Pages

19 August, 2011

isu BALIK KAMPUNG isu wajib setiap tahun :-)






jom kita baling dadu,tgk sapa yang kena ??



sahaja nak menambahkan mood raya
aku g bukak entry ni
sbbnya terdengar rungutan seorang teman baik yang baru mendirikan rumahtangga x smp 2 tahun pon


isunya begini :-

 kawan ni - denoted as MS S ler..kawin dgn org senegeri
kalo dr rumah mak MS S ke rumah suami lebih kurang +- sejam dah smp ler
macam tahun lepas tahun pertama beraya mmg beraya rumah dia di pagi raya
petang raya pukul 3pm si suami dah sibuk suh packing dan sibuk nak balik ke rumah dia plak

 MS S nih ada sedikit x puas hatiler
sbb berhari2 bermalam2 dok di rumah mertua
sedangkan rumah dia hanya tempat persinggahan waktu balik shj
means drop by sblm bertolak ke KL barang semalam
tahun ni katanya kalo suami dpt cuti raya mungkin x dpt lama
tentu akan pulang pagi raya di rumah mertua jugak



so sedikit rasa x puas hati di situ




aku rasa macam2 isu lagik bab beraya ni kan :-
macam aku..masih mengamalkan sistem giliran walaupun 2 tahun lepas berturut2 aku beraya bersama keluarga suami itu kira sukarelalah..


tahun 2009- aku tgh pantang bersalinkan auni kebetulan mmg jatuh giliran beraya dgn keluarga suami--so ikutkan aje..dan mmg beraya di KL shj that time sbb arwah FIL kat HKL that time.

 tahun 2010- aku sukarela melepaskan giliran aku kerana suami & family baru kehilangan FIL - so sebagai rasa simpati pada mak mertua yang tentunya rasa kehilangan & x mo rasa sunyi sgt kalo anak sulung lelaki ( suami aku) xde..so aku let go aje giliran aku tuh..



bagi aku- hidup berumahtangga mmg kena ada tolak-ansur
dan pasangan pulak jangan taking advantage pulak pada kebaikan isteri / suami
tak kisahler kawin satu negeri ke-lain negeri ke
amalkan aje sistem giliran dan kena ada kata sepakat berapa hari patut spend dirumah keluarga masing2



paling x suka ayat seseorang
dah tinggal dekat rumah mak-tetiap hari leh jupe
jadi setiap kali raya pergilah rumah mertua pulak.



ayat sangat x sesuweeii ok
even rumah mak depan mata
mood raya takkan sama dgn mood hari biasa..



bagi aku kalo tahun ini tahun beraya di rumah mertua
berbesar hati & berlapang dadalah ..keluarga mertua juga keluarga kita
sambutlah hari kemenangan kita dgn hati gembira, jangan ada sebal, jangan ada iri..jangan buat perangai ( jangan dok terperok dlm bilik plak ) bukakan pintu hati utk lebih terbuka menerima budaya berbeza( jika duduk berlainan negeri) ,menikmati makanan yang berbeza..dan melayan para sanak-saudara sama rata..



begitu juga kalo beraya di rumah sendiri
jangan abaikan hati & perasaan suami kita , mungkin dia pun rindu pada keluarga dia kan
so kena amik kira hati dia jugak..kena jaga jugak kebajikan dia tuh..itu pesanan utk diri sendiri jugak !!



pengalaman aku beraya kali pertama di rumah mertua
mmg agak sadis jugakler
dah ler x pernah berpisah dgn mak
tahun pertama kawin dah raya rumah mertua
tgh sibuk mabuk2 mengandungkan si ain pulak

 pagi2 raya menangis telefon mak
lagi2 bila mak listing menu pagi raya
sedangkan di terengganu jarang jupe menu rendang,lontong
rumah mak mertua punya menu adalah nasi minyak
meleleh2 air mata teringatkan menu raya rumah mak yang marvellous tuh
dahler tgh mengandung..sadis tau!!

 tapi bila masa berlalu
sumer tuh boleh kaw tim..sekarang ter"rindu" pulak nasi minyak mak mertua yang yummylicious tuh
tahun ini insyallah beraya dgn famili aku pulak
wpun begitu kami tetap balik ke terengganu bulan posa
even sabtu ni akan bertolak ke terengganu utk berbuka bersama mertua pulak
itu acara wajib sejak berkahwin




apapun tak sabar nak beraya tahun ni
dah lama x beraya dgn bonda terchinta
dah panjang list menu nak paksa bonda masak

muahhahaha...






en papa jangan jealous ok..








esok pagi pas sahur will heading to dungun :-)




 have a pleasant weekend to all :-)















































































































































































































































































8 comments:

Daddy Ziyyad said...

Buat sistem giliran, dan patuhi sistem tu. Insya Allah tiada masalah. Yg jadi masalah bila tak patuhi sistem, nak ikut kepala sendiri.

gadisBunga said...

besar jugak cabaran bila dah berumahtangga, lagi2 pasal isu balik kampung. sebab kat umah mak ayah dah rasa sgt selesa, takut la pulak memikirkan pasal nak beraya rumah mertua.

aish...terus pening!

DaZzlingLilLy said...

mmg betul kena ada tolak ansur dlm rumahtangga..i nasib tak alami sesi tarik rambut bab balik beraya ni sbb dua2 dekat sedepa jer..mmg betul kena ada tolak ansur dlm rumahtangga..i nasib tak alami sesi tarik rambut bab balik beraya ni sbb dua2 dekat sedepa jer..

Imaan09 said...

teringat cikgu saya.. dia kata klu cuti raya seminggu, bahagi kpd 2 bahagian.. satu bahagian 2 hari pertama y grand.. pastu 5 hari y berikutnya (banyak tp xbrapa grand laa kan)..so, derang suami isteri pilih laa y mana suka..

nasib bek satu sorg kedah n sorg sabah.. kompom salah satu je utk 1 taun..

Lady of Leisure said...

agree, hal balik kmpung ni kene tolak ansur dan berlapang dada kan.. i every year raya rumah mil dulu. my parents sdiri suruh sbb fil dah takde kan.. :)

ayu said...

mmmm...setuju dengan kata2 lyn n kawan2 yg lain..buat la sistem giliran, ianya mmg memudahkan..

mcm kitaorg, wpn asal sama2 tpg, n dekat, masih lagi boleh lari2 ke sana, lari2 ke sini..haha..kelam kabut pun ada...

Elyn Sani said...

We all mmg mengamalkan sistem giliran ni. Tp selalu failed kalau biras suka ati nk blk kg die yg jauh tu. Die igt kite ni dh x de mak bapak kot! Dan dh bape kali gak kite sedih di pagi raya sbb ni!!

Lin said...

sya ni lagilah..utara selatan.mmg sistem giliran hanya dpt beraya di sebuah negeri je sthn sekali. mcm this year,bln puasa blk johor(husband),raya di perak(my sidelah).last year je exceptional sket psl balik 2-2 negeri but still blk johor dulu kemudian perak since last year ayah sya pegi haji.yela,nk gak merasa beraya dgn ayah(kalau² thn lps adalah raya terakhir kami bersama)..cumanya kelebihnya,blk kg sendiri tak penat sgt.blk kg mertua,kena kerah ke dapurla.mertua soh msk juadah org perak..huhuhu.

but still,sya rasa isu blk kg dikalangan org muda ni dh takde.lagi² husband sya anak sulung,anak sya satu-satunya cucu yg dia ada.lagila mak dia mengharap kami blk beraya.cuma org tuala yg takmo beralah.tgk ayah mertua sya cukupla.selama dia kawin ngan mak mertua saya,bape kali la dia dpt beraya di perak.asyik² raya kt johor(mak mertua org johor,ayah mertua perak.hehe)bulan puasa aritu sekali lg sya menyaksikan perbalahan itu didepan mata. :)

anyway, salam pekenalan dr saya juga :)