Pages

18 January, 2011

TONSILITIS & A.G.E

malam tadi mak telefon 
bagitau anak abang yg bongsu muntah2 ..makan apa ..minum apa pun muntah
terus call abg..dia kata dah start cirit-birit
teringatkan kes auni raya haji tahun lepas
selamat berkg di Hospital Ampang selama 2 hari..
sbb dehidrated..

so nampak gaya macam sama..auni that time muntah adalah smp 3 hari
then cirit-birit 5 hari..
jenuh dok ward..timbang pampers..amik sampel najis..sian sgt2..water drip lagik..
kat spital xde bagi ubat apa2..sekadar air garam utk ditelan si auni..itupun jenuh paksa..

pg2 ni abg htr sms bgtau anak dia warded di HKL.
kesian abg aku..tentu kelam-kabut..nasib baik ada mak
kakak ipar tggl jauh..sbb mengajar di rembau..hanya boleh balik masa cuti shj.
so ptg td..sempat melawat aish wa'i
nampak sgt susutnya..
dan x mau lekang dgn abang aku..sian sgt2!!

so motif entry nih sekadar berkongsi :

in case nampak anak x boleh  menyusu,minum @ makan spt biasa & diikuti dgn muntah non stop
kemungkinan besar ia adalah TONSILITIS @ keradangan tonsil

mungkin boleh baca disini

sgt2 kesian pada kanak2 yang mengidap tonsil nih..sbb selain dia x aktif..dia phobia nak makan@ minum..kita jugak akan ikut susah sbb dia akan meragam non stop..muntah jangan kira lah..salah satu sbb bila dia refused feeding-perut akan masuk angin..dan angin ini yang akan mengakibatkan keadaan lebih buruk..

dan utk AGE-atau cirit-birit selalunya GP akan bagi air garam..tp aku prefer bagi apa2 jenis air..as long as air,sup ayam pun kira cecair jugak..just nak gantikan semula air yg hilang dlm bdn..serta aku bagi SMECTA yang dicampurkan dgn jus/susu..i/allah..


utk aish;

semoga cepat2 sembuh..bulan depan nak smbt besday 2 tahun kan...

dan samada tahu @ tidak pernah terdengar yang penyakit cirit-birit boleh berjangkit...!!


sharing is always caring !!


7 comments:

:: noremy anak rahmat :: said...

thkz coz sharing..
walaupun takde rezeki lagi utk berbaby tp leh membantu kalo ada anak buah yg ada wabak2 mcm nie...

(^__^)

p/s:doakan anak buah awak cepat sembuh!

mekchu said...

tonsilitis boleh smpai operate kan.. mekchu ni pun sakit tekak.. tp doktor kata viral je..

kita yg besar ni pun kalo sakit rasa tak larat, budak2 lagi la kesian.. mmg susah hati kalo anak sakit..

1st time dgr cirit birit boleh berjankit ni.. bleh explain lagi??

ComeyBelako said...

thank dear...good sharing.

PynGees said...

k.lynn..

it's really a good info utk dishare... btl kata k.lynn ttg simptom2 tu..dulu pnh happend to Qhaleef juga & doc. kata it's a tonsil.. mmg sama la..x mo nyusu..bila nyusu muntah2..pnh x smpt smpi clinic dh mnth melambak dlm kereta..msk clinic pki pampers jer..hu..hu..

Kaseh NazLieza said...

semoga cepat sembuh ea..

Daddy Ziyyad said...

bsgi yang ada baby tu, pastikan before mereka sampai umur 6 month, ambil vaccine ROTAVIRUS.

AGE dalam baby mmg bahaya.
Tak berbaloi masuk ward.
Prevention is better.

DrSinga said...

air garam adalah saaangat tidak sedap hoccay...
:)
masin+payau+manis kan..!!??