Pages

28 August, 2011

not settle yet :-(

Aduiikkhh,gara2 terkena penyakit cirit- birit
satu hapa pun x siap packing lagik
tp dah siap cuci rumah yg bakal ditinggalkan
penat jgn cakapler

hari nih jugak laundry kain baju smp 3 round
tgh fening bila masa lak aku nk lipat kain baju tuh
belun smp memikirkan bab2 packing
sila fening :-(

sdg melayan auni yg nampak payah nk tido mlm nih
gara2 bantai tido ptg td
kak ain dh selamat tido
kesian anak aku yg sorang tuh
cirit birit jugak tp nampak dah kurang sikit
moga2 x melarat smp esok

mlm ni mau siapkan misi audit baju bajan
kuih raya yg kena htr ke rumah bonda
sampul dn duit raya
toto kipas selimut yg perlu di bawa
belum lagi bab ubat2 auni,ain serta aku dn papa
almaklumler cuti2 raya ni klinik pun bantai cuti lama
kang ada yg jatuh sakit
susah jugak
so prepare jer lah

jiran2 tetangga mcm x balik kg lagik
mood memasak aku dah ke laut
3hr berturut2 mkn berbuka rumah adik beradik
sahur telan aje apa yg ada
jgn cerewet

apapun moga mood rajin tuh ada mlm ni
kang ada lak yg telan biskut cicah kopi je
huhuhuhu

ok,till then :-)
Published with Blogger-droid v1.7.4

26 August, 2011

masih keja :-(




aku tgk LRT makin lengang
mesti ramai dah mula cuti
waaaaaaaa..sgt jeles ok!!

aku masih keja lagik
month end macam ni payah sikit nak cuti
sgt x best!!

mood dah sampai ke rumah mak
mau raya tau...

minggu depan insyallah akan mula bercuti minggu depan
akan relax puas2
xmo pikir dah pasal keja

mau jalan..mau makan...mau gomol si nunina
mau ronda seluruh sanak saudara
dan yang paling penting menyempurnakan misi solat raya
mesti boleh..dah niat awal2 ni..

pagi tadi sahur makan telur mata sama kicap shj
giler malas nak masak
mana taknya bangun kul 515am
masak je lah apa yang aku larat
lohkong pun makan ala syahdu2 gitu

telan jelah papa
yang penting ada nasi..so ada sedikit tenaga nak bertahan smp petang
misi amik jiwa..bancuh teh tarik favorite dia..
muahhahaha :-) 

petang ni g makan rumah kekanda lagik
semalam dah g sana..hari ni g lagik
murah rezeki..hehehe

insyallah..kalo ada mood akan berblog jugak musim raya ni
apapun sila layan gambar makanan wajib tayang di pagi raya

kalo xde lontong pagi raya..harus menangis gamaknya !!lontong bonda terbaik setakat ini..kalo org lain suka makan sambal sotong/ udang..kami adik beradik suka makan sama sambal ikan bilis..percaya atau tak..the whole day makan ini pun x per..akak sukak!!

ok..jupe lagik kawan2..

again..pls drive super SAFELY
dan jaga diri baik2..

25 August, 2011

this is really good bargain ok



kata orang malang x berbau kan
dgn hanya rm8 seorang dah boleh dpt sebegitu bagus coverage
sempena musim perayaan shj nih
beringat sebelum kena- sediakan payung sebelum hujan

kalo aku satu family baru rm32
apalah sgt kan..sekali makan jer tuh..malah lebih lagik rasanya!!

for those yg mmg xde personal insurance coverage
this is really good bargain

paling best tuh..ada leh menang ipad lak tuh
rezeki siapa yang tahu

apapun cepat2 ke Pos Malaysia terdekat
beli aje..jangan fikir 4-5x
boleh jugak masuk website Pos Malaysia ok
utk detailnya.

apapun smg kita sumer selamat hdknya
mintak jauh dr segala bala- bencana

amin....

24 August, 2011

mood raya sudah mari :-)






rasa macam mau pasang pelita keliling rumah..best kan??
 di hari2 akhir nak berpuasa ni
perasan x
mood mmg ke laut
blogger pun sunyi sepi
dah balik kg ke ??


nak masak pun xde mood
pagi tadi makan singgang ikan tenggiri
itupun malam tadi mengigih menyinggang


hari ni pun x tau nak masak menda lagik
nak makan luar pun xde mood kot


lagi akhir2 posa ni
penuh shopping mall
gara2 ramai2 wat last minute preparation


cth terdekat semalam
aku berbuka didepan surau Alamanda
minum air shj
sbbnya penuh sumer restoran- dr sekecik2 food court smp ke fine dining
sumer full house!!
at last pas maghrib g makan kat Noodle Station sebelah Parkson
seriously xdelah sedap sgt!!


orang lain mungkin sbb mengemas dah..
aku haram x wat menda lagik
x wat audit lagi baju- bajan nak bawak sekali
kemungkinan besar akan bertolak rumah mak hari isnin tuh
last minute time ada hal yang lebih penting dr raya utk dibuat pada pagi isnin nanti
xleh reveal lagik..dah confirm aku canang ok!!
muahhahaha!!


preparation raya ??
as usual barang2 aku masih x cukup lagik
tudung sehelai pun xde lagik
mana feel pakai tudung lama kan??
lgpun x matching colour baju raya
ingat nak merayap jugak sabtu- ahad ni ke bangi


kasut raya pun xde lagik
semalam merayap ke vincci alamanda- as usual saiz xde hujung2 posa ni
design heel sumer aku mmg x minat & aku x pakai punya
paling bodos pun nak pakai wedges..so nampak comel lah sikit kan..
lohkong kata x mo kasut raya
save duit mama !!


anak2 dah settle
lohkong dah settle
kuih raya dah settle
mungkin nak g tempah kek kat SR shj utk makan pg raya
harus jugak nak ada kek "SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI '
bajet meriah gitu bila ada kek sebijik kan!!
duit raya dah selamat tukar
cuma x dpt lagik..masih pada kakak..esok lusa pulun nak masuk dlm sampul pulak


rumah x siap kemas lagik
berserabut kalah anak 10 orang
harusler ada misi mengemas -mengemop tahap mega hujung minggu ni


pening tul nak raya kan..
macam2 benda..mujur beraya rumah mak
kalo jadi host lagi pening


apapun cant wait for long leave next week
mau balik kg..
mau makan puas2
mau jupe sepupu-sepapat yang ramai bangat itu
mau gossip banyak2...hehheeh


tahun ni moga sempat pg solat raya
xmo jadi macam tahun2 lepas
memanjang sangkut dgn anak2
harus jugak ada yg kena tggl sama mak su nanti

opppps lohkong
sila cepat2 bayar ZAKAT...!!
SELALU LAMBAT TAU!!
 

23 August, 2011

patriotik sikit :-)

image : google


aku pun x hingat
bila kak ain bercakap pada aku ttg isu  kibarkan bendera nih

" kenapa rumah orang lain ada bendera rumah kita xde mama?"

- aaa ler..nanti mama tanya papa

en papa as usual jawab bagi sedas selalu xde lapik2

+ sayang agama pun x cukup tunjuk lagik..sibuk nak tunjuk sayang negara!!

cis bedebah ini lohkong!!


xleh ler  mama nak didik anak jadi patriotik sikit..kena bahan sokmo..


mode : ngantuk + pening kepala..adakah sugar low sgt2 ni :(

 pssst : ptg ni x tau makan makan @ masak apa lagik..Kenny Rogers ok x papa ??


22 August, 2011

the weekend story

image : google




semalam baru shj kembali dari kampung en papa
sgt fennat!!


balik kg sabtu lepas bertolak pukul 7am -pukul 12 tghr dah menghirup udara dungun daa
bapak laju bawak keta
mentang2 wife tido2 ayam..dia bantai pecut x hingat dunia


sabor je lah !!


balik kg cuaca x berapa nak panas
so melayan anak2 yg x rupa org kalo balik kg
smbl bantai titon ..dr kul 3pm sampai kul 5pm
heaven!!


bangun2 tlg kakak ipar masak2
dan bergegas ke Pasar Ramadhan Dungun
giler best!!


memborong kuih muih yg yummy2
memborong ayam percik yang sgt sedap
berhabis x tahu berapa ringgit..mmg x sayang duit lgsg kalo g Pasar Ramadhan Dungun ni


balik rumah MIL dr Param konon2 nak potong tembikai
dah siap potong 1/4 bijik
terpotong jari sendiri..mak aiiikkhh
sakitnya..dah ler dalam pulak lukanya
sampai 3x tukar bandage utk stop the bleeding...
giler cuai.. :-(


semalam balik ke KL..mengantuk tahap gaban
ntah berapa kali berenti x kira lak..
bertolak kul 10am smp 4pm lebih..
makan kat rumah bonda terchinta!!


balik rumah..fengsan..
dgn mengadap kain baju bertimbun-nak basuh..nak lipat
mmg wat pening sgt2
belum lagi bab kak ain yg cirit birit dr semalam
aku beli smecta- haramnya dia nak telan!!


tgh2 malam menangis bagitau nak buang air besar
berangkutler mama menunggu depan pintu


so pas sahur pg td
siap2 kan beg2 sumer
angkut kanak2 masuk keta
terus ke klinik idzham ampang
amik ubat siap2..
bahananya smp opis lewat sikitler pg ni..


kesian betul kalo budak2 kena cirit- birit ni
kalo aku yang kena pun mahu melepek bagai nak rak!!


hari ni iftar x tau nak masak menda lagik
hopefully sempat masakler..


minggu ni mood ke laut sungguh nak keja
bukan sbb hari ni hari isnin
tp mungkin sbb minggu ni minggu terakhir bekerja
dgn harapan leh start cuti raya isnin depan
sedangkan cuti pun x apply lagik
giler kentang kan!!

doakan boss yang baik hati , handsome lagik budiman
approvekan cuti aku nan 2 hari itu
if not harus aku nangis malam-ptg-malam
muahahhahahah!!

korang dah apply cuti ?

19 August, 2011

isu BALIK KAMPUNG isu wajib setiap tahun :-)






jom kita baling dadu,tgk sapa yang kena ??



sahaja nak menambahkan mood raya
aku g bukak entry ni
sbbnya terdengar rungutan seorang teman baik yang baru mendirikan rumahtangga x smp 2 tahun pon


isunya begini :-

 kawan ni - denoted as MS S ler..kawin dgn org senegeri
kalo dr rumah mak MS S ke rumah suami lebih kurang +- sejam dah smp ler
macam tahun lepas tahun pertama beraya mmg beraya rumah dia di pagi raya
petang raya pukul 3pm si suami dah sibuk suh packing dan sibuk nak balik ke rumah dia plak

 MS S nih ada sedikit x puas hatiler
sbb berhari2 bermalam2 dok di rumah mertua
sedangkan rumah dia hanya tempat persinggahan waktu balik shj
means drop by sblm bertolak ke KL barang semalam
tahun ni katanya kalo suami dpt cuti raya mungkin x dpt lama
tentu akan pulang pagi raya di rumah mertua jugak



so sedikit rasa x puas hati di situ




aku rasa macam2 isu lagik bab beraya ni kan :-
macam aku..masih mengamalkan sistem giliran walaupun 2 tahun lepas berturut2 aku beraya bersama keluarga suami itu kira sukarelalah..


tahun 2009- aku tgh pantang bersalinkan auni kebetulan mmg jatuh giliran beraya dgn keluarga suami--so ikutkan aje..dan mmg beraya di KL shj that time sbb arwah FIL kat HKL that time.

 tahun 2010- aku sukarela melepaskan giliran aku kerana suami & family baru kehilangan FIL - so sebagai rasa simpati pada mak mertua yang tentunya rasa kehilangan & x mo rasa sunyi sgt kalo anak sulung lelaki ( suami aku) xde..so aku let go aje giliran aku tuh..



bagi aku- hidup berumahtangga mmg kena ada tolak-ansur
dan pasangan pulak jangan taking advantage pulak pada kebaikan isteri / suami
tak kisahler kawin satu negeri ke-lain negeri ke
amalkan aje sistem giliran dan kena ada kata sepakat berapa hari patut spend dirumah keluarga masing2



paling x suka ayat seseorang
dah tinggal dekat rumah mak-tetiap hari leh jupe
jadi setiap kali raya pergilah rumah mertua pulak.



ayat sangat x sesuweeii ok
even rumah mak depan mata
mood raya takkan sama dgn mood hari biasa..



bagi aku kalo tahun ini tahun beraya di rumah mertua
berbesar hati & berlapang dadalah ..keluarga mertua juga keluarga kita
sambutlah hari kemenangan kita dgn hati gembira, jangan ada sebal, jangan ada iri..jangan buat perangai ( jangan dok terperok dlm bilik plak ) bukakan pintu hati utk lebih terbuka menerima budaya berbeza( jika duduk berlainan negeri) ,menikmati makanan yang berbeza..dan melayan para sanak-saudara sama rata..



begitu juga kalo beraya di rumah sendiri
jangan abaikan hati & perasaan suami kita , mungkin dia pun rindu pada keluarga dia kan
so kena amik kira hati dia jugak..kena jaga jugak kebajikan dia tuh..itu pesanan utk diri sendiri jugak !!



pengalaman aku beraya kali pertama di rumah mertua
mmg agak sadis jugakler
dah ler x pernah berpisah dgn mak
tahun pertama kawin dah raya rumah mertua
tgh sibuk mabuk2 mengandungkan si ain pulak

 pagi2 raya menangis telefon mak
lagi2 bila mak listing menu pagi raya
sedangkan di terengganu jarang jupe menu rendang,lontong
rumah mak mertua punya menu adalah nasi minyak
meleleh2 air mata teringatkan menu raya rumah mak yang marvellous tuh
dahler tgh mengandung..sadis tau!!

 tapi bila masa berlalu
sumer tuh boleh kaw tim..sekarang ter"rindu" pulak nasi minyak mak mertua yang yummylicious tuh
tahun ini insyallah beraya dgn famili aku pulak
wpun begitu kami tetap balik ke terengganu bulan posa
even sabtu ni akan bertolak ke terengganu utk berbuka bersama mertua pulak
itu acara wajib sejak berkahwin




apapun tak sabar nak beraya tahun ni
dah lama x beraya dgn bonda terchinta
dah panjang list menu nak paksa bonda masak

muahhahaha...






en papa jangan jealous ok..








esok pagi pas sahur will heading to dungun :-)




 have a pleasant weekend to all :-)















































































































































































































































































18 August, 2011

lose weight or lose fluid ?





as usual antara good point kita berpuasa ni
kita macam diet lah jugak kan..
aku x tau org lain
tp aku ni bila posa kurang makan tp kuat minum
bergelen2 leh teguk sekali harung
sbb tuh kalo g buffet sgt rugi nak membayarnya sbb makannya x beria2

makan takat sekali hadap
xde nak bertambah2 sgt macam bulan x posa
suka meratah lauk aje kerjanya dah rupa meow
dan time bulan posa confirm akan penuh stok buah kat rumah
sgt x faham disitu

bila sahur makan nasi separuh pinggan  and as usual air bercawan2
air teh o..air masak
dan mesti makan pisang berangan sebijik
itu wajib!!

aku x pegi menimbang lagik
tp rasa macam badan lebih ringan sejak berpuasa ni
tp sebagaimana yg sedia maklum
bila kita puasa ni sebenarnya kita kehilangan banyak cairan dlm badan
so losing 1-3 kg during fasting usually due to the lost fluid in body system
x percaya..percayalah..

sbbnya badan kita akan senang naik semula
lepas bulan puasa..tgkler 1st week raya nanti
muahhahaha!!

nak kurang berat badan ni kena workout kan
tp bab workout x berapa nak rajin
m/mana tuh??


berapa kg dah turun kawan2 ??
sila share yek...


17 August, 2011

Happy 2nd Birthday Auni Irdina




Selamat hari lahir yang ke 2 utk anak mama & papa yang tersayang
Semoga kamu jadi anak yang baik,berbudi bahasa
bakal menggembirakan mama & papa suatu hari nanti
jadi anak yang solehah yang taat pada perintah Allah & agama
dan patuh pada kedua ibubapa hdknya

Kelahiran kamu sangat ditunggu2 oleh mama & papa
Meski menanggung sakit disaat mengandungkan kamu selama 9 bulan serta melalui keperitan yang amat sangat saat melahirkan kamu
Namun kamu tetap anugerah terbaik buat mama & papa

Meski pun kamu melalui begitu banyak detik sukar sebelum menempuh tanggal 2 tahun ini
Terlalu banyak episod kesakitan yang kamu lalui
Namun mama yakin semua ini ada hikmah yang hanya Allah yang tahu

Allah mendidik kita erti sabar & tawakal pada ujianNYA
Dan mama redha setiap satu ketentuanNYA

Buktinya kamu merupakan anak mama yang kuat,yang lebih independent,defensive
kamu lebih kuat dari kakak ain
dan mama yakin kekuatan ini lahir dr setiap detik yang telah kamu lalui
smg kekuatan kamu bakal jadi pemangkin kekuatan mama jugak

Membesarlah sayang dgn baik
Semoga mama & papa diberi kesihatan serta kemurahan rezeki utk terus membesarkan kamu,memberi segala yang terbaik mengikut kemampuan kami
Memberi kelapangan waktu utk terus mendidik kamu
Semoga mama & papa tak leka dari menjalankan amanahNYA yang satu ini

Pesan mama hanya satu
Semoga liku-liku hidup yang bakal kamu lalui takkan seperit apa yang telah mama & papa lalui hendaknya
Moga-moga

Insyaallah !!!


Amin....












16 August, 2011

RESTORAN RED WOK - BANGI

setelah meroyan 1/2 harik semalam ke en papa
dia dgn paksa rela hati telah membelanja wife & anak2 terchinta
berbuka di Red Wok - Bangi semalam
aku pun dgn cergasnya telah wat reservation tghr semalam
terus order makan yummy2 ikut tekak org lapar nih

yg bestnya Red Wok ni
samada nak makan ala carte macam aku
atau pun nak belasah steamboat pun leh jugak
konsep mmg chinese muslim food

korang yang berdekatan mungkin nak try test
ini websitenya
sila click sini
korang sure rasa lapar serta-merta
itu aku x jamin ok!!

semalam aku order :-
siakap sweet & sour
marmite chicken ( ini mmg recommended)
Salted HK kailan
tomyam bangkok
watermelon juice
honey dew juice




tuan tanah nak enter frame jugak ok..sambil melayan si auni mamam


abaikan gambar x semenggah..en papa x zoom in betul2..

overall tempat ni mmg penuh giler semalam
mungkin sbb kitorang pun sampai lagi 5 minit nak berbuka
parking pun dekat luar
makanan mmg marvellous
harga mmg munasabah
x cekik darah

it cost us less than rm100 only
percaya jangan x percaya!!

dan portion agak banyak jugak
siap leh tapau bawak balik makan utk bersahur pulak.

kak ain siap cakap- mama,esok kita dtg lagik ok.beli chicken marmite ni..ain sukaler..

chicken marmite nih mmg sgt sedap
the taste its slightly sweet+crispy outside & juicy inside
mmg totally recommended!!

so for those yang nak try
sila dtg sini tau!!
mmg x kan menyesal :-)

psst : ada hati nak g makan steamboat pulak minggu depan..muahahaha!!

15 August, 2011

2 biji telur goreng

telur mata kerbau- image google !





jumaat lepas gigihler aku masakkan 2 biji telur utk ain
katanya cikgu sekolah suh bawak
ada projek menda ntah
sebabnya tiap2 hari jumaat mcm2 benda cikgu request anak murid bwk
so aku ikutkan je lah..
aku kalo bab pelajaran aku x kisah sgt..

balik keja aku pun tanyaler ain
apa sbb cikgu suh bawak telur goreng

"alah -silaplah mama..patutnya bawak telur rebus aje "

kenapa pulak?

"telur tuh cikgu suh makan- kulit dia cikgu suh kupas..tampal guna gam buat lukisan  cantik2"

tepuk dahi 3 kali !!!

laaa..nape ain suh mama goreng telur pulak?

"ain ingat cikgu nak main masak-masak"

muahahhahah!!



* hari jumaat lepas aku balik agak lewat dr biasa- kak ain tanya " nape mama x bawak keja mama buat kat rumah?---termenung sekejap!!

its only simple question but until now im not manage to answer her correctly :-(

en papa,sila belanja makan kat Red Wok ok hari nih :-)





kan dah bonus
kan..kan...kan..!!!


korang dah bonus ?

duit bonus - confirmlah utk top up belanja balik kg raya nanti
belanja nak merayau ke penang lagik
tp kali ni bawak keta smp sana
top up duit raya utk sedekah kanak2 riang-ria
top-up baju wife terchinta
beli parfume baru


apapun belanja secara berhemah
jangan lupa berzakat fitrah awal2
pesanan utk en papa yg suka wat keja last minute ni
dah last day posa baru terhegeh2 cari amil nak bayar zakat
ada sekali tuh dia bayar guna maybank2u jek.
selalu mendatangkan marah pn besar ni !!


so mood hari isnin mmg ke laut pg2 ni
mood dah smp ke pukul 5pm dah
sudah verangan mau makan di mana??
muahahhahah!!

cissss ....

selamat hari isnin
selamat bekerja dgn tekun kawan2!!

11 August, 2011

IKEA -antara minat dan kegilaan 2




spt yang entry sebelum ini
leh check  kat sini


taraaaaaaaaaaaaaaaaa................
dah siap dah en papa pasang
our Tobo TV Panel



abaikan rumah yg bersepah itu ok.
biasalah rumah ada anak 2 kan!!
(ayat klise-rumah bersepah..huhuhu)

actually sebagaimana yg aku merepek sblm ni
Tobo TV panel ni aku beli tanpa beli complement product Tobo TV bench tuh
yes..aku mmg kedekut!!

so utk fit in dekat wall tanpa complement nih mmg agak susah sikit
as usual kena kreatif lagi menderhaka sikit
en papa telah membeli kayu (ukurannya  aku x tau)
kayu ni dia drill ke dinding menggunakan driller
dan Tobo Tv panel nih dia fit in kat ke kayu tuh menggunakan skru di tpt yg disediakan pada panel tersebut

- sila buat2 paham kalo x paham...x reti nak explain m/manaler-

so inilah hasilnya!!

just nice to accomodate our small tiny hall
and manage to save few hundred RM..
without burn the whole pocket !!
muahhahaha..

for those who likes this idea

kena rajin telek website IKEA
dan kena merajinkan tangan utk fit in the whole panel to your wall

mmg menggunakan tenaga yg amat sgt
lebih2 lagik bulan posa nih..

selamat deco kawan2



*apapun credit utk en papa
i lap u lah more & more ...


10 August, 2011

tak nak kawan :-)

she will turn off 2 y/o this 17/8/2011


just a quick blog about this auni irdina
im impressed with her vocab rite now
bukan nak puji anak sendiri but both of my kids bukan jenis yang cakap pelat
they use fluent words even cakap tunggang terbalik
hahahha...

recently im overheard she talk this full sentences to her father ( read: en papa)

" tak nak kawan "

due to en papa not allowed her to do something ( im totally forgot what is that thing actually ) en papa gelak berdekaj-dekah..

she just said that..then run off to me..(mintak kesian)



waaaaaaaaaaaa..this is really cute!!

(ohhh dah angau sama anak sendiri..miss her already )


cant wait this 17/8
she will turn 2years old
how time flies ..

09 August, 2011

3 weeks to go :-)

im used to create this kind of checklist
only for raya celebration
purposely done for not over spending

konon-kononnya
image- google


here we go  
checklist barang2  :-

En Papa
  • Kemeja T
  • Slack
  • Kasut
  • Butang Baju Melayu
  • Jeans
  • T-shirt
  • Baju Melayu
To get the things for this particular en papa..mmg sgt susah ok..dia nih cerewet yaaa amat...

Myself
  • Baju Kurung siap
  • Tudung
  • Kasut
Pity mama ok..dok ingat utk sumer org..diri sendiri x terbeli apapun..cis bedebah!!

Ain Darwisyah
  • Baju gaun
  • Seluar jeans / t-shirt
  • Baju kurung
  • Tudung
  • Kasut
Kak ain kena tambah baju lagi 2 pasang gara2 mama tergila2 beli baju adik auni..so to be fair kena beli sama banyakler..kang kata x adil pulak..

what to do..baju toddler sgt tomeii!!


Auni Irdina
  • Baju gaun
  • Seluar jeans/ t-shirt
  • Baju kurung
  • Kasut
Budak ni paling bertuah..sumer dah kaw tim utk dia..tp yg sebenarnya dia nih x kisah apapun mama pilih utk dia..kalo si kak ain tuh..sumer x kena ok..

Mak

tahun nih kena tanya dulu- apa yang dia nak..apapun mmg kena spend utk mak kan..x banyak sikit pun jadiler..jangan xde langsung..

Mother In Law

Dah 2 tahun berturut2 pakat beli kasut..tahun ni kena beli benda lain pulak..x habis bincang dgn lohkong lagik,

 
Rumah
  • Langsir
  • Sofa
  • Karpet
  • Table Cloth
  • Biscuit Jar
Most of the big item dah selamat dibeli masa moved in 2 bulan lepas..the major expenses it goes to sofa--gara2 xmo pakai fabric sofa..invest beli leather..mmg berbaloi2 even masa nak membayar agak sakit jugak.Harus beli karpet- sejak kawin smp beranak 2 mmg x pernah beli karpet..tp kena cerewet sikit beli karpet--looking for low pile only  dan yang paling penting harga yg munasabah .Ada hati nak beli dining table kerana dining yg ada can accomodate 4 people at one time so bila ramai2 dtg rumah..mmg x leh makan atas mejaler..-tp memikirkan ongkosnya so kena postpone tahun depan shj..sob..sob..

Kuih Raya- ada few yang aku tempah--saje tlg kwn2..ada yang bakal aku beli je..lokasi wajib adalah Ampang Park..tetiap tahun aku akan beli kat situ jekk..As usual kuih raya kena allocate utk 3 buah rumah, rumah sendiri,rumah mak & in law as well.

Duit Raya - tahun ni xde exact budget pun..apapun just suit to normal budget jer kot..almaklumlah tiap tahun gaji x pernah berganjak pun..huhuhuhu..

Lain-lain kos-
  • Petrol
  • Toll
  • Hotel
  • Maintenance keta
Insyaallah tahun ni akan sambut raya dgn family aku pulak
Will heading to Perak rasanya as normal
dan kalo mengizinkan mmg mau cuti2 msia
mau sambung pusing Penang lagik
huhuhu...

wah...macam banyak jer lagik yg x berbeli kan..
nak jalan2 malas betul  bulan posa ni

xper pelan2 kayuh ok!!

checklist korang m/mana ?
dah settle lum..??

apapun just fix in to your budget
ukur baju di badan sendiri

jangan pas raya korek duit raya anak sudah..

heheheehhe..

08 August, 2011

lets the sick mom rambling :-(

sakit gigi nih boleh wat mood swing 360 degree !!


aku sedang menghadapi sedikit ujian Allah sejak sabtu lepas
bukan apa sgt pun
sekadar sakit gigi jer pun
tp jenuh aku merepek dlm Fb
x sdh2 telan ponstan!!

tp kerana sakit gigi..mood aku swing habis
sakitnya satu macam
berdenyut2..merenyut2
sgt sakit..sgt kebas rasa mulut aku nih

pagi ni kerana x tahan
aku ngadap GP
GP x tggu lama..tgk muka pun dah xde seri..berkerut2 menahan sakit
amik 1 jab dgn jayanya
alhamdulillah ada kurang sikit wpun rasa jugak sikit2 ngilunya
GP bg MC..tp x tahu kenapa..aku masih dok kat opis ni
terasa macam rugi nak mc setelah separuh harik kat opis

baik kan aku..pekerja mithali konon2!!

so kali nih azam lagik
abis je antibiotik ni
nak x nak hadap dentist
mintak cabut aje
x payah filling2 dah..

mmg x jalan dah ni..
harus dicabut jugak!!

azam nih..doakan aku yek
bukan apa aku ni sedikit ngeri dgn dentist
bukan dentist yg aku takut actually
tp segala perkakasan besi2 tuh

ngeri weeeeeeeeeeeeeeiihhh!!!

so td dah sms en papa

"papa ,ptg ni papa pg kedai raidzan tempah meja & set makanan F-mama x larat nak masak..gigi mama sakit sgt2"

ayat x boleh blah kan!!

layankan aje wife terchinta
bila lagik nak bermanja2 kalo x masa sakit tenat gini

en papa dah siap pasang TV Panel TOBO tuh
x sempat nak wat entry lagik
sbbnya aku dah  post dlm wall FB gambarnya

as usual Ms Tabby aku kalo guna android x leh attach picca kalo nak post blog
so kena manually transfer ke lappy
sgt lecehkan..bab transfer gambar aku paling malas sekali tau!!

harus jugak aku beli ipad--tggu kayo dulu yek!!

05 August, 2011

tgif :-)

kalendar setiap minggu :-)




hari ni kita balik kul 430pm tau!!


korang?


- hari ni will having an iftar at mom house- insyaallah !!

esok lusa will golek2 with the kids..& niat utk tolong en papa install tv panel yg x siap pasang smp ke sudah..

happy weekend kwn2!!

04 August, 2011

stress management -my own version--rambling !!

lets mama  rambling ok
dont bother to read if u dont like it
this is my own version of stress management

throughout the day this is my diary as mama :-


at 430am rush to wake up for preparation for sahur time
at 500am usually will wake him up ( read en papa)
520am rushed for quick laundry
at 6am rush for taking bath,ironing,solat & prepared myself for off to work.
620am off to ampang
by 700am reached ampang
then off back to pj


completely worked like hell throughout the day
rushed back to home at 5.30pm
will only reach home 715pm /7.30pm
rushing to prepared for iftar
see- completely x time for cook at all


after iftar,taking bath.solat then do all domestic chores as fast as i can (macam lipas kudung)
checking kak ain school homework -assist her reading
at 9pm usually my lil daughter- auni will ask her lovely mama to bring her upstair as she wanted to sleep
this mama will started to telling bedtime stories - always citer hantu ok!!
until she falls asleep
while mama struggling with all kain baju ..( this is  really hard to do one )


then will fall asleep with the kids only at 11pm
the routine will be continues until end up this holy month

may have time for perform terawikh with en papa then
still x get it done yet
(sgt rugi kan..)

im restless
only got quality sleep around 4-5 hours or lesser
not including with those cranky kids..
always mengigau time tido
asking for milk..change nappy

so en papa dont blame when wife getting bigger and bigger

there is 1 studies shown & its proven

" a person without enough sleep trigger to have an obesity "

x caya..sila google!!

or click this link

bcoz why..there are stressful..they tend to eat much & walk less..

ada yang sama mcm aku..angkat tangan!!

muahhahaha...



motif entry : luahan perasaan shj :-)

Published with Blogger-droid v1.7.3