Pages

11 January, 2011

alah demam je kan?

ayat seorang teman _kalo boleh ku panggil teman

"alah demam je kan ?

ko apa tau ..ko x rasa apa yg aku rasa

auni demam x serupa org lain
dia akan bermula hanya dgn flu jahat tuh
dan akan berlarutan dgn demam panas mendadak
dan akan mencukup pakej dgn sessi batuk2 kokol & sessi muntah 7-8x satu malam
belum lagik dgn refused feeding.eating..dan mari penyakit lelahnya

dan kalo nasib x baik
akan berakhir dgn IV line di tangan halusnya
dan silih berganti jarum suntikan amik darah..amik sample itu & ini
kasihan anak kecil ku..
dan berkampung seminggu di paediatric ward due to Pneumonia 2nd degree
dan itu yg auni lalui sejak setahun yg lalu

dan wajarlah aku merasa sgt risau bila auni mula flu
flu sahaja dah buat aku melutut menangis berdoa pd Allah
smg flu auni cepat2  pergi..cepat2 kering

auni mengidap penyakit yang related to cold symtom allergy
dan penyakit ini dikenal pasti sejak dia 3 bulan
dan flu merupakan musuh utamanya
sampai sekarang auni masih menelan ubat allergy
bersilih ganti dgn ventolin & flixotide
dan tak tahu bila akan berhenti sumer ubat2 nih

aku tau ramai yg bertanya kenapa x cuba secara alternatif
banyak pro & cons
skrg auni fully observed oleh 2 pakar-1 paediatrician di TH  & pakar ENT

tp hari sabtu nih i/allah
aku mahu membawa dia menjalani rawatan alternatif lain " homeopathi di bangi"
mana tau ada rasinya..
doakan keajaiban di situ :)

hari ni aku titipkan auni di bawah jagaan mak
dgn 1001 doa smg demam x melarat
dan dia x meragam lantas menyusahkan mak
smg dia mahu makan ubat..smg itu..smg ini
alahai terlalu banyak doa aku!!

"geram sungguh bila dgr ayat diatas itu..ko takkan tau sehingga ko rasa apa yg aku rasa"

dan kdg2 terasa hati & jauh hati bila org asyik judged betapa emonya aku..

apa ko susah..aku emo ke apa ke..itu hak aku..
hanya aku yg susah-payah berjaga malam menjaga anak kecil yg jatuh sakit..
dan hanya aku yg berhabis duit-ringgit demi seorang anak..
dan cuti yang aku ambil mmg hak aku..kalo smp terpaksa amik cuti tanpa gaji pun x kan luak gaji ko walau sesen..
so pls shut up!!

bercakap mmg senang..tp utk melalui 24jam pun ditempat aku
aku yakin ko takkan mampu kawan :(

auni,cepatlah sembuh sayang!!mama xmo auni sakit melarat2 smp ke katil hospital lagik!!




**maaf belum smpt menjawab komen kwn2!!i/allah malam2 nanti..sdg bermuram-durja :(

6 comments:

tasekM said...

abaikan je la nyamuk2 tu..

moga auni cepat sembuh.

.

Imaan09 said...

abaikan je kakak!! dengar pun tension.. harap2 dia baca entry ni!
Homeopathy Hasan ke? br g mgu lepas..
sabtu..mmg serius ramai..klu xnak tgu lama, dtg seawal kul 9 sharp! jgn lewat 2-3 minit pun!doktornya sempoi saja..kita xperlu cerita apa2..dia akan ceritakan semua.. (magic btul) hehe.. Best of Luck AUNI! harap ada penyelesaian di situ!dah xlarat nakbaca kisah sakit auni..apalagi mamanya y menanggung semuanya kan..

gadisBunga said...

mulut org kak. buat dek je. cool ok...

saya harap aini akan jadi lebih baik lepas pegi rawatan homeopathy tu. ada tak mintak advice kat doc macam mana nak prevent flu dari lekat kat auni? agak2 boleh pakai cara biasa je? i.e amik vit C

Mieja@Amiizaa2001 said...

auntie doakan auni cepat sembbh ya..:):)

mamanya: jgn kisah mulut org...dia tak ditempat mama, mana dia 'rasa' kerisauan anak tk sihat. take care mama+auni juga:)

ibuafiqahhuzaifah said...

mulut cam nie mmg banyak..
yes lynn..
hanya yg mengalami ctuasi cam kita nie ajer yg tahu..
yang lain hanya tahu cakap n cakap..
so,please shut up mulut orang camni..
Allah balas cash jer skrg nie..
satu hari nnti ada la balasan utk org camni...
sabar byk2 lynn

littlehumblelynn said...

tasekM;

ini mmg nyamuk aedes..suka sgt menyakitkan org..tq ;

imaan09;

tuh ler auni sakit on & off..allah aje yg tau apa tuahnya budak ni..tq for info .

gb

tuhler pasal..sakit hati dgn nyamuk2 nih!!auni makan ubat allergy & probiotic skrg ni.

mieja

tq..mmg entry luahan perasaan nih..huhu..

irnie

tuh ler kena byk bersabar.diorg ni ckp macam xde anak..!!