Pages

06 October, 2011

Pengalaman Berpantang

entry ini merupakan pendapat peribadi melalui pengalaman peribadi
x semestinya betul & x semestinya salah

aku menulis kerana mengenangkan pengasuh anak2 ku yang sedang berpantang 2 minggu anak ke 3
alhamdulillah..dia murah rezeki ..
anak selang setahun..mudah conceived
jadi bayangkan anak yang rapat2..kesemuanya perempuan

semalam aku bersms tanyakan keadaan dia
dlm masa yg sama menanyakan proses confinementnya

katanya " dia berpantang sendiri utk anak ke 3"
wah salute aku !!

aku berpantang anak sulung si kak ain di rumah mertua
itupun stlh 5 hari berpantang sendiri di rumah sendiri bersama hubby aku
puncanya masa tuh kereta kami kemalangan seminggu sblm aku bersalin
jadi tggu abang ipar jemput balik ke kampung
mak aku pulak masa tuh pergi menunaikan umrah di Mekah
so mmg sgt sedih time itu
almaklumlah,anak sulung..confirm nak duduk dgn mak sendiri
jadi nak xnak kena balik kg suami utk berpantang anak sulung
nak tunggu mak balik mmg lambat lagik

tp rahmat disebaliknya
mak mertua mmg jaga aku tip top
selama 7 hari berturut2 aku berurut dgn mak long lohkong
mandi air serum x tinggal selama 30 hari
makan-minum mak mertua jaga sampai 30hari
mak mertua htr smp pintu bilik
urusan ain..mandi manda..mmg mak mertua & kakak ipar yang tolong
hidup aku wpun bosan masa tuh, tp heaven
subhanallah...mmg x terbalas jasa ibu mertua ku itu..



aku hanya jaga diri sendiri
pakai bengkung, pakai stokin,makan jamu Sendayu Tinggi

outcome : mmg aku rasa lebih segar..lebih kuat..lebih slim down masa tuh...kalah waktu anak dara

anak ke 2- si auni irdina
berpantang 3 hari shj dgn mak - itupun sbb tggu waktu berurut tamat
hari ke 4 bantai balik rumah sendiri
banyak sebab masa tuh
antara yang aku paling ingat..arwah bapa mertua di hospital utk rawatan kanser prostat
mak mertua di hospital
kebetulan aku berpantang bulan puasa
so nak xnak aku kena balik rumah sendiri-uruskan makan- minum suami & mertua di hospital
aku masakkan utk sahur/ berbuka
mmg macam bukan org pas bersalin

its very stressful journey actually
aku rasa aku langsung x berpantang
makan ikut sedap tekak aku
aku buat kerja rumah..membasuh ,memasak,mengemas,mengelek 2 org anak kehulu-hilir
pakai bengkung-stokin-bertungku  ikut suka aku
aku  asyik bersedih masa pantang
auni kena kuning selama 30 hari
berapa kali pg amik darah
memanjang kena tggl-smp satu tahap aku bercakap sorang2
aku x cukup tido,auni asyik menangis malam..mintak susu
ain meragam tahap dewa sejak beradik kecik
lohkong yang memanjang xde rumah sbb menjengok arwah bapa mertua di hospital
malam baru balik

this is really bad experienced

dan kesimpulannya : aku rasa lepas tempoh berpantang aku rasa badan x berapa sedap,badan mengembang semacam ...serba x kena..wpun sedikit lost weight tp masih x memuaskan hati..mmg serba x best rasanya

aku punya pendapat mengikut pengalaman aku
its good to get someone help you during confinement

orang yang pas bersalin
jiwa lemah..badan lemah..serba serbi lemah
they need helping hand even to do simple things macam tolong memasak
ini bukan kes manja x kena tempat
tapi utk sesiapa yang pernah merasai pengalaman macam aku
they will agree to this statement

jangan rasa kita terlalu kuat utk buat semua benda
dont even say " you is totally can manage / organise everything in order "

its totally nonsense
sbbnya kita x leh bayangkan keadaan dari beranak seorang tetiba ada newborn yang kita kena handle sekali
belum lagi bab2 lain - household chore yang tiap2 hari pun xkan habis
kena pulak jenis org macam aku
rimas tgk rumah sepah
balik operation tahun lepas pun belasah wat kerja rumah macam org sihat

melainkan ada hubby yang boleh tolerate keadaan kita
ringan tangan membantu serba serbi
itu mmg lain cerita

apapun tepuk dada tanya selera
see your own preference
wpun selesa tinggal di rumah sendiri
tp sebenarnya bila berpantang di rumah sendiri lagi serabut
sbb kita intended to do everything mcm kita sihat sgt

so bila fikir2 balik
lohkong mmg x leh complaint bila aku mengembang semacam

he noted  very well

" how hard the journey that i went through during last confinement "

utk ayah2 & bakal ayah di luar sana
if u read this entry :-

"please ,lend your helping hand when your wife need you "
they not asking for your  money but lil bit consideration when the time is indeed


the confinement- is not a matter of having good healthy meal but more than that :-)


utk kawan2 yang bakal bersalin tahun ni
have a safe journey during your confinement

smg tiada siapa yang bakal melalui apa yang telah aku lalui dahulu

dont take this entry as reference
but read through this as my bad luck experienced

peace :-)

9 comments:

azam said...

sekarang dah ramai ignore pantang ni....

xbaik sebenarnya.....
selamat berpantang

Suliana said...

hmm.. su pun baru nak wat entry berpantang ni.. thnks kak for sharing the experience..

Amiizaa2001 said...

akak anak ke-3 pon pantang sendiri....tp segala kerja2 rumah memasak hubby buatkan...:)

ibuafiqahhuzaifah said...

i like u wrote this word!

"please ,lend your helping hand when your wife need you "
they not asking for your money but lil bit consideration when the time is indeed

sungguh bertuah dapat laki jenis ringan tulang dlm serba serbi..

ayu said...

teringat lawat lynn masa dalam pantang dulu..huhu...

btw, agree sgt2 dengan pendapat lynn..

rasanya kalau pantang anak ke3 nanti, tah la mcm mana kan

Imaan09 said...

my mom very helpful..sgt x kesah nk tolong buat apa pun ms berpantang..tp dia sdiri mmg xkuat pantang.. MIL pulak, segan pulak kita nk suruh itu ini, tp luckily MIL dtg dr family "bidan" so, dia sgt tau apa y boleh n xboleh ms berpantang..dia paham kita xlarat (n sumtimes,XPATUT buat itu ini) so, dua2 pun sgt helpful.. harap2 anak kedua n seterusnya nnti dua2 mak masih ada..insyaALLAH!
secara peribadi, masa berpantang sgt besh! n sbg org y xterlalu memilih, saya sgt xkesah hidangan utk org berpantang..smua rs sedappp je..makan sawi hari2 pon takpa...!

Lily@MamaZaraZareef said...

teringat mak pernah cakap dulu.."kalau nk tmbah anak, tmbahlah sekarang smentara mak masih sihat..leh tolong jaga anak n cucu"..huhu..besar pengorbanan mak jaga kami tiap kali berpantang...

armouris said...

lagi info tentang berpantang di SIHAT SELALU - Rahsia Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

a.i.d.a.h said...

Good sharing indeed. Tp tak semua org bertuah macam u, ada parents sihat, mertua sihat and because Allah nk tunjuk actually kita boleh manage dengan sedikit bantuan saja sebenarnya. Ujian u dgn ayah mertua sakit. Org lain ujiannya parents sendiri dah takda, parents mertua both uzur, suami kerja askar kdg2 tuntutan kerja terpaksa bermalam 😔 Sorry kalau komen ni menganggu u.. Tp just to share