Pages

31 January, 2011

kak ain makin besarlah!! ... : (

aku x minat ear piercing due to the pengalaman masa kecik
zaman 80an mak aku paksa  aku bertindik guna cara tradisional
yang dilakukan oleh nenek sedara aku..
yang tindik guna pin..& lepas di cucuk nenek tuh letak pin kecik utk kekalkan lubangnya
padahnya..aku sakit terjerit terlolong..
dan aku sgt fobia ok!!


atas alasan konkrit tuh..aku smp skrg x pernah bertindik wpun ramai kata x sakit
tp kak ain sejak berkawan..dia tgk kwn2 dia pakai
berpuluh kali dia merengek2 suh aku tindikkan dia

jenuh jugak aku psiko dia..kata sakitler..macam hinduler..
tp anak aku sgt degil ok..lagi aku psiko lagi dia mahu..

jumaat lepas aku pun kebetulan shopping barang dapur kat tesco
nampak lak kedai ear piercing kat depan TESCO entrance tuh

aku tanya org kedai tuh.."sakit ke?"

+ dia kata x sakit..ada ubat kebas..ada minyak bagai..rega rm25 sekali subang

kak ain pun dah x sabar sgt..tanya en papa..dia kata ok..

very confident kan anak aku..!!

anak dara relax aje..mama dia yg tutup mata bagai..sgt seram ok!!!



x smp 5 minit dah siap
kak ain x nangis...mama dia yg cuak..
ntah berapa x tanya dia.. "sakit ke x?
dia jwb sakit sikit jerk....

see.......dah pakai subang !!

anak sapaaaaaaaaaaaalah nih kan!!anak manja en papa..

moral of the storry
apapun pengalaman buruk kita bukan kayu pengukur utk kita compare dgn anak kita

let them explore & experienced it

as mom..give encouragement & give them an oppurtunity & be as back up if they need you too..betul kan??

waaaaaaaaaaaaa...anak aku dah besar ke ??



30 January, 2011

weekend with the lil family is always awesome :)

antara aktiviti wajib di hujung minggu
outing time with the family
as kak ain will keep asked the same question every saturday nite
"esok kita nak pg mana ,mama"


semalam-sabtu  bwk kanak2 ke the mines shopping fair
apalagik kalo x menjengah TEWAH
kedai tekstil..nak tgk langsir  chantek2..mmg tpt wajib singgahler
x sempat lak nak snap gambar
sbb ralit memilih kain ela 
memilih kain nak wat beg diaper auni lgk..



tea time di Big Apple Donut..

budak notti x mo berdukung..nak lepas memanjang..mamanya takut jatuh dlm tasik jerkk

muka en papa serious tgk org naik boat persiaran tuh,,,hehhe..
si dompok mama yg kepenatan..titun!!

dan hari nih..x de plan apa pun
pg2 td sempat ke pasar tani wpun hr ujan 
dan hr nih masak lunch sedikit spesel
nama pun masak hujung minggu je kan..
hari biasa sure x sempat masak best2..masak ala campak2 jerk..

sup ayam & kentang utk auni & kak ain,asam pedas kepala ikan tenggiri utk mama & enpapa & ikan tenggiri goreng


makan x pandang kiri-kanan
sedap itu haruslah..siapa lagik nak puji kan!!

petang nih rasa nak berjalan lagik..
tgh tggu anak dara nan sorang si kak ain bangun tido.

apapun the best thing ever to do over the weekend
adalah qada' tido tp as usual niat aku selalu x menjadik
sbb tiap kali nak tido 
kanak2 akan jadi doktor,.cek perut..cek pusat mama dia...
at last mama mengamuk sbb x dpt tido..kena layan budak2 dulu..

so mmg jadi mama mmg xde istilah rehat ok!!

weekend kwn2 mcmmana...?





28 January, 2011

dont drink too much water ?

sedikit info yg pelik tetapi benar
terlalu banyak minum air boleh menyebabkan "buta"


sila enter pada gambar utk lebih jelas ok :)



masa yg sesuai utk minum air mengikut kajian : copy & paste :-

Correct timing to drink water, will maximize its effectiveness on the Human body.


Two (02) glass of water - After waking up - Helps activate internal organs

One (01) glasses of water - 30 minutes before meal - Help digestion

One (01) glass of water - Before taking a bath - Helps lower blood pressure

One (01) glass of water - Before sleep - To avoid stroke or heart attack

 
betul ke x betul..
alasan paling menarik utk org sweet tooth macam aku
tp skrg dah mula minum air masak banyak2..

apapun air ttp penting
jangan smp x minum lgsg lak kan..



terima kasih ummu :)



terima kasih ummu

award nih saya terima dgn besar hati

smg ummu diberi kesihatan yang baik hdknya..i/allah :)

dan smg kita boleh bertemu nanti..stlh sekian lama bertemu di alam maya

antara blogger yang sgt saya kagumi "ummu"

bersemangat kental..berhati waja

dan ibu serta guru pendidik anak bangsa

im always at your side kak ..

26 January, 2011

unsangkarable version of kak ain..

kak ain masa usia 2 tahun kalo x silap aku :)


aku perasan kak ain skrg cukup banyak mulut
berkicau macam burung
kalo aku balik keja..mmg dia akan bercerita A-Z..smp x leh nak mencelah
banyak sgt ceritanya..aku layankan aje
setakat meminjamkan telinga utk seorang anak..dan membuat ekspresi muka sejajar dgn ceritanya
as long as she happied..itu dah memadai buat seorg mama yg keluar rumah pukul 7am dan balik 7 pm..
x susah kan..
antara conversation aku & kak ain

scene 1-bangun pagi di hari minggu..melayan anak2..mamanya lewat sikit mandi:
kak ain selamba aje cakap
"mama ni pglah mandi..busuk dah macam ikan"
+ disamakan aku macam ikan..alahai anak..


scene2- otw menghantar kak ain ke kindynya
"mama nih bila nak hantar kakak pg ujibakat astro..tom-tom bak ke..idola kecilke..kamilah bintang ke?

aku tanya : "lagu apa kakak pandai nyanyi?
"kakak pandai nyanyi lagu "no body no body wants to" dgn geleknya..
mengekek aku & en papa melihat gelagatnya..suka sgt lagu tuh..

x tau mengikut sapa perangai yang nih..aku terus-terang paling menyampah aktiviti seni..menyanyi..menari masa zaman sekolah..x tau ler kot menurun en papa..huhuhu!

scene 3-di rumah malam hari
"kakak ada homework tak?
ada..tp senang sangat..
"kalo sng cepatlah buat..cepat buat cepat boleh tido"
belum apa2..dia wat ayat "mama,kakak mengantuklah..mama tlglah kakak buat sikit nih"

aikkhhhhhhhhh ini mmg mendatangkan kemarahan mamanya..tuler ayat lazim bila dia malas nak wat homework ok..

haiii anak..ko lah racun.ko lah penawar mama & papa.
kdg2 ko wat mama naik darah..kadang2 ko senyum aje mama dah cair
belum lagi bab ko dah pandai bodek kata mama cantik tuh..

ayat lazim bila nak toys baru tuh!!

"mama..mama dah gaji ke belum?

alahai anak............pandai sgt!!

*mama loves you so much..smg jadi anak yang sentiasa menyenangkan hati aku & papanya..



My global issue-any single tiny things about my kids..


aku tau aku sgt fussy
lebih2 lagi melibatkan hal anak-anakku
dan mencari seorang yang betul2 amanah utk menjaga anak2ku sepanjang ketiadaan aku semasa pg bekerja
dan ianya merupakan isu paling besar bg aku
my global issue..ok


auni mula duduk di taska sejak berusia 61 hari
means habis pantang terus duduk di taska
aku mmg xde complaint lgsg pasal taska nih..
ownernya boleh lebih kurang-sgt amik berat pasal anak2 aku
pernah jadi tukang jaga auni malam2 bila aku kelam-kabut mendapatkan surat GP utk htr auni ke TH masa auni kena HFMD dulu..so mmg aku xde isu dgn taska

tapi sejak paed auni di TH suggest spy auni x terdedah pada taska
dikhuatiri yang auni senang terdedah pd penyakit disebabkan alerginya
aku mula mencari seorang babysitter
dan pencarian ini hanya melalui mulut ke mulut 
akhirnya bertemu seorang babysitter Kak XX

aku & en papa amik keputusan utk bertemu 4 mata dgnnya
yes,dia x jaga anak sapa2 pun
mempunyai 4 org anak
fully housewife-keadaan rumah bersih & teratur..di sebuah flat lama..
dr segi kaw persekitaran--creepy & agak kotor jugak!!
tp bila dia mula inform ttg yuran bulanan..do & donts
aku sedikit rasa cuak..@ paranoid
tp x terluah dgn kata2..

bila aku bertanya  en papa ttg pendapatnya
as usual bila melibatkan isu anak2
en papa menyerahkan keputusan spnhnya pada aku
ikut hati aku sgt berat hati ..
ikut rasa aku hanya nak auni duduk di taska lamanya
di tempat yang dia selesa bermain..explore zaman kanak2nya.
bukan di tpt rumah org yg terhad ruang lingkupnya.

aku merasakan naluri seorg ibu berkata TIDAK
aku dpt bayangkan betapa seksanya meninggalkan anak yg berusia 17 bulan pada orang yg begitu asing pdnya..b/mana dgn kesan emosi pdnya..itu yang paling aku takutkan


tp memikirkan aku perlu buang itu jauh2 demi  seorang anak
aku mungkin harus CUBA utk sebulan...tgk keberkesanan teori seorang PAKAR KANAK2.
tp dlm hati aku masih penuh sangsi..masih penuh rasa x sedap hati..

aku paranoid kan...betul kan??

say it loud..YOU ONLY PARANOID ,Lynn..


kadang2 sbg mama..aku hanya mahu yang terbaik
sbg mama aku rasa aku perlu buat sesuatu & korbankan sesuatu yang aku x mampu
kuatkan hati...bulatkan tekad..smg ada jalan penyelesaian pd setiap satu kekusutan

aku hanya berdoa pada ALLAH
smg auni selesa bersama pengasuhnya
smg auni  x meragam  & x menyusahkan org
dan smg pengasuhnya bertanggungjawab atas amanah yg diberikan..
dan smg kekusutan fikiran aku cepat terlerai hdknya
duit ringgit boleh aku usahakan
tp mencari & menyediakan keselesaan seorg anak kecil yang x mengerti apa2
merupakan isu global seorg mama ini..

kdg2 terfikir 'alangkah baiknya berada dirumah menjaga anak2 "
tp x semua yang kita mintak akan dpt kan...

ya allah..permudahkanlah & tunjukkan jalan keluar pd kekusutanku ini..amin..!!

























25 January, 2011

im fully occupied rite now :(

kekadang rasa kaki naik kat kepala
kepala pas ke bawah kaki

punyalah sibuk..punyalah kelam-kabut
mengadap minggu terakhir january
x sempat nak BW
x sempat nak reply comment apatahlagi nak tggl comment

tetiap hari pangkah kat kalendar bila lah nak habis bulan jan2011 nih

ada geng blogger macam aku ?

kesian kita kan...........


**akan reply comment & BW malam2 nanti..i/allah..jupe lagik!!

24 January, 2011

hubby & his new obsession :)

handmade beg telekung utk mama :)

this 2 bags for the colleagues at office..



en papa & minat barunya
handmade bag..
whatever you called it..so far dah berjaya siapkan 4..

satu dah selamat jadi beg aku letak telekung
satu lagi utk bekas tupperware kak ain
dua tuh nk bagi pada kwn2 di opis yg terberkenan..

skrg tgh mengecek en papa
jahitkan beg diaper utk auni..
senang nak bwk2 jalan2..asyik2 kelek beg lama tuh..
dah x stylo..huhuhu!!

ada  sesiapa nak order.............huhuhu..

lebih baik dia minat benda2 gini dr minat benda2 yang x mendatangkan faedah..
aku sokong 100 % ..
dan skrg tgh tgk dia mengukur kain utk buat notebook bag dia
suka lak aku tgk..macam2 design..

tp as usual his obsession will not last longer..
esok-lusa ntah apa lak yg dia suka..tgk aje lah!


jangan ditegur-tegur ok..............

23 January, 2011

how i wish everyday is weekend :)

pg2 buta dah bangun..sbb en papa dah bgtau nak bawak pg taman tasik ampang hilir
dah lama x beriadah dgn anak2..
so kejutkan anak2..mandi..sempat bancuh teh seteko & goreng drummet chicken
ala2 piknik..alhamdulillah parking senang jer dpt ..

nice scenery :)

dont bring me down..i want to stay :)

swing is fun..mama!!
kecil2 cili api anakku ini..she can do it ok!!
 ..s
muka happy anak2 ..dah lama sgt tak g taman..huhuhu!!

auni yang sgt suka mamam ayam..

kak ain siap bawak basikal dia..
kayuhnya kejap je..yang teruknya aku..tukang heret sbb dia asyik berlari sana-sini.
auni makin laju melangkah..sana-sini dia berjalan
jenuh nak mengejar..

by 10am dah cabut balik..matahari dah mula tinggi..
sempat lagik ke kedai mamak..

layan roti canai..huhhuhu..

roti telur..roti kosong..air teh ais..air suam..huhuhu!!
balik umah membongkang anak-beranak
tghr masak tempoyak ikan pari
ikan tenggiri goreng & sayur tumis kacang buncis campur daging!!

pas makan layan tv.........

wahhhhhhhhhhhh heaven kan!!!


kan best tetiap hari weekend..............jangan mimpiler kan..!!
weekend kwn2 mesti lagi best kan..




21 January, 2011

satu keputusan paling besar..di thaipusam..huwaaaaaaaaaaaa :!!

aku dan en papa
masih dalam dilema yg amat sgt
dalam hati nak..tp bila fikir2 banyak sgt rintangan kat depan
tapi selagi x proceed selagi tuh makin pening..

bila melibatkan keputusan yang besar
dgn kos yang besar..dgn prosedur yang susah
wpun pulangannya sgt melegakan..tp utk membuat satu keputusan mmg berat rasanya..
entry xde kena mengena dgn MLM ok..

ini kisah suami isteri yang pening memilih rumah utk dibeli..pening memikir kos2 yang pelbagai dgn kedudukan kewangan yg x berapa nak best stabil..dan jugak memikirkan proses valuation rumah dibawah kelolaan treasury..
sila fening!!!

semoga 3 hr mendatang aku & suami dapat keputusan yang paling tepat 
sebab isnin akan datang we will proceed with one big decision ever..
smg Allah permudahkan hdknya..

agaknya sumer org macam nih kan..pening kepala bila smp tahap begini..
limited choices..limited sources & too many birocracy..

doakan mood tuan tanah kembali ke asal..sdg susah hati & sedikit blur akhir2 nih..


teman baik akhir2 ini..calculator & iklan property..huhuhu!!
 
** tetiba nak mintak pendapat..bank mana yg offer pakej mortgage paling menarik skrg nih??

18 January, 2011

TONSILITIS & A.G.E

malam tadi mak telefon 
bagitau anak abang yg bongsu muntah2 ..makan apa ..minum apa pun muntah
terus call abg..dia kata dah start cirit-birit
teringatkan kes auni raya haji tahun lepas
selamat berkg di Hospital Ampang selama 2 hari..
sbb dehidrated..

so nampak gaya macam sama..auni that time muntah adalah smp 3 hari
then cirit-birit 5 hari..
jenuh dok ward..timbang pampers..amik sampel najis..sian sgt2..water drip lagik..
kat spital xde bagi ubat apa2..sekadar air garam utk ditelan si auni..itupun jenuh paksa..

pg2 ni abg htr sms bgtau anak dia warded di HKL.
kesian abg aku..tentu kelam-kabut..nasib baik ada mak
kakak ipar tggl jauh..sbb mengajar di rembau..hanya boleh balik masa cuti shj.
so ptg td..sempat melawat aish wa'i
nampak sgt susutnya..
dan x mau lekang dgn abang aku..sian sgt2!!

so motif entry nih sekadar berkongsi :

in case nampak anak x boleh  menyusu,minum @ makan spt biasa & diikuti dgn muntah non stop
kemungkinan besar ia adalah TONSILITIS @ keradangan tonsil

mungkin boleh baca disini

sgt2 kesian pada kanak2 yang mengidap tonsil nih..sbb selain dia x aktif..dia phobia nak makan@ minum..kita jugak akan ikut susah sbb dia akan meragam non stop..muntah jangan kira lah..salah satu sbb bila dia refused feeding-perut akan masuk angin..dan angin ini yang akan mengakibatkan keadaan lebih buruk..

dan utk AGE-atau cirit-birit selalunya GP akan bagi air garam..tp aku prefer bagi apa2 jenis air..as long as air,sup ayam pun kira cecair jugak..just nak gantikan semula air yg hilang dlm bdn..serta aku bagi SMECTA yang dicampurkan dgn jus/susu..i/allah..


utk aish;

semoga cepat2 sembuh..bulan depan nak smbt besday 2 tahun kan...

dan samada tahu @ tidak pernah terdengar yang penyakit cirit-birit boleh berjangkit...!!


sharing is always caring !!


17 January, 2011

maggi sup @ sup maggi ?

 
 korang kalo order nak makan maggi berkuah
order maggi sup 1 ke atau sup maggi 1
aku order maggi sup 1 tghr tadi kat PJ..
dalam hati dok terbayang akan makan maggi curry yg yummy & telur sebijik
walllaweiiiiiiiiiiiiiiiii yummy tuh!!


at last org tuh htr maggi pada aku
tapi bukan kuah kari perencah tuh
dia hantar sup ayam yg telah dicampur dgn mee jenis maggi.-macam sup maggi..gituler!!
putus selera aku...

jadi aku yg silap order @ dia yang x paham apa yg aku order ?

sila jawab kawan2..??



selamat masuk isi perut wpun x sedap mana..lapar punya pasai..




mode : masih phobia nak g order makan maggi kat kedai tuh lagik..huhuhu..

auni milestones again ..

today 17-1-2011
means anak dara ku yg notti ..telah berusia 17 bulan..
yang notti..yang manja..yang clingy..she 's my angle :)

aku pun x reti m/mana nak rangkumkan milestone dia
yang pasti dia dah memahami arahan
setakat nak amik bantal busyuk..puting..botol susu..bekas air masak
dia tahu sgt..

fav sekarang ni adalah "mandi"
pantang dgr kata ayat mandi..dia sibuk suh bukakan baju,seluar dia..
dah pdi sabun badan sendiri..pipi dia..alahai..

dah pandai sgt   tgk kartun..
boleh menekun macam kak ain..
dah pandai merajuk macam kak ain
makin clingy rasanya skrg ni..
smp mama dia x leh wat keja apa kalo dia x tido..

dia sgt tahu rutin dia
dia tahu dia banyak ubat yg kena makan..kena amik puff tetiap hari,,amik sofradex..
kesian anak ku..smg cepat sembuh hdknya..

fav food..skrg nih paling suka makan nasi goreng..
makan gaya org tua..suka sgt2!!

paling suke menyepahkan mainan,main lipstik mama..
paling gemarkan buku gambar...ini mmg genetik mama ler nih..huhuhu
dan sepahkan umah dlm tempoh 10 minit shj..
faham kalo kita marahkan dia..tggi suara sikit
sensitif ok..leh nangis teresak2 wpun kita marahkan kak ain..

itu aje yg boleh aku rangkumkan..
apapun smg sessi auni & para pakarnya akn cepat berakhir
smg auni sentiasa sihat & membesar bagai johan..

mama loves you so much :)

auni had TCA at ENT- next 31-1-2011 & at paediatric this week..
may this bitter episode will end soon :(















16 January, 2011

AUNI & HAEMOPATHI HASAN-PKNS BANGI

Entrance haemopathi tuh
 
as previous entry
aku nak bawak auni mencuba kaedah perubatan alternatif
so semalam 1/2 hari aku di PKNS Bangi
menunggu giliran utk auni bertemu pakar haemopathi tuh
mmg ramai giler.........
dan mostly org melayu kita
dr yg tua smp ke baby yg baru lahir
wahhhhhhhhhh sgt hebat kan!!


no shoes allowed!!nih kat sblh dlm..ramai kan..kat luar lagik ramai : )

smp turn auni
mmg pakar tuh nampak sempoi giler
but utk org yg selalu mengadap GP,Specialist
aku ni mmg lil bit fussy sikit
sehingga sedikit terlupa-ko bukan jupe doktor ler lynn..ketuk pala
yea ler aku nak ler dgr apa diagnosis dia
tp nampak gayanya mmg dia x wat apa2 diagnosis pun
dia hanya cakap akan bagi ubat utk jauhkan flu shj
sbb mmg aku inform yg auni mmg x leh flu
sbb flu merupakan kunci utama kepada kesakitan dia yg lain
alahai..........

tp aku still yakin dgn haemopathi
so dia bagi 3 jenis ubat
dan agak pelik
ada yang makan setiap sejam
ada lak yg makan setiap 2 jam
ada jugak yg setiap 8 jam sekali
ikutkan aje..

nasib baik auni sgt suker..dia ingat coklat
bukan main lagik dia hisap..

kata pakar tuh habis aje ubat tuh
kena jupe dia semula
dan the best thing caj hanya rm16..murah sgt2!!

apapun berserah & bertawakal pd Allah
smg dgn berkat & izin Allah jua
smg auni cepat2 sembuh...i/allah :)


makan ubat haemopathi macam makan coklat !

13 January, 2011

scene memalukan : -x

Scene 1

di TESCO AMPANG
tpt menimbang sayur2..buah2..
aku sedang beratur menunggu giliran
smp giliran aku ..so staff Tesco timbanglah semua benda yg aku nak beli
dtg seorang makcik..dia letak sumer barangan yg mahu ditimbang di depan aku
aku x bersuara sbb makcik ni agak berumur
mungkin lebih berumur dr usia mak aku..
aku rasa mungkin dia nak tumpang letak shj
tetiba ada kakak di belakang aku
sambil bercekak pinggang
"hello makcik..kitorg sumer beratur tau "
dgn nada yg betul2 kuat & nyaring.....
makcik tuh jawab
"makcik nak tumpang letak shj sementara tggu anak makcik nih"

**aku tetiba rasa malu..spttnya aku yg melenting bagai sbb makcik tuh ptg queue aku tp aku mengambil sikap berdiam diri krn aku yakin makcik tuh samada x nampak org sdg queue @ makcik tuh x tau prosedur kena queue tuh..lgpun dia sgt berumur..kesian makcik tuh!!
**pada aku..kalo nak sound org pun..pls tgklah siapa yg menjadik mangsanya..bukan sesuke hati bahan org
biarpun dia salah..apa salahnya kita bertolak-ansur dgn orang tua..

mmg hilang mood nak shopping bila tgk scene itu

Scene 2

Food Court AEON AU2
aku pg beli nasi goreng ayam utk anak2 ku
order & bayar..rega RM4.70 sepinggan
aku kuarkan duit RM5.20
cashier ..angkat calculator tekan bagai
lepas tuh pulang baki RM1.00 pd aku..
aku geram betul..dah ler ko tekan calculator beria2
pas tuh ko pulang balance berlebih pulak..
aku pun pulang semula pd dia
"dik,balance dia rm0.50 je.."
dia termalu..sorry kak.......

alahai adik ooiiiiiiiiiiiii!!


Scene 3

Guardian Pharmacy T.Kosas
beli coklat kak ain..
harga rm9.20
dia dah scan & dan aku bg rm10.00 pd mulanya dan terperasan ada coin rm0.20
so aku bagi pada dia coin tuh
then dia leh jawab "soriler kak saya dah punch "
aku rasa nak luku aje kepala dia
macammana ko leh jadi cashier nih........

apa masalahnya..pulang aje lah balance RM1

sabor je lah.......


dan sumernya melibatkan org melayu kita
so sad to seen this scenario

bukan nak condemn cuma rasa sedikit kesal di hati
dan tumpang malu semangkuk!!!!!!!!


monyet pun tau malu daaaaaaaa...

mencurik waktu utk menjengah BLOG..


Cinta hati aku si auni dah nampak makin sihat
Masih notti macam selalu
Buas memanjat macam budak besar
Dan nampak sgt happy dibawah jagaan mak

So far masih belum ketemu babysitter si auni
Jadi aku & en papa amik keputusan utk hantar auni dlm jagaan mak buat sementara
Harapnya x lama pencarian ini akan tamat hdknya
aku x mau menyusahkan mak menjaga cucunya


Dia perlukan lebih banyak masa utk dirinya
Berehat & menikmati masa rehatnya selepas bersara
Bg aku-cukuplah dia susah menjaga aku adik-beradik smp besar
Dia dah tua..jadi sebolehnya jangan susahkan dia utk menjaga cucu pulak..


Masa betul2 x mengizinkan utk berblogging skrg..BW jugak cuma x sempat nak leave comment pd tuan tanah..huhuu!!
Bulan nih bulan mencantikkan KPI aku
Bulan ni jugak aku mencuba nasib
Utk memohon jawatan kosong dalaman di bahagian lain
Yg x seserabut department aku skrg ni

1st boss approved surat permohonan aku
2nd boss aku x tau lagik..tggu next 19/1
Doakan smg dia senang hati approvekan ok..

Aku jenis yg cepat bosan..buat keja yg sama bertahun2 lgsg xde challenge
Static sgt hidup aku rasanya
Aku nak cuba benda baru & asah skill kat tpt lain
Smg Allah permudahkannya..i/allah

Terlalu banyak niat yang tertunggak skrg nih
Ada nazar yang belum tertunai terutamanya nazar selepas aku selamat dibedah tempohari
Insyaallah akan aku tunaikan selewat2nya waktu cuti raya cina nanti
Semoga panjang umur hdknya ..

Sudah rindu mau BW umah kawan2 macam dulu2..
Apakan daya masa sgt terhad skrg nih
Kan best kalo ada masa 30jam seharik!!!

11 January, 2011

alah demam je kan?

ayat seorang teman _kalo boleh ku panggil teman

"alah demam je kan ?

ko apa tau ..ko x rasa apa yg aku rasa

auni demam x serupa org lain
dia akan bermula hanya dgn flu jahat tuh
dan akan berlarutan dgn demam panas mendadak
dan akan mencukup pakej dgn sessi batuk2 kokol & sessi muntah 7-8x satu malam
belum lagik dgn refused feeding.eating..dan mari penyakit lelahnya

dan kalo nasib x baik
akan berakhir dgn IV line di tangan halusnya
dan silih berganti jarum suntikan amik darah..amik sample itu & ini
kasihan anak kecil ku..
dan berkampung seminggu di paediatric ward due to Pneumonia 2nd degree
dan itu yg auni lalui sejak setahun yg lalu

dan wajarlah aku merasa sgt risau bila auni mula flu
flu sahaja dah buat aku melutut menangis berdoa pd Allah
smg flu auni cepat2  pergi..cepat2 kering

auni mengidap penyakit yang related to cold symtom allergy
dan penyakit ini dikenal pasti sejak dia 3 bulan
dan flu merupakan musuh utamanya
sampai sekarang auni masih menelan ubat allergy
bersilih ganti dgn ventolin & flixotide
dan tak tahu bila akan berhenti sumer ubat2 nih

aku tau ramai yg bertanya kenapa x cuba secara alternatif
banyak pro & cons
skrg auni fully observed oleh 2 pakar-1 paediatrician di TH  & pakar ENT

tp hari sabtu nih i/allah
aku mahu membawa dia menjalani rawatan alternatif lain " homeopathi di bangi"
mana tau ada rasinya..
doakan keajaiban di situ :)

hari ni aku titipkan auni di bawah jagaan mak
dgn 1001 doa smg demam x melarat
dan dia x meragam lantas menyusahkan mak
smg dia mahu makan ubat..smg itu..smg ini
alahai terlalu banyak doa aku!!

"geram sungguh bila dgr ayat diatas itu..ko takkan tau sehingga ko rasa apa yg aku rasa"

dan kdg2 terasa hati & jauh hati bila org asyik judged betapa emonya aku..

apa ko susah..aku emo ke apa ke..itu hak aku..
hanya aku yg susah-payah berjaga malam menjaga anak kecil yg jatuh sakit..
dan hanya aku yg berhabis duit-ringgit demi seorang anak..
dan cuti yang aku ambil mmg hak aku..kalo smp terpaksa amik cuti tanpa gaji pun x kan luak gaji ko walau sesen..
so pls shut up!!

bercakap mmg senang..tp utk melalui 24jam pun ditempat aku
aku yakin ko takkan mampu kawan :(

auni,cepatlah sembuh sayang!!mama xmo auni sakit melarat2 smp ke katil hospital lagik!!




**maaf belum smpt menjawab komen kwn2!!i/allah malam2 nanti..sdg bermuram-durja :(

10 January, 2011

dugaan allah pada seorang mama & mama ini takkan mengalah walau seinci..semoga Allah jua yang menemukan jalan keluar pada setiap ujianNYA,,amin

tajuk entry sedikit *emo*
tgh sedikit serabut,,dan tgh sedikit risau ..dan termenung panjang

auni mula flu 3 hr lepas..dan demam sejak 2 hari lepas & kini melengkapkan pakej dgn batuk pulak..
and its not a good sign*..

hari nih terpaksa amik AL sbb membawa auni ke ENT specialist 
pg2 buta 730am dah terpacak di tangga klinik pakar
itupun agak susah nak mengejutkan auni
sbbnya dia x nyenyak tido malam td..dia demam..dia flu & pg nih batuk pulak..
so sgt2 kesian nak mengejutkan dia..

cukup menyampah terpaksa dgr org2 tua berbangsa cina & hindu yg berebut no angka giliran
macam haram!!kalah budak2 tadika...
lgsg xde  sivik minded betul!!

jupe doktor..check telinga auni
both side nampak swollen kata doktor..

amik ko..doktor perscribe antibiotik smp 3 botol..ini jenis azythromycin
kena habiskan..ubat telinga..ubat demam..

lemau ler auni..
next 31-1-2011 ada TCA lagik

apapun smg auni cepat sembuh
kesian sgt2 kat dia..

apalah tuah auni ni agaknya..
allah aje yg tahu!!







* sedang berusaha utk mencarik babysitter..auni mmg alah nursery ..baru 2 hari di nursery dah mula flu..so aku mmg xde pilihan lain..smg bertemu dgn org yg btanggungjawab & amanah hdknya..i/allah..















08 January, 2011

a good reason to say no to SALT..:)

antara gambar proses pembuatan garam secara manual
x pasti dimana lokasinya

tp agak menarik utk di kongsi di blog ku ini

agak2 kat msia wat gini jugak ke?
takkan..!!

kalo betul..sgt takut!!!!!!!!!!!!








































=




tp tanpa garam
apalah rasanya makanan kita
tawar ler kan..

boleh makan letak garam
tapi letak ikut sesedap rasa
bukan sesuka hati ok..


mode:tgh sedikit susah hati..auni flu 3 hari & dah demam 2 hari,esok auni ada appointment di ENT..& mungkin akan berlari ke TH jugak esok..so sgt susah hati bila dia mcm ni..flu..dan hisap pacifier..nak tido pun x leh..sian anakku :(