Pages

14 October, 2011

hanya utk anak :-)

semalam aku EL
auni doesnt look ok
batuk muntah2 --->> hanya slps 1 hari flu
and this paranoid mom ( aku ler tuh)
bring her to paed di tawakal hospital
gara2 x sanggup x tido malam dgr anak sakit ler nih  :-(

jupe paed..bagi ubat & amik stock singulair utk cairkan kahak auni
amik stok Flixotide & amik new appointment date baru
aku jugak amik Pneumococoal vaccine utk 24month-60month
at least kena ada 1 dos suntikan dr umur 2 tahun- 5 tahun
rega rm300 utk 1 suntikan
costly tp demi anak..apa shj kan..

pneumococoal vaccine is highly recommended untuk :

  • kanak2 dari berumur 2 bulan hingga 5 tahun
  • low immune system
  • tinggal di nursery / day care
  • yang tiada mengalami alahan ubat2 tertentu
kepentingannya :-

  • mencegah penyakit jangkitan telinga tengah
  • pneumonia, brochitis,lung infection
  • meningitis-radang otak
study proven its can  reduce the possibilities to get those illness but not 100% guaranteed- utk dpt penyakit still ada -itu mmg kuasa Allah kan.

apapun its good to take this vaccination for the baby onwards secara berkala

the schedule :-

2month- 24  month : 3 doses
24month-60month :  1 dos

cost :

kena survey ikut klinik/ hospital yang offer lah
tp harga lebih kurang rm280- rm300 selalunya


loves this picca very much

apapun demi anak
mereka shj harta aku yang paling berharga


smg auni cepat2 sembuh
mama sayang auni sgt2


* nak beranak sorang lagik tahun depan kena simpan duit kurang2 rm2000 utk vaksin yang tiada subsidi ni..bilalah kerajaan nak murah hati bagi subsidi 1/2 jadiler..

muahahahaha ...

6 comments:

Suliana said...

dulu time aqil kena telinga berair pun doc suggest amik ni.. tapi mahal sgt la kak, sekali inject rm 300, mana nak cekau duit tu, klu blh claim, nak jugak amik.. huhu..

ibuafiqahhuzaifah said...

salam,

Demi anak aper pun kita sanggup lakukan..
cekalkan hati!

secangkir madu merah said...

semoga auni besar nanti akan menjadi anak yg baik dan akan membalas segala kebaikan mamanya...
ibu yg seorang boleh membela anak sepuloh tetapi anak yg sepuloh sukar utk menjaga ibu yg seorang sprt ibu menjaganya semasa kecil... semoga Auni tidak begitu...

mama auni pun dah macam doktor dah..macam2 ubat dah boleh kenal.. hehehehe

makcik rehan KJB said...

bagusla lynn. anak2 dok taska elok ambik inject cocal nih. aku haritu suggest kat laki, beliau tolak mentah2. sudahnya anak asek demammm jela masa dok taska.

littlehumblelynn said...

Sue,

nk x nak kena amik jgk sue lgk2 ank kita dok nursery.duit boleh carik,anak xde galang ganti.insyaallah rezeki anak tuh ada mana2.

Irnie,

demi anak kan.

littlehumblelynn said...

Kak yatie,

nak xnak mmg kena pandai bab ubat2 ank nih.lyn mmg detail bab ubat ank,pernah mass ank slg msk hosp.masa menunggu di emergency,tgk MO ternganga2 sbb nk tggu pakar jgk.lynn just simpy suggest MO tuh runned blood test,wat chest xray.dia pun impressed,smbl tanya lin keja hosp mana?pd lyn,setiap ibu kena peka bab nih.xper carik ilmu byk2 ni,xde org kelentong kita nanti.

Lyn doa byk2 moga suatu hr nanti anak2 lyn xkan lupa pd kami papa & mamanya.insyaallah

rehan.

Tuhler aku ni ank 2 org htr taska,nk xnak kena invest jgk.wpun tiap thn msk spital,tp nmpk kurang sdkt dr thn lps.masa nk bayar ttp mata jer.kalo celik harus x bayar jugak.baik beli hanbeg baru.hehehe