Pages

13 January, 2011

scene memalukan : -x

Scene 1

di TESCO AMPANG
tpt menimbang sayur2..buah2..
aku sedang beratur menunggu giliran
smp giliran aku ..so staff Tesco timbanglah semua benda yg aku nak beli
dtg seorang makcik..dia letak sumer barangan yg mahu ditimbang di depan aku
aku x bersuara sbb makcik ni agak berumur
mungkin lebih berumur dr usia mak aku..
aku rasa mungkin dia nak tumpang letak shj
tetiba ada kakak di belakang aku
sambil bercekak pinggang
"hello makcik..kitorg sumer beratur tau "
dgn nada yg betul2 kuat & nyaring.....
makcik tuh jawab
"makcik nak tumpang letak shj sementara tggu anak makcik nih"

**aku tetiba rasa malu..spttnya aku yg melenting bagai sbb makcik tuh ptg queue aku tp aku mengambil sikap berdiam diri krn aku yakin makcik tuh samada x nampak org sdg queue @ makcik tuh x tau prosedur kena queue tuh..lgpun dia sgt berumur..kesian makcik tuh!!
**pada aku..kalo nak sound org pun..pls tgklah siapa yg menjadik mangsanya..bukan sesuke hati bahan org
biarpun dia salah..apa salahnya kita bertolak-ansur dgn orang tua..

mmg hilang mood nak shopping bila tgk scene itu

Scene 2

Food Court AEON AU2
aku pg beli nasi goreng ayam utk anak2 ku
order & bayar..rega RM4.70 sepinggan
aku kuarkan duit RM5.20
cashier ..angkat calculator tekan bagai
lepas tuh pulang baki RM1.00 pd aku..
aku geram betul..dah ler ko tekan calculator beria2
pas tuh ko pulang balance berlebih pulak..
aku pun pulang semula pd dia
"dik,balance dia rm0.50 je.."
dia termalu..sorry kak.......

alahai adik ooiiiiiiiiiiiii!!


Scene 3

Guardian Pharmacy T.Kosas
beli coklat kak ain..
harga rm9.20
dia dah scan & dan aku bg rm10.00 pd mulanya dan terperasan ada coin rm0.20
so aku bagi pada dia coin tuh
then dia leh jawab "soriler kak saya dah punch "
aku rasa nak luku aje kepala dia
macammana ko leh jadi cashier nih........

apa masalahnya..pulang aje lah balance RM1

sabor je lah.......


dan sumernya melibatkan org melayu kita
so sad to seen this scenario

bukan nak condemn cuma rasa sedikit kesal di hati
dan tumpang malu semangkuk!!!!!!!!


monyet pun tau malu daaaaaaaa...

17 comments:

ayu said...

mmmm...macam2 kan...menarik2 gak senario yang berlaku tu..^_^ tapi, scene 1 tu tak patut la org tu tegur macam tu..ishhh..

noreed said...

byk betul scnene yg memalukan. walaupun tak direct kena diri sendiri, tempias dgn perangai org pun membuatkan kita malu kan kak?

Aku said...

Scene 2 tu..
Kurang faham, kena letak syiling 20 sen sedangkan syiling perlu 70 sen?
Hmm.. sebab ko nak syiling 50 sen ek?
Hahaha

mzhany said...

bab sound tu stuju, dgn org tua sila la bertolak ansur. hany kalau kes gerammm, hany akan tetibe terigt kat mak...so serta merta hany akan cool sikit dan abaikan...

takkan kita sanggup mak kita diperlakukan macam tu kan

lily azliyana @ mama zara said...

iskkkkk..utk scene 1 tuh, tetibe terbayang kalaulah mak saya yg kena tegur kurang ajar mcm tuh...mesti die sedih n terasa hati tgk org lebih muda ckp biadap mcm tuh..kot ye pon, tk puas hati, tgk orglah kan..takkan ngan warga emas pon nk berkira sgt..=(

Jiey^Mien said...

byk betul senario neh..

:: noremy anak rahmat :: said...

follow & blogwalking...

mehla jenguk blog kita (^____^)

tasekM said...

macam2 kan lyn...



.

ibuafiqahhuzaifah said...

lynn,

Dunia nak akhir zaman bila org yg lebih muda menegur org yg lebih berusia..dah xder rasa hormat lgsg!

ctuasi ke2 n 3 tu acap kali terjadi..huh!

DaZzlingLilLy said...

scene 1 tu mmg tak patut la..kalau i setakat wat muka sorang2 jer..pastu biar je makcik tu nak wat apa pun..

Kaseh NazLieza said...

hmm..susah nk jawab klu mcm ni kak...npela segelintir bngsa kita ni suka memalukn diri sndri..uhuuu

Elyn said...

ahaks dlm sehari kalau kit epi shopping pasti ade scene ni kan?!!

DrSinga said...

berapa kali ko gi shopping sehari ni??!!
:)

Daddy Ziyyad said...

kenapa bagi duit RM5.20 kat nasik ayam yang berharga RM 4.70 tu?

a) saja nak test budak cashier tu

b) mmg nak duit syiling 50 sen(sebagai baki)

hehehhe

secangkir madu merah said...

hehhehe gelihati gak dgn semua senario itu...itulah kehidupan yg penuh warna warni, yg baik yg buruk semua ada.. dan yg penting diri sendiri kena selalu muhasabah diri..
salam..

littlehumblelynn said...

ayu;

tuh ler mmg biadap pompuan tuh..dah ler rambut gerbang mcm lion king :)

noreed;

tuhler kita rasa malu sbb yg menegur org melayu..

aku;

aku mmg fav syiling 50sen seketul tuh!!huhuhu..

hany;

tuh ler sgt biadap..rasa nk cili je mulut dia ..

lily;

agaknya org tuh x tau konsep mendahulukan warga emas :(

jiey;

hehee..sekadar utk kenangan kena letak dlm blog ni :)

noremy;

tq for drop by :) nanti kita jalan sana ok..

tasekM;

tuh ler ragam manusia..mcm2!!

irnie;

agknya dia x sedar satu hari nanti dia akan tua jugak tuh..

dazzlinglily;

sgt x patut..geram sgt..dan sumer org pandang dia that time..

elyn

tuh ler..mesti ada punya !!

dr;

ini rangkuman 1 minggu punya citer daaaaaaaaaa......huhuhu!!

daddyZiyyad;

mengelat nak duit 50sen..huhuhu!!

naz;

diorg dulu x belajar betul2 gamaknya..hehehe..

secangkir madu merah;

smp masa nk mengubah mentaliti masayarakat..huhuhu

ayin masliza said...

kalau orang tua, elok kita bertolak ansur... tapi ada jugak orang muda yang sajer buat selamba tak reti nak beratur.. geram!