeki
cepat2 settlekan hutang2
ada simpanan serba sedikit utk kecemasan
in next 7 years..smg aku leh lepak dok kat rumah
that time hutang keta dah habis
dgn harapan xde angan2 nak beli keta lain
hutang dgn bank pun dah habis
yang tinggal hutang rumah je
hopefully that time lohkong dah boleh cover by himself

that time ain dah 12 tahun
aku kena ada dirumah pantau anak2
utk membesarkan anak memang mudah
nak mendidik itu yang susah

jangan bosan baca bebelan tghr buta aku ni
its a kind of therapy
blogging is a good platform
to hear me out
to expressing the hardness
to ease the pain


a lots of money also not promising any happiness, dude :-(

kaya itu senang kah?

susah mau jawab kan...

19 October, 2011

Mandi Wiladah ?

aku dahulu di beritahu oleh kakak2 masa keja di tempat lama ttg kewajipan mandi wiladah
setelah/ sejurus melahirkan bayi
tp ntah m/mana mmg aku x buat
masa pas bersalin ain..aku tertanya2 ttg kewajipan mandi wiladah ni
bagi aku yg x berapa nak cerdik nih
mana leh org pas bersalin sehari nak sejuk2 mandi basah kepala bagai
mandi wiladah itu sama perlaksanaannya s/mana mandi wajib

begitu jugak dgn slps bersalin auni
aku x buat jugak

pas tuh..bila terbaca few artikel yg menekankan ttg isu ni
aku rasa berdosa yea jugak
dah tau tp x buat


tapi bila aku baca disini
aku rasa lega yaa amat

biar aku paste kat sini yek :- credit utk soleh.net

Mandi wiladah ialah mandi wajib selepas bersalin. Wujudnya hukum mandi wiladah itu adalah untuk Siti Fatimah, yang diberi keistimewaan oleh Allah s.w.t, tidak keluar darah nifas selepas bersalin.


Ia tidak berkenaan bagi kita orang biasa. Jika ditunaikan juga mandi wiladah, maka mandi itu dikira lagha, kerana masih lagi dalam keadaan kotor.

Benar, terdapat beberapa percanggahan di sini. Dari apa yang saya pelajari, sekiranya dalam keadaan kotor, maka segala ibadat yang dilarang semasa kotor jika ditunaikan adalah dikira lagha, iaitu sia-sia (tidak mendapat pahala, malah membazir masa dan air).

Jadi di sini, untuk mengangkat hadas besar, dalam keadaan masih berhadas besar, maka tidak sah mandi tersebut. Sebab itu dikatakan mandi wiladah sahaja itu hanyalah untuk Siti Fatimah isteri Saidina Ali r.a., yang hanya keluar wiladah sahaja.

Bagi kita orang biasa, cukup dilaksanakan sekaligus mandi wiladah dan nifas, sebaik sahaja kering darah nifas. Perkara ini banyak diperbincangkan dan diberi penerangan di peringkat hospital-hospital bersalin.

peringatan utk diri sendiri jugak
gali ilmu dgn orang berilmu
jangan suka dgr cakap orang

dgn kemudahan ilmu dihujung jari
gunakan sebaik mungkin
cari dari sumber yang sahih

perkongsian ilmu utk mereka yang musykil macam aku dulu

sharing is always caring beb







18 October, 2011

betulke tiada lg Facebook thn depan ?

http://weeklyworldnews.com/headlines/27321/facebook-will-end-on-march-15th/
Published with Blogger-droid v1.7.4

behave sangatler ....





this is what she will behave when we eating out :-)



makan x semenggah
notti x sudah2
mari penyakit memanjat
x kira orang marah ke tak

hobi kalo pg makan kat luar
cthnya PIZZA HUT - Alamanda ni
dia suka benar menebeng kat palang yang memisahkan meja antara satu sama lain
suka benar tgk orang lain makan
belum lagi bab tumpahkan air
belum lagi bab berlarik keliling restoran/ kedai
mari nightmarenya-- aci je muntah kat meja makan
grrrrrrrrrrrrrr................
mmg wat aku naik darah

haaiiiii ler anak
macammana mama nak bawak kamu pg 5 star hotel kalo gini gayanya ?

anak2 korang behave x makan di luar?
sila kongsi tip sama yek :-)

17 October, 2011

PETROSAINS- its more than worth it :-)

setelah si ain mengaruk hampir 3 bulan lamanya
semalam baru aku & papanya sempat membawa dia ke Petrosains
pagi2 buta dah bersiap bagai
mmg excited sungguh dia

KLCC mmg dekat sgt masa aku dok di Ampang dulu
tapi as usual masa dulu KLCC antara tempat terakhir aku nak pg dgn kanak2 kalo nak g shopping- sbb bagi aku x sesuai nak bwk budak2 pg KLCC
x mesra kanak2- harganya pun x mesra poket aku
makan mahal..parking mahal..shopping mahal
tp aku selalu ke sini kalo rasa nak bwk bdk 2 utk mandi di KLCC pool
ataupun ke playgroundnya yang maha besar itu

semalam ke KLCC kul 11am dah smp
rela parking di sebelah masjid KLCC
gara2 kedekut nak bayar parking KLCC yang harga cekik darah
wpun berjalan agak jauh tp seronok jugak sbb budak2 leh lepas bebas berlarik je
senaman jugak utk mak-pak yang dah lama x bersenam ni
huhuhuh

aku ke Petrosains bayar tiket utk family pakej rm30
utk 2 org dewasa & 2 orang kanak2
mmg berbaloi2

aku 1st time here
dulu rajin jugak masuk tempat souvenir dia
tp x teringin nak masuk
rupanya best jugak Petrosains ni
antara yang paling best adalah menaiki gondola sebelum memulakan explorasi
mmg menarik..sorry no picca is allowed masa tuh
x reti nak explain..kena pg sendiri  & experience it by yourself

apapun malas nak citer banyak
kena pg kalo ada anak2 kecik
they are more excited than us
banyak benda utk dicuba
banyak aktiviti yang menarik
macam semalam - ada aktiviti Kitchen Science

RM30 sekeluarga
for more than 2 hours spend there
mmg berbaloi2...
lebih berbaloi2 dr naik KL Tower hari tu


so layan gambar dr Tabby aku
en lohkong bwk kamera besar gedabak dia
tp as usual aku malas nak mintak dia transfer ke dropbox
malam  td dia penat sgt2 stlh fitted in our ceiling lamp
save duit ...buat sendiri belaka :-)
tq lohkong..






the excited kak ain


this section called " Petrojaya "


konon2 nak paksa auni bergambar tp as usual budak ni mana tau duduk diam


bukti anakku gangster- mana boleh org nak main..harus dia popok dulu


ini antara benda yg direbutkan auni spt gambar di atas..main keta lumba


nak tgk dinosaur..siap leh nyanyi2


bawak keta lembu..huhuhu


kitchen science demo--baru tahu kulit buah citrus ada minyak..muahahaha


antara tempat permainan utk kanak2 bawah 5 tahun


mau try jadi F1 driver..sini pun boleh ..


hello mama...nunie sini..

volcano ??




again the TREX is here


banyak fakta menarik disini utk kita baca...

antara benda2 menarik dlm tuh
replika pelantar minyak , tempat tinggal krew di pelantar minyak
the process for extracting the raw oil
mmg menarik tau!

kitorang jugak sempat layan 3D short story dlm tuh
auni yang kecik tuh pun pakai cermin mata 3D
sgt excited siap terangkat2 tangan nak halau dinosaur
muahahahaha!!

dan paling best ada satu aktiviti utk penggiraan harga minyak sedunia
banyak assumption thru that activity
dan tertanya2 kenapa msia x leh turunkan harga minyak
with stability of economy growth, peaceful country, peaceful political environment
the oil price still increasing from time to time

sometimes  we wonder too rite ?

so overall Petrosains is recommended for us yang ada anak2 kecik
the cost is not that expensive
but when the kids smiling its more than worth it to spend few hours there

i loved to see them smile

the journey of raising them is too far
may Allah show us the right path & smooth journey
insyaallah