Pages

20 October, 2011

hopefully one day ^____^

as per Wikipedia :

Happiness is a mental state of well-being characterized by positive emotions ranging from contentment to intense joy.[1] A variety of biological, psychological, religious, and philosophical approaches have striven to define happiness and identify its sources

cukup gembira kah kita agaknya ?

agak2 apa tafsiran kita ttg kegembiraan yek?

are we happy person ?

bagi aku tafsiran happiness sangat simple sejak berkahwin ni

- aku rasa hidup paling happy kalau kita tak ada hutang

takde hutang kereta,takde hutang rumah,takde hutang pinjaman2 lain, tak perlu pening kepala bayar bil itu & ini dan bayar cukai itu- ini
tak perlu mengadap kenaikan harga pasaran yang tak pernah turun cthnya harga minyak

i have more time with family - less working commitment at work
ini tidak - pegi keja awal pagi..balik hari dah gelap gelita
dapat hadap anak sejam-dua then tido
next day new same cycle begin again

yea mmg bekerja itu pilihan aku
tp rasanya itu shj pilihan yang ada
duduk di bandar besar macam ni..with only hubby yang keja
confirm x cukup kan..

ikutkan we not the extravagant spender
the same,normal people as others
bukan tetiap hari makan luar 
bukan tetiap hari shopping bagai
we not branded people type
belasah apa shj -asal selesa sudah memadai
bukan tetiap hari g makan angin
we lead the moderate life only

life nowadays is  really SURVIVAL & CHALLENGING

dapat gaji cukup masa mmg mengira komitmen yang perlu dibayar
hidup dibawah dasar KAPITALIS
yang dinaungi pengaruh nilai faedah yang amat tinggi

have you count how much the mortgage loan that u have to pay in next 20 years lump sum?
you can even buy more than 2 house with the original price that you buy for 1 house
this is really blood sucking :-(

aku berharap sgt2 smg Allah murahkan rezeki
cepat2 settlekan hutang2
ada simpanan serba sedikit utk kecemasan
in next 7 years..smg aku leh lepak dok kat rumah
that time hutang keta dah habis
dgn harapan xde angan2 nak beli keta lain
hutang dgn bank pun dah habis
yang tinggal hutang rumah je
hopefully that time lohkong dah boleh cover by himself

that time ain dah 12 tahun
aku kena ada dirumah pantau anak2
utk membesarkan anak memang mudah
nak mendidik itu yang susah

jangan bosan baca bebelan tghr buta aku ni
its a kind of therapy
blogging is a good platform
to hear me out
to expressing the hardness
to ease the pain


a lots of money also not promising any happiness, dude :-(

kaya itu senang kah?

susah mau jawab kan...

7 comments:

azam said...

besar periuk, besarlah keraknya.....

yang penting sederhana.....dan ikut kemampuan dan bersyukur

ayu said...

nak juga happy macam tu..

Daddy Ziyyad said...

Pakar motivasi ada cakap, happiness tu kita yang create, sadness pun, kita yang create.

Hutang memang tak akan habis, melainkan ada rezeki melimpah ruah. Part hutang kereta tu, saya respect org yg dah habis bayar kereta, dan masih guna kereta yang sama bertahun tahun, sebab tak mahu tambah hutang baru. So far, saya dah 8 bulan habis hutang kereta....tapi namanya manusia, gatal tangan aja nak buat hutang baru...ekekeke..saya masih bersabar pakai kereta lama..;P

Suliana said...

setuju dgn daddy ziyyad :-) su alhmdlh dah habis byr keta, tapi tula, semakin besar periuk, semakin byk keraknya.. nafsu melonjak2 nak itu nak ini.. moga kita semua dimurahkan rezeki.. jgn susah hati ye kak lyn :-) ada masa naik dan ada masa turun.. su doakan kak lyn murah rezeki :-)

ibuafiqahhuzaifah said...

suma mau happy camtu..
tapi bolehkah?
moga kita suma dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yg baik selalu...
amin...

littlehumblelynn said...

abg azam

entry ni entry release tension bang..hehehehe

ayu;
kita doa sama2 ok..amin..

drdaddy;

survival hidup sumer kena hutang skrg nih..sakit kepala dgn hutang !!

sue;

aminnn...doa banyak2 ler kita nih..

irnie;

kalolah dptkan..sng hidup kita kalo x payah berhutang nih..

mekchu said...

ya betul hidup akan senang kalo tak de hutang.. tp duit tiap2 bulan susut jugak.. pelik betul...