Pages

09 August, 2011

3 weeks to go :-)

im used to create this kind of checklist
only for raya celebration
purposely done for not over spending

konon-kononnya
image- google


here we go  
checklist barang2  :-

En Papa
  • Kemeja T
  • Slack
  • Kasut
  • Butang Baju Melayu
  • Jeans
  • T-shirt
  • Baju Melayu
To get the things for this particular en papa..mmg sgt susah ok..dia nih cerewet yaaa amat...

Myself
  • Baju Kurung siap
  • Tudung
  • Kasut
Pity mama ok..dok ingat utk sumer org..diri sendiri x terbeli apapun..cis bedebah!!

Ain Darwisyah
  • Baju gaun
  • Seluar jeans / t-shirt
  • Baju kurung
  • Tudung
  • Kasut
Kak ain kena tambah baju lagi 2 pasang gara2 mama tergila2 beli baju adik auni..so to be fair kena beli sama banyakler..kang kata x adil pulak..

what to do..baju toddler sgt tomeii!!


Auni Irdina
  • Baju gaun
  • Seluar jeans/ t-shirt
  • Baju kurung
  • Kasut
Budak ni paling bertuah..sumer dah kaw tim utk dia..tp yg sebenarnya dia nih x kisah apapun mama pilih utk dia..kalo si kak ain tuh..sumer x kena ok..

Mak

tahun nih kena tanya dulu- apa yang dia nak..apapun mmg kena spend utk mak kan..x banyak sikit pun jadiler..jangan xde langsung..

Mother In Law

Dah 2 tahun berturut2 pakat beli kasut..tahun ni kena beli benda lain pulak..x habis bincang dgn lohkong lagik,

 
Rumah
  • Langsir
  • Sofa
  • Karpet
  • Table Cloth
  • Biscuit Jar
Most of the big item dah selamat dibeli masa moved in 2 bulan lepas..the major expenses it goes to sofa--gara2 xmo pakai fabric sofa..invest beli leather..mmg berbaloi2 even masa nak membayar agak sakit jugak.Harus beli karpet- sejak kawin smp beranak 2 mmg x pernah beli karpet..tp kena cerewet sikit beli karpet--looking for low pile only  dan yang paling penting harga yg munasabah .Ada hati nak beli dining table kerana dining yg ada can accomodate 4 people at one time so bila ramai2 dtg rumah..mmg x leh makan atas mejaler..-tp memikirkan ongkosnya so kena postpone tahun depan shj..sob..sob..

Kuih Raya- ada few yang aku tempah--saje tlg kwn2..ada yang bakal aku beli je..lokasi wajib adalah Ampang Park..tetiap tahun aku akan beli kat situ jekk..As usual kuih raya kena allocate utk 3 buah rumah, rumah sendiri,rumah mak & in law as well.

Duit Raya - tahun ni xde exact budget pun..apapun just suit to normal budget jer kot..almaklumlah tiap tahun gaji x pernah berganjak pun..huhuhuhu..

Lain-lain kos-
  • Petrol
  • Toll
  • Hotel
  • Maintenance keta
Insyaallah tahun ni akan sambut raya dgn family aku pulak
Will heading to Perak rasanya as normal
dan kalo mengizinkan mmg mau cuti2 msia
mau sambung pusing Penang lagik
huhuhu...

wah...macam banyak jer lagik yg x berbeli kan..
nak jalan2 malas betul  bulan posa ni

xper pelan2 kayuh ok!!

checklist korang m/mana ?
dah settle lum..??

apapun just fix in to your budget
ukur baju di badan sendiri

jangan pas raya korek duit raya anak sudah..

heheheehhe..

12 comments:

ayu said...

awalnya dah buat check list ye...hehe.. nak buat check list juga la macam ni..^_^

mylilcraft said...

Ayu,

xdelah awal sgt.ada kwn tuh belum posa dh tampal checklist.huhuhu

Imaan09 said...

yay.. mood raya dh kembali ye kak..
semoga smua checklist tu tercapai..

mekchu said...

adoiii... banyaknye list... terkejar ke tidak tu nanti... apsal list en.papa paling panjang nih??

gadisBunga said...

dah macam list nak kawin ni!

littlehumblelynn said...

imaan09,

tp nak mendatangkan rasa rajin nak kuar time bulan posa tuh yg lomah betul!!

mekchu;

tau xper..en papa punya list paling panjang sbb dia ni jenis beli baju-bajan setahun sekali..mmg x paham lelaki ni..kalo kita tetiap bulan mesti ada 1-2 barang beli utk dr sendiri..kedekut sggh!!

gb;

hahhahahah...kawin nanti lg panjang checklistnya sayang ooiii!!

Elyn Sani said...

Bgs tul ko dh sesiap buat checklist! Aku ni men belasah je membeli ekekkek. Not good not good!

Btw beb nnt tlg buat mobile setting utk blog ko. Senang sket aku nk baca dr hp. Tq

Lily@MamaZaraZareef said...

beshnya nk shopping2 raya..auni paling bertuah sbb brang2 die sume dh complete..silap2 bertmbah lagi kot tuh..hehehehe

ibuafiqahhuzaifah said...

lin,

bagus la awak nie..suma checklist dah ada..
biasanya mmg mak paling akhir beli..
usahakan utk anak2 dulu..haha..

p/s:nnti awak sms full address umah awak kat kita yer.Tq..

littlehumblelynn said...

elyn;

sejak dah beranak dua ni kena wat camni kang aku belanja sesuka hati aje..so bila ada checklist ni aku berhemahlah sikit..

ehhh nanti ko check betulker setting mobile yg aku wat ni kat BB ko ok..sbb kat tabby nampak mmg mobile setting dah

aku nih mmg buta it sikit..huhuhu


lily;

best shopping kalo nak raya tp sejak dua menjak malas nak kuar jalan2 bualan posa..suka nak menebeng kat rumah hadap tv jek..huhuu

irnie

terpaksa wat ler..kang overspend nanti..jenuh nak kaw tim pulak..kang kita sms ok!!

zailamohamad said...

ala tunjuklah gambar sofa, cerciter cer citer..nak tengok jugaaaaaa

Sue Mommy Cinta said...

hi! salam kenal..

bagus idea ni nk kene buat checklist..tapi rasa mcm list nye pnjg je nanti tp yg dpt nye sikit je...hukhukhuk..