Pages

17 October, 2011

PETROSAINS- its more than worth it :-)

setelah si ain mengaruk hampir 3 bulan lamanya
semalam baru aku & papanya sempat membawa dia ke Petrosains
pagi2 buta dah bersiap bagai
mmg excited sungguh dia

KLCC mmg dekat sgt masa aku dok di Ampang dulu
tapi as usual masa dulu KLCC antara tempat terakhir aku nak pg dgn kanak2 kalo nak g shopping- sbb bagi aku x sesuai nak bwk budak2 pg KLCC
x mesra kanak2- harganya pun x mesra poket aku
makan mahal..parking mahal..shopping mahal
tp aku selalu ke sini kalo rasa nak bwk bdk 2 utk mandi di KLCC pool
ataupun ke playgroundnya yang maha besar itu

semalam ke KLCC kul 11am dah smp
rela parking di sebelah masjid KLCC
gara2 kedekut nak bayar parking KLCC yang harga cekik darah
wpun berjalan agak jauh tp seronok jugak sbb budak2 leh lepas bebas berlarik je
senaman jugak utk mak-pak yang dah lama x bersenam ni
huhuhuh

aku ke Petrosains bayar tiket utk family pakej rm30
utk 2 org dewasa & 2 orang kanak2
mmg berbaloi2

aku 1st time here
dulu rajin jugak masuk tempat souvenir dia
tp x teringin nak masuk
rupanya best jugak Petrosains ni
antara yang paling best adalah menaiki gondola sebelum memulakan explorasi
mmg menarik..sorry no picca is allowed masa tuh
x reti nak explain..kena pg sendiri  & experience it by yourself

apapun malas nak citer banyak
kena pg kalo ada anak2 kecik
they are more excited than us
banyak benda utk dicuba
banyak aktiviti yang menarik
macam semalam - ada aktiviti Kitchen Science

RM30 sekeluarga
for more than 2 hours spend there
mmg berbaloi2...
lebih berbaloi2 dr naik KL Tower hari tu


so layan gambar dr Tabby aku
en lohkong bwk kamera besar gedabak dia
tp as usual aku malas nak mintak dia transfer ke dropbox
malam  td dia penat sgt2 stlh fitted in our ceiling lamp
save duit ...buat sendiri belaka :-)
tq lohkong..






the excited kak ain


this section called " Petrojaya "


konon2 nak paksa auni bergambar tp as usual budak ni mana tau duduk diam


bukti anakku gangster- mana boleh org nak main..harus dia popok dulu


ini antara benda yg direbutkan auni spt gambar di atas..main keta lumba


nak tgk dinosaur..siap leh nyanyi2


bawak keta lembu..huhuhu


kitchen science demo--baru tahu kulit buah citrus ada minyak..muahahaha


antara tempat permainan utk kanak2 bawah 5 tahun


mau try jadi F1 driver..sini pun boleh ..


hello mama...nunie sini..

volcano ??




again the TREX is here


banyak fakta menarik disini utk kita baca...

antara benda2 menarik dlm tuh
replika pelantar minyak , tempat tinggal krew di pelantar minyak
the process for extracting the raw oil
mmg menarik tau!

kitorang jugak sempat layan 3D short story dlm tuh
auni yang kecik tuh pun pakai cermin mata 3D
sgt excited siap terangkat2 tangan nak halau dinosaur
muahahahaha!!

dan paling best ada satu aktiviti utk penggiraan harga minyak sedunia
banyak assumption thru that activity
dan tertanya2 kenapa msia x leh turunkan harga minyak
with stability of economy growth, peaceful country, peaceful political environment
the oil price still increasing from time to time

sometimes  we wonder too rite ?

so overall Petrosains is recommended for us yang ada anak2 kecik
the cost is not that expensive
but when the kids smiling its more than worth it to spend few hours there

i loved to see them smile

the journey of raising them is too far
may Allah show us the right path & smooth journey
insyaallah

7 comments:

azam said...

menarik dan berbaloi tempat ni....

letih jalan...hehehe

Daddy Ziyyad said...

RM30 utk the whole family kira OK, berbaloi. Tapi tiket parking dalam KLCC memang gila mahal...dulu2 saya rajin parking kat masjid tu...tapi sejak ada baby ni, kena pejam mata aja parking kat dalam..huhuhu...

Saya baru sekali masuk Petrosains tu..dah almost 7-8 tahun lepas..

mekchu said...

tak pernah pegi.. nak pegi jugak.. adoiii payah betul nak melepasi tahap tol sg besi skang ni...

Imaan09 said...

alaa..aunina syok sbb ada kakak ain kut..klu ruhil, xtau laa nk enjoy herself ke x, sbb xde kwn..

erm, myk susah nk turun.. pnah tny Mr Asben, kt jepun cmana.. dia kt kwn2 japanese terkejut, sbb mesia ada subsidi myk..
kt Japan, harga keta murah, tp myk xde subsidi.. padahal, pengguna beli keta sekali, myk hari2.. kira cm mesia dh kira bmurah hati le..

ibuafiqahhuzaifah said...

cadangan tempat yg bagus..
tp bila tahun dapat g Klcc lagi..
hmmm........

ayu said...

ala..rumah dekat je dgn klcc tapi tak pernah pun bawa budak2 ke petrosains ni...mmm..menarik gaK!!

Lily@MamaZaraZareef said...

menarik nih..dulu2 pernah jek nk singgah tp mesti takde rezeki..sbb die kan tutup awal so tk dpt masuk..next time leh masuk dlm plan jalan2 bwk kakak zara lah..=)